Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do WIIM AMP PRO.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów. Na wstępie zasygnalizuje, iż w tematyce stereo nie posiadam żadnych doświadczeń.

A zwracam się do Państwa z prośbą o poradę w zakresie doboru głośników do WIIM AMP PRO (WAP).

Zapragnąłem posłuchać czasem dobrej muzyki ze Spotify Premium, nie z posiadanego soundbaru SONOS Ray, a z głośników stereo właśnie. Pierwotnie miałem zamiar kupić używany wzmacniacz i jakiś streamer, a do tego głośniki już nowe, choć im dłużej czytam różne fora tym bardziej skłaniam się ku używanym.

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to padło jednak na jedno urządzenie i to nowe, bo używek na rynku jeszcze nie ma, wspomniane WAP. 

Pomieszczenie w którym słuchana byłaby muzyka to salon połączony z kuchnią około 40m^2. Poniżej postaram się umieścić fotografie gdzie miałby stać sprzęt, wraz z wymiarami w cm, i zarys pomieszczenia. Odległość od TV do narożnika to 310cm. Obok szafki RTV znajduje się kominek, a na całej długości ściany gdzie znajdują się okna sa zasłony.

W grę wchodzą kolumny podstawkowe umieszczone na szafce RTV, ewentualnie na ścianie po bokach TV, w ostateczności podstawki z boku szawki RTV. Kolumny stojące nie podobają się Współdzielącej Połowie 😉. Miejsce "odsłuchowe", jak to Szanowni określacie, okupowane jest przez 6 letnią Córeczkę, jak się domyślacie, lecą w nim głównie bajki. Docelowe głośniki również mają służyć do oglądanych filmów z Netflix. Muzyka jaką sobie cenie to dobry czysty wokal, instrumenty jak gitara akustyczna, saksofon, skrzypce - one wywołują u mnie ciarki 😉. Żona która również czasem ma ochotę czegoś posłuchać, w odróżnieniu odemnie lubi głeboki bas i muzyke rozrywkową... Jednak to ja inicjuje sprzęt grający i basu ma za wiele nie być, a już na pewno nie ciężki dudniący jak to Sąsiad potrafi przy imprezie swoim subwooferem podnieść mi ciśnienie. Imprezowiczami nie jesteśmy. Wizualnie zawsze podobaly mi sie głośniki Dali białe lub czarne i to w tej tonacji jak by glośniki mogły być, ewentualnie orzech. Cóż jeszcze mógłbym dodać, pewnie budżet, do 2 tyś zł. 

Jeżeli czegoś w powyższym opisie brakuje to proszę o informację dopowiem. 

Liczę na Wasze doświadczenie i wyrozumiałość dla laika. 

Pozdrawiam, Kamil

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 Miejsce, gdzie mogłyby stanąć kolumny, jest niestety bardzo trudne. Po bokach mało miejsca, a szafka jest zbytnisko, by zapewnić fajny odsłuch. Przemyślałbym tu nieco inne rozwiązanie, wg niektórych nazywane soundbarem premium. Mowa o sprzęcie pokroju Cambridge Audio Evo One, może się nieźle sprawdzić w tych warunkach 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym bral cos takiego (2.1)

Ukryta Zawartość

Subwooferek schowany w lewym albo prawym regale

IMG_6497.thumb.jpg.620858da465eefbc4a9d8c052e8c43f6.jpg

IMG_6500.thumb.jpg.3e79184a13c28d41fdd26dd12df42589.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz 40 metrowe pomieszczenie a zepchałeś sprzed hi-fi do ubogiej dziury w ścianie. 

Przepraszam no ale tak to przynajmniej wygląda z punktu widzenia tego zdjęcia. 

Do tego pomieszczenia zdecydowanie bardziej pasowałyby kolumny podłogowe szerzej rozstawione i jako tako by to grało. 

W tym przypadku jesteś skazany na dwie możliwości albo faktycznie monitory i tu budżet 2000 zł uważam za kompletnie niepotrzebny możesz wybrać elac b6.2 albo jak chcesz go jednak wykorzystać no to wtedy serie debut reference.

