Skocz do zawartości
IGNORED

TONEWINNER AD-60 PRZETESTUJ I WYGRAJ 1000ZŁ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Na początku chciałbym podziękować za możliwość udziału w teście pomimo małego stażu na forum. 

Bardzo podoba mi się pomysł sklepu polegający na akcjach testowych produktu. Buduje on w moim odczuciu pozytywny obraz firmy i jest to bardzo pozytywna forma reklamy.

Chce również zaznaczyć, że w branży jestem amatorem a wszystkie moje odczucia i wnioski są czysto subiektywne. Ostatni wzmacniacz w klasie AB miałem około 15 lat temu a od niedawna posiadam mały chiński wzmacniacz w klasie D a dokładniej Aiyima D03. Mój test/recenzja będzie więc w głównej mierze porównaniem tych obu urządzeń i opisaniem różnic jakie w brzmieniu usłyszałem. 

Chce również zaznaczyć, że celowo nie szukałem żadnych recenzji czy opinii na temat wzmacniacza TONEWINNER AD-60 aby nie programować głowy a samemu uczciwie i najlepiej jak potrafię ocenić ten sprzęt. 

Pozwolę sobie pominąć opis wejść wzmacniacza oraz wszystko to co mówi specyfikacja techniczna zamieszczona przez sklep w pierwszym wpisie aby sztucznie i niepotrzebnie nie wydłużać recenzji. 

Sprzęt jest bardzo dobrze zabezpieczony przez producenta w kartonie. Grube i sztywne pianki powinny zapewniać bezpieczny transport.

Sam wzmacniacz jest bardzo solidnie wykonany. Wygląd przedniego panelu jest elegancki a zarazem skromny, uniwersalny i pasujący do różnego wystroju wnętrz. Wiele razy mniejsza i lżejsza D03 wygląda przy AD-60 jak tania zabawka. 

Do zestawu dołączony jest genialny metalowy pilot. Niby taka głupota ale naprawdę zrobiła na mnie wrażenie. Uczucie chłodu przy używaniu - świetna sprawa. Działa również bardzo dobrze, pod różnymi kątami a nawet po odbiciach z innych powierzchni. Ze względu na dużą ilość wejść jaką oferuje ten wzmacniacz przełączanie ich jednym przyciskiem na pilocie bywa uciążliwe. Wzmacniacz nie przełącza się automatycznie na źródło z jakiego akurat dostaje sygnał i za każdym razem musimy manualnie przebijać się przez 8 pozycji. 

Oprócz pilota wzmacniacz możemy obsługiwać również klasycznie gałką na jego panelu oraz przez aplikacje producenta. Niestety w tym ostatnim wypadku napotkałem na problem o którym już wyżej pisałem. Trzy różne urządzenia z Androidem nie mogły przez aplikacje znaleźć wzmacniacza pomimo, że przez BT łączyły się oraz przesyłały muzykę. iPhone znalazł wzmacniacz bez problemu i mógł służyć jako pilot. 

Jeśli jesteśmy przy BT to napotkałem jeszcze jeden problem. Urządzenie według specyfikacji oferuje łączność po 2 kodekach: SBC i AAC(szkoda, że tylko te dwa). Niestety pomimo 3 urządzeń z Androidem obsługujących AAC w żadnym wypadku nie udało mi się w ten sposób połączyć. Urządzenia łączyły się przez SBC i nawet przez opcje programisty nie mogłem wymusić mniej stratnego AAC. Może to być coś po stronie moich urządzeń chociaż wcześniej nigdy problemów tego typu nie miałem. W przypadku iPhone działającego pod IOS niestety nie widać za pomocą jakiego kodeka łączy się ze wzmacniaczem. Sam zasięg BT jest poprawny i nie zrywało połączenia nawet gdy wychodziłem z telefonem do innego pomieszczenia.  Połączenie jest stabilne i bardzo szybko udaje się je nawiązać.

Nie podoba mi się natomiast zastosowany w tym urządzeniu wyświetlacz. Wygląda tanio, kąty widzenia jak i kontrast są bardzo kiepskie. Na plus regulacja jasności w 5 stopniach oraz możliwość całkowitego wyłączenia podświetlenia przedniego panelu (brakuje mi tego w moim wzmacniaczu). 

