Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-900HNE z Polk Audie Signature ES60 czy Fyne Audio F501 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Może ja napiszę o kolumnach, coś podpowiem,fyne audio odpada,bo te kolumny grają gęstym dociążonym dźwiękiem,trzeba to lubić,Tobie się nie będzie podobało,jest tu kolega sympatyczny stach muszel,czy jakoś tak i on lubi takie granie i chwała i uznanie mu za to 👍 monitor audio bronze, te kolumny grają po jasnej stronie, są bardzo szczegółowe,tylko dla mnie jest jeden feler,ten ich bas jest taki aluminiowy,nie jest naturalny,ja sam lubie jasne granie i szczegółowe,ale tu już jest przerost.Do Twoich preferencji poszedł bym na odsłuch polków es 60 i r600, es 60 mają więcej głośników,te kolumny bardziej podejdą do kina domowego niz r 600, mają wykop większy,wiekszy bas, większe pierdyknięcie,bas jest zwarty, grają po jaśniejszej stronie ale bez skrajności, byłbyś Pan zadowolony naprawdę świetne kolumny, z kolei r 600 bardziej do muzyki, grają trochę podobnie do es 60,ale tu będzie mniej łupnięcia basowego, aczkolwiek ten dźwięk będzie bardziej aksamitny, bardziej jakby dojrzały, bardziej audiofilski,ciut cieplejszy wygładzony,ale dalej detaliczny 🙂 konieczny odsłuch i porównanie,co bardziej ci pasuje-pozdrawiam

6 godzin temu, Rafalll napisał:

wolałbym zostać przy bardziej "tradycyjnych" komponentach ...

Czy mógłby każdy z Panów podać swój typ - zestaw - spośród poniższych komponentów ? 

(założenia i oczekiwania : pow. 30m2, źródło TIDAL (posiadam do wykorzystania Wiim mini i DAC Cambridge`a), muzyka : filmowa i rockowa, niski bas i dobra przestrzeń (głębia), podkreślone skraje pasma przy jednoczesnej dobrej czytelności średnicy (optymalny kompromis), dobre wrażenia przy oglądaniu filmów - zamiast zestawu kina domowego ; tylko rynek pierwotny, budżet ok. 6500 zł)

Denon PMA 900 HNE, Yamaha A-S701, Musical Fidelity M2SI, Cambridge Audio CXA61 i ... NAD C368 ?

Polk Audio Signature ES60, Monitor Audio Bronze 500, Fyne Audio F501 i ... Polk Audio Reserve 600 ? (warto do nich dopłacić 1000 zł / szt. ?)

Jeśli Wasze typy będą mniej więcej się pokrywać to bardzo ułatwiło by mi dokonanie bezpiecznego wyboru ... a przynajmniej porządne skoncentrowanie się na bardzo wąskim gronie do odsłuchu.

Cambridge cxa81 + Polk lub fyne 

A taniej

Denon + monitor audio Bronze 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Cambridge cxa81 + Polk lub fyne 

A taniej

Denon + monitor audio Bronze 

Warto dopłacić 1000 zł do CXA81 ? 

W jednej zagranicznej recenzji było, że CXA61 jest bardziej "rozrywkowy" 

Edytowane przez Rafalll
10 godzin temu, Rafalll napisał:

Czy mógłby każdy z Panów podać swój typ - zestaw - spośród poniższych komponentów ? 

Każdy poda coś innego i dalej nie będziesz wiedział, który brać 😄 Najlepszą opcją będzie odsłuch samemu, bo gusta są bardzo różne. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Q21 napisał:

Każdy poda coś innego i dalej nie będziesz wiedział, który brać 😄 Najlepszą opcją będzie odsłuch samemu, bo gusta są bardzo różne. 

To prawda. Tylko, że biorąc pod uwagę ilość sprzętu, którą wymieniłem bo spełnia w teorii moje oczekiwania a przez to ilość kombinacji połączeń "każdy z każdym" aby odnaleźć najlepsze połączenie,  wychodzi dość dużo ... 

