Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu wciągnąłem się w świat audi i ciężko zaspokoić moją ciekawość...

Mój obecny zestaw to: KEF R300 + Audiolab 6000A.

Do tego mam dwa subwoofery. REL Quake oraz Velodyne CHT-12R.

Jak wiadomo powyższe subwoofery to już staruszki i nowsze może zagrają lepiej?
Czego szukam - kompromisu.

Słucham muzyki oraz oglądam filmy w stosunku 60/40 myślę. Oczywiście nie mam obu podłączonych na raz, zakupiłem je bo były w okazyjnej cenie w ramach "testów".

Rel jest szybki fajnie sprawdza się w muzyce, a tryb SLAM w filmach - jednak buczy (starość) i nie ma opcji auto on/off.
Velodyne mimo rozmiaru jakość nie czuję tego uderzenia zwłaszcza w filmach.

Gdyby rel nie buczał i miał ON/OFF prawdopodobnie zostałby ze mną, ale że tak nie jest to poszukuję czegoś nowszego (może być używane). Budżet około 2 tys.

Wpadł mi w oko GoldenEar ForceField 3 (do wyrwania za 1750zł) oraz SVS sb/pb-1000 pro.

Proszę o pomoc.

Edytowane przez damian00716
https://www.audiostereo.pl/topic/169773-dob%C3%B3r-subwoofera/
Opublikowano (edytowane)

Efekt jest gdy nic nie jest włączone. Niezależnie czy kabel RCA jest wpięty czy nie. Bardzo podobnie jak na wideo - > 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czuć, że membrana drga. Kabel fabryczny oraz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Próbowałem też przez "lepszą listwę z chin". Efekt był ten sam.

Dodam, że w trybie DEEP jest to praktycznie niesłyszalne, w SLAM jest najgorzej. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez damian00716

Przeczytaj o rozwiązaniu mojego problemu. Czy to rozwiąże Twój problem? Nie wiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przeczytaj o rozwiązaniu mojego problemu. Czy to rozwiąże Twój problem? Nie wiem.

Ukryta Zawartość

Spróbować mogę, choć testowałem już bez podłączonego wzmacniacza i w różnych pomieszczeniach. Chociaż faktycznie miałem wrażenie, że jak kiedyś złapałem za śrubkę w subie to coś to zmieniało

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez damian00716

Odżałuj trochę kasy i zainwestuj w SVS3000 Micro.

Ten sub ma 2 oblicza. Po prostu sejsmiczne 😄 w KD i dyskretne, kulturalne oraz stonowane w muzyce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo uniwersalny sub i z czystym sumieniem mogę polecić. Do tego jest malutki i ma pełne DSP z telefonicznej apki. Ustawianie tego jest bajecznie łatwe i wygodne. Kolejna zaleta to obudowa zamknięta.

Swoje kosztuje, ale raz zapłacisz i temat suba, który sprawdzi się zarówno w KD jak i w muzyce masz po prostu z głowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@szymon1977 spróbowałem kabel głośnikowy zewrzeć z obudową wzmacniacza i śrubką - brak żadnego efektu

Dodam, że jak odwróciłem subwoofer pojawił się czasami dźwięk jak dawno kiedyś zanim przyszedł sms czy tam połączenie były takie "jęki" w głośnikach

@il Dottore no niestety żona by mnie zamordowała gdybym to zrobił

Do listy dorzucam Sunfire XTEQ 8, ktoś coś o nim słyszał?

5 minut temu, damian00716 napisał:

no niestety żona by mnie zamordowała gdybym to zrobił

Przykro mi to słyszeć. Ale realia są, jakie są. Nic nie poradzimy.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Subwoofery są do serwisu A moim zdaniem powinieneś wymienić wzmacniacz pod te kolumny dlatego że to z nich możesz wyciągnąć jeszcze więcej.

Natomiast oczywiście kwestia jest ile ktoś weźmie za takowy serwis i czy to jest ogólnie naprawialne. 

Jaką uniwersalny subwoofer doceluj może w używany model HT 10 03. 

@Piotr Sonido jaki konkretnie wzmacniacz proponujesz? Zaczynałem od WiiM amp później próbowałem ayima 80 i skończyłem na Audiolab, który z nich grał najlepiej. Dałem za niego 1200 (nowy) więc ciężko będzie do 2,2 tys o coś lepszego jak sądzę

7 godzin temu, damian00716 napisał:

@Piotr Sonido jaki konkretnie wzmacniacz proponujesz? Zaczynałem od WiiM amp później próbowałem ayima 80 i skończyłem na Audiolab, który z nich grał najlepiej. Dałem za niego 1200 (nowy) więc ciężko będzie do 2,2 tys o coś lepszego jak sądzę

Faktycznie za cenę za którą go kupiłeś no nic go nie przebije. Swoją drogą gdzie dorwałeś tak niską cenę za nowy egzemplarz? 

