Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz SE EL84 - wpływ elementów na pasmo przenoszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć
Uruchomiłem tytułowy wzmacniacz i generalnie jest całkiem nieźle, choć mam pewien niedosyt jeśli chodzi o dół pasma. Transformatory głośnikowe to 4pietro4, prąd anodowy EL84 na poziomie 47mA, praca w trybie pentodowym z USZ. Lampa sterująca to ECC83 i tutaj pierwsza wątpliwość - czy próba zmiany jej punktu pracy może mieć jakiś wpływ na barwę dźwięku? Czy może należałoby szukać innej możliwości, np. zmiany wartości którychś elementów czy ich usunięcia albo zmiany rodzaju, np.kondensatora łączącego obwód sterujący z EL84?
Z góry dziękuje za sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy
35 minut temu, pjasio253 napisał:

Uruchomiłem tytułowy wzmacniacz i generalnie jest całkiem nieźle, choć mam pewien niedosyt jeśli chodzi o dół pasma. Transformatory głośnikowe to 4pietro4, prąd anodowy EL84 na poziomie 47mA,

Jeśli transformator ma odczep do połączenia ultralinearnego to podłącz lampę mocy w tym trybie jeśli nie podłącz wzmacniacz w trybie triodowym. Moc trochę spadnie ale pasmo przesunie się w dół. 

Dodatkowo wzmacniacz będzie mniej podatny na wpływ impedancji więc powinno być mniej góry gdyż większość kolumn wraz z częstotliwością ma wzrost impedancji.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Niestety nie mam odczepu ultralinearnego na trafach, ale po przełączeniu w tryb triodowy faktycznie jest jak napisałeś - podniósł się nieco dół, jest lepsza dynamika, góra nieco spadła, ale nie jakoś drastycznie. Dziękuję za tą wskazówkę.

Przy okazji zastanawiam się jeszcze nad jedną akcją - swego czasu uruchomiłem klon przedwzmacniacza Conrad Johnson PV12 i gdzieś spoczął na półce. Pamiętam, że użyłem go w połączeniu ze wzmacniaczem tranzystorowym i w takim połączeniu dół pasma był naprawdę niezły, ale być może tutaj większą robotę zrobił tranzystor w końcówce niż lampa w przedwzmacniaczu. Zastanawiam się póki co czysto teoretycznie - czego można byłoby oczekiwać, gdyby takiego CJ spiąć z tym wzmacniaczem SE?

Schemat jest poprawny, ale wartość kondensatora C2L jest za duża - może "zatykać" lampę mocy. Ja bym dał 100nF a CE3L podniósł do 470uF. CE1L też wyżej na 100uF. RE5L zmiana na 220R. Jeśli to nic nie wniesie, to przyczyną są transformatory głośnikowe, ewentualnie można pomyśleć nad regulacją barwy w sprzężeniu zwrotnym, by to zniwelować.

Edytowane przez ampman
  • 4 tygodnie później...

Aktualnie włożyłem lampy 6P14P, jako lampa sterująca pozostała ECC83. Prąd anodowy lamp 6P14P ustawiony na 46mA, napięcie anoda-katoda 245V, napięcie zasilające Ua ok.260V. Regulacja wzmocnienia do połowy działa bez zarzutu, natomiast po przekroczeniu tej połowy pojawia się lekkie buczenie, przy dalszym podkręcaniu w górę przy ok.3/4 głośności słychac lekkie stuknięcie. W samym dźwięku po przekroczeniu tej połowy głośności nie słychać żadnych zniekształceń czy przesterowań. Czy może dochodzić tutaj do jakiegoś lekkiego podwzbudzania układu powyżej tej połowy głośności? Będę dzisiaj próbował bawić się z głębokością sprzężenia zwrotnego, może tutaj coś zaobserwuję. A może dobrze byłoby pomierzyć napięcia ECC83, bo może ona nie wyrabia lub przeciwnie, za dużo z siebie daje?

Jeszcze dodam tylko, że przyjmując, że potencjometr reguluje od godz.8 do 16, to lekkie buczenie pojawia się od 12 do 14, a co ciekawe od 14 do 16, czyli przy maksymalnej głośności znowu robi się czysto, bez buczenia. Mierzyłem przy maksymalnej głośności kontrolnie napięcia i prąd anodowy 6P14P - wszystko jest w porządku i stabilnie.

No to info dla potomnych i koniec marudzenia - problemem był brak połączenia obudowy potencjometru z masą, generalnie się zapomniało :). Po uzupełnieniu takiego połączenia jest czyściutko i cicho w całym zakresie regulacji 🙂