Skocz do zawartości
IGNORED

Formaty gęste do (24bit-192kHz) DSD 1/5.6 MHz

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu zarzuciłem słuchanie muzyki w gęstym formacie np. 24 192 Większość dostępnych plików muzycznych w "gęstych formatach" jakie w sieci można spotkać to ripy z płyt winylowych. Niestety  jedyna różnica jaką ja dostrzegam to zdecydowanie większa objętość i trzeszczenie takiego ripu.Mam Tidala i Deezera .Muzykę odtwarzam z komputera dac Combrige wzmacniacz Denon PMA 900 kolumny Heco Aurora 700 .Temat juz wielokrotnie był omawiany na forum ,ale jak wiadomo technika idzie do przodu .Na moim sprzęćie nie słyszę zadnej różnicy między (16bit-44.1kHz)  a (24bit-192kHz) oprócz tego ze te drugie idą bardzo cicho moze mam za słaby sprzęt co o tym sądzicie w obecnych czasach

5 minut temu, Abajek napisał:

Większość dostępnych plików muzycznych w "gęstych formatach" jakie w sieci można spotkać to ripy z płyt winylowych.

Mówisz o pirackich? Wyobraź sobie, że idziesz do sklepu, zapierdol... sz płytę z półki i uciekniesz. Nie ma jakiejkolwiek różnicy 

18 minut temu, Abajek napisał:

Większość dostępnych plików muzycznych w "gęstych formatach" jakie w sieci można spotkać to ripy z płyt winylowych.

A niby  skąd miałby się znaleźć "nowe" wersje , nagrań sprzed 20 lat ?

Oczywiście że to unsanpling , macierzystych wersji

Przy okazji nowego masterowania, lekkie "spłaszczonko"  i bedzie

Wg mnie to najgorzej brzmiące wersje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Miałem różne sprzęty i teraz przez pryzmat czasu już wiem że nie słucham pliku 24 czy innego dsd bo ma jakość tylko słucham tego co mi się podoba. 

A dopiero jak to da się dostać w lepszej jakości to wtedy można sprawdzać. 

Wydaje mi się że ten temat jest wałkowany cyklicznie co jakiś czas. Jak poprzedni spadnie z głównej strony 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Miałem różne sprzęty i teraz przez pryzmat czasu już wiem że nie słucham pliku 24 czy innego dsd bo ma jakość tylko słucham tego co mi się podoba. 

A dopiero jak to da się dostać w lepszej jakości to wtedy można sprawdzać. 

Wydaje mi się że ten temat jest wałkowany cyklicznie co jakiś czas. Jak poprzedni spadnie z głównej strony 

Temat nie spada, wręcz jest oblegany od lat-patrz sąsiednie tematy typu czy pliki to hiend i podobne.

Kiedyś rozmawiało się tu o płytach CD itd. a teraz od kilku lat już tylko o plikach. Czasem ktoś stara się wrócić do tematu CD ale to zaraz upada nikogo już tu nie interesuje nic poza plikami a te rozwijają się i będą się rozwijać jak video.

Ostatnio YT zapowiedziało poprawę jakości dźwięku swoich filmów. Pewnie niedługo wszystkie streamingi będą "nadawały" 24/192 albo i lepiej tego nikt nie zatrzyma.

Ja poszedłem inną drogą którą polecam- jednak uwaga to kosztowna droga ale jakość gwarantowana.

Że względu na fakt iż jestem kolekcjonerem najpierw kilkanaście lat temu wróciłem do winyli. Tu jak ma się dobry gramofon jakość jest kosmiczna, wręcz wzorcowa. 

Ale wracając do cyfry z uwagi na brak solidnych plików w jakości studyjnej typu DSD128 czy studyjnego PCMu i mojego wspomnianego zamiłowania do fizycznych nośników ciągle kupuję płyty ale tylko te najlepsze a jest ich ogrom tylko kasy...

Wybieram najchętniej DSCD ostatnio te 7", ale też te na nośnikach BluRay typu BluSpecCD czy SHMSACD. Mam też kolekcję płyt HDCD tylko do nich trzeba mieć specjalny odtwarzacz.

Natomiast jak producenci zdecydują się na masową sprzedaż z magazynów wspomnianych nagrań w DSD128 itp to DACi mamy przygotowane.

4 minuty temu, Abajek napisał:

Rynek oferuje coraz lepsze sprzety dace itd.