Wiesz co w takim razie masz optymalne porównanie dlatego że ja uważam że do tych kolumn potrzebny jest wzmacniacz o nieco jaśniejszym charakterze i zdecydowanie mocniejszy. Ale biorąc pod uwagę twoje doświadczenia w połączeniu z tymi kolumnami i że świadomie został ten model wybrany no to w takim razie okej. Tak z ciekawości jeżeli będziesz miał kiedyś możliwość to na przykład sprawdź xindak albo Cyrus, Cambridge axr100

47 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Faktycznie za cenę za którą go kupiłeś no nic go nie przebije. Swoją drogą gdzie dorwałeś tak niską cenę za nowy egzemplarz? 

Źle się wyraziłem, nowy ale z drugiej ręki. W Holandii dużo taniej można sprzęt audio kupić. 

48 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wiesz co w takim razie masz optymalne porównanie dlatego że ja uważam że do tych kolumn potrzebny jest wzmacniacz o nieco jaśniejszym charakterze i zdecydowanie mocniejszy. Ale biorąc pod uwagę twoje doświadczenia w połączeniu z tymi kolumnami i że świadomie został ten model wybrany no to w takim razie okej. Tak z ciekawości jeżeli będziesz miał kiedyś możliwość to na przykład sprawdź xindak albo Cyrus, Cambridge axr100

Właśnie ze względu na moc kupiłem Ayiame i nie zauważyłem dużej różnicy z tym co miałem na WiiM. Co prawda WiiM grał z ustawionym EQ ale dla mnie było to samo. 

Cały czas będę miał możliwość sprzedaży audiolaba w Polsce od 1800 zł w górę więc jakoś nie jestem ograniczony choć przyznam, że szukam czegoś all in. Cyrusy tutaj są niedostępne szukałem tego Cast. Xidak jaki model?

13 godzin temu, damian00716 napisał:

Źle się wyraziłem, nowy ale z drugiej ręki. W Holandii dużo taniej można sprzęt audio kupić. 

Wiem 😞

Ubolewam nad tym.

Cały czas będę miał możliwość sprzedaży audiolaba w Polsce od 1800 zł w górę więc jakoś nie jestem ograniczony choć przyznam, że szukam czegoś all in. Cyrusy tutaj są niedostępne szukałem tego Cast. Xidak jaki model?

Myślałem na przykład o modelu 06 ale to nie jest all in. Te będą jednak droższe. W takim razie zostaw co masz. Ewentualnie kiedyś sprawdź Cambridge cxa81 z wiim na przykład ale to tak dla ciekawości czy faktycznie jest sens się tym interesować. Na razie zostań przy serwisie subwooferów.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ewentualnie kiedyś sprawdź Cambridge cxa81

Już kupiłem Cambridge axr100, będzie w sobotę 🤭

Dlaczego np w audiolab podają jaki jest dac, a w axr100 nie?

6 godzin temu, damian00716 napisał:

Już kupiłem Cambridge axr100, będzie w sobotę 🤭

Dlaczego np w audiolab podają jaki jest dac, a w axr100 nie?

Bo zapewne nie ma się czym chwalić. Nie jest zła ale nie jest najlepszy. Inna kwestia kto kiedy to dostrzeże. 

2400 jakoś mi wyjdzie za zestaw axr100+ WiiM ultra, chyba nieźle jak na ‚,all in’’. 

W sumie teraz się zastanawiam. Axr gra jasno czy ciepło? Znaczy napisałeś, że jasno ale dlaczego to ma być na plus dla r300? Bo wychodzi na to, że ja lubię ciepłe granie, mój zachwyt jest właśnie od samego dołu, a wysoki wokal (głównie w filmach) właśnie chyba mi przeszkadza. 

Tak samo właśnie w quake czasami lubię jak szybko uderza bas, a czasami jak się ciągnie (tryb slam). 

Teraz się też zastanawiam czy ten mój velodyne jest taki zły, może trochę za duży 10’ by był szybszy jak rozumiem. Ale wróciłem do odcięcia na 80hz i jakoś mi się znów bas z niego bardziej zaczął pasować. Dodam, że odsłuchy nie prowadzę w docelowym pomieszczeniu. Jestem ograniczony przez sąsiadów. 

