Skocz do zawartości
IGNORED

Rega P2, Rega MM MK5

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem dzisiaj tytułowy sprzęt:

- Rega Planar 2

- przedwzmacniacz MM MK5

po podłączeniu (wszystko poprawnie - in, out, L, P) i włączeniu przedwzmacniacza i wzmacniacza (gramofon wyłączony) zaczyna mocno buczeć w prawym głośniku. Włączenia gramofonu skutkuje dziwkiem w lewym i stałym głośnym byczeniem prawego kanału.

Wyłączenie prawego RCV od gramofonu z przedwzmacniacz powoduje piękny dźwięk ale tylkobmono z lewego kanalu. Przełożenie RCA z lewego na prawy powoduje że pięknie gra prawy.

mial być piękny wieczór a jest zawód na maksa? Co walnięte? Przewód (czerwona) końcówka od gramofonu? Ona ma masę w sobie?

P.S. na zdjęciu jedyna opcja na słuchanie (ewentualnie zmiana kanału)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/169553-rega-p2-rega-mm-mk5/

Rozumiem Twoje wzburzenie... ale....

Ale czy nie warto przeczytać co się napisało i (przed naciśnięciem przycisku: dodaj odpowiedź) poprawić wszystkie literówki/błędy. Wtedy wszystkim nam czytającym łatwiej będzie zrozumieć Twoją sytuację i się w nią wczuć 😁

mam w upie

Fakt, sorry. To jeszcze raz:

Kupiłem dzisiaj tytułowy sprzęt:

- Rega Planar 2

- przedwzmacniacz MM MK5

po podłączeniu (wszystko poprawnie - in, out, L, P) i włączeniu przedwzmacniacza i wzmacniacza (gramofon wyłączony) zaczyna mocno buczeć w prawym głośniku. Włączenia gramofonu skutkuje dzwiękiem w lewym i stałym, głośnym buczeniem prawego kanału.

Wyłączenie prawego RCA od gramofonu z przedwzmacniacza powoduje piękny dźwięk ale tylko z lewego kanalu. Przełożenie RCA z lewego na prawy powoduje, że pięknie gra prawy.

Miał być piękny wieczór a jest zawód na maksa. Co walnięte? Przewód (czerwona) końcówka od gramofonu? Ona ma masę w sobie?

Masz coś nie tak z prawym kanałem w gramofonie na drodze od wkładki do końcówki kabla RCA. Gdzie - możesz to sobie sprawdzić miernikiem.

Przy wkładce prawy kanał to: sygnał czerwony; masa zielony.

Kabel: pin środkowy to sygnał a masa to to co go otacza wokół.

Możesz zerknąć czy są poprawnie wpięte kabelki na piny wkładki.

Edytowane przez ahaja

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Piny podlaczone wg schematu, wszystko ok. Nie mam niestety miernika. Jak mam dwa RCA wpiete od Regi pod przedwzmacniacz to po uruchomieniu gramofonu gdy dotykam ramienia to slychac w prawym glosniku dodatkowe trzaski itp. 

ChatGPT sie wypowiedzial….

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem tak ostatnio w SL 1700 brak sygnału prawy żyła czerwona była ułamana.

Operacja cięcia i lutowania🙂

Ukryta Zawartość

Kabel krótszy o 8 cm.

20250219_205256.thumb.jpg.6e39ae82677800238aa2de431951d144.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, RDOB napisał:

Co walnięte? Przewód (czerwona) końcówka od gramofonu? Ona ma masę w sobie?

Witajcie. U mnie pomogło podłączenie masy do rury od grzejnika - uziemienie. Cienkim miedzianym kabelkiem. Cisza jak makiem zasiał. Przedwzmacniacz ma to srebrne pokrętło z tyłu. Spróbuj. Pozdrawiam.

54 minuty temu, Korx napisał:

Witajcie. U mnie pomogło podłączenie masy do rury od grzejnika - uziemienie. Cienkim miedzianym kabelkiem. Cisza jak makiem zasiał. Przedwzmacniacz ma to srebrne pokrętło z tyłu. Spróbuj. Pozdrawiam.

Probowalem uziemic wzmacniacz, przedwzmacniaczem…. Nic to nie daje. Prawy kanal buczy jak buczal i kompletnie nie daje dzwieku z plyty… 

3 minuty temu, RDOB napisał:

Probowalem uziemic wzmacniacz, przedwzmacniaczem…. Nic to nie daje. Prawy kanal buczy jak buczal i kompletnie nie daje dzwieku z plyty… 

@RDOB...jeśli możesz ,oddaj ten szajs i zapomnij o Redze.😉

30 minut temu, gitarrra napisał:

@RDOB...jeśli możesz ,oddaj ten szajs i zapomnij o Redze.😉

Wiem, wygląd nie gra.... ale ona spełnia wszystkie warunki co do wyglądu i wymiarów. Do tego słuchałem Regi (no nie tej) i strasznie mi się spodobała. Wszystko mi w niej pasowało.

Pewnie też była z lepszą wkładką, niż ta darmowa 😉 AT 3600 

Wiem, że pod względem designu nie ma startu, ale gdyby nie tylko się liczyło ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, RDOB napisał:

Do tego słuchałem Regi (no nie tej) i strasznie mi się spodobała. Wszystko mi w niej pasowało.

I tego się trzymaj, a nie opinii ludzi, którzy Regę widzieli zapewne tylko na obrazkach.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Pewnie też była z lepszą wkładką, niż ta darmowa 😉 AT 3600 

Wiem, że pod względem designu nie ma startu, ale gdyby nie tylko się liczyło ...

Ukryta Zawartość

Widzialem 3 rozne AT i bezwzglednie Rega w mojej opinie i pod moje oczkiwania zagrala lepiej. Najpierw bylem z AT. Moze robia lepsze urzadzenia ale Rega zagrala lepiej.

Ukryta Zawartość

1. Oddajesz do sklepu i oni się zajmują naprawą/wymianą/etc.

2. Kupujesz miernik za 20zł i sam sprawdzasz ... ale jak nie masz możliwości/umiejętności przelutowania i naprawy to polecam punkt 1.

Skoro prawy nie gra poprawnie podpięty to nie ma ani sygnału ani masy.

Skoro prawy kanał się obudził po zamianie kabli z gramofonu to preamp jest OK.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Szkoda, że tak się zadziało przy pierwszym kontakcie, ale dobrze, że udało się sprawę szybko załatwić 🙂 Niech służy teraz dobrze 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

7 godzin temu, Q21 napisał:

Szkoda, że tak się zadziało przy pierwszym kontakcie, ale dobrze, że udało się sprawę szybko załatwić 🙂 Niech służy teraz dobrze 😉 

Wszystko sie moze zdarzyc. Wazne jak sie rozwiazuje problem i jakie finalnie sa korzysci. W tym przypadku sklep Q21 a wlasciwie pracownik (bo na koncu zawsze za wszystkim stoja ludzie) stanal na wysokosci zadania i gramofon gra wspaniale 🙂

Panie Wojtku, dziekuje 😉