Ja osobiście mogę wziąć jeden dzień urlopu na ten cel, tylko czy salon audio będzie chciał poświęcić mi tyle czasu 🙂

A jakie są Wasze trzy (cztery) typu najlepszych połączeń wzmacniacz + kolumny zgodnie z tym co napisałem w swoim wczorajszym wpisie  (lista komponentów do wyboru + oczekiwania )

PS Proszę oczywiście o kierowaniem się wyłącznie dobrem klienta ... a nie sprzedawcy 🙂

6 godzin temu, Rafalll napisał:

Warto dopłacić 1000 zł do CXA81 ? 

W jednej zagranicznej recenzji było, że CXA61 jest bardziej "rozrywkowy" 

Warto dopłacić. 

I tak zgadzam się że model 61 można byłoby tak określić. Ale w takim razie idąc tym tropem myślenia No to masz jeszcze tańszy axr 100 który gra jeszcze bardziej rozrywkowo. Tylko w tym brzmieniu Cambridge to nie zawsze chodzi o rozrywkę dlatego że model 81 także nie gra nudno ale gra pełniej i równiej. 

2 godziny temu, Rafalll napisał:

Proszę oczywiście o kierowaniem się wyłącznie dobrem klienta ... a nie sprzedawcy 🙂

Nie da się tak w sklepach. No chyba że akurat w konkretnym przykładzie dobra idą w parze i to się akurat czasami zdarza.

Cóż, jak trzeba, to trzeba 😉 

Osobiście bym zaczął od Denona/Musicala z Monitor Audio, potem Cambridge z Fyne/Polkami. I postarał się posłuchać KEFów Q7 Meta 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

20 minut temu, Q21 napisał:

Cóż, jak trzeba, to trzeba 😉 

Osobiście bym zaczął od Denona/Musicala z Monitor Audio, potem Cambridge z Fyne/Polkami. I postarał się posłuchać KEFów Q7 Meta 🙂 

Ech ... ciężkie jest życie audiofila ... 🙂

Ale tak już na poważnie ...  ostatnie pytanie - żebym sobie ułożył w głowie strategie wyboru ... bo kombinacji do odsłuchu jednak wychodzi dużo - czy do moich oczekiwań lepsze będą Audio Polk Reserve R600 czy może właśnie te KEF Q 7 Meta ? I jeszcze jedno te kolumny wyczerpują cały mój budżet ... Czy lepiej zainwestować w te R600 lub Q7 Meta i zostać przy starym Pioneer A30 czy może jednak poprzestać na zakupie tańszych kolumnach i nowego  wzmacniacza z grona tych co wymieniłem wcześniej ? To będzie dla mnie bardzo cenna podpowiedź. 

Edytowane przez Rafalll

Sam sobie udzielisz, jak posłuchasz, bo wzmacniacz to tylko wzmacniacz.

Bywają kolumny, które oczywiście bez 5x droższego od nich pieca nie mają

prawa w ogóle wydać dźwięku 😉 . Ale o tym się przekonasz podłączając kolumny. 

Czy widziałeś tę ofertę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Lepiej pojechać po tą ofertę samemu i nie robić żadnych wpłat, zdjęcia z neta, zero własnych,osoba prywatna,wklejać linki można bez liku,a ilu jest oszustów z tego..... Tak jak teraz handlarze, zaczęli pisać, że on nie handlarz, to on wysprzedaje swoją prywatną kolekcję 

3 minuty temu, rafał50 napisał:

Lepiej pojechać po tą ofertę samemu i nie robić żadnych wpłat, zdjęcia z neta, zero własnych,osoba prywatna,wklejać linki można bez liku,a ilu jest oszustów z tego..... Tak jak teraz handlarze, zaczęli pisać, że on nie handlarz, to on wysprzedaje swoją prywatną kolekcję 

ehh co ty sie boisz tych prywatnych ofert 😄 ,to jest to samo co na olx o czym ci pisalem, wystawiaja ci co zakupili z ibooda 😄

jak i na allegro tak i na olx transakcje sa ubezpieczone i nie masz sie czym martwic, ja wlasnie wygrzewam swoje r600 dla mnie w tej cenie to petarda