Albo tak jak wspomniał kolega wyżej czyli kupujesz wersję naścienną i do tego subwoofer. 

Obie niosą ze sobą pewne kompromisy natomiast rozumiem że zdajesz sobie z tego sprawę i był to celowy zabieg układanie sprzętu w tej dziurze

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Albo tak jak wspomniał kolega wyżej czyli kupujesz wersję naścienną i do tego subwoofer. 

Byleby nie chować suba w szafce, jak było wyżej zasugerowane 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam serdecznie, na wstępie bardzo dziękuje Państwu za chęć podjęcia tematu i poświęcony dla mnie czas. Widzę, że udzielający się w tym wątku Użytkownicy to osoby na poziomie, z ogromnym dorobkiem ilości wpisów i wiedzą, którą chętnie się dzielą, co bardzo szanuje.

Zapoznałem się z każdym komentarzem i wraz ze zgłębianiem tematu, widzę jak złożonym jest zagadnieniem kwestia nagłośnienia i w raz z pojawiającymi się pytaniami zdałem sobie sprawę z tego jak niewiele wiem... Postaram się do każdego z poczynionych wpisów odnieść i jednocześnie zadać pojawiające się pytania licząc na odpowiedź co najmniej Autora.

Ale zanim, to przeprowadziłem rozmowę z Żoną i przyjrzałem się miejscu docelowemu dla głośników. Dopuszczone zostały podłogówki pod warunkiem, że nie będą szersze jak 18cm, a 18cm dla tego, aby lewy głośnik nie wychodził poza krawędź ściany. Wiem, że ten warunek bardzo zawęża poszukiwania, no ale dobre i to. Dalej, przyglądając się mocowaniu TV, zobaczyłem że przez przykręcenie go w innych otworach uchwytu mogę zwiększyć przestrzeń pod nim o jakieś 5cm, co by dopuszczało głośniki o wysokości do 40cm, to gdybym jednak zdecydował się na głośniki stojące na szafce. Stojaki na głośniki podstawkowe jednak nie przejdą bo, cyt. Żonę „to takie na chudej nóżce?...to nie” :).

W dniu 9.04.2025 o 10:26, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audioburak-u zaproponowałeś bardzo ciekawe w wielu przypadkach, przez publikujących Znawców doceniane, pozycje, i tak:
1. Phonar Veritas Style M2 - posiada znakomite opinie, czytając jedną z nich, bodaj z czasopisma branżowego, stwierdziłem, że to jest to czego szukam i właściwie dalsze poszukiwania są zbędne, a do tego pochodzenie to szanowana w branży rodzinna firma z tradycjami. Wysoka szczegółowość, grają jak dużo droższe kolumny, używki w przewidzianym budżecie, wygląd ok. The best, ale poczytałem później również o pozostałych propozycjach i już wybór nie był już taki oczywisty.

Będąc przy marce Phonar mając na względzie dopuszczenie podłogówek i ich szerokość, co byście powiedzieli o Phonar Veritas Style P2? Mają szerokość bez podstawy 16cm i równie dobre opinie jak M2. Pytanie, w jakiej odległości od ściany powinny być odstawione głośniki jeżeli ich port bass-reflex umiejscowiony jest na ich tylnej ścianie? W tych głośnikach występują przetworniki w układzie tzw. D’Appolito, nie wiem czy założenia co do zwrotnic pokrywają się z określonymi przez Josepha D’Appolito, ale czy dobrze zrozumiałem te zjawisko, że dźwięk jest z takich głośników ukierunkowany i mógłby nie brzmieć tak dobrze poza obszarem odsłuchowym tzn. na przeciwko nich? Choć chyba właśnie o to chodzi w miejscu odsłuchowym, że tam dźwięk trafia najlepszy, prawda? Skołowany jestem :).