2 godziny temu, damian00716 napisał:

Tak samo właśnie w quake czasami lubię jak szybko uderza bas, a czasami jak się ciągnie (tryb slam)

To nic innego jak podbicie basu przy 80Hz, bas w Quake nigdy nie ciągnie się tylko punktowo kopie, szczególnie przy tym ustawieniu slam. Ciągnący się bas to w zupełnie innych subach. W Quake masz wyjątkowo dobrze kontrolowany szybki bas. Ten Velodyne  też jak na 12" ma dość twardy, kopiący bas, brak mu ciepła i mięsistości na samym dole, jaką mają inne suby np SVS czy BK XXLS400, a nawet większe Rele od Quake. 

2400 jakoś mi wyjdzie za zestaw axr100+ WiiM ultra, chyba nieźle jak na ‚,all in’’. 

W sumie teraz się zastanawiam. Axr gra jasno czy ciepło? Znaczy napisałeś, że jasno ale dlaczego to ma być na plus dla r300? Bo wychodzi na to, że ja lubię ciepłe granie, mój zachwyt jest właśnie od samego dołu, a wysoki wokal (głównie w filmach) właśnie chyba mi przeszkadza. 

Tak samo właśnie w quake czasami lubię jak szybko uderza bas, a czasami jak się ciągnie (tryb slam). 

Teraz się też zastanawiam czy ten mój velodyne jest taki zły, może trochę za duży 10’ by był szybszy jak rozumiem. Ale wróciłem do odcięcia na 80hz i jakoś mi się znów bas z niego bardziej zaczął pasować. Dodam, że odsłuchy nie prowadzę w docelowym pomieszczeniu. Jestem ograniczony przez sąsiadów. 

No to jest faktycznie bardzo dobra cena jak na zestaw. 

Axr gra jasno szybko detalicznie. I to jest dobre połączenie dlatego że akurat kefi r300 wymagają właśnie takiego wzmacniacza w połączeniu tych komponentów razem wciąż dostaniesz mięsisty potężny ciepły dźwięk ale nie będzie on bułą która z tych kolumn da się uzyskać podłączając cieplejszą elektronikę. 

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No to jest faktycznie bardzo dobra cena jak na zestaw. 

Axr gra jasno szybko detalicznie. I to jest dobre połączenie dlatego że akurat kefi r300 wymagają właśnie takiego wzmacniacza w połączeniu tych komponentów razem wciąż dostaniesz mięsisty potężny ciepły dźwięk ale nie będzie on bułą która z tych kolumn da się uzyskać podłączając cieplejszą elektronikę. 

Rozumiem, już nie chcę szaleć z budżetem i tak "zbieram go" licząc na droższą odsprzedaż sprzętu.
Ale może znajdzie się coś jeszcze podobnego do CA axr100, ale z triggerem? Zależy mi na wybudzaniu wzmaka przez WiiM'a. A dokładniej TV -  hdmi arc - wiim - wmacniacz.

Naczytałem się też o głośnym wentylatorze w nim, w sumie nie będę brać nowego więc chyba wymiana nie będzie trudna.

W dniu 4.04.2025 o 22:21, damian00716 napisał:

Rozumiem, już nie chcę szaleć z budżetem i tak "zbieram go" licząc na droższą odsprzedaż sprzętu.
Ale może znajdzie się coś jeszcze podobnego do CA axr100, ale z triggerem? Zależy mi na wybudzaniu wzmaka przez WiiM'a. A dokładniej TV -  hdmi arc - wiim - wmacniacz.

Naczytałem się też o głośnym wentylatorze w nim, w sumie nie będę brać nowego więc chyba wymiana nie będzie trudna.

Niestety to jest problem bo to są stare komentarze których nie da się updejtowac. Taki problem bylw początkowych latach produkcji. Potem go zmieniono i jest ok. Nie wiem z jakich lat jest twój. 

Przeważnie w HiFi to końcówki mocy są wyposażone w trigger. 

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Przeważnie w HiFi to końcówki mocy są wyposażone w trigger. 

A taki ca cxa81 będzie dużo lepszy od axr100? Już mam axr i póki co tylko większą moc zaobserwowałem, a tak daje mu czas na wygrzanie się bo aż czuć z niego zapach. 

Dopytam również, idąc z budżetem dalej w okolice 4 tys znajdzie się jakiś all in do r300 czy najlepsze co mogę mieć to połączenie cxa81 z WiiM ?

Godzinę temu, damian00716 napisał:

A taki ca cxa81 będzie dużo lepszy od axr100? Już mam axr i póki co tylko większą moc zaobserwowałem, a tak daje mu czas na wygrzanie się bo aż czuć z niego zapach. 