Wzmacniacz dość długo się uruchamia. Od naciśnięcia przycisku do pojawienia się dźwięku mija około 10 sekund. Towarzyszą temu 2 dość głośne cyknięcia(oraz jedno podczas wyłączania). Na plus zapamiętywanie ostatniego źródła oraz głośności po wyłączeniu oraz odpięciu zasilania. Drugim dużym dla mnie plusem jest stopniowe podglaszanie po uruchomieniu od 0 do wartości jaką była wcześniej używana. Unikamy nagłego głośnego zagrania sprzętu. Brakuje mi tej funkcji w moim wzmacniaczu, 

Sama regulacja głośności jest bardzo dokładna. Regulujemy w zakresie 0-80 z użyciem kroku 0,5 a więc można bardzo dokładnie dostosować do swoich potrzeb. 

Urządzenie nawet podczas długiej pracy przy wyższym poziomie głośności nie nagrzewa się nadmiernie. Wręcz byłem zdziwiony, że jest tak chłodne w porównaniu z moim D03. Wymiary obudowy pozwalają nie lepsze odprowadzanie ciepła. 

Wzmacniacz łącznie grał u mnie około 50 godzin. Kilka wydarzeń sportowych, kilka filmów, programy telewizyjne oraz oczywiście muzyka. Głównie korzystałem z wejścia optycznego, USB oraz BT. Pomieszczenie około 20 metrów oraz 2 pary kolumn. Teufel Ultima 40 oraz Polk Audio XT60. I jak to grało w porównaniu do mojego wzmacniacza?

Na początku przyznam, że nie spodziewałem się aż tak dużych różnic. Wybrałem na start utwory, które dobrze znam i często słuchałem ich w ostatnim czasie. 

Zacznę może od niskich częstotliwości w których różnica jest bardzo duża. TONEWINNER AD-60 gra zupełnie innym bassem niż Aiyima D03. Jest on troszkę szybszy, krócej wybrzmiewający, bardziej sprężysty i bardziej różnorodny. Słuchając utworów Hansa Zimmera miałem wrażenie, że potrafi wymusić na kolumnach również niższe jego zejście. Tworzy przy tym większą głębię i bardzo mi się to podobało. Jakby to powiedzieć: jest bardziej koncertowo. Jest go natomiast znacznie mniej, jest w całym rozrachunku jakby delikatniejszy, kulturalniejszy i nie rozlewa się z taką siłą i potęga jak ma to miejsce w moim wzmacniaczu. Musiałem użyć EQ i troszkę go dodać bo w ustawieniu na 0 było go dla mnie zbyt mało. Jest to szczególnie odczuwalne przy niskich poziomach głośności i słuchaniu muzyki późnym wieczorem. Przy bardzo cichym odsłuchu bass praktycznie zanika na rzecz wokali. Brakuje tutaj moim zdaniem trybu loudness, który dawno temu miałem w innym wzmacniaczu i załatwiał on ten problem.

Sytuacja zmienia się gdy wzmacniacz dostaje więcej prądu. Wtedy rozwija skrzydła.

Może to być również problem po stronie budżetowych kolumn z jakimi grałem ale w moim wzmacniaczu jest pod tym względem lepiej.

Na szczęście mamy na pokładzie podstawowy ale fajnie działający EQ. Możemy regulować treble/bass w zakresie -10 do +10 z krokiem 1. Jest również możliwość przesuwania balansu między kolumnami oraz opcja direct pod osobnym przyciskiem. 

Kolejnym aspektem w jakim różni się dźwięk jest ludzki głos i wokale. Różnica jest wręcz kolosalna i usłyszałem ja momentalnie. Tonewinner bardzo wyciąga wokal na pierwszy plan w porównaniu z Aiyima( a może Aiyima go chowa?). Wokale są również o wiele wyraźniejsze i jakby cieplejsze w odbiorze. Zupełnie inne granie. O wiele lepiej brzmią delikatne i spokojne żeńskie głosy. Są o wiele przyjemniejsze w odbiorze i mają w sobie więcej głębi . Sprawa ma się troszkę inaczej w cięższych utworach z wyraźnym męskim wokalem. Tutaj był już dla mnie delikatny przesyt. Męski głos często zbytnio dominował resztę utworu i wydawało mi się to mniej naturalne. Jest to natomiast kwestia moich prywatnych preferencji i wiem, że niektórzy właśnie takie granie preferują. 