2. Polk Audio Signature Elite ES20 – wyglądają nowocześnie, grają wg opinii dobrze, jak na tą cenę to bardzo dobrze. Jednak jest pewne ale..., ich rozmiar to (W/S/G) 37,6/21,6/35,1 cm. Przyłożyłem do szafki metrówkę i o ile na wysokość po korekcie mocowania TV by weszły, to na głębokość na styk i pewnie trzeba by przewidzieć miejsce na wpięcie przewodów, co praktycznie je dyskwalifikuje. Przyglądając się całej serii dostrzegłem model ES15 i jego rozmiar by mi odpowiadał. Pytanie, czy byłyby one dla mnie wystarczające? Zdaję sobie sprawę z tego, że zagrałyby ciszej jak ich większy brat, ale nie o natężenie dźwięku mi chodzi, a o wokal, szczegółowość, instrumenty. Kolejne pytanie o pasmo przenoszenia wyrażone w Hz, czy im wyższe, jak w przypadku tych kolumn dochodzące do 40kHz, to tym bardziej szczegółowe wysokie tony? Bo np. Phonar Veritas Style M2 takich parametrów na papierze nie posiadają a jednak oceniane są one bardzo wysoko pod względem szczegółowości wydawanych dźwięków. Pytanie, czy można w ogóle po podawanych przez producentów parametrach wstępnie ocenić głośniki, tzn. że jak do heavy metalu to to jest ważne, a jak do poważnej muzyki to coś innego, a może występują zakresy parametrów co do których powinniśmy zwracać uwagę wskazując jakiej muzyki chcemy słuchać? Może moje pytania są dla Was trywialne, ale nie dotarłem jeszcze, przeszukując sieć, na wiadomości które by mnie uświadomiły w tych kwestiach. Jeżeli posiadacie dostęp do artykułów, nagrań wideo, zjadliwej literatury poruszającej powyższe, prosiłbym o wskazanie.

3. Dynaudio Emit M20 – wygląd ok, wyróżnione przez Hi-Fi Choice i What Hi-Fi (2016). Potrzebują ponoć wydajnego wzmacniacza z uwagi na ich 4Ω, pytanie czy WIIM AMP PRO sobie z nimi poradzi? Są dość wysokie, ich wymiary to (W/S/G) 35,5/21,5/26,5 cm. Pod względem rozmiarów bardziej odpowiadał by mi model M10, ze swoimi (W/S/G) 29/17/28,45 cm. Pytanie co o nim sądzicie?

4. Triangle Borea BR03 – wygląd ok, wyróżnione w EISA, rozmiar znaczny, bo (W/S/G) 38/20,6/31,4 cm, ale bass-reflex z przodu przez to chyba mogłyby stać przy ścianie? Bardziej by mi podeszły ze względu na rozmiar BR02, ich (W/S/G) 31/17,6/27,4 cm, co o nich sądzicie?

Pytanie czy umieszczenie głośników na moim stoliku RTV na wysokości 50cm od podłogi tak negatywnie będzie wpływało na puszczaną muzykę, że nie wiem, dźwięk będzie jakiś pokaleczony i nie da się tego słuchać? Czy nie wydobędę w takich warunkach tego czego szukam?

Pytanie z uwagi na fakt, że podobają mi się membrany Dali na jaki ich model warto zwrócić uwagę, a może charakterystyka której poszukuje nie wpisuje się w produkty tej firmy?

W dniu 9.04.2025 o 10:51, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Miejsce, gdzie mogłyby stanąć kolumny, jest niestety bardzo trudne. Po bokach mało miejsca, a szafka jest zbytnisko, by zapewnić fajny odsłuch. Przemyślałbym tu nieco inne rozwiązanie, wg niektórych nazywane soundbarem premium. Mowa o sprzęcie pokroju

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może się nieźle sprawdzić w tych warunkach 🙂 

Q21, zdaję sobie sprawę z tego, że miejsce do umieszczenia nagłośnienia jest z Waszego punktu widzenia ciężkie, ale zaproponowany przez Ciebie Cambridge Audio Evo One, owszem wygląda ciekawie, pewnie też brzmi nieźle, ale przekracza przewidziany budżet, a używane sprzęty są niewiele tańsze od tych z półki, ponadto jak moja Córeczka przechodziłaby obok tego cudeńka z kubeczkiem soczku, a lubi sobie postawić czasem pod TV, to drżałbym, a po co mi te nerwy :). Ale dziękuję za propozycje, nie wiedziałem o istnieniu takich kombajnów.

