Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podlogowe do 15tys

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, zapacoustics napisał:

Zawsze Mnie rozbawia jak ludzie piszą " po rabatach ", takie stwierdzenia świadczą tylko o wysokościach marż w tej branży.

No ale tak jest 🙂 co poradzę. Nie porównuje pylon do yb bo to nie ma sensu akurat, jedyne co je łączy to cena katalogowa tylko w YB ona jest rzeczywista a w pylon -30% ~~ 45% i tyle. Nie tylko Pylon tak robi, wystarczy popatrzeć ceny Focala, Klipsch, Dali etc za granicą na dzień dobry ceny są niższe o 20-40% a u nas szukanie frajera co nie zapyta o rabat albo się z 20% ucieszy 🙂 

23 minuty temu, Ghotti napisał:

No ale tak jest 🙂 co poradzę.

No i z logicznego punktu widzenia jest to normalne i nie ma tak naprawdę nic w tym złego. Bo niestety w tym życiu nie ma Nic za darmo. i skoro model dystrybucji tak wygląda to każdy po drodzę swoje chce zarobić.
Salon też trzeba utrzymać pracowników opłacić gości przyjąć doradzić i zapewnić gwarancje i serwis.

Rynek kształtują tak naprawdę klienci i mechanizmy wolnorynkowe pod ich wymagania się dopasowują.
Każde zapotrzebowanie każda luka znajdzie inwestora który ją zapełni.

Żebym nie był źle zrozumiany - chciałem tylko zauwazyć że realna wartość produktu jest niższa. I ten sam produkt nie zapakowany bez "obsługi indywidualnej" będzie tańszy niż ten zawinięty w ładny papierek z dorobionym marketingiem ugoszczeniem i pocałowaniem w rączkę zamykając dżwi za klientem.

To tak samo jak Kawa i Restauracja. W domu zaparzymy Sobie taką samą za 2zł, w barze szybkiej obsługi  8zł a w restauracji 15zł i To cały czas będzie ta sama kawa bo już dawno się skończyły czasy że nie można Sobie kupić najlepszych ziarek i super expresu i wykonać ją samodzielnie.
Ale ludzie Lubią chodzić do restauracji bo to sprawia im przyjemność i satysfakcje i też swego rodzaju styl życia. I nie trzeba być wybitnym analizatorem nauk społecznych aby to zauważyć więc nawet Ci mniejsi tańsi producenci z uproszczonym modelem dystrybucji i sprzedaży w każdej branży od wielu juz lat przykładają wagę do Marki ( znaczka ) i wykonują lwią prace aby ją budować latami, bo nie mają milionów na start aby stworzyć nową markę w Rok inwestując z giga marketing zanim jeszcze cokolwiek zbudują / sprzedadzą realnego.

Edytowane przez zapacoustics
4 godziny temu, krakers33 napisał:

Właśnie to jedna z opcji, które chce przesłuchać 

Twoja lista zaczęła się obiecująco od pmc26 a zakonczy na monitor audio,szkoda

8 minut temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chetnie bym ich posłuchał vs yb 

Ukryta Zawartość

19 minut temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

Screenshot_20250309_190805_eBay.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, tomek7776 napisał:

markowa kolumna vs diy......

Markowe nie mają prawa grać bo tam nie ma topowych przteornikow.

7 minut temu, tomek7776 napisał:

ładny kolor.ale to z GB...problemy

Ja z GB,żaden problem. Ogólnie za 20kzl coś by znalazl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

36 minut temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

Dzięki za link a jak one mają się do kolejnej wersji czyli 25.26 ? Bo nieraz je widziałem właśnie w podobnej cenie do tych 20.26 

22 minuty temu, tomek7776 napisał:

ładny kolor.ale to z GB...problemy

A można widzieć czemu problemy ? Z przewozem raczej bez problemu, mam kogoś kto by przywiózł omijając dodatkowe koszta. Chodzi o stan używanych sprzętów z tamtego rejonu ? 

Ukryta Zawartość

masz pietnascie koła..i one są w tej cenie i są ośmioomowe.

Pasmo przenoszenia: 27 Hz – 25 kHz
Czułość: 86 dB/1 W/1 m
Długość linii transmisyjnej (ATL): 3,3 m
Impedancja: 8 Ω
Głośniki:

LF PMC Twenty, fi 177 mm, z odlewanym, aluminiowym koszem

MF PMC, 50 mm kopułka średniotonowa

HF PMC/SEAS, 27 mm miękka kopułka SONOFLEX
Punkty podziału zwrotnicy: 380 HZ i 3,8 kHz
Połączenia: 3 pary 4 mm gniazd (Tri-amp, Tri-wire)
Wymiary: 1062 mm x 190 mm x 439 mm
Waga: 22,5 kg/szt.

tu masz test

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

45 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Twoja lista zaczęła się obiecująco od pmc26 a zakonczy na monitor audio,szkoda

Absolutnie na takowych się nie zakończy 😎 miałem w 20m2 w tym samym czasie co kef ls50w ii właśnie Pmc, ale mały model 25.21 mimo wszystko sygnatura dźwięku bardzo mi pasowała choć były dosyć jasne to nie męczące jak to nieraz bywa przy szczegółowo brzmiących paczkach 

22 minuty temu, krakers33 napisał:

Absolutnie na takowych się nie zakończy 😎 miałem w 20m2 w tym samym czasie co kef ls50w ii właśnie Pmc, ale mały model 25.21 mimo wszystko sygnatura dźwięku bardzo mi pasowała choć były dosyć jasne to nie męczące jak to nieraz bywa przy szczegółowo brzmiących paczkach 

W takim razie 26 to już jest spory kaliber,pytanie czy Twoja elektronika  je ogarnie

29 minut temu, krakers33 napisał:

Dzięki za link a jak one mają się do kolejnej wersji czyli 25.26 ? Bo nieraz je widziałem właśnie w podobnej cenie do tych 20.26 

A można widzieć czemu problemy ? Z przewozem raczej bez problemu, mam kogoś kto by przywiózł omijając dodatkowe koszta. Chodzi o stan używanych sprzętów z tamtego rejonu ? 

