Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Gargan napisał:

Niestety nawet bardzo mocne sprzęty mają źle ustawioną czułość. 0,15~0,2V to jest zdecydowanie za mało!

z reguły bardzo uważnie patrzę na parametry sprzętu jaki kupuję. wolę też sprzęt dzielony bo łatwiej coś zmienić i łatwiej świadomie wybrać sprzęt (dobrać sprzęt). wg co niektórych mój zestaw jest nie za dobrze dobrany. bo w urządzeniach cyfrowych standardem na wyjściach analog jest 2V. mój przedwzmacniacz jest pasywny więc tylko tłumi sygnał. moja końcówka ma czułość 1.9V. może lepiej by było mieć końcówkę z co najwyżej 1.5V?

ale też mam dac z klasycznie 2V max jak i kolejny z 2.7V - na co dzień mi to nie przeszkadza, regulator głośności pracuje w bardzo szerokim zakresie, do końca nawet się nie zbliża.

gorzej z integrami, trudniej o interpretację parametrów. bo też nie rozumiem dlaczego nadal w produkcji są tak bardzo czułe i trzeba ratować się tłumikami.

Panowie @Gargan i @ro35 mam nadzieję, że rozumiecie, że czułość wejściowa deklarowana przez producentów urządzeń to minimalna wartość sygnału wymagana do wysterowania wzmacniacza (by osiągnął deklarowaną moc wyjściową). Oprócz czułości (input sensitivity), która z reguły wynosi wspomniane ok. 200 mVrms, podawany jest jeszcze parametr maksymalnego sygnału wejściowego, który jest najczęściej już o rząd większy (przykładowo dla wejść liniowych w Yamaha A-S2200 jest to 2,8 Vrms, a w McIntosh MA252 jest to 4 Vrms), po przekroczeniu którego będzie następować clipping. Te 200 mVrms nie oznacza, że producent oczekuje, że źródło będzie podawać sygnał o takiej wartości, a powyżej to już źle. To tylko dolna wartość zakresu. Fakt, że Wam „za głośno gra” może wynikać z tego, że słuchacie na kolumnach o wysokiej efektywności/skuteczności w małych pomieszczeniach z małej odległości. Przypuszczam, że gdybyście zamienili kolumny na mniej skutecznie i umieścili je w w 2-3 krotnie większej odległości, to nagle okazałoby się, że zakres regulacji głośności jest odpowiedni.

Edytowane przez Guzeppe

ja akurat bardziej skupiłem się na czułości końcówek mocy. a tu zwykle przedział 1-2V. no i w moim przypadku wcale nie gra mi za głośno, tzn. potencjometr pre pracuje w prawie całej skali.

Edytowane przez ro35

U mnie też pracuje w całej skali. Szkoda, że źle to robi.

Wina jest po stronie przedwzmacniacza. Jeśli sygnał z DAC/odtwarzacza ma ok. 2.5V to przedwzmacniacz jest gorący, że nawet gałka głośności jest nieprzyjemnie ciepła.

Coś jest tu nie tak. 

W dniu 21.03.2025 o 17:43, Gargan napisał:

Możesz mi wyjaśnić w czym jest lepszy wzmacniacz za 18k od takiego za 6k?

Nie wiem... Zniekształcenia ma mniejsze? Moc większą? Gniazd połączeń ma więcej? Pilota ma lepszego? Prądu mniej ciągnie? Gwarancję ma dłuższą? Może abonament w Roon dają do niego gratis?

A słuchałeś kiedy kolwiek? Non stope narzekasz że to do D tamto to D. Posłuchaj wzmacniaczy. Grają dla ciebie tak samo? To dlaczego są do D? Który nie jest?

Czy karan gra jak na co ty tam tak psioczysz na Anglików. Czy gra jak Rega?

W dniu 21.03.2025 o 22:50, partick napisał:

tym że wtedy, Karan kosztował £6k, a Yamaha £4k.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wtedy tak. Teraz nowych nie ma. Więc mówię o modelu używanym. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Narzekam, bo producenci drogich sprzętów jadą na audiofilskich legendach zamiast postawić na jakość produktów.

Ewentualnie zamiast zrobić zwyczajny sprzęt wymyślają jakieś głupoty, byle się wyróżnić - szkoda, że nie pozytywnie.

To czemu wyrażasz ta ekspresję na forum?

Myślisz że to coś zmieni? Co kolwiek? Nie! Oprócz tego że mieszasz zupełnie nie potrzebnie w głowach nowo kupującym. Chcesz mieć taką krucjatę to weź Wałcz z producentami. 

Nie baw się w politykę.