Będąc w kręgu, no na pewno nie takiego sprzętu jak powyższy, ale coś pokroju, co myślicie o:
Dali Kubik One,
S&W Panorama 3.

Czytałem, że miłośnicy Stereo gardzą sounbarami, ale może nie jest tak źle :)?

W dniu 9.04.2025 o 11:33, xajas napisał:

Ja bym bral cos takiego (2.1)

IMG_6499.thumb.jpg.e88597ec4390e5c9f40dac71504b2b31.jpg

Subwooferek schowany w lewym albo prawym regale

IMG_6497.thumb.jpg.620858da465eefbc4a9d8c052e8c43f6.jpg

IMG_6500.thumb.jpg.3e79184a13c28d41fdd26dd12df42589.jpg

Xajas, jak udało mi się w sieci znaleźć chodzi o KEF T301, prawda? Żona bardzo zaakceptowała, bo wszystko co jak najmniej ingeruje swoimi znacznymi rozmiarami w tą ścianę Jej odpowiada. Nowe takie głośniki + subwoofer to przekracza założone 2 tyś zł, a używek na rynku w kolorze czarnym brak. A jak to brzmi w ogóle, miałeś okazje posłuchać?

Jak zahaczamy o takie rozwiązania to co myślicie o takich pozycjach:

Dali Oberon On-Wall,
Canton GLE15,
Heco Ambient 44F.

Do powyższych pewnie trzeba by było jakiś subwoofer zastosować, co? Są na rynku jakieś sprawdzone rozwiązania, których szerokość mieściła by się w 23cm, jak np. Jamo S808 SUB? Weszło by mi wówczas między szafkę RTV, a zabudowę kominka.

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Masz 40 metrowe pomieszczenie a zepchałeś sprzed hi-fi do ubogiej dziury w ścianie. 

Przepraszam no ale tak to przynajmniej wygląda z punktu widzenia tego zdjęcia. 

Do tego pomieszczenia zdecydowanie bardziej pasowałyby kolumny podłogowe szerzej rozstawione i jako tako by to grało. 

W tym przypadku jesteś skazany na dwie możliwości albo faktycznie monitory i tu budżet 2000 zł uważam za kompletnie niepotrzebny możesz wybrać elac b6.2 albo jak chcesz go jednak wykorzystać no to wtedy serie debut reference.

Obie niosą ze sobą pewne kompromisy natomiast rozumiem że zdajesz sobie z tego sprawę i był to celowy zabieg układanie sprzętu w tej dziurze

Piotr Sonido, tak, zdaje sobie dzisiaj sprawę z tego, iż miejsce umieszczenia przeze mnie hi-fi z Waszego punktu widzenia jest delikatnie mówiąc niefortunne, ale podczas projektowania tego salonu nie myślałem jeszcze o stereo. Jedyne co na moment wykonywania instalacji elektrycznej, to pod przyszłe nagłośnienie 5.1, puściłem przewody dwużyłowe głośnikowe w ścianach (kupione w Casto), pewnie ich jakość też jest daleka od ideału, ale już są w ścianach, wyrywał ich nie będę :). W kwestii przewodów również chciałbym od Was jakąś radę, ale to chyba dopiero jak wybiorę jakieś głośniki, prawda?

Kończąc już powyższe, proszę Was o wypowiedzenie się w poruszanych kwestiach, moich pytaniach, pomimo być może najlepszej opcji jaką byłyby kolumny podłogowe, to chciałbym poznać Wasze zdanie dotyczące poruszanych na wstępie głośników podstawkowych, tych naściennych i ewentualnie soundbarów.

