Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo małe monitorki i bardzo tanie...

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już pisałem w jednym wątku na „Stereo” potrzebuję kolumienki do komputera. Ma być tylko zestaw pomocniczy. Zestaw główny stoi w dużym pokoju.

Na Allegro widzę że w przedziale do 250 zł są jakieś używane kolumienki typu Magnat lub Onkyo od mini wieży ale to jakby nie to ;) Albo jakieś samoróbki na Alphardach. Kolumny efektowe do KD też nie są takie znowu tanie.

Może więc ZBUDOWAĆ SAMEMU? Już dawno miałem chęć coś podłubać tylko warunki mam skromne –mieszkanko w bloku. Dlatego w grę wchodziłyby tylko najprostsze rozwiązania techniczne –żadne tam pochyłe ścianki obudowy czy cuś: kupuję przycięte na miarę kawałki z MDFu 18 lub 20mm w supermarkecie, zwrotnicę i głośniki kupuję przez internet, problem będzie z sensownym wykończeniem ale nad tym jeszcze pomyślę.

Proszę powiedzcie mi jakie głośniki z najniższej ale sensownej półki można zastosować tak, żeby był to sprawdzony, w miarę pewny układ, jaką zwrotnicę do tego? Z tego co pamiętam to TVM i Tonsile są w miarę dobre a przy tym tanie ale które konkretnie modele będą ze sobą współgrały? Interesowałyby mnie jakieś 13cm nisko-średniotonowce i do tego jakieś wysokie. Mile widziane porady w stylu „weź Teslę ARN... i GDWK... wsadź do obudowy zamkniętej o pojemności ok. ...litrów zwrotnica 2go rzędu, cięcie przy ...kHz –powinno grać”

Ma to być BARDZO PROSTY projekt, bez eksperymentów. Obudowa raczej zamknięta chyba że BR jest łatwiejszy :) Kolumny będą stały na biurku w małym pokoju co ma mniej niż 10m2. Będą grały ze starą Toscą lub czymś podobnym.

witam

w tej cenie najlepszym wyborem bedą zapewne czeskie przetworniki. standardowo polecam ARN-150-03/8 oraz ARV-104-03/8. koszt nie wielki- ostanio nawet staniały :-) . co do szczegułów konstrukcyjnych polecam tą stronę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co prawda po czesku ale idzie zrozumieć. schematy zwrotnic tez tam są ewentulanie można zakupić gotowe w firmie janbo bądź na allegro (te z podziałem 2750Hz 12/12dB/okt).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Temat u mnie wciąż aktualny.

Na tej czeskiej stronie kiedyś były schematy zwrotnic -tera nie mogę ich znaleźć -czy ktoś może mi pomóc? Potrzebuję zwrotnice do ARN-150 i ARV-104. Widziałem te Janbo na ich stronie -obawiam się że mogą być optymalizowane pod kątem bym-cyk bym-cyk jak to ktoś ładnie ujął poza tym mają względnie wzmocnione basy o jakieś tam 6dB co na mój rozum oznacza stłumienie kopułek czyli obniżenie i tak niewysokiej efektywności. Czy aby ie przesadzili? Gdybym miał schemat to może mi kolega coś polutuje z w miarę sensownych elementów. HELP.

Ukryta Zawartość

ja mam takie i sa naprawde ok, zapytaj sprzedajacego czy nie ma jeszcze jednej pary, zostanie ci 100zl a i tosce bedziesz mogl sprzedac bo sa aktywne :-)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No więc zabrałem się do roboty i gołe skrzynki mam już sklecone. Teraz muszę je podszlifować okleić fornirem i powycinać otwory. Jednak nie ma to jak zrobić coś samemu -już same pudełka bez otworów cieszą oko i podnoszą poziom zadowolenia z siebie :)

Acha szczegóły: głośniki będą ARN-150 i ARV-104 skrzynki MDF 19mm, pojemność netto ciut poniżej 6 litrów, bas-refleks.

witam. dobry wybór głosników :) nie wiem czy posiadasz juz zwrotnice, jeśli nie

Ukryta Zawartość

ta powinna pasować. może f podziału jest troche zbyt niska dla arv'ki ale przy umiarkowanej głosności, nic jej sie nie powinno stać. mamy nadzieje ze obiszesz nam swoje wrazenia akustyczne...

Ukryta Zawartość

Kolega pomoże mi zrobić a w zasadzie to zrobi zwrotnice. Schemat znalazłem w sieci -tzn dostałem od jednego człowieka chyba z elektrody i wygląda tak jak na obrazku który, mam nadzieję, wkleił się o! o, tu pod spodem...

Jak Wam się podoba?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Zrobiłem kolumny!!!! Ludzie udało się!!!!

Wiem że na tym forum są wyjadacze którzy robią kolumny dziesiątkami i im to nie zaimponuje ale dla mnie osobiście mając za warsztat malutką kuchnię w bloku to jest osiągnięcie.

Konstrukcja

ARN-150-0

ARV-104

MDF 19mm 16,4 x 22 x 32 cm

bas refleks z przodu fi 35mm nieco rozszerzany przy wylocie

zwrotnica z internetu podział ok. 3,5kHz –wykonanie: kolega

wytłumienie –wełna owcza w postaci skarpety góralskiej –o dziwo wielkość do tej malutkiej skrzynki odpowiednia.

