Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541 non A w trybie symultanicznym?

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, Grzegorz7 napisał:

To jest spore trafko.

Właśnie szukam jakichś przyzwoitych rdzeni. Uzwojenia jestem w stanie sam nawinąć. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, przemak napisał:

Taki układ ma impedancję wyjsciową ponad 40k. Potem kable grają 😉

Che che ,taki prawie jak zwykła analogowka ,to mity .

7 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

To jest spore trafko.

Właśnie szukam jakichś przyzwoitych rdzeni. Uzwojenia jestem w stanie sam nawinąć. 

Tu też jest jakaś tajemnica ,w sposobie nawijania .

11 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

A żeś odpowiedział...

Przekrój rdzenia. Z czego rdzeń. Mniej więcej wymiary.

Akurat mój I/V jest wskazany do transformatora...

Robiłem próby z jakimiś przypadkowymi transformatorkami i  wychodziło to kiepsko, tzn. te transformatory... Ale one takie po stówie były najwyżej...

Ale to w zasadzie wpisy na wątek I/V...

No a pytałeś o wymiary?

9 godzin temu, GU48 napisał:

Oczywiście parametry trafa są znane tylko twórcy. W każdy bąć razie ludzie którzy go zaaplikowali zapomnieli o krzemie.

Dokładnie w sedno ,do krzemu ,lamp,nie ma powrotu.

5 godzin temu, tedi02 napisał:
14 godzin temu, przemak napisał:

Taki układ ma impedancję wyjsciową ponad 40k. Potem kable grają 😉

Che che ,taki prawie jak zwykła analogowka ,to mity

Ale co jest mitem, prawo Ohma? Do czego podłączasz urządzenie z impedancją wyjsciową 40k?

nagrywamy.com

18 minut temu, przemak napisał:

Ale co jest mitem, prawo Ohma? Do czego podłączasz urządzenie z impedancją wyjsciową 40k?

Nie znasz tematu a piszesz ,bodajże w tym wątku podawałem dane impedancji , gra ,jest ciuuuut ciszej niż ze starej analogowki .

3 minuty temu, tedi02 napisał:

Nie znasz tematu a piszesz ,bodajże w tym wątku podawałem dane impedancji , gra ,jest ciuuuut ciszej niż ze starej analogowki .

W tym wątku żadnych danych impedancji nie podawałeś, przynajmniej ja nic nie znalazłem. Podałeś impedancję źródła która wynosi 68 omów i przekładnię trafia 1:25. Wychodzi impedancja ponak 40k dla idealnego trafa, czyli raczej sporo więcej. Dlatego pytam, do czego to podłączasz. 

nagrywamy.com

2 godziny temu, przemak napisał:

W tym wątku żadnych danych impedancji nie podawałeś, przynajmniej ja nic nie znalazłem. Podałeś impedancję źródła która wynosi 68 omów i przekładnię trafia 1:25. Wychodzi impedancja ponak 40k dla idealnego trafa, czyli raczej sporo więcej. Dlatego pytam, do czego to podłączasz. 

Być może nie w tym wątku podawałem , bezpośrednio pod wzmacniacz , jak uważnie czytasz pewnie wiesz że nie pierwszy z tego źródła mam to trafo,jeśli ci napisze że wymieniają trafa TAMURY,na te  ....

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

To jakaś pomyłka być może...

Przy takiej liczbie zwojów od strony kości dac to niskiego pasma nie będzie...

Niskiego pasma 😁 

5 minut temu, tedi02 napisał:
3 godziny temu, przemak napisał:

Rozwiń  

Być może nie w tym wątku podawałem , bezpośrednio pod wzmacniacz , jak uważnie czytasz pewnie wiesz że nie pierwszy z tego źródła mam to trafo,jeśli ci napisze że wymieniają trafa TAMURY,na te  ....

No to mógłbyś podać te impedancje? Bo to jest podstawa. Chodzi o sens zastosowania takiej przekładni przy takich impedancjach.  Źródło to w tym przypadku rzecz mniej istotna, oczywiście dobre trafo będzie miało odpowiednie indukcyjnosci i dobry rdzeń czyli dobre pasmo i zniekształcenia, gorsze trafo będzie miało gorsze te parametry, ale żadne nie zakrzywia czasoprzestrzeni ani nie zmienia prawa Ohma ;) 

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

To jakaś pomyłka być może...

Przy takiej liczbie zwojów od strony kości dac to niskiego pasma nie będzie...

To z opisu jest duży albo wręcz bardzo duży transformator, może mieć całkiem spore indukcyjnosci. 

nagrywamy.com

Traf o lepszych parametrach nie widziałem- o ile producent nie ściemnia:

Ukryta Zawartość

DCR wejściowe- poniżej 1 ohma- jak on to nawijał.... ?

Wykorzystuje rdzenie prawdopodobnie podobne do tych:

Ukryta Zawartość

74289067.webp

16 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Tylko na to nie nawinę kilkunastu tysięcy zwojów...

W sensie, że toroid... 

Te permalojowe trafka  (kształtki EI) dają się demontować. Grubość blaszek (na oko- nie mierzyłem) 0,2mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znakomite rdzenie. 

34 minuty temu, jurek napisał:

Te permalojowe trafka  (kształtki EI) dają się demontować.

Jak na takie trafiałem to było kiepsko. Podobnie te wszystkie na AliEx... mikrofonowe (za małe i źle poskładane rdzenie).

53 minuty temu, przemak napisał:

To z opisu jest duży albo wręcz bardzo duży transformator, może mieć całkiem spore indukcyjnosci. 

Rzeczywiście są spore.