Pozdrawiam,
Kamil

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zanim na cokolwiek zwrócę uwagę zauważę, że im więcej się czyta, tym więcej

wątpliwości i wybór wyglądający początkowo na "bułkę z masłem" 😉 robi się 

niemal zajęciem syzyfowym. Trzeba o tym cały czas pamiętać.

Jeśli dopuszczasz kolumny podłogowe, to ja bym poprzestał na Phonarach P2, bo mają

nie tylko BR położony w 1/3 wysokości kolumny, a nie przy podłodze ... i kolor.

Również impedancja na poziomie 6 Ohm pozwala na łatwiejsze napędzenie.

I czekaj oczywiście na dużo mądrzejszych porad ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 godzin temu, audioburak napisał:

Zanim na cokolwiek zwrócę uwagę zauważę, że im więcej się czyta, tym więcej

wątpliwości i wybór wyglądający początkowo na "bułkę z masłem" 😉 robi się 

niemal zajęciem syzyfowym. Trzeba o tym cały czas pamiętać.

Jeśli dopuszczasz kolumny podłogowe, to ja bym poprzestał na Phonarach P2, bo mają

nie tylko BR położony w 1/3 wysokości kolumny, a nie przy podłodze ... i kolor.

Również impedancja na poziomie 6 Ohm pozwala na łatwiejsze napędzenie.

I czekaj oczywiście na dużo mądrzejszych porad ... 😉 

Witam i dziękuję za komentarz, tego jednak się obawiałem... Domyślam się że podłogowe kolumny byłyby najlepsze i właściwie efekt tj. odpowiedź na zadane pytanie zostaje osiągnięty, jednak chciałbym zgłębić temat i odpowiedź na zadane przezemnie pytania mogły by mi w tym pomóc.

Jestem 40 latkiem który poszukuje swojej pasji, zagłebiając się w przedmiotowy temat widzę, że mogłoby być to to. Myśl o zakupie sprzętu i poznawaniu charakterystyki odtwarzanego dźwięku wzbudza moją ciekawość i zachęca do poznawania. 

Dlatego chodzi mi teraz po głowie, aby jednak kupić jakieś używane kolumny podstawkowe którenie nie nadszarpną mojego budżetu, nie będą za duże (wejda pod TV), może nie koniecznie nagłośnią mój salon (właściwie co to znaczy nagłośnią?), ale pozwolą poznać jakość nabytego sprzętu. Następnie odsprzedaż i próba czegoś innego. W ten sposób chyba najlepiej na własnych uszach poznam temat.

Stąd zależy mi na odpowiedziach dla postawionych pytań. Bardzo często przed zakupem czego kolwiek sugeruje się zdaniem innych ludzi i przeglądam tematyczne fora. Może ten wątek mógłby komuś w przyszłość pomóc. Szczerze, to pierwszy mój wpis na jakimkolwiek forum.

Licząc na wsparcie wiedzą i cierpliwość, życzę udanego weekendu 😉.

Pozdrawiam, Kamil

To na początek bez przeróbek, bo niskie np:

Ukryta Zawartość

albo kolor do wyboru:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 9.04.2025 o 10:51, Q21 napisał:

a szafka jest zbytnisko, by zapewnić fajny odsłuch

Wystarczy podstawic odpowiednie kliny i skierować głośniki wyżej.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Co do Dynaudio Emit - zarówno model 10 jak 20 są tylko wg. danych producenta 4Ohm,

bo pomiary wykazują w obu przypadkach impedancję znamionową 6 Ohm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, przmor napisał:

Oprócz tych 40m2 są jeszcze jakieś inne pomieszczenia gdzie można ODPOWIEDNIO ustawić kolumny aby w pełni cieszyć się ich dźwiękiem?

