Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Problem, taki jak w temacie wygląda to następująco kupiłem nowy wzmacniacz Yamaha A-S201, wiem, że nie jest to zbyt wysoko pozycjonowany model, ale chiałem zacząć od czegoś niedrogiego i tutaj zaczynają się schody. Kiedy podpinam gramofon do wejścia phono to dźwięk brzmi jak przesterowany i niezależnie, czy wychodzi z głośników, czy podepnę słuchawki pod wzmacniacz to dźwięk jest taki sam. W pierwszej chwili pomyślałem igła, ale po podpięciu gramofonu do przedwzmacniacza zewnętrznego (taniego modelu analogis) i wpięciu do wiekowego radia lampowego dźwięk jest czyściutki bez tego charakterystycznego szeleszczenia , nie miałem możliwości wpięcia zewnętrznego pre do Yamahy stąd właśnie to podpięcie pod radio i tutaj zastanawia mnie, co to może być, czy to wejście phono powoduje takie zakłócenia czy płyta, chociaż problem występuje i na starych wydaniach z lat 60/70, jak i na nowych płytach sprzed kilku lat. Co do gramofonu jest to dual 601 kupiłem go po kompleksowym serwisie od firmy zajmującej się naprawą gramofonów został przesmarowany, uziemiony, kable wymienione na rca, nowy pasek i igła w bardzo dobrym stanie.Dłuższa próbka to właśnie ten nieszczęsny przester.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez vermilion rex
https://www.audiostereo.pl/topic/169766-przesterowany-d%C5%BAwi%C4%99k/
  • Moderatorzy
23 minuty temu, vermilion rex napisał:

wkładka MM DMS 242 z igłą DN 242 E

Hmmm, znalazłem, iż ta wkładka ma 3mV, więc bardzo przeciętnie. Nie powinno być przesterów. 

W dniu 31.03.2025 o 10:29, Marcinus napisał:

Hmmm, znalazłem, iż ta wkładka ma 3mV, więc bardzo przeciętnie. Nie powinno być przesterów. 

Jeżeli chodzi o igłę, to napisałem do samego sprzedawcy, który zapewnił mnie, że przed sprzedażą osobiście sprawdza igłę pod mikroskopem oraz odsłuchuje jak brzmi i tutaj może trafił się jakiś gorszy egzemplarz płyty poza tym zacząłem swoją przygodę dosyć niedawno od bambino, na którym wkładka piezo tuszowała te niedoskonałości później chcąc zachować płyty przed zniszczeniem kupiłem Duala, ale również korzystałem ze starego sprzętu, jakim jest radio z 1959 r. które również świetnie tuszuje te mankamenty w postaci trzasków i smażenia do tego jeszcze lampa ma wpływ na to brzmienie.
A zestaw wzmacniacz i kolumny to dla mnie nowość i tutaj wszystkie mankamenty wychodzą na wierzch może moje ucho nie przyzwyczaiło się jeszcze do tego szczegółowego brzmienia w każdym razie Dziękuję 🙂 i myślę, że można zamknąć temat .Na dole wstawiam 3 próbki w jednym pliku z różnymi kombinacjami

1. przedwzmacniacz zewnętrzny i radio lampowe.

2. wzmacniacz zintegrowany i kolumny

3. przedwzmacniacz zewnętrzny , wzmacniacz i kolumny

Ukryta Zawartość

55 minut temu, vermilion rex napisał:

i tutaj może trafił się jakiś gorszy egzemplarz płyty poza tym

Bardzo możliwe 😁

55 minut temu, vermilion rex napisał:

w postaci trzasków i smażenia do tego jeszcze

Jak do trzasków dochodzi jeszcze smażenie to już kaszanki blisko 😁

57 minut temu, vermilion rex napisał:

i tutaj wszystkie mankamenty wychodzą na wierzch może

Tak, to bardzo możliwe ....

mam w upie

4 godziny temu, vermilion rex napisał:

zacząłem swoją przygodę dosyć niedawno od bambino, na którym wkładka piezo tuszowała te niedoskonałości

Nie pojmuję tego

Jak to "niedawno"?

PS.

Dla mnie 50 lat temu ta walizka to była tandeta.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

20 godzin temu, xetras napisał:

Nie pojmuję tego

Jak to "niedawno"?

PS.

Dla mnie 50 lat temu ta walizka to była tandeta.

To, tak jak z syrenką jedni ją kochaj, a inni nienawidzą. Początkowo wcale nie zależało mi na dobrym sprzęcie, a bardziej interesowały mnie właśnie takie zabytki lat 50/60, które oddają ten klimat. Specjalnie kupowałem pocztówki lub płyty, które nie nadawały się już do przyjemnego odsłuchu i których nikt nie położyłby na porządnym sprzęcie. Jednak na bambinie właśnie ta niedoskonałość była dla mnie doskonała.

Tyle że to przenośny imprezowy kombajn do orki.

Tzn. zwykle zużyty. No i...

Nawet Artur-Stereo to dla mnie niszczarka z tym rylcem o sile nacisku gniota.

Głośniki nadają się do wyrzucenia od razu. Ja swojemu dorobiłem gniazdo dżeka, żeby był na słuchawki.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Przypomniało mi to dość dawną przygodę z radiem kuzyna.

Otóż były kiedyś długie prace konserwacyjne na nadajniku 1322 m i jedynki zaczął

słuchać w pasmie FM bo i tam nadawano. Zadzwonił, że popsuło mu się radio, bo zaczęło

bardzo mocno zniekształcać, a których nigdy wcześniej na AM nie było ...

Oczywiście wszystko było OK, bo jednak co 12 kHz to nie 4 i wszystko stąd ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...
W dniu 1.04.2025 o 19:42, vermilion rex napisał:

Jeżeli chodzi o igłę, to napisałem do samego sprzedawcy, który zapewnił mnie, że przed sprzedażą osobiście sprawdza igłę pod mikroskopem oraz odsłuchuje jak brzmi

a ten sprzedawca nie ze szczecina ?