No zawsze staram się być uważny wiesz i jeżeli mogę,to ostrzec też innych,nie myślę tylko o sobie,tak wiem pisałeś o tym ibood ,no w tej cenie te r 600 to nie petarda, tylko mega petarda !!!!! Nie chce się nikomu narażać,ale mogą tak do 10 tysięcy,spokojnie konkurować z różnymi innymi,a nawet i z tymi ponad dychę 

Mam lepszą petardę 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale chłopcy zwykle przeceniają rozmiar 😉 i R500 odpadły w przedbiegach ...

A są i w innym kolorze:

Ukryta Zawartość

Jednak lepiej byłoby czy tu, czy tu podjechać ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

47 minut temu, rafał50 napisał:

No zawsze staram się być uważny wiesz i jeżeli mogę,to ostrzec też innych,nie myślę tylko o sobie,tak wiem pisałeś o tym ibood ,no w tej cenie te r 600 to nie petarda, tylko mega petarda !!!!! Nie chce się nikomu narażać,ale mogą tak do 10 tysięcy,spokojnie konkurować z różnymi innymi,a nawet i z tymi ponad dychę 

Mam lepszą petardę 

Ukryta Zawartość

co by nie mowic to r600 to pelnowartosciowe podlogowki, r500 juz nie za bardzo i na taki metraz to juz bedzie ci sub potrzebny, apropo suba dzis caly dzien ustawialem swojego suba zeby zgrac z kolumnami, i tak szczerze to w wiekszosci utworow ktore puszczalem nie byl potrzebny, a jestem bassheadem 😄 
pisz na olx do tych chlopow, targuj sie jeszcze i bier r 600

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy Cię posłucha,z tego co pisał,to wątpię 😁 ja też tam powyżej się rozpisałem i niepotrzebnie,chyba nawet nie czytał 😂 

19 minut temu, rafał50 napisał:

Ciekawe czy Cię posłucha,z tego co pisał,to wątpię 😁 ja też tam powyżej się rozpisałem i niepotrzebnie,chyba nawet nie czytał 😂 

... czytał :)

Edytowane przez Rafalll
12 godzin temu, Rafalll napisał:

Ech ... ciężkie jest życie audiofila ... 🙂

Nie próbuj nawet nim być. To choroba. Bądź melomanem lubiącym dobrze posłuchać muzyki.

Ale tak już na poważnie ...  ostatnie pytanie - żebym sobie ułożył w głowie strategie wyboru ... bo kombinacji do odsłuchu jednak wychodzi dużo - czy do moich oczekiwań lepsze będą Audio Polk Reserve R600 czy może właśnie te KEF Q 7 Meta ? I jeszcze jedno te kolumny wyczerpują cały mój budżet ... Czy lepiej zainwestować w te R600 lub Q7 Meta i zostać przy starym Pioneer A30 czy może jednak poprzestać na zakupie tańszych kolumnach i nowego  wzmacniacza z grona tych co wymieniłem wcześniej ? To będzie dla mnie bardzo cenna podpowiedź. 

Kolumny wnoszą więcej. Ale mimo zdaniem wspomniane Polk zagrają lepiej z ciekawsza elektronika niż a30

Mówię te nowe z allegro czy OLX to są te wyprzedawane z iBOOD gdzie teraz Polaczek zarabia na innych 🙂

To są te kolumny. Tam były przez pół czy nawet 3 razy tańsze niż w polskich salonach.

@Piotr Sonido

Na pewno znajdziesz mnóstwo kolumn, które zagrają gorzej z lepszą elektroniką 😉 

Nie traktował bym tych, co kupili z Ibood taniej jako wręcz złodziei ...