Witaj, to co obecnie chciałbym nagłośnić to salon. Mieszkam w szeregowcu, użytkowej niby 128m, parter zagospodarowany, na piętrze Dzieci mają swoje pokoje, pokój gościnny i sypialnia. W sypialni, jak i goscinnym niby mogę ustawić co chcę, ale są to pomieszczenia ze skosami z dachu i praktycznie mieszczą się w nich tylko łóżka. Pozostaje strych i garaż 😉, gdzie pierwszy to graciarnia w której latem gorąco, zimą zimno, no a garaż... posiada miejsce tylko na auto. 

Pozdrawiam, Kamil

W dniu 11.04.2025 o 10:54, Q21 napisał:

Byleby nie chować suba w szafce, jak było wyżej zasugerowane 🙂 

Xajas ma taki sub.

W dniu 11.04.2025 o 20:21, Kejef napisał:

Witam serdecznie, na wstępie bardzo dziękuje Państwu za chęć podjęcia tematu i poświęcony dla mnie czas. Widzę, że udzielający się w tym wątku Użytkownicy to osoby na poziomie, z ogromnym dorobkiem ilości wpisów i wiedzą, którą chętnie się dzielą, co bardzo szanuje.

Zapoznałem się z każdym komentarzem i wraz ze zgłębianiem tematu, widzę jak złożonym jest zagadnieniem kwestia nagłośnienia i w raz z pojawiającymi się pytaniami zdałem sobie sprawę z tego jak niewiele wiem... Postaram się do każdego z poczynionych wpisów odnieść i jednocześnie zadać pojawiające się pytania licząc na odpowiedź co najmniej Autora.

Ale zanim, to przeprowadziłem rozmowę z Żoną i przyjrzałem się miejscu docelowemu dla głośników. Dopuszczone zostały podłogówki pod warunkiem, że nie będą szersze jak 18cm, a 18cm dla tego, aby lewy głośnik nie wychodził poza krawędź ściany. Wiem, że ten warunek bardzo zawęża poszukiwania, no ale dobre i to. Dalej, przyglądając się mocowaniu TV, zobaczyłem że przez przykręcenie go w innych otworach uchwytu mogę zwiększyć przestrzeń pod nim o jakieś 5cm, co by dopuszczało głośniki o wysokości do 40cm, to gdybym jednak zdecydował się na głośniki stojące na szafce. Stojaki na głośniki podstawkowe jednak nie przejdą bo, cyt. Żonę „to takie na chudej nóżce?...to nie” :).

Audioburak-u zaproponowałeś bardzo ciekawe w wielu przypadkach, przez publikujących Znawców doceniane, pozycje, i tak:
1. Phonar Veritas Style M2 - posiada znakomite opinie, czytając jedną z nich, bodaj z czasopisma branżowego, stwierdziłem, że to jest to czego szukam i właściwie dalsze poszukiwania są zbędne, a do tego pochodzenie to szanowana w branży rodzinna firma z tradycjami. Wysoka szczegółowość, grają jak dużo droższe kolumny, używki w przewidzianym budżecie, wygląd ok. The best, ale poczytałem później również o pozostałych propozycjach i już wybór nie był już taki oczywisty.

Będąc przy marce Phonar mając na względzie dopuszczenie podłogówek i ich szerokość, co byście powiedzieli o Phonar Veritas Style P2? Mają szerokość bez podstawy 16cm i równie dobre opinie jak M2. Pytanie, w jakiej odległości od ściany powinny być odstawione głośniki jeżeli ich port bass-reflex umiejscowiony jest na ich tylnej ścianie? W tych głośnikach występują przetworniki w układzie tzw. D’Appolito, nie wiem czy założenia co do zwrotnic pokrywają się z określonymi przez Josepha D’Appolito, ale czy dobrze zrozumiałem te zjawisko, że dźwięk jest z takich głośników ukierunkowany i mógłby nie brzmieć tak dobrze poza obszarem odsłuchowym tzn. na przeciwko nich? Choć chyba właśnie o to chodzi w miejscu odsłuchowym, że tam dźwięk trafia najlepszy, prawda? Skołowany jestem :).

