Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka listwa zasilająca przeciwprzepięciowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że kończe składanie do kupy mojego budżetowego systemu audio na sam koniec postanowiłem zainwestować w zasilanie. Znalazłem na stronie jednego z salonów listwy zasilające zgierskiego Gigawatta ale cena 2000 zł przytłacza mnie. Za tą cene to ja kupiłem Rotela A 10. Więc czy moglibyście mi poradzić jakąś listwe zasilającą z układem przeciwprzepięciowym na 5 gniazdek. Fajnie jakby mogła mieć od razu dłuższy przewód tak z 4-5 metrów. Budżet na to jakieś 300-400 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy coś takiego jest fajne? Zabezpieczy mi to sprzęt?

Ukryta Zawartość

U nas ofertę na tego typu produkty otwiera Audioquest Powerquest 2 tylko tam jest przewód na stałe. Może jakiś Tomanek?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

@wieloryb używam Brennenstuhl Premium Protect Line 6 w wersji 5 metrów.

Ostrzegam:  ta listwa nie sprawiła, że moja Rega Aethos zabrzmi jak Rotel A10, więc na jakąkolwiek poprawę dźwięku nie licz 🙂

Chyba, że chodzi o dźwięk transformatora, to faktycznie po zastosowaniu tego przedłużacza przestał śpiewać.

I dobrze, bo fałszuje! 🤪

Edytowane przez Gargan
13 minut temu, Gargan napisał:

@wieloryb używam Brennenstuhl Premium Protect Line 6 w wersji 5 metrów.

Ostrzegam:  ta listwa nie sprawiła, że moja Rega Aethos zabrzmi jak Rotel A10, więc na jakąkolwiek poprawę dźwięku nie licz 🙂

Chyba, że chodzi o dźwięk transformatora, to faktycznie po zastosowaniu tego przedłużacza przestał śpiewać.

I dobrze, bo fałszuje! 🤪

A ja nic takiego nie napisałem... że oczekuje od konkretnie tej listwy poprawe dzwięku, to są dobre listwy przeciwprzepięciowe i tyle.

To już bardziej ten audioquest MOŻE by coś poprawił dzwięk, ale przez duże MOŻE.

Zakładając ten temat bardziej mi chodziło o ochrone sprzętu. Jeśli by przy okazji poprawił troche dzwięk to byłoby fajnie. Ale to nie jest priorytet.

@wieloryb jeśli listwa zasilająca cokolwiek zmieni w brzmieniu zestawu audio to: 

a) jest popsuta, lub

b) jest źle zaprojektowana.

Taka rzecz właśnie nic nie powinna zmieniać. 

Ale wracając do Brennenstuhl - jest bardzo solidna, gniazda działają miękko, można zamienić polaryzację obracając wtyczki, ma włącznik solidniejszy niż w angielskim wzmacniaczu za 18k, przede wszystkim gasi buczenie transformatora.

Kup sobie taką i zapomnij o jakiś audiofilskich wynalazkach do wyciągania pieniędzy 😉

Tip: kabel od wzmacniacza wepnij najbliżej filtra - czyli w pierwsze gniazdo zaraz za włącznikiem 🙂

1 minutę temu, Gargan napisał:

@wieloryb jeśli listwa zasilająca cokolwiek zmieni w brzmieniu zestawu audio to: 

a) jest popsuta, lub

Taka rzecz właśnie nic nie powinna zmieniać. 

Ale wracając do Brennenstuhl - jest bardzo solidna, gniazda działają miękko, można zamienić polaryzację obracając wtyczki, ma włącznik solidniejszy niż w angielskim wzmacniaczu za 18k, przede wszystkim gasi buczenie transformatora.

Kup sobie taką i zapomnij o jakiś audiofilskich wynalazkach do wyciągania pieniędzy 😉

Tip: kabel od wzmacniacza wepnij najbliżej filtra - czyli w pierwsze gniazdo zaraz za włącznikiem 🙂

Przed chwilą napisałem że nie oczekuje zmiany brzmienia dzwięku tylko ochrony sprzętu... To jest dla mnie najważniejsze.

52 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Może jakiś Tomanek?

Z tego co wiem listwy Tomanka nie mają ochrony przed przepięciami, tylko filtry.

8 minut temu, wieloryb napisał:

Przed chwilą napisałem że nie oczekuje zmiany brzmienia dzwięku tylko ochrony sprzętu... To jest dla mnie najważniejsze.

W takim razie rozdziel na osobne listwy zasilanie audio i reszty sprzętów.