Tak ma każdy handel - kupić tanio, żeby zarobić .. to czego tu nie rozumiesz ?

Tez bym nie wyzywal naszych rodakow, w koncu taka zylke mamy we krwi 😄 kolumny byly po 2800 z wysylka, za ta kase nie ma lepszych 😄 ktos pisal ze i do 10k nie widzial lepszych, no tu juz bym polemizowal co nie zmienia faktu ze r600 to fajna rozrywkowa kolumna, idealna do sluchania muzyki, nie kabli 😄

chetnie jej poslucham z lepsza elektronika, czy da rade wycisnac cos wiecej na gorze i srednicy, bo na basie te v3jki od fosi to rewelka 😄

Jeszcze masz tu od wuja 3 cebule, pewnie bym znalazl wiecej, ale bez przesady 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - jeszcze taniej po wpisaniu kodu DANKE20

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryback
9 godzin temu, audioburak napisał:

@Piotr Sonido

Na pewno znajdziesz mnóstwo kolumn, które zagrają gorzej z lepszą elektroniką 😉 

Nie traktował bym tych, co kupili z Ibood taniej jako wręcz złodziei ...

Tak ma każdy handel - kupić tanio, żeby zarobić .. to czego tu nie rozumiesz ?

Absolutnie tak nie powiedziałem.

Doskonale to rozumiem.

Nie wiem skąd takie przypuszczenia?

8 godzin temu, ryback napisał:

Tez bym nie wyzywal naszych rodakow, w koncu taka zylke mamy we krwi 😄 kolumny byly po 2800 z wysylka, za ta kase nie ma lepszych 😄 ktos pisal ze i do 10k nie widzial lepszych, no tu juz bym polemizowal co nie zmienia faktu ze r600 to fajna rozrywkowa kolumna, idealna do sluchania muzyki, nie kabli 😄

chetnie jej poslucham z lepsza elektronika, czy da rade wycisnac cos wiecej na gorze i srednicy, bo na basie te v3jki od fosi to rewelka 😄

Aha chodzi o słowo Polaczek? Pod tym kątem to analizujecie? A to nie ma w tym głębszego ukrytego sensu. Luz.

Bardziej bym powiedział że inni tak nie robią. Po prostu. Ale czy to u nas źle? Nie. Każdy sobie jakoś radzi.

8 godzin temu, ryback napisał:

Jeszcze masz tu od wuja 3 cebule, pewnie bym znalazl wiecej, ale bez przesady 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - jeszcze taniej po wpisaniu kodu DANKE20

Te unifi mają kiler cenę.!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Absolutnie tak nie powiedziałem.

Doskonale to rozumiem.

Nie wiem skąd takie przypuszczenia?

Aha chodzi o słowo Polaczek? Pod tym kątem to analizujecie? A to nie ma w tym głębszego ukrytego sensu. Luz.

Bardziej bym powiedział że inni tak nie robią. Po prostu. Ale czy to u nas źle? Nie. Każdy sobie jakoś radzi.

Te unifi mają kiler cenę.!

no slowo Polaczek za granica jest obrazliwe 😄 ale luz 😄

w cenie 1500 zl chyba nie ma lepciejszych :D, co pare dni wpadaja takie okazje z calej europy, ale juz tu ich nie wklejam bo jest jazgot 😄

8 minut temu, ryback napisał:

no slowo Polaczek za granica jest obrazliwe 😄 ale luz 😄

w cenie 1500 zl chyba nie ma lepciejszych :D, co pare dni wpadaja takie okazje z calej europy, ale juz tu ich nie wklejam bo jest jazgot 😄

A to nie wiedziałem. Serio? Ale to obcokrajowcy tak o nas mówią?  Czy my sami o sobie ale na obczyźnie?

W Niemczech momentami są tak wielkie spadki cen na kolumny ogólnie HiFi że sądzę iż polskie salony mają trudno obecnie. 

