Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka listwa zasilająca przeciwprzepięciowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że kończe składanie do kupy mojego budżetowego systemu audio na sam koniec postanowiłem zainwestować w zasilanie. Znalazłem na stronie jednego z salonów listwy zasilające zgierskiego Gigawatta ale cena 2000 zł przytłacza mnie. Za tą cene to ja kupiłem Rotela A 10. Więc czy moglibyście mi poradzić jakąś listwe zasilającą z układem przeciwprzepięciowym na 5 gniazdek. Fajnie jakby mogła mieć od razu dłuższy przewód tak z 4-5 metrów. Budżet na to jakieś 300-400 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy coś takiego jest fajne? Zabezpieczy mi to sprzęt?

Ukryta Zawartość

U nas ofertę na tego typu produkty otwiera Audioquest Powerquest 2 tylko tam jest przewód na stałe. Może jakiś Tomanek?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

@wieloryb używam Brennenstuhl Premium Protect Line 6 w wersji 5 metrów.

Ostrzegam:  ta listwa nie sprawiła, że moja Rega Aethos zabrzmi jak Rotel A10, więc na jakąkolwiek poprawę dźwięku nie licz 🙂

Chyba, że chodzi o dźwięk transformatora, to faktycznie po zastosowaniu tego przedłużacza przestał śpiewać.

I dobrze, bo fałszuje! 🤪

Edytowane przez Gargan
13 minut temu, Gargan napisał:

@wieloryb używam Brennenstuhl Premium Protect Line 6 w wersji 5 metrów.

Ostrzegam:  ta listwa nie sprawiła, że moja Rega Aethos zabrzmi jak Rotel A10, więc na jakąkolwiek poprawę dźwięku nie licz 🙂

Chyba, że chodzi o dźwięk transformatora, to faktycznie po zastosowaniu tego przedłużacza przestał śpiewać.

I dobrze, bo fałszuje! 🤪

A ja nic takiego nie napisałem... że oczekuje od konkretnie tej listwy poprawe dzwięku, to są dobre listwy przeciwprzepięciowe i tyle.

To już bardziej ten audioquest MOŻE by coś poprawił dzwięk, ale przez duże MOŻE.

Zakładając ten temat bardziej mi chodziło o ochrone sprzętu. Jeśli by przy okazji poprawił troche dzwięk to byłoby fajnie. Ale to nie jest priorytet.

@wieloryb jeśli listwa zasilająca cokolwiek zmieni w brzmieniu zestawu audio to: 

a) jest popsuta, lub

b) jest źle zaprojektowana.

Taka rzecz właśnie nic nie powinna zmieniać. 

Ale wracając do Brennenstuhl - jest bardzo solidna, gniazda działają miękko, można zamienić polaryzację obracając wtyczki, ma włącznik solidniejszy niż w angielskim wzmacniaczu za 18k, przede wszystkim gasi buczenie transformatora.

Kup sobie taką i zapomnij o jakiś audiofilskich wynalazkach do wyciągania pieniędzy 😉

Tip: kabel od wzmacniacza wepnij najbliżej filtra - czyli w pierwsze gniazdo zaraz za włącznikiem 🙂

1 minutę temu, Gargan napisał:

@wieloryb jeśli listwa zasilająca cokolwiek zmieni w brzmieniu zestawu audio to: 

a) jest popsuta, lub

Taka rzecz właśnie nic nie powinna zmieniać. 

Ale wracając do Brennenstuhl - jest bardzo solidna, gniazda działają miękko, można zamienić polaryzację obracając wtyczki, ma włącznik solidniejszy niż w angielskim wzmacniaczu za 18k, przede wszystkim gasi buczenie transformatora.

Kup sobie taką i zapomnij o jakiś audiofilskich wynalazkach do wyciągania pieniędzy 😉

Tip: kabel od wzmacniacza wepnij najbliżej filtra - czyli w pierwsze gniazdo zaraz za włącznikiem 🙂

Przed chwilą napisałem że nie oczekuje zmiany brzmienia dzwięku tylko ochrony sprzętu... To jest dla mnie najważniejsze.

52 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Może jakiś Tomanek?

Z tego co wiem listwy Tomanka nie mają ochrony przed przepięciami, tylko filtry.

8 minut temu, wieloryb napisał:

Przed chwilą napisałem że nie oczekuje zmiany brzmienia dzwięku tylko ochrony sprzętu... To jest dla mnie najważniejsze.

W takim razie rozdziel na osobne listwy zasilanie audio i reszty sprzętów.