Ja też woziłem tv 55.zestaw 5.1 tannoy Mercury.  Nikt nie wnika.bardziej ich interesuje  towar z Columbia 

32 minuty temu, krakers33 napisał:

Bo...GB nie jest juz w UE,zlecenie komus transakcji,powierzenie kasy,, hm.  Serio?

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

Bo...GB nie jest juz w UE,zlecenie komus transakcji,powierzenie kasy,, hm.  Serio?

Rozumiem.  

A jaka jest różnica miedzy 20.26 a 25.26 słuchał ktoś obu modeli ?  Bo widzę ceny są praktycznie te same za używki, bynajmniej u nas w Polsce, bo na niemieckim ebay takie 20.26 można wyrwać za 10-12k zł a 25.26 nawet w Polsce można złapać używki w cenie -+15k 

2 minuty temu, krakers33 napisał:

Rozumiem.  

A jaka jest różnica miedzy 20.26 a 25.26 słuchał ktoś obu modeli ?  Bo widzę ceny są praktycznie te same za używki, bynajmniej u nas w Polsce, bo na niemieckim ebay takie 20.26 można wyrwać za 10-12k zł a 25.26 nawet w Polsce można złapać używki w cenie -+15k 

To juz lepiej pojechac do DE,chodz koszta tez nie beda male,paliwo ,nocleg..oby bez przygod na trasie, ja to wole w kraju kupic.

5 minut temu, tomek7776 napisał:

To juz lepiej pojechac do DE,chodz koszta tez nie beda male,paliwo ,nocleg..oby bez przygod na trasie, ja to wole w kraju kupic.

Jest też możliwość dogadania transakcji poprzez ebay więc gdybym znalaz tam jakąś ofertę to starałbym się zrobić to bez podróży do de. Często też kupowałem w Holandi audio sprzęty a następnie brat wysyłał mi je busem za 40€, sprzęt miałem zazwyczaj do 3 dni od przekazania sprzętu busiarzowi. Ceny nierzadko mniejsze o 30-50% od tych w Polsce, przykład Vincent 237mk kupiłem w cenie 1100€ już z przesyłką a po roku używania sprzedałem za 7500 zł 

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

Kolumny to inna bajka,sprzedawcy nie chca wysyłac,a kierowcy busow niekoniecznie tez maja na to checi.

Wzmacniacz to inna bajka

Kolumn nie ciągnąłem z holadni, ale obstawiam, że więcej za przewóz i by poszło. Rower targałem wielkości srenich kolumn za 50€ 

45 minut temu, tomek7776 napisał:

Nie no wystarczy mieć kumpla w uk i temat załatwiony. 

Mam kuriera co wozi klamoty z UK do pl za 150(30kg)różne zeczy wożą  .w uk na granicy  mają wy......

2 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Nie no wystarczy mieć kumpla w uk i temat załatwiony. 

Mam kuriera co wozi klamoty z UK do pl za 150(30kg)różne zeczy wożą  .w uk na granicy  mają wy......

Ostatnia zamawialem cos w USA, NY

Mala przesylka 300zl Sam transport.

7 godzin temu, tomek7776 napisał:

Kolumny to inna bajka,sprzedawcy nie chca wysyłac,a kierowcy busow niekoniecznie tez maja na to checi.

Są na olx firmy transportowe, które wykonują takie zlecenia. Sprowadziłem w zeszłym roku z Niemiec ponadgabarytowe (pudło powyźej 150cm wysokości) kolumny 2x31kg - koszt transportu 520zł. Jak ktoś chce namiar mogę podać.

Edytowane przez MCHammer2022
31 minut temu, MCHammer2022 napisał:

namiar mogę podać

Każdy Niemiec z eBay przyśle Ci wszystko co u niego kupisz. Żadna fatyga i bez łaski. Wychodzi taniej niż w polskim salonie audio 

24 minuty temu, quatross napisał:

Każdy Niemiec z eBay przyśle Ci wszystko co u niego kupisz. Żadna fatyga i bez łaski. Wychodzi taniej niż w polskim salonie audio 

Nie każdy. Poza tym dużo fajnych ofert jest na kleinanzeigen jedynie z odbiorem własnym. Dodatkowo z prywatnym spedytorem możesz umówić ostrożne obchodzenie się ze sprzętem czy niestandardową porę odbioru/dostawy (w moim przypadku odbiór w sobotę, dostawa w niedzielę) a z DPD/DHL/GLS się nie umówisz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
3 godziny temu, quatross napisał:

Nie każdy. Kolumn dużych podłogowych nie wyślę więcej niż 50% sprzedających. Wysyłają tylko ci którzy mają jeszcze kartony i szybko chcą się pozbyć. Jeśli kolumny są duże i ciężkie to lepiej by przesyłka była na palecie, wtedy nie ulega zniszczeniu w transporcie. 

Łatwiej o wysyłkę w przypadku kolumn podstawowych, ale już gdy chcemy kupić je razem ze stendami  to jest jeszcze większy problem niż z dużymi podłogówkami. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

• Pokaż nowe odpowiedzi