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie próbuj nawet nim być. To choroba. Bądź melomanem lubiącym dobrze posłuchać muzyki.

Kolumny wnoszą więcej. Ale mimo zdaniem wspomniane Polk zagrają lepiej z ciekawsza elektronika niż a30

Mówię te nowe z allegro czy OLX to są te wyprzedawane z iBOOD gdzie teraz Polaczek zarabia na innych 🙂

To są te kolumny. Tam były przez pół czy nawet 3 razy tańsze niż w polskich salonach.

Panie Piotrze, pytanie do Pana jako osoby nie zaangażowanej w rynek wtórny i iBOOD ... Czy ma Pan wiedzę jakie są różnice pomiędzy Reserve R600 a Klipach RP 6000 F II ?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A to nie wiedziałem. Serio? Ale to obcokrajowcy tak o nas mówią?  Czy my sami o sobie ale na obczyźnie?

W Niemczech momentami są tak wielkie spadki cen na kolumny ogólnie HiFi że sądzę iż polskie salony mają trudno obecnie. 

serio serio i chodzi o nas samych 😄 co do polskich salonow i ich trudnosci..... jakos mi ich nie szkoda :DDD ceny w Niemczech sa niskie, ale najwieksze perelki widuje we Francji i Danii, Inglisz rynkiu nie sledze, a tam pewnie sa najwieksze perelki zwlaszcza z rynku wtornego

1 godzinę temu, Rafalll napisał:

Panie Piotrze, pytanie do Pana jako osoby nie zaangażowanej w rynek wtórny i iBOOD ... Czy ma Pan wiedzę jakie są różnice pomiędzy Reserve R600 a Klipach RP 6000 F II ?

ja mam spora wiedze r600 vs rp280 jakby co :DD

Bez panie to tak na pierwszy rzut. Czuję się staro ale to dlatego że się nie wysypiam. Na forum chce byś młodym żywiołowym ogarem.

Do rzeczy. No Polki są równe, liniowe. Żadne ich pasmo nie jest przesadzone ale nie są przy tym nudne jak wharfedale. 

Natomiast klipsch to granie vka. Z dużą ilością góry i solidnego dołu. Bardziej punktowego, szybszego, kosztem wypełnienia.

10 godzin temu, ryback napisał:

serio serio i chodzi o nas samych 😄 co do polskich salonow i ich trudnosci..... jakos mi ich nie szkoda :DDD ceny w Niemczech sa niskie, ale najwieksze perelki widuje we Francji i Danii, Inglisz rynkiu nie sledze, a tam pewnie sa najwieksze perelki zwlaszcza z rynku wtornego

Będę miał na uwadze. Kto obrażony ręką do góry będę wysyłał imienne kartki z zajączkiem.

Mi trochę szkoda bo znowu go pokazuje że jesteśmy zapleczem Europy. Myślałem że przez tyle lat i ilości obywateli będziemy jednak bardziej ..... Ogarnięci. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Mi trochę szkoda bo znowu go pokazuje że jesteśmy zapleczem Europy. Myślałem że przez tyle lat i ilości obywateli będziemy jednak bardziej ..... Ogarnięci. 

Nasi musza sie nauczyc handlu - moze ktos z branzy to zrobi po przeczytaniu tego :DD, ze jesli wystawia cos na zerowej marzy, a nawet lekkiej stracie czyli na promce 30-40% to raz ze zrobi sobie potezna reklame (za darmo czy tez po mega niskich kosztach - na bank ich produkt znajdzie sie na peperze, plus europejskie strony z promkami), zyska nowych klientow ktorzy przy okazji zakupia cos do produktu z promki, a dwa nakreca sprzedaz dystrybutorowi za co pewnie tez sa profity. Tak to sie robi w branzach spozywczych, alkoholowych, odziezowych... te znam 😄, w branzach audio na zachodzie - tam promki trwaja tylko 1-2 dni, przecena 50% albo i wieksza ( co bys powiedzial na Bowers & Wilkins 702 S3 za 2500 ojro za pare?:> ) ok koniec tego bo nie na temat a i znowu ktos zacznie sie pienic 😄