Również oglądając filmy momentami ten nacisk na uwypuklenie ludzkiego głosu był moim zdaniem zbyt silny a dialogi nieprzyjemnie dominowały nad resztą dźwięków w tle. Działało to troszkę jak funkcja podbicia dialogów jaką oferują niektóre platformy z filmami. Zauważyłem również dość nieprzyjemne dla ucha wybrzmiewanie sybilantow. Było to szczególnie irytujące w połączeniu z kolumnami Polk XT60. Zbyt dużo syczenia i świstów co potrafiło być męczące dla uszu.

Przychodzi tutaj kolejny raz z pomocą EQ.

Delikatna redukcja troszkę uspokaja górę pasma. 

Jeśli chodzi o szczegółowość w wyższym zakresie pasma to oprócz tej ostrości większych różnic między wzmacniaczami nie zauważyłem. 

Przejdę teraz do tematu sceny, głębi dźwięku czy sam nie wiem jak to odpowiednio nazwać. Zacznę od tego jak wzmacniacz gra na boki i jak umiejscawia poszczególne dźwięki w przestrzeni na szerokość. Wydaje mi się, że granie na boki nie jest zbyt szczodre. O ile pozycjonowanie konkretnych dźwięków między kolumnami jest dość dokładne i wyraźne o tyle coś co dzieje się po zewnętrznych bokach kolumn jest bardziej ściśnięte. Aiyima potrafi zagrać w tym aspekcie znacznie szerzej i sprawić wrażenie, że dźwięk dochodzi z bocznej ściany. Zwracałem na to uwagę podczas oglądania filmów. Tonewinner jest zdecydowanie bardziej zwarty. Natomiast jest zupełnie na odwrót jeśli chodzi o głębię, uczucie grania z tyłu głowy czy prezentowanie dalszych planów dźwięku. Jest to dla mnie chyba w tym porównaniu gwóźdź programu i aspekt w którym mój wzmacniacz zebrał największe baty. Scena wgłąb jest genialna. Zarówno przy muzyce jak i filmach byłem tym oczarowany. Wzmacniacz Tonewinner AD-60 zdecydowanie lepiej nakreśla poszczególne plany dźwięku wgłąb jak i pozoruje granie z tyłu. Z zamkniętymi oczami o wiele łatwiej jest mi wskazać jakie źródło dźwięku znajduje się bliżej a jakie dalej. Robi to robotę przy filmach. Przelatujący helikopter, odgłosy burzy czy dźwięk pod wodą - bajka. W moim wzmacniaczu jest to jakby bardziej rozmyte. Chyba najbardziej będzie mi brakować właśnie tego.

Na koniec jeszcze kilka drobnych uwag jakie sobie zanotowałem:

W pomieszczeniu 20 metrów musiałem dość wysoko kręcić głośność dość często dochodząc do wartości 60/80 gdy chciałem posłuchać dość głośno. Co ciekawe Aiyima podobny poziom uzyskuje przy ustawieniu 50/100 korzystając z tego samego źródła (Optyk) . Mam wrażenie, że zapas mocy w praktyce jest mniejszy. Jednak na ten metraż i kolumny było to w zupełności wystarczająco. Nie zauważyłem zniekształceń dochodząc do poziomu 65/80 a było już bardzo głośno. Wysokie tony są przy głośnym odsłuchu troszkę zbyt nachalne ale jak wcześniej pisałem EQ uspokaja sprawę.

Pozostaje jeszcze dość ważna w dzisiejszych czasach kwestia zużycia prądu. Jest bardzo duża różnica szczególnie przy głośnym graniu. Im głośniej tym różnica się pogłębia. 

I tak przy moim wzmacniaczu pobór według miernika gniazdkowego( wiem, że nie jest to dokładny pomiar a jedynie orientacyjny) mieści się w zakresie 10-25W. Tonewinner działa w zakresie 10-90W. W jednym i drugim wypadku maksymalne wartości są osiągane przy bardzo wysokiej, zbliżonej do siebie głośności. 