2. Polk Audio Signature Elite ES20 – wyglądają nowocześnie, grają wg opinii dobrze, jak na tą cenę to bardzo dobrze. Jednak jest pewne ale..., ich rozmiar to (W/S/G) 37,6/21,6/35,1 cm. Przyłożyłem do szafki metrówkę i o ile na wysokość po korekcie mocowania TV by weszły, to na głębokość na styk i pewnie trzeba by przewidzieć miejsce na wpięcie przewodów, co praktycznie je dyskwalifikuje. Przyglądając się całej serii dostrzegłem model ES15 i jego rozmiar by mi odpowiadał. Pytanie, czy byłyby one dla mnie wystarczające? Zdaję sobie sprawę z tego, że zagrałyby ciszej jak ich większy brat, ale nie o natężenie dźwięku mi chodzi, a o wokal, szczegółowość, instrumenty. Kolejne pytanie o pasmo przenoszenia wyrażone w Hz, czy im wyższe, jak w przypadku tych kolumn dochodzące do 40kHz, to tym bardziej szczegółowe wysokie tony? Bo np. Phonar Veritas Style M2 takich parametrów na papierze nie posiadają a jednak oceniane są one bardzo wysoko pod względem szczegółowości wydawanych dźwięków. Pytanie, czy można w ogóle po podawanych przez producentów parametrach wstępnie ocenić głośniki, tzn. że jak do heavy metalu to to jest ważne, a jak do poważnej muzyki to coś innego, a może występują zakresy parametrów co do których powinniśmy zwracać uwagę wskazując jakiej muzyki chcemy słuchać? Może moje pytania są dla Was trywialne, ale nie dotarłem jeszcze, przeszukując sieć, na wiadomości które by mnie uświadomiły w tych kwestiach. Jeżeli posiadacie dostęp do artykułów, nagrań wideo, zjadliwej literatury poruszającej powyższe, prosiłbym o wskazanie.

3. Dynaudio Emit M20 – wygląd ok, wyróżnione przez Hi-Fi Choice i What Hi-Fi (2016). Potrzebują ponoć wydajnego wzmacniacza z uwagi na ich 4Ω, pytanie czy WIIM AMP PRO sobie z nimi poradzi? Są dość wysokie, ich wymiary to (W/S/G) 35,5/21,5/26,5 cm. Pod względem rozmiarów bardziej odpowiadał by mi model M10, ze swoimi (W/S/G) 29/17/28,45 cm. Pytanie co o nim sądzicie?

4. Triangle Borea BR03 – wygląd ok, wyróżnione w EISA, rozmiar znaczny, bo (W/S/G) 38/20,6/31,4 cm, ale bass-reflex z przodu przez to chyba mogłyby stać przy ścianie? Bardziej by mi podeszły ze względu na rozmiar BR02, ich (W/S/G) 31/17,6/27,4 cm, co o nich sądzicie?

Pytanie czy umieszczenie głośników na moim stoliku RTV na wysokości 50cm od podłogi tak negatywnie będzie wpływało na puszczaną muzykę, że nie wiem, dźwięk będzie jakiś pokaleczony i nie da się tego słuchać? Czy nie wydobędę w takich warunkach tego czego szukam?

Pytanie z uwagi na fakt, że podobają mi się membrany Dali na jaki ich model warto zwrócić uwagę, a może charakterystyka której poszukuje nie wpisuje się w produkty tej firmy?

Q21, zdaję sobie sprawę z tego, że miejsce do umieszczenia nagłośnienia jest z Waszego punktu widzenia ciężkie, ale zaproponowany przez Ciebie Cambridge Audio Evo One, owszem wygląda ciekawie, pewnie też brzmi nieźle, ale przekracza przewidziany budżet, a używane sprzęty są niewiele tańsze od tych z półki, ponadto jak moja Córeczka przechodziłaby obok tego cudeńka z kubeczkiem soczku, a lubi sobie postawić czasem pod TV, to drżałbym, a po co mi te nerwy :). Ale dziękuję za propozycje, nie wiedziałem o istnieniu takich kombajnów.