Edytowane przez ryback

O ile osobiście nie korzystam z rynku wtórnego - albo nowe albo wcale, to trzeba Wam przyznać racje, że marże w branży audio są kosmiczne. Wystarczy porównać cenę i zawartość techniczną sprzętu RTV AGD z cenami i zawartością sprzętu audio (kolumny z płyty wiórowej lub wzmacniacza z garstką układów i transformatorem) aby łatwo stwierdzić, że sumaryczna marża w audio wynosi jakieś 300 - 500 % (nie dotyczy to oczywiście takich marek jak Yamaha, Denon, Pioneer ...). Informacje o selekcjonowanych podzespołach i setkach godzin odsłuchów i strojeń sprzętu a przez to wysokich kosztach można włożyć pomiędzy bajki. To właśnie popularny sprzęt RTV AGD ma bardzo zoptymalizowane konstrukcje i bardzo nowoczesne, kosztowne linie produkcyjne oraz dziesiątki trudnych norm do spełnienia. To dopiero generuje koszty.

Te promocje na zachodzie na kolumny nie są więc niczym nadzwyczajnym.

PS Stworzyliście potwora 😉

Edytowane przez Rafalll
W dniu 11.04.2025 o 08:08, ryback napisał:

Nasi musza sie nauczyc handlu - moze ktos z branzy to zrobi po przeczytaniu tego :DD, ze jesli wystawia cos na zerowej marzy, a nawet lekkiej stracie czyli na promce 30-40% to raz ze zrobi sobie potezna reklame (za darmo czy tez po mega niskich kosztach - na bank ich produkt znajdzie sie na peperze, plus europejskie strony z promkami), zyska nowych klientow ktorzy przy okazji zakupia cos do produktu z promki, a dwa nakreca sprzedaz dystrybutorowi za co pewnie tez sa profity. Tak to sie robi w branzach spozywczych, alkoholowych, odziezowych... te znam 😄, w branzach audio na zachodzie - tam promki trwaja tylko 1-2 dni, przecena 50% albo i wieksza ( co bys powiedzial na Bowers & Wilkins 702 S3 za 2500 ojro za pare?:> ) ok koniec tego bo nie na temat a i znowu ktos zacznie sie pienic 😄

Ale przecież Niemcy nie sprzedają pod wodą. Więc pytanie nie jest czy mają się czego uczyć i robić nam marzę na zero tylko lepiej negocjować warunki zakupu. Jeśli , jeśli kupujemy sprzęt w tej samej cenie co Niemcy i unich są takie przeceny a u nas nie no to wtedy jest gorzej niż myślałem.

W dniu 11.04.2025 o 20:21, Rafalll napisał:

ile osobiście nie korzystam z rynku wtórnego - albo nowe albo wcale, to trzeba Wam przyznać racje, że marże w branży audio są kosmiczne

Tu się nie zgodze. Albo przy najmniej nie w 100 procentach. Wszystkie produkty premium mają marzę. Wszystkie.

iPhone w produkcji kosztuje 10 dolców a na półce masz go za 4500 zł.

Ostatnio widziałem van mercedesa za połowę ceny katalogowej. Co jakiś czas trafia się promocja na zegarek mniej iż połowa ceny już z opłatami z USA.

Nie mówiąc że kebeb, burger czy pizza mają minimum 100 procent marży. 

Więc wybitnie wielką to nie jest. Biorąc pod uwagę że powinieneś kupować ten sprzęt raz. ( Nie mówię o tych dla których to hobby).

Problem jest w tym że nie idzie niektórych produktów dostać taniej. 

Widzicie na przykład pylon bardzo pilnuje swoich cen. Nigdzie nigdy nie ma promocji. A jak się dobrze podzwoni to się 40 procent urwie 

• Pokaż nowe odpowiedzi