Skocz do zawartości
IGNORED

Usunięcie przedwzmacniacza z regulacją barwy UNITRa WS 318

Rekomendowane odpowiedzi

Tu jest z tą diodą widzę jeszcze inaczej

Sprawdzałem i przewodziła w dwie strony ale jak byla wlutowana. Teraz jak mam ją w ręku i sprawdzam to przewodzi w jedną stronę czyli jak to jest... 

59 minut temu, Arkadiusz96 napisał:

C2073 i A940  a te to też sterujące tak ? 

tak to sterujące (prąd max 1,5A)

Diody zenera nie zmierzysz w kierunku zaporowym standardowym multimetrem. jak masz jakiś zasilacz np. 12V to anodę tej diody podłączasz do masy a katodę przez rezystor może być 1kOhm (przy 12V) do plusa i wtedy mierzysz napięcie na diodzie i powinno wyjść około 8,2V przy tej co masz.

Całkiem możliwe i nawet bardzo prawdopodobne, że ta dioda jest sprawna ale przez wzmacniacz różnicowy przepływa zbyt mały prąd który wymusza spadek na rezystorze R505 (470 ohm) i polaryzuje tranzystor T505. Jeśli to napięcie jest zbyt małe by spolaryzować tranzystor, to on nie przewodzi przy braku sygnału i stąd nie ma możliwości ustawienia prądu spoczynkowego.

Możesz to sprawdzić wlutowując diodę zenera z powrotem i zamieniając rezystor R507 o wartości 2,7k na 2,2k jeśli masz taki pod ręką. Prąd pary różnicowej powinien zwiększyć się z około 2,7-2,8 mA do jakichś 3,4mA co zwiększy napięcie na rezystorze R505

4 godziny temu, bartek_k napisał:

tak to sterujące (prąd max 1,5A)

Diody zenera nie zmierzysz w kierunku zaporowym standardowym multimetrem. jak masz jakiś zasilacz np. 12V to anodę tej diody podłączasz do masy a katodę przez rezystor może być 1kOhm (przy 12V) do plusa i wtedy mierzysz napięcie na diodzie i powinno wyjść około 8,2V przy tej co masz.

Całkiem możliwe i nawet bardzo prawdopodobne, że ta dioda jest sprawna ale przez wzmacniacz różnicowy przepływa zbyt mały prąd który wymusza spadek na rezystorze R505 (470 ohm) i polaryzuje tranzystor T505. Jeśli to napięcie jest zbyt małe by spolaryzować tranzystor, to on nie przewodzi przy braku sygnału i stąd nie ma możliwości ustawienia prądu spoczynkowego.

Możesz to sprawdzić wlutowując diodę zenera z powrotem i zamieniając rezystor R507 o wartości 2,7k na 2,2k jeśli masz taki pod ręką. Prąd pary różnicowej powinien zwiększyć się z około 2,7-2,8 mA do jakichś 3,4mA co zwiększy napięcie na rezystorze R505

Panie, zrobiłem tak, zacząłem od lewego kanału 

Znalazłem taki co był tam oryginalnie potencjometr 1K więc jest jak było, wywalilem tą diodę 1n4007 i wstawiłem z powrotem tą co była i wymieniłem ten R507 na 2.2K. odpaliłem sprzęt i wyregulowalem prąd na te 9mV  Panie, zrobiłem tak, zacząłem od lewego kanału 

Lewy jutro 

Kilka lat temu zbudowałem podobny układ testowy który jest zasilany napięciem +-25,7V.Po Twoich przejściach z biasem myślę ,że masz uszkodzone tranzystory stopnia końcowego.Żeby to sprawdzić potrzebny jest generator,oscyloskop i sztuczne obciążenie.Podaję Ci prądy jakie płyną przez rezystory w moim układzie.R507 0,0026A   R505 0,00134A  R515 0,0068A   R527 0,0095A.jeśli będziesz miał sprawny układ wlutuj te sankeny i  toshiby tta/ttc.Wymień rrezystory na rezystory firmy dale.kondensatory sprzęgające nichicon es (sprawdź polaryzację na słuch)w sprzężeniu zwrotnym daj niebieskie vishaye,kondensatory filtrujące zasilanie też masz kipskie-jęśli zeleży Ci na dobrym brzmieniu.Niestety, kabelki połączeniowe jak i sam potencjometr także mają wpływ na brzmienie

😂

Wymień te ptencjometry biasu na nowe,np.Piher,albo cermentowe,jakieś markowe.

Bd135-10 mam nowy 

Sprawdzam czy mam wszystko sprawne testerem Gm328a 

I mam jeszcze kilka bd 139,140,135 i trochę kondensatorów i rezystorów bo kupowałem z zapasem. 

Tak jak pisałem wcześniej lewy kanał gra pięknie czysto, a w prawym wczoraj Wylutowalem  bd135-16 żeby go sprawdzić testerem i jest sprawny wchodzi na to ale mam jeszcze parę nowych więc wkładam za chwilę nowego i palę dziada i zobaczymy. Ale grał już wcześniej prawy tylko nie mogłem ustawić prądu spoczynkowego. 

• Pokaż nowe odpowiedzi