Audiofile, to jest grupa, która jako konsumenci praktycznie nie istnieje

Dla audiofili są vinyle

90 % klientów strimingu, łączy się z platformą przez smartfona i słucha na słuchawkach

Dlatego czym "późniejszy" master tym bardziej "spłaszczony"

41 minut temu, Audroc napisał:

Czasem ktoś stara się wrócić do tematu CD ale to zaraz upada nikogo już tu nie interesuje nic poza plikami

Takie czasy. Powtórzę: z mojego punktu widzenia CD to format martwy jak ptak Dodo.

-1x-1.webp

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

27 minut temu, tsa napisał:

Dlatego czym "późniejszy" master tym bardziej "spłaszczony"

Dlatego warto szukać pierwszych wydań CD z lat 80-tych. Czasem są one oznaczone jako Target CD. Płyty CD Warner Bros z lat 80-tych wydawane w USA, Reichu, Japonii, Francji miały charakterystyczny "krzyż" strzelniczy nadrukowany na 3, 6, 9 i 12. To gwarancja oryginalnej jakości bez kompresji dynamiki sprzed czasów loudness war.

prprdb+1.jpeg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

49 minut temu, tsa napisał:

Dla audiofili są vinyle

Mam analogowego wujka i córkę. Gdy jestem w ich domach to z przyjemnością słucham winyli.

Ale sam jestem zbyt leniwy na winyl.

21 minut temu, il Dottore napisał:

Dlatego warto szukać pierwszych wydań CD z lat 80-tych.

Ja nie muszę ich  "szukać"  bo żyłem w tamtych czasach i gro moich płyt jest kupionych w tamtych czasach właśnie

Obecnie jak tak patrze, to jeśli chodzi o CD, to tylko Japan

8 minut temu, il Dottore napisał:

Ale sam jestem zbyt leniwy na winyl.

Zdecydowanie

żeby posłuchać "Blacka"  musiałbym wstać 4 razy

Przy CD tylko raz

😜

1 minutę temu, tsa napisał:

Ja nie muszę ich  "szukać"  bo żyłem w tamtych czasach i gro moich płyt jest kupionych w tamtych czasach właśnie

S zgubiłeś. Gros a nie gro. 🙂 

Ja kupowałem płyty CD gdy jeszcze nawet nie miałem odtwarzacza. Ale w moim szpitalu anestezjolodzy zgarniali ogromne łapówy i mieli w gabinecie doskonałe na owe czasy stereo. W tamtych czasach na prowincji dyżurowało się na kilku oddziałach naraz (brak obsady), więc kwaterę główną zawsze robiłem sobie na OIOM i słuchałem sobie moich CD na TDA 1541. Były czasy!

5 minut temu, Abajek napisał:

ja nie słyszę  wielkiej  rózniczy

Mój DAC przyjmuje Hi-Res ale co z tego, skoro kość jest 16-bitowa więc i tak ostatecznie mam downsampling do 16/44.

Także dla mnie problem Hi-Res i ew. różnic ostatecznie nie istnieje. 🙂 

Owszem, pobieram gęste pliki ale tylko wtedy, gdy nie znajduję poszukiwanego materiału w jakości CD. Z mojego punktu widzenia to tylko niepotrzebna strata miejsca na dysku.

12 minut temu, Abajek napisał:

w tidalu są nagrania w zwykłym cd i max do 24 192 kb jakość ja nie słyszę  wielkiej  rózniczy

Na Tidalu Muse płyta The 2nd Law, pierwszy utwór Supremacy - początek gitara, potem perkusja. Wersja MAX jest cichsza od zielonej, więc żeby porównanie było rzetelne trzeba podkręcić wzmacniacz. 

12 minut temu, przmor napisał:

110-60=50

Ukryta Zawartość

like w  szoku.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tsa

41 minut temu, przmor napisał:

110-60=50 patrząc po kolorach.

Nie wiem, gdzie 110, 60, ani 50. Pomarańczowy albo nawet czerwony w dole, -25 dla basu, normalny współczesny plik.

Z tym, że plik 96k a nie 192, także ten...

nagrywamy.com

Z tymi formatami gęstymi na każdej platformie to bym był jednak ostrożny. Tak jak i z poprawą dźwięku na stremingu video.

To garstka ludzi tego potrzebuje. Garstka. Tych audiofilów patrzących na bitrate, cyferki. Dla nich sie nie opłaca przerabiać całych bibliotek. 

YT może zwiększy jakość jeśli już zapowiedziało wzrost ceny 50 procent 😛

A temat spada spada. Ten jest przecież nowy. Znaczy poprzedni spadł. 

Tak to działa na forach.