Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

@il Dottore

Mam na myśli, że doskonałość nie wypali i będzie modnie do super daca 768/64 doczepić ampa, co z tego daca zrobi lampę z 1541 .

To tak nie działa.

Ja mam DAC delta-sigma (pozostaje w rezerwie - ostatnio go używałem gdy Havana była w naprawie po wiekopomnej awarii)  i niestety nawet na Pure Class A SE dźwięk jest daleki od dla mnie akceptowalnego. To jest ciepły i przyjemny DAC ale taki bez życia. A bez DDC oczywiście jeszcze gorzej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

16 minut temu, il Dottore napisał:

To tak nie działa.

Ja mam DAC delta-sigma (pozostaje w rezerwie - ostatnio go używałem gdy Havana była w naprawie po wiekopomnej awarii)  i niestety nawet na Pure Class A SE dźwięk jest daleki od dla mnie akceptowalnego. To jest ciepły i przyjemny DAC ale taki bez życia. A bez DDC oczywiście jeszcze gorzej.

Ukryta Zawartość

A można prosić (z ciekawości) o porównanie w Twoim systemie na czymś, co nie byłoby "audiofilskim plumkaniem", tylko gęstym i dynamicznym graniem? Nie musi być blues,  rock, czy innym metal. Może być jazz z "wykopem" w jakimś nieco więkkszym składzie, gdzie sporo się dzieje i każdy z muzyków (w tym perkusista) improwizuje jak mu się podoba.  

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Assassin napisał:

co nie byłoby "audiofilskim plumkaniem", tylko gęstym i dynamicznym graniem? Nie musi być blues,  rock, czy innym metal.

Tak patrzę i jedyne w takim klimacie to Billy Idol "White Wedding".

Ale to nie jest do publikacji.

To dokumentacja jak grał nowy DAC zaraz po wyjęciu z pudełka.

A brzmiał jak zepsuty - jeden zamuł. Więc nie zamierzam tego filmiku wrzucać na Rumble bo wstyd i poruta - to tylko pamiątka. Tylko bas był OK.

Jak naprawię komputer z JRMC (bo coś się zbiesił - jutro sterowniki audio USB i JRMC muszę przeinstalować ) to wrzucę jakieś porównanie d/s vs R2R na gęstym rockowym graniu. Może być "Spellbound" AC/DC? 😄 

Jeśli oczywiście naprawa mi się uda. Bo specjalista od IT ze mnie żaden.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Może być "Spellbound" AC/DC?

To i tak będzie przekaz z mikrofonu w twojej komórce. Zresztą nawet jak by to było nagrane lepszym mikrofonem, to i tak jest to duże ograniczenie w stosunku do ludzkich uszu.

8 godzin temu, il Dottore napisał:

To tak nie działa.

Ukryta Zawartość

Jak to nie działa?

Masz dac wyciągający szczegóły o jakich nie miałeś pojęcia, dźwięki krystaliczne, najlepsza klasa D podobno jakieś najnowsze moduły Purifi podniosły poprzeczkę. Więc taki system nie daję radości i zamieniasz go na nos dac + klasa A se i cieszysz się dobrym dźwiękiem...wydaje się to głupie bo przecież neutralność systemu, doskonałość realizacji. Tymczasem przy okazji szukania interfejsu zetknąłem się z wtyczkami symulującym i jakieś stare urządzenia studyjne mające dać określone brzmienie.... Ciekawe, kiedy powrót korektorów?

Ukryta Zawartość

59 minut temu, J.Jerry napisał:

Ciekawe, kiedy powrót korektorów?

Już jest w postaci DSP - REW i DIRAC i inne systemy korekcji akustyki pomieszczenia poszczególnych producentów. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Ciekawe, kiedy powrót korektorów?

Każdy "nowoczesny" DAC ma korektor. Nawet mój subwoofer ma. 🙂 

1 godzinę temu, jurek1 napisał:

To i tak będzie przekaz z mikrofonu w twojej komórce.

A to odpuszczam.

Godzinę temu, il Dottore napisał:

A to odpuszczam

Dopóki będzie to nagranie różnych zestawów, ale na jednej komórce będzie miało to sens bo nagrane w tych samych warunkach. 

Jeżeli będzie kierunek zmian, jakiś trend to na pewno będzie oddany, mimo że komórka ma ograniczenia.

Na marginesie te ograniczenia do naszych testów są pomijalne. Wystarczy podać z generatora sygnał audio 20, 30, 40 ... 16kHz i sprawdzić spektogram apką, np. Spectroidem. Wszystko widać i śmiem twierdzić, że widać więcej niż słychać.

W moim przypadku np. 20Hz czy marne 15kHz. Na apce widać, a ja nie słyszę 😉

Edytowane przez MariuszZ.

Ja na razie odstawiam przekonanie o dążeniu do jak najniższych thd, bo razem z postępem coraz więcej korektorów i nawet ciągle te problemy z kablami cyfrowymi. Tego się nie znieść, a teraz nowy pomysł lutowania drabinki na PCB jak za dawnych czasów. Tak że spokojnie sobie do tych 32 bitów podępne k.A se i zrobię sobie muzykalny dźwięk na 10 bitach i rzadnych korektorów.

8 minut temu, J.Jerry napisał:

Ja na razie odstawiam przekonanie o dążeniu do jak najniższych thd, bo razem z postępem coraz więcej korektorów i nawet ciągle te problemy z kablami cyfrowymi. Tego się nie znieść, a teraz nowy pomysł lutowania drabinki na PCB jak za dawnych czasów. Tak że spokojnie sobie do tych 32 bitów podępne k.A se i zrobię sobie muzykalny dźwięk na 10 bitach i rzadnych korektorów.

Są gotowe drabinki dla zastosowań DIY, lepiej popracować nad fajnym zasilaniem i układem wyjściowym, zamiast samemu się z drabiną użerać. Poza tym musiałbyś jeszcze zaprogramować logikę FPGA.

@il Dottore

Na razie musi mi wystarczyć to co mam, czyli Amp słuchawkowy k A SE...znaczy jak go zbuduję, bo na razie jest mono, ale i tak gra, że bym się nie spodziewał. One są tak proste do zbudowania, a robi się jakieś po.

• Pokaż nowe odpowiedzi