Jedyny raz, kiedy we wzmacniaczu Moon 250i wywaliło mi bezpieczniki, był kiedy w tę samą listwę zasilającą podłączyłem tani chiński nadajnik Bluetooth 😀

Od tamtej pory komputer i reszta duperelków działa na listwie Philips Squid a audio na innym gniazdku sieciowym jest wpięte w Brennenstuhl. Teraz już wszystko działa bezbłędnie.

7 minut temu, spokojnie napisał:

Z tego co wiem listwy Tomanka nie mają ochrony przed przepięciami, tylko filtry.

Możliwe, ja tak strzeliłem, bo mi się kojarzy z niedrogimi dobrymi listwami 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Kupiłem przed chwilą tego Brennenstuhl.

3 minuty temu, Gargan napisał:

W takim razie rozdziel na osobne listwy zasilanie audio i reszty sprzętów.

Jedyny raz, kiedy we wzmacniaczu Moon 250i wywaliło mi bezpieczniki, był kiedy w tę samą listwę zasilającą podłączyłem tani chiński nadajnik Bluetooth 😀

Od tamtej pory komputer i reszta duperelków działa na listwie Philips Squid a audio na innym gniazdku sieciowym jest wpięte w Brennenstuhl. Teraz już wszystko działa bezbłędnie.

Pod tą listwe będzie tylko wzmacniacz, cd, minidisc i deck.

11 minut temu, hary1357 napisał:

Ja też 😉

Do tej pory spaliły mi się 3 listwy, ale sprzęt audio ocalał za każdym razem 🤷

38 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Możliwe, ja tak strzeliłem, bo mi się kojarzy z niedrogimi dobrymi listwami 😉

Myślałem, że napiszesz "Taga"

6 minut temu, Gargan napisał:

Do tej pory spaliły mi się 3 listwy, ale sprzęt audio ocalał za każdym razem 🤷

Myślałem, że napiszesz "Taga"

😉

www.tophifi.pl

Ja na szczęście jeszcze nie a to spory wyczyn bo nie używam żadnych zabezpieczeń. Mam znajomych którzy niby mieli listwy przeciwprzepieciowe a usmażyli. Dlatego napisałem że nie ma takich listew. 

Niedawno wymieniali mi skrzynki z bezpiecznikami i kostki w instalacji w domu. Czuję się bezpieczniej. 

Najlepsze są listwy Acar - pierwszy pali się włącznik więc przebicia nie idą dalej 😁

Kup sobie normalną listę Philipsa w euro czy innym media i już.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

4 godziny temu, Gargan napisał:

a) jest popsuta, lub

Takie listwy to chyba bardziej mógłby doprowadzić do pożaru, lub do tego że kogoś je..ie prąd

Trzeba ludziom tłumaczyć - żadna listwa zasilająca nic nie zmieni w "dźwięku" , bo "klocki"  nie są zasilane prądem z gniazdka

Tylko prądem z transformatorów

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

5 minut temu, Gargan napisał:

nierównomierność zasilania może wpłynąć na dźwięk

kilka lat temu, koledzy z forum, dość często w "audio mitach"  wklejali film, w którym gość obniżał napięcie do 120 v, i nie wpłynęło to na dźwięik

Poza tym, jak kabel miałby wpłynąć na

7 minut temu, Gargan napisał:

nierównomierność zasilania

Chyba tylko iskrząc i to tak solidnie. Bo innej opcji nie widzę

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Kupiłem Brennenstuhl. Jakieś tam minimalne zabezpieczenie przeciwprzepięciowe to chyba ma. Z naciskiem na jakieś.

Bo do tej pory sprzęt audio mam podłączony pod zwykły przedłużacz na 4 gniazdka i włącznik.

@wieloryb ta listwa ma zabezpieczenia. Tak, że dokonałeś dobrego zakupu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, wieloryb napisał:

Kupiłem Brennenstuhl. Jakieś tam minimalne zabezpieczenie przeciwprzepięciowe to chyba ma. Z naciskiem na jakieś.

Dlaczego z naciskiem na jakieś? To bardzo dobre listwy są. Jakieś to są te wszystkie tumanki, tagi itp. audiofilskie pseudoprodukty.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Fajne są te listwy, co jeszcze obok każdego gniazda, mają oddzielny włącznik,do każdego z nich,mam taką Hama ,ale ta Twoja, też jest spoko,nie ma co się spinać 👍

• Pokaż nowe odpowiedzi