Podsumowując: 

Myślę, że AD-60 jest bardzo ciekawą propozycją z dość dobra wyceną jak na klasę AB w obecnych czasach. Jego brzmienie ogólnie mi się podobało. Ma kilka plusów jak i minusów ale te drugie udało mi się w miarę okiełznać dzięki EQ. Największe wrażenie zrobiła na mnie zdecydowanie głębia dźwięku jaką oferuje w porównaniu z moim wzmacniaczem. Dziękuję jeszcze raz za możliwość udziału w teście. Było to dla mnie ciekawe doświadczenie przy okazji, którego trochę się nauczyłem na własnej skórze.  

Wielki Szacunek za chęci, czas i zaangażowanie na napisanie recenzji 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

W dniu 25.03.2025 o 06:28, s3etcher napisał:

Jeśli jeszcze można to ja chętnie. Jak się uda to będzie z czym porównywać.

dopisuje w takim razie do listy siebie oraz s3tcher:

payong - rezygnacja

waldi1965

Piopio - mam czas dopiero w kwietniu

PanAntoni - rezygnacja

Wito76

s3tcher

Renioo

Korekta:

waldi1965 - już testował

payong - dzisiaj doszedł do mnie AD-60 i się ogrzewa bo bardzo zmarzł w transporcie

Piopio - mam czas dopiero w kwietniu

PanAntoni - rezygnacja

Wito76

s3tcher

Renioo

JA się juz pogubiłem kto kiedy 😛 @payong czekam na wrażenia

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

6 godzin temu, payong napisał:

Wygrzewam, ale na razie miłe zaskoczenie dźwiękiem a nie miłe gniazdem i kablem sieciowym.

Czy wiadomo co za DAC tam siedzi?

Jest na chipie ad1955. A co z gniazdem? Ja nie kojarzę żebym narzekał a kabla sieciowego nawet nie wyjąłem z pudełka:) 

To teraz ja ale nie mogę wysłać wiadomości na priv.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 2.04.2025 o 11:33, payong napisał:

Ale problem po mojej czy Twojej stronie?

Udało się dogadać?

10 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

Udało się dogadać?

Nie mogę wysłać wiadomości. Kolega @payong musi mieć zablokowane otrzymywanie wiadomości z jakiś powodów. Do innych mogę wysyłać. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, Piopio napisał:

Nie mogę wysłać wiadomości. Kolega @payong musi mieć zablokowane otrzymywanie wiadomości z jakiś powodów. Do innych mogę wysyłać. 

Spróbuj proszę teraz.

W dniu 4.04.2025 o 01:04, hz_lab napisał:

to poproszę mnie dopisać do listy, zadam trudne obciążenie😉

Dopisuje, w poniedziałek zrobię od nowa listę 

W dniu 5.04.2025 o 22:52, aiki napisał:

Jeśli jest jeszcze możliwość to proszę o dopisanie do listy 

Jest jutro będzie lista. Bo sam się pogubiłem. Ale najważniejsze żebyście posłuchali:) to fajny szeroko grający wzmacniacz z bdb korektą wysokich i niskich tonów można fajnie pod pokój dostosować. 

@Piopio masz juz grajka ? 🙂

39 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

@Piopio masz juz grajka ? 🙂

Nie mam takich informacji 😉 Patrząc na apkę będzie jutro. 

I jak tam nasz grajek ?

Gra sobie powoli 🙃

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

9 godzin temu, Piopio napisał:

Gra sobie powoli 🙃

IMG_20250412_024232.jpg

A coś więcej jakies przemyślenia ? 🙂 uwagi zachwyty? 🙂 

Dziś wieczorem napisze kilka słów o sprzęcie.

Proszę kolejną osobę o podanie danych do wysyłki na priv.

Opis będzie jutro.

Proszę o dane do wysyłki. 

Opis będzie jutro.
Proszę o dane do wysyłki. 

Wg kolejki ja jestem następny. Wysłałem koledze Piopio namiary na siebie. Ciekaw jestem tego sprzętu. Przyznam się, że dawno żaden tranzystor nie grał u mnie i albo miłość do lampy pozostanie albo będzie gruby materiał do przemyśleń.
  • Pokaż nowe odpowiedzi