Skocz do zawartości
IGNORED

PC do Roon - dobre usb

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, Roon mi się na tyle spodobał, że zamiast kombinować ze streamerem chciałem sobie złożyć PC na Roon już coś bardziej docelowego na lata z dobrym wyjściem USB najwyżej kiedyś dam DDC 😉 

no i tutaj pytanie o dobre USB aby ograniczyć “graty” 

Ktoś coś doradzi? 
Widziałem na innym forum iż ty tak grasz @Elberoth  z Pink Faun Ultra OCXO USB card?

budżet na całość 7 tys powiedzmy no ale zobaczymy … NAS na pliki już posiadam 

Edytowane przez Ghotti
https://www.audiostereo.pl/topic/169584-pc-do-roon-dobre-usb/
  • 1 miesiąc później...

jak widzisz nikt tu się nie bawi - wszyscy pokupowali zbędne pudełka pn strimery i uważają że słuchają plików 🙂

masz jeszcze wersje jcat i używkę karty sotm

coś jeszcze Pachanko chyba było i Paula Panga?- ale to efemeryda u nas

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

W dniu 5.03.2025 o 18:34, Ghotti napisał:

Pink Faun Ultra OCXO USB card?

Nie chce mi się wierzyć żeby to bylo panaceum na wszystkie problemy z PC.

Nie wiem jakie roon ma wymagania sprzętowe ale jeżeli nie wydumane to kupiłbym mini PC z pasywnym chłodzeniem i możliwością podłączenia wypasionego zasilacza. Nie wiem jak to sie dzieje ale jakość zasilania PC/streamera u mnie objawiło się b.dużym wpływem na jakość dźwięku.

DDC to podstawa - to drugi najważniejszy element po DAC-u, działa cuda dosłownie. To jest pierwsza rzecz do kupienia.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

11 godzin temu, audiograde napisał:

jak widzisz nikt tu się nie bawi - wszyscy pokupowali zbędne pudełka pn strimery i uważają że słuchają plików 🙂

masz jeszcze wersje jcat i używkę karty sotm

coś jeszcze Pachanko chyba było i Paula Panga?- ale to efemeryda u nas

Odpuściłem temat 🙂 na razie Roon stoi na NAS i jest jak jest 😂 ceny zasilania ATX są chore w sumie jest Jcat i farad które kosztują po 20k ~~ jedynie obejście to płyta z zintegrowanym prockiem pod zasilanie 12-24v ale takie też można policzyć na palcach jednej ręki. 
Roon wielkich wymagań nie ma, wymagania ma HQ player duże tylko 🙂 

Sam Jcat + zegar do niego to 9k po rabatach, sporo 😉 do tego zasilanie obudowa etc. Sam tego nie podłączę bo się nie znam na prądzie a tam każdy element trzeba oddzielnie napędzić 

Żeby zbudować takiego PC dobrze to takie 15k +\- a żeby był wypas to 40k-50k 🙂 sporo.

11 minut temu, Yodzisław napisał:

DDC to podstawa

Dużo ich 😂 nie wiadomo co kupić 😉, ale fakt takim obejściem tego jest np sotm + ddc lub bezpośrednio jak podałeś intel NUC z Roon rock wpięty do DDC i tyle 

5 minut temu, Ghotti napisał:

Dużo ich 😂 nie wiadomo co kupić 😉, ale fakt takim obejściem tego jest np sotm + ddc lub bezpośrednio jak podałeś intel NUC z Roon rock wpięty do DDC i tyle 

No to już kwestia ile kasy chce sie wydać. Temat DDC jest raczej dobrze opisany, wiadomo co kupić. Ale jeżeli nie używaleś to wiedz że tu nie chodzi o stricte rozdzielczość - z DDC dźwięk staje się niesamowicie plastyczny i muzykalny.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

5 minut temu, Yodzisław napisał:

No to już kwestia ile kasy chce sie wydać. Temat DDC jest raczej dobrze opisany, wiadomo co kupić. Ale jeżeli nie używaleś to wiedz że tu nie chodzi o stricte rozdzielczość - z DDC dźwięk staje się niesamowicie plastyczny i muzykalny.

Nie używałem ddc, z polecanych tutaj jest singxer su-6, Audio-GD DI-25HE, coś innego jeszcze? DDC plus taki ze po i2s leci też zegar do dac, audio gd ma zewnętrzny 10hz to też plus 

Tu są chyba podstawowe szlagiery opisane: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Sam posiadam EVO2 (bez zegara - nie wiem co on daje). Dzisiaj zamawiam Manuntę EVO3 (dawne m2tech) - drogo ale wolę kupić od Europejczyków niż z Chin.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U16, U18 Gustarda

ale zaskoczę może niektórych - to wszystko to jeszcze pikuś - dużą zmianę robią wszystkie kable na styku komp - DDC - DAC, bezpieczniki itd - także tanio może nie być....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

29 minut temu, audiograde napisał:

dużą zmianę robią wszystkie kable na styku komp - DDC - DAC, bezpieczniki itd

DDC nieporównywalnie dużą, dalej chyba zasilanie do streamera (ale tu mam tylko doświadczenie jak wyżej).

tylko trzeba pamiętać, że to jest słyszalne szczególnie na bardzo dobrze nagranych płytach - no i oczywiście odpowiednio przejrzystym systemie. Jeśli ktoś spodziewa się spektakularnych efektów na mulących, wolnych kolumnach na przykład - to lepiej nie przesadzać z inwestycjami 🙂 

31 minut temu, audiograde napisał:

dużą zmianę robią wszystkie kable na styku komp - DDC - DAC

Tak, oraz dodam, że wyjścia usb z pc/laptopa również "różnie grają" np. te bezpośrednie z płyt, przez taśmy, usb 3.0 vs 2.0 vs porty usb połączone z eSATA.

No i koniecznie izolacja galwaniczna (najlepiej na chipie TI isousb211) z dobrym zasilaniem między pc a ddc/dac.

tylko że w przypadku izolatorów - zostawiłbym ten temat na sam koniec

dlatego, że niektóre DDC czy DAC posiadają już izolację i zdublowanie nie musi przynieść za każdym razem poprawy. Szczególnie przy słabiej nagranych, starszych rzeczach - może być momentami za "chudo". Ale to zależy od całości systemu. Nie zniechęcam - tylko warto sprawdzić po uporządkowaniu spraw połączeń itd