Jedyny raz, kiedy we wzmacniaczu Moon 250i wywaliło mi bezpieczniki, był kiedy w tę samą listwę zasilającą podłączyłem tani chiński nadajnik Bluetooth 😀

Od tamtej pory komputer i reszta duperelków działa na listwie Philips Squid a audio na innym gniazdku sieciowym jest wpięte w Brennenstuhl. Teraz już wszystko działa bezbłędnie.

7 minut temu, spokojnie napisał:

Z tego co wiem listwy Tomanka nie mają ochrony przed przepięciami, tylko filtry.

Możliwe, ja tak strzeliłem, bo mi się kojarzy z niedrogimi dobrymi listwami 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Kupiłem przed chwilą tego Brennenstuhl.

3 minuty temu, Gargan napisał:

W takim razie rozdziel na osobne listwy zasilanie audio i reszty sprzętów.

Jedyny raz, kiedy we wzmacniaczu Moon 250i wywaliło mi bezpieczniki, był kiedy w tę samą listwę zasilającą podłączyłem tani chiński nadajnik Bluetooth 😀

Od tamtej pory komputer i reszta duperelków działa na listwie Philips Squid a audio na innym gniazdku sieciowym jest wpięte w Brennenstuhl. Teraz już wszystko działa bezbłędnie.

Pod tą listwe będzie tylko wzmacniacz, cd, minidisc i deck.

11 minut temu, hary1357 napisał:

Ja też 😉

Do tej pory spaliły mi się 3 listwy, ale sprzęt audio ocalał za każdym razem 🤷

38 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Możliwe, ja tak strzeliłem, bo mi się kojarzy z niedrogimi dobrymi listwami 😉

Myślałem, że napiszesz "Taga"

6 minut temu, Gargan napisał:

Do tej pory spaliły mi się 3 listwy, ale sprzęt audio ocalał za każdym razem 🤷

Myślałem, że napiszesz "Taga"

😉

www.tophifi.pl

Ja na szczęście jeszcze nie a to spory wyczyn bo nie używam żadnych zabezpieczeń. Mam znajomych którzy niby mieli listwy przeciwprzepieciowe a usmażyli. Dlatego napisałem że nie ma takich listew. 

Niedawno wymieniali mi skrzynki z bezpiecznikami i kostki w instalacji w domu. Czuję się bezpieczniej. 

Najlepsze są listwy Acar - pierwszy pali się włącznik więc przebicia nie idą dalej 😁

Kup sobie normalną listę Philipsa w euro czy innym media i już.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

4 godziny temu, Gargan napisał:

a) jest popsuta, lub

Takie listwy to chyba bardziej mógłby doprowadzić do pożaru, lub do tego że kogoś je..ie prąd

Trzeba ludziom tłumaczyć - żadna listwa zasilająca nic nie zmieni w "dźwięku" , bo "klocki"  nie są zasilane prądem z gniazdka

Tylko prądem z transformatorów

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

5 minut temu, Gargan napisał:

nierównomierność zasilania może wpłynąć na dźwięk

kilka lat temu, koledzy z forum, dość często w "audio mitach"  wklejali film, w którym gość obniżał napięcie do 120 v, i nie wpłynęło to na dźwięik

Poza tym, jak kabel miałby wpłynąć na

7 minut temu, Gargan napisał:

nierównomierność zasilania

Chyba tylko iskrząc i to tak solidnie. Bo innej opcji nie widzę

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Kupiłem Brennenstuhl. Jakieś tam minimalne zabezpieczenie przeciwprzepięciowe to chyba ma. Z naciskiem na jakieś.

Bo do tej pory sprzęt audio mam podłączony pod zwykły przedłużacz na 4 gniazdka i włącznik.

@wieloryb ta listwa ma zabezpieczenia. Tak, że dokonałeś dobrego zakupu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, wieloryb napisał:

Kupiłem Brennenstuhl. Jakieś tam minimalne zabezpieczenie przeciwprzepięciowe to chyba ma. Z naciskiem na jakieś.

Dlaczego z naciskiem na jakieś? To bardzo dobre listwy są. Jakieś to są te wszystkie tumanki, tagi itp. audiofilskie pseudoprodukty.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

Fajne są te listwy, co jeszcze obok każdego gniazda, mają oddzielny włącznik,do każdego z nich,mam taką Hama ,ale ta Twoja, też jest spoko,nie ma co się spinać 👍

• Pokaż nowe odpowiedzi