Jak widzę takie ubolewania to mi zawsze przypomina się dowcip Clarksona nt posiadaczy boxterów, że mają na czole wypisane nie stać mnie na 911😉

Edytowane przez audiofan01

Wtedy tak. Teraz nowych nie ma. Więc mówię o modelu używanym. 

Ale porównałeś do 3200 zamiast do 3000.

W każdym razie mając do dyspozycji taki budżet wolał by karana Kai 180mkII niż Yamahę 3200.

I jeżeli Yamaha zdrożała o połowę, z £4k do £6k, to Karan też by tak zapewne zdrożał i zamiast £6k, kosztowałby £9k. Czyli nadal to nie jest ta sama półka cenowa.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

12 godzin temu, partick napisał:

Ale porównałeś do 3200 zamiast do 3000.

Czekaj Ale o co teraz pytasz? 

12 godzin temu, partick napisał:

jeżeli Yamaha zdrożała o połowę, z £4k do £6k, to Karan też by tak zapewne zdrożał i zamiast £6k, kosztowałby £9k. Czyli nadal to nie jest ta sama półka cenowa.

Aha dobra o tym on dalej rozmawiamy okej przepraszam na chwilę się zgubiłem. Wiesz co no tego używanego karana jestem w stanie kupić za około 20 000. 

A widzę że używany model 3200 za 22 000. 

Dlatego chyba to porównanie ma jednak sens tak? 

Aha dobra o tym on dalej rozmawiamy okej przepraszam na chwilę się zgubiłem. Wiesz co no tego używanego karana jestem w stanie kupić za około 20 000. 
No właśnie że nie. Ile kosztuje używana 3000?

17 godzin temu, partick napisał:
20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie że nie. Ile kosztuje używana 3000?

Nie wiem.

Porównywałem do 3200.

Ile?

Nie wiem.
Porównywałem do 3200.

No właśnie. A to, moim zdaniem, nieadekwatne porównanie.

Godzinę temu, ryback napisał:

Hmm a sluchal ktos tu lyngdorfa 1120 oraz 2170? czy ta korekcja faktycznie dziala cuda?

O 1120  sporo na forum pisano.

Wpisz w wierszu szukaj Lyngdorf tdia 1120, to wyskoczą tematy gdzie o nim pisano.

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

31 minut temu, treinerek napisał:

O 1120  sporo na forum pisano.

Wpisz w wierszu szukaj Lyngdorf tdia 1120, to wyskoczą tematy gdzie o nim pisano.

ahaaa, nie na moje nerwy ta zrypana wyszukiwarka 😄

Teraz, ryback napisał:

ahaaa, nie na moje nerwy ta zrypana wyszukiwarka 😄

No niestety, nie można tylko liczyć na innych.

Samemu też trzeba poświęcić trochę czasu.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

2 minuty temu, treinerek napisał:

No niestety, nie można tylko liczyć na innych.

Samemu też trzeba poświęcić trochę czasu.

a wiesz jak ona dziala? raz nie raz tak 😄 no nic wiem ze na Ciebie nie moge liczyc, moze ktos sie trafi 😄

2 minuty temu, ryback napisał:

a wiesz jak ona dziala? raz nie raz tak 😄 no nic wiem ze na Ciebie nie moge liczyc, moze ktos sie trafi 😄

no fakt, kiepsko wyszukuje.

Tu masz dwa tematy z tego forum, a sporo też jest na sąsiednim forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, ryback napisał:

a sluchal ktos tu lyngdorfa 1120

Miałem przyjemność u znajomego zaraz jak zakupił, ale w moim przekonaniu źle dobrał kolumny i taka buła z tego wyszła a nie powinna, po korekcji faktycznie zrobiło się bardzo przestrzennie po prostu lepiej.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

W dniu 28.03.2025 o 15:09, partick napisał:

No właśnie. A to, moim zdaniem, nieadekwatne porównanie.

Przeciez nie będę się o to klucil:) 

Skoro tak uważasz 😉

W dniu 28.03.2025 o 16:50, ryback napisał:

Hmm a sluchal ktos tu lyngdorfa 1120 oraz 2170? czy ta korekcja faktycznie dziala cuda?

Cuda nie ale jest dobra.

W dniu 28.03.2025 o 21:48, PanAntoni napisał:

Miałem przyjemność u znajomego zaraz jak zakupił, ale w moim przekonaniu źle dobrał kolumny i taka buła z tego wyszła a nie powinna, po korekcji faktycznie zrobiło się bardzo przestrzennie po prostu lepiej.

Buła z lyngdorfem? To właśnie ja bym obstawiał że na nim nie da się ustawić ciepłego brzmienia. 

Hmmm 

• Pokaż nowe odpowiedzi