Skocz do zawartości
IGNORED

używane kolumny do 5tys

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Posiadam obecnie zestaw MF M3si + Tannoy dc6t. Kable głośnikowe to Tellurium Q Black II. chciałbym wymienić moje paczki na coś lepszego w granicach do 5k PLN. mogą być używane a także z segmentu vintage to akurat nie stanowi problemu. lubię ciepłe analogowe brzmienie. zależy mi na tym by góra pasma posiadała sporo informacji, ale żeby to nie kuło w uszy przy dłuższych odsłuchach. Lubię po prostu ciepły analogowy sound, z miękkim ale kontrolowanym basem i bogatą, aksamitna góra. źródłem jest gramofon a 90% moich płyt to muzyka elektroniczna. Ma mi to fajnie zgrać się z moim Musicalem i zagrać w 27m2. Baaaardzo bardzo bym Was prosił o wskazówki czego szukać i na co zwracać uwagę. Mówimy o kolumnach podłogowych. z góry dziękuję, za pomoc!

Edytowane przez zborus
https://www.audiostereo.pl/topic/169760-u%C5%BCywane-kolumny-do-5tys/
  • zborus zmienił(a) tytuł na używane kolumny do 5tys

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej mniej więcej kolejności

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, zborus napisał:

coś lepszego w granicach do 5k PLN. mogą być używane a także z segmentu vintage to akurat nie stanowi problemu. lubię ciepłe analogowe brzmienie. zależy mi na tym by góra pasma posiadała sporo informacji, ale żeby to nie kuło w uszy przy dłuższych odsłuchach. Lubię po prostu ciepły analogowy sound, z miękkim ale kontrolowanym basem i bogatą, aksamitna góra. źródłem jest gramofon a 90% moich płyt to muzyka elektroniczna.

Budżet i założenia zgadzają się.

Szukaj więc Quadrali z serii Phonologue, lata produkcji 1980-1990, wstęga na górze (kulowy Technics ST 400/800), średnica (Isophon) i 10" woofer (Isophon).

Modele (tej serii top3)

Montan mk1,2,3 (budowa variowent, bywaja też TL, to widać od razu po "odwróconej" instalacji głośników)

Vulkan mk 1,2,3 ( budowa TL)

Titan mk 1,2,3 (budowa TL)

Więcej na naszym forum w zakładce Kluby - "Klub quadral".

Edytowane przez iro III
23 minuty temu, zborus napisał:

jak tak Patrzę na te Quadrale to wydają się potwory. Nie są to zbyt duże kolumny do 27m² gdzie miejsce odsłuchowe jest w odległości około 2,7m od kolumn?

Absolutnie NIE. Ględzenia o "duszeniu się" kolumn itp. to audio mity są.

Jak "potwory" wyglądają tylko poważne kolumny.

w takim razie muszę ich posłuchać. Grają ciepło z bogatą górą, ale nie męcząca? no i najważniejsze czy mój M3si jest w stanie zapewnić im tyle prądu ile potrzebują, żeby się w pełni odwdzięczyć?

Jakoś słyszane dotąd wstęgi nie kojarzą mi się ani z ciepłem, ani aksamitnością.

Tym bardziej, że zapewne będziesz słuchał tylko w części tego metrażu i jak

czytam odległość nie za duża, co też ma znaczenie.

Zalecam dłuższe posłuchanie i najlepiej oczywiście ze swoim wzmacniaczem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kilka razy podchodziłem do wstęgi .

Nie mój świat.

Stawiam na Mission 

Liczy się miejce odsłuchu . Może monitory ?

Sam mam Dali Menuet SE na 25 m2 , 3 m do głośników i jest super . Dla mnie .

Spendor to dobry kierunek, ale jak liczysz na obfity bas, to jednak nie.

Bardzo dobra kopułka łączona z pierścieniem, ale równie dobre i na pewno

lepiej grające dołem będą Mission sądząc z pomiarów w Audio - od 30 Hz

Ukryta Zawartość

Co w tym metrażu może się przydać. Co by nie było warto zawsze posłuchać.

Wszystko zależy od priorytetów 😉 

Dobre monitory też wystarczą jeśli są zbudowane z dobrych głośników jak np:

Ukryta Zawartość

Łatwe w ustawieniu, metraż powinny spokojnie nagłośnić ... i w połowie budżetu 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, zborus napisał:

a Spendor a5 to dobry kierunek? brzmienie z tego co piszą zachęca do ich posłuchania jednak nie są to wielkie kolumny. nie wiem czy 27m² to nie za dużo dla nich

Na pewno będą za małe na taki metraż. 