37 minut temu, jurek napisał:

Wykorzystuje rdzenie prawdopodobnie podobne do tych:

To jest bardzo dobry kierunek.  

6 minut temu, GU48 napisał:

"Te permalojowe trafka  (kształtki EI) dają się demontować. Grubość blaszek (na oko- nie mierzyłem) 0,2mm."

zdecydowanie za mały rdzeń.

Tak- trzeba to potraktować jako żródło dobrej blachy i składać w większe stosy.

Chciałbym zauważyć ,że do nawinięcia dobrego trafa oprócz wiedzy teoretycznej potrzebna jest wiedza praktyczna a na koniec odsłuchy prototpów . Jest to proces długi i kosztowny  a o maszynach do nawijania tak małych traf nie wspomnę .

Widzę duzy zapał ,ale widzę tylko drogę przez mękę.  Opracowanie trafa do tego konkretnego przetwornika przez fachowca trwało ponad 6 miesiecy i było sponsorowane przez kilka osób które były zainteresowane zakupem tych traf.

Były maszyny czas i pieniądze.  Bez tych atrybutów nie ma szans na zrobienie trafa na odpowiednim poziomie.

Szkoda czasu i pieniędzy 

Masz rację.

21 godzin temu, GU48 napisał:

W każdy bąć razie ludzie którzy go zaaplikowali zapomnieli o krzemie.

Pokaże ktoś pomiary?

4 godziny temu, przemak napisał:

No to mógłbyś podać te impedancje? Bo to jest podstawa. Chodzi o sens zastosowania takiej przekładni przy takich impedancjach.  Źródło to w tym przypadku rzecz mniej istotna, oczywiście dobre trafo będzie miało odpowiednie indukcyjnosci i dobry rdzeń czyli dobre pasmo i zniekształcenia, gorsze trafo będzie miało gorsze te parametry, ale żadne nie zakrzywia czasoprzestrzeni ani nie zmienia prawa Ohma 😉

Nie wiem w którym wątku podawałem ,a szukać mi się nie chce bo nie jesteś zainteresowany.😁szukasz dziury w całym ? 

9 minut temu, tedi02 napisał:

Nie wiem w którym wątku podawałem ,a szukać mi się nie chce bo nie jesteś zainteresowany.😁szukasz dziury w całym ? 

Nie musisz szukać wątku, wystarczy że po prostu podasz wartość. 

3 godziny temu, GU48 napisał:

Chciałbym zauważyć ,że do nawinięcia dobrego trafa oprócz wiedzy teoretycznej potrzebna jest wiedza praktyczna a na koniec odsłuchy prototpów . Jest to proces długi i kosztowny  a o maszynach do nawijania tak małych traf nie wspomnę .

Widzę duzy zapał ,ale widzę tylko drogę przez mękę.  Opracowanie trafa do tego konkretnego przetwornika przez fachowca trwało ponad 6 miesiecy i było sponsorowane przez kilka osób które były zainteresowane zakupem tych traf.

Były maszyny czas i pieniądze.  Bez tych atrybutów nie ma szans na zrobienie trafa na odpowiednim poziomie.

Szkoda czasu i pieniędzy 

To jest wszystko prawda, dzisiaj transformator to jest niestety dzieło sztuki i podobnie jest wyceniany ;) więc jak ktoś nie jest artystą to niech się za to nie bierze. Tylko ze mi chodzi o sam pomysł stosowania w tym miejscu transformatora z dużą przekładnią  - transformator z cytatu, zbliżony do ideału (R=0, L=nieskończoność) nadal będzie transformowal impedancję z kwadratem przekładni, co stawia pod znakiem zapytania sens całego przedsięwzięcia. Rozumiem, że się podoba, ale:

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Pokaże ktoś pomiary?

28 minut temu, tedi02 napisał:

Znalazłem:

to bzdura jest.

nagrywamy.com

Mnie fascynują transformatory w tym miejscu z innego powodu niż granie... Bo nie zagrają lepiej w rozumieniu tego forum. Ale można osiągnąć pewne efekty o których kiedyś w wątku o I/V aby tu nie zaśmiecać.

Tu trochę pomiarów:

Ukryta Zawartość

O ile się nie mylę pomiary robione są za jfetowym buforem ( czyli obciążenie trafa to kilkaset kOhm) - nie bezpośrednio za trafem.

1675168905879.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek
4 minuty temu, jurek napisał:

Tu trochę pomiarów:

Ukryta Zawartość

O ile się nie mylę pomiary robione są za jfetowym buforem ( czyli obciążenie trafa to kilkaset kOhm) - nie bezpośrednio za trafem.

1675168905879.png

Właśnie o tym piszę cały czas - co jest obciążeniem trafa. Bo jak wzmacniacz z impedancją wejściową rzędu 47k to średnio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Tu jest FFT tego układu powyżej na wspaniałych transformatorach, wcześniej linkowanych.

Ukryta Zawartość

Tu jest staroć TDA1541, tylko z rezystorem konwersji:

R.png.86ee78afbab04e34f831e21f04e6ff54.thumb.png.cea3ca6ea8ff350b67983d3157496440.png

A tu ten sam staroć z izolacją rezystora konwersji od wyjść kostki dac:

buf1k5.png.522880ee58cf6f2ea571214f4f558e4d.thumb.png.9c9900f617f0d90a320a4b53f00cfeae.png

W czym zatem jest lepszy transformator?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 30.03.2025 o 21:30, Grzegorz7 napisał:

W czym zatem jest lepszy transformator?

w niczym, transformator moim zdaniem jest gorszy niż pozostałe rozwiązania - po prostu niektórzy go lubią bo lubią nawijać :]

Edytowane przez Daniel_68412
  • Pokaż nowe odpowiedzi