Dopytam również, idąc z budżetem dalej w okolice 4 tys znajdzie się jakiś all in do r300 czy najlepsze co mogę mieć to połączenie cxa81 z WiiM ?

To jest nowy axr?

W sensie nie czujesz różnicy między axr a audiolabem? Nie no one grają inaczej.

Nie do 4 tysięcy się nie znajdzie żaden all in one.

Cxa gra nieco inaczej. Ma mniejszą moc ale płynniejszy przekaz. Natomiast ciekawi mnie że obecnie różnicy nie uświadczyłes

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To jest nowy axr?

W sensie nie czujesz różnicy między axr a audiolabem? Nie no one grają inaczej.

Nie do 4 tysięcy się nie znajdzie żaden all in one.

Cxa gra nieco inaczej. Ma mniejszą moc ale płynniejszy przekaz. Natomiast ciekawi mnie że obecnie różnicy nie uświadczyłes

5 godzin temu, damian00716 napisał:

Tak to jest „nowy” ze zwrotów amazona. Jeszcze nie miałem czasu na taki lepszy test

Amazon raczej nie sprzedaje, jakoś strasznie starych produktów, a ten nawet nie miał odpakowanego pilota. Ogólnie to wiem dlaczego ktoś go zwrócił. Jęczy niemiłosiernie. Nie słucham (22.00) głośno muzyki, a mam głowę jakieś 3m od niego i słyszę go. Dźwięki wychodzą z elektroniki i myślę, że tego wentylatora.

A co do dźwięku. Słychać różnicę dużą, może bas trochę bardziej mi odpowiada z audiolaba, ale wszystko inne z CA. Miałeś rację z tą bułką. W CA wszystko jest słychać osobno, dużo lepszy wokal jakby wyraźniej był bez takiego echa. Gdyby nie ta wada fabryczna pewnie by został ze mną, a tak... Trzeba szukać dalej.

3 minuty temu, damian00716 napisał:

Jęczy niemiłosiernie. Nie słucham (22.00) głośno muzyki, a mam głowę jakieś 3m od niego i słyszę go. Dźwięki wychodzą z elektroniki i myślę, że tego wentylatora.

Jak pasuje dźwięk to czemu nie sprawdzisz czy to wina aby na pewno wentylatora? Wentylator w CA o ile pamiętam to nie powinien w ogóle pracować albo niesłyszalnie, powinien się załączać dopiero po mocniejszym graniu i nagrzaniu.  Chyba że w tym nowym modelu to zmienili. Natomiast jakiś indywidualnie egzemplarz wzmqcniacza może hałasować np buczeć trafo lub inne dźwięki, to się zdarza. To nie jest normalna cecha tego modelu, ale jak kupujesz pozwrotowe sprzęty to różnie można trafić, akurat trafiłeś na zwrot nie bez powodu, tylko przez konkretną wadę. 

Kupiłem właśnie jedynie by się przekonać czy mi dźwięk będzie pasować - i tak był zamiar zwrotu, a kupienie używki. 
Słychać na pewno trafo (po prostu szumi, ale to z uchem trzeba być przy wzmacniaczu) i wentylator, którego słychać z odległości (dźwięk jak obcierającego łożyska). 

Wczoraj przez jakieś 4h nie było słychać nic, dziś się odpalił, a naprawdę głośno nie słuchałem. Tak czy siak obudowa zawsze była ciepła.

No to są dwie opcje. Albo to faktycznie model z początku produkcji i ma jak ma z wentylatorem. Albo przy zwrocie coś mu uszkodzili. Bo nowe modele nie mają z tym problemów. On się od czasu do czasu załącza ale jak nachylisz głowento jedynie co słychać to taki szum powietrza lekki

Im dłużej posłuchał byś tych wzmacniaczy tym różnica była by większa.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No to są dwie opcje. Albo to faktycznie model z początku produkcji i ma jak ma z wentylatorem. Albo przy zwrocie coś mu uszkodzili. Bo nowe modele nie mają z tym problemów. On się od czasu do czasu załącza ale jak nachylisz głowento jedynie co słychać to taki szum powietrza lekki

Im dłużej posłuchał byś tych wzmacniaczy tym różnica była by większa.

No nic, póki co i tak go zwrócę i gdybym się na niego decydował to zwrócę większą uwagę na datę produkcji. A z ciekawości jakimi wzmacniaczami warto jeszcze się zainteresować pasującymi do r300? Tak do 3/3500 ?

• Pokaż nowe odpowiedzi