5 godzin temu, iro III napisał:

Szukaj więc Quadrali z serii Phonologue, lata produkcji 1980-1990,

Ryzykowny kierunek: trudno je odsprzedać, wiekowe więc być może trzeba odświeżyć zwrotnice i nie grają analogowo - miałem Quadrale Wotan i grały jasno.

Teraz, MCHammer2022 napisał:

Ryzykowny kierunek: trudno je odsprzedać, wiekowe więc być może trzeba odświeżyć zwrotnice i nie grają analogowo - miałem Quadrale Wotan i grały jasno.

to w takim wypadku wypadają z listy:) jeśli chodzi o Spendor to piszą o 25m². te 2 m faktycznie mogą rozwalić brzmienie?

18 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Po co od razu myśleć o odsprzedawaniu? Jak ktoś ma audio-nervosę to można się tylko użalić nad takim chorobowym przypadkiem.

Moje 44 letnie Montany są ze mną 25 lat i zostaną. Po drodze nic w zwrotnicy nie musiałem odświeżać, elektrolitów tam nie ma.

Jak słyszę czasem młodsze "słupki" ...to współczuję ich właścicielom.

Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to piankowe zawieszenia wooferów, ale też nie wszystkie modele takie miały. Poza tym na ebay.de ciągle można trafić zamienniki gumowe.

P.S. Wotany to monitory jednak, choć też trójdrożne to jednak dolnego fundamentu muszą mieć mniej, co za tym idzie brzmienie "jaśniejsze".

Edytowane przez iro III
4 godziny temu, zborus napisał:

najważniejsze czy mój M3si jest w stanie zapewnić im tyle prądu ile potrzebują, żeby się w pełni odwdzięczyć?

To jest z czasów prawdziwego 8 Ohm.

Minimum mają w okolicach 5 Ohm.

Edit do pierwszego wpisu - wstęgi nie "kulowe" jeno kultowe, dziś oryginalna para na ebuy ponad 1k zł.

Kto tych wstęg nigdy nie słyszał, nie wie czy to jest "jego świat", czy nie.

(Nie namawiam szczególnie usilnie, każdy decyduje sam, co będzie miał za NajWażniejszy element systemu, jedynie z dobrej woli informuję, oraz, oczywiście swoich nie sprzedaję, chyba bym musiał zaliczyć dotkliwą kontuzję głowy 😉)

Edytowane przez iro III
14 godzin temu, zborus napisał:

mogą być używane

Ukryta Zawartość

trochę droższe i nie słyszałem ich,ale ten wysokotonnowy morel gra jak chcesz,konstruktorem jest znany z diyaudio gość,lipy nie robi... a no i targowałbym się mocno,na pewno warto

są jeszcze pylon jasper,na wysokich jest hds tweeter,który też gra słodko,ale detalicznie,ale zobaczyłem cenę....😟

Ukryta Zawartość

Ja polecę Snell EIII. Miałem je w podobnym metrażu. Świetne kolumny przy których trudno oderwać się od słuchania.

Tutaj próbka jak grają:

Edytowane przez ciszyn11
32 minuty temu, ciszyn11 napisał:

Ja polecę Snell EIII.

No nie wiem, średnica świetna ale kiepskie wysokie tony i rozbujany bas. Quadrale polecane potrafią lepiej zagrać z dobrze dobranym wzmacniaczem. Reasumując ja zostałem ze Spendorami - wpisują się w to czego szukasz. Model w zależności od możliwości finansowych.

wprowadziłem Was w błąd! nie wiem skąd mi się wzięło te 27m². dokładnie zmierzylem pokój to wyszło ok. 21m². to chyba robi różnicę na korzyść tych Spendorow A5 co?

Na pewno będą miały łatwiej, ale jeśli szukasz poważnego i niskiego basu to nawet

dane techniczne podawane przez producenta na to nie wskazują - 60 Hz - 20 kHz.

Fakt, że odległością od ściany ( BR przy podłodze ) można nieco ugrać w basie ...

Natomiast góra pasma powinna spokojnie spełnić Twoje oczekiwania.

22 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Jeszcze bym dodał jeden problem: wzmacniacz. Do moich Quadrali z racji ich jasności musiał być podłączony bardzo mocny i ciepły wzmacniacz a taki musi być dość drogi (od 4k zł w górę). Ogólnie przed kupnem jakichkolwiek kolumn, a Quadrali w szczególności, jest zasadny odsłuch, szczególnie gdy się dysponuje docelowym wzmacniaczem jak w przypadku @zborus.