Problemy miałem z lakierowaniem (lakier –nie pamiętam, sprawdzę) a przedtem z frezowaniem. Frez musiałem wyrzeźbić pod wysokotonowy bo musiałem nasunąć lekko ARN na ARV żeby zyskać miejsce u dołu na otwór BR. Frezowałem także pod BR ponieważ mam nietypową samoróbkę i inaczej by nie pasowało. Rurkę wykonałem właśnie z rurki kanalizacyjnej (jeszcze nie pomalowane ale szare wyglądają nawet interesująco). Jeszcze nie stroiłem BR tylko wcisnąłem jakkolwiek. Bo u mnie ma być kolanko i przedłużka, bo taka rura jaka powinna być nie zmieści się na kierunku przód-tył. Co ciekawe przy tym co jest obecnie czyli strojeniu wyraźnie wyższym niż projektowane jest całkiem nieźle.

Na razie gra to w pokoiku poniżej 10m2 więc niewiele tam trzeba basu. Zobaczymy co będzie po przeniesieniu do „salonu”. Tak czy owak ma to stać docelowo w pokoiku przy komputerze chociaż aż żal do takich celów wykorzystywać wypracowane ciężko rękodzieło :)

Jak to gra –no jak może grać takie maleństwo, bo ja wiem? ładnie. Porównanie mam z Tannoyami m2 i nie jest źle a nawet fajnie brzmi średnica która w tannoyach jest z definicji wycofana. Na razie nie było czasu na jakieś większe testy jeszcze to i owo trzeba dopieścić czyli mocowanie zwrotnic, strojenie BR, malowanie BR i białych śrubek do ARV (nie było czarnych w tym typie).

Pod ARN wcisnąłem za radą kolegi uszczelkę do okien.

Wnioski

Fornirowanie da się zrobić chociaż fajnie byłoby go jakoś uniknąć

Frezowanie od biedy można zrobić i już wiem jak należy to wykonać chałupniczą metodą cyrklową –będzie łatwiej i szybciej niż to co ja rzeźbiłem (dosłownie)

Następnym razem nie będę robił BR tylko zrobię na tyle duże skrzynki żeby zmieścił się jakić firmowy –mniej dłubania, mniej frezowania i taniej.

Lakierowanie pólki na książki to spoko ale kolumny to zmora –wymagana jakość jest dużo wyższa a wygoda pracy mniejsza źle się nakłada lakier zwłaszcza na przedniej ścianie bo więcej tu otworów niż powierzchni do lakierowania

Dla takiego audiofila jak ja to takie głośniki wcale nie są złe

Wyszło wyraźnie powyżej 300zł ale to dlatego że kupowałem wszystko na Allegro no i koszty przesyłki sumarycznie wyszły niebagatelne. W zwrotnicy kolega nawinął 1,5kg miedzi to też trochę kosztuje.

Radocha jest OGROMNA!

Wiem wiem, ale cyfraka nie mam, z telefonu nie "przeleję" bo nie posiadam kabelka, a na analogowe trzeba będzie chwilę zaczekać. Obiecuję jednak coś wstawić.

Tym nie mniej jeśli ktoś widział te głośniki i wie jak wygląda okleina bukowa to niewiele musi sobie wyobrażać żeby wiedzieć jak to wygląda :)

Jedyne turbulencje jakie wprowadziłem to:

ARN nasunąłem trochę na wysokotonowy ARV,

ARV umieściłem w skrzynce tak wysoko jak się dało –do górnej krawędzi zostało kilka mm,

z przodu upchnąłem jeszcze otwór b-r asymetrycznie oczywiście bo inaczej by się nie zmieścił –słowem wszystko na styk.

Okleina naturalna buk.

Oczywiście w sumie to żadna rewelacja tylko takie moje małe zwycięstwo nad rozlicznymi ograniczeniami.

Oto moje bardzo małe i tanie - też na tesli:

Ukryta Zawartość

post-7066-100002982 1170275226_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze jesze ja coś dozuce od siebie

sorki za jakosc ale cyfry niemam ;)

Ukryta Zawartość

post-3803-100002718 1170275615_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest gdzies może w sieci gotowy projekt skrzynek pod takie tanie Tesle? Taki rysunek techniczny, który można by zanieść znajomemu stolarzowi i powiedzieć: "o, takie poproszę, dwie sztuki"?

zgadza sie to drewno w czystej postaci frong ruby ok4 cm abt było z czego szlyfy zrobic

ostatniej zimy mi sie nudziło i je wymodzilem efekt jak widac ,graja poprawnie jak za ta cene nieco brakuje sredzich ale do kompa wystarcza razem z LM3886

obecnie graja przy komputerze bo biore sie za audax + vifa XT

pozdrawiam

jak ktos jest z okolic płocka to słuze stolarnią !!1

Pisze tutaj, chociaz nie wiem, czy to wlasciwy watek... Dostalem taki list:

"proše niema kdoš nasimulovanou zwrotnice do tonsila gdn 13/50/8+gtc 11/100dekuje"

Moze ktos pomoze koledze z za poludniowej granicy ;)

• 1 miesiąc później...

Poniżej, mam nadzieję, widać schemacik stolarki moich kolumienek a jeszcze niżej coś co można roboczo nazwać zdjęciami ale nie przywiązujcie się do tego terminu, jest to raczej impresja czy ja wiem...

Ukryta Zawartość

post-1380-100000026 1170279965_thumb.jpg

post-1380-100000027 1170279964_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.