Będąc w kręgu, no na pewno nie takiego sprzętu jak powyższy, ale coś pokroju, co myślicie o:
Dali Kubik One,
S&W Panorama 3.

Czytałem, że miłośnicy Stereo gardzą sounbarami, ale może nie jest tak źle :)?

Xajas, jak udało mi się w sieci znaleźć chodzi o KEF T301, prawda? Żona bardzo zaakceptowała, bo wszystko co jak najmniej ingeruje swoimi znacznymi rozmiarami w tą ścianę Jej odpowiada. Nowe takie głośniki + subwoofer to przekracza założone 2 tyś zł, a używek na rynku w kolorze czarnym brak. A jak to brzmi w ogóle, miałeś okazje posłuchać?

Jak zahaczamy o takie rozwiązania to co myślicie o takich pozycjach:

Dali Oberon On-Wall,
Canton GLE15,
Heco Ambient 44F.

Do powyższych pewnie trzeba by było jakiś subwoofer zastosować, co? Są na rynku jakieś sprawdzone rozwiązania, których szerokość mieściła by się w 23cm, jak np. Jamo S808 SUB? Weszło by mi wówczas między szafkę RTV, a zabudowę kominka.

Piotr Sonido, tak, zdaje sobie dzisiaj sprawę z tego, iż miejsce umieszczenia przeze mnie hi-fi z Waszego punktu widzenia jest delikatnie mówiąc niefortunne, ale podczas projektowania tego salonu nie myślałem jeszcze o stereo. Jedyne co na moment wykonywania instalacji elektrycznej, to pod przyszłe nagłośnienie 5.1, puściłem przewody dwużyłowe głośnikowe w ścianach (kupione w Casto), pewnie ich jakość też jest daleka od ideału, ale już są w ścianach, wyrywał ich nie będę :). W kwestii przewodów również chciałbym od Was jakąś radę, ale to chyba dopiero jak wybiorę jakieś głośniki, prawda?

Kończąc już powyższe, proszę Was o wypowiedzenie się w poruszanych kwestiach, moich pytaniach, pomimo być może najlepszej opcji jaką byłyby kolumny podłogowe, to chciałbym poznać Wasze zdanie dotyczące poruszanych na wstępie głośników podstawkowych, tych naściennych i ewentualnie soundbarów.

Pozdrawiam,
Kamil

To zbuduj tam kino. Chociaż z przodu będzie problem ze LR i C będą dość blisko siebie.

Bardzo analizujesz kwestie wyglądu , parametrów papierowych. Za bardzo. Odsłuch.

W dniu 12.04.2025 o 12:57, audioburak napisał:

To na początek bez przeróbek, bo niskie np:

Ukryta Zawartość

albo kolor do wyboru:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj, dziękuję za te propozycję, wciągam te modele na moją listę 😉

Pozdrawiam, Kamil

W dniu 12.04.2025 o 20:46, Misio38 napisał:

Wystarczy podstawic odpowiednie kliny i skierować głośniki wyżej.

Witaj, też o tym myślałem, tylko, że przez wykręcenie przednich kolców, o ile monitor będzie tak owe posiadał (np. Phonar Veritas M2). Powstałą przestrzeń na gwińce kolca uzupełnić podkładkami, żeby się z powrotem nie wkręcał. Tylko, czy są jakieś wzory (odległość, wysokość, kąt?), albo zasady, żeby wiedzieć na ile ten przód głośnika podnieść?

Pozdrawiam, Kamil

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 13.04.2025 o 07:35, audioburak napisał:

Co do Dynaudio Emit - zarówno model 10 jak 20 są tylko wg. danych producenta 4Ohm,

bo pomiary wykazują w obu przypadkach impedancję znamionową 6 Ohm.

Ukryta Zawartość

Audioburak, ten Emit 10 bardziej mi rozmiarowo pasuje. 

Pozdrawiam, Kamil

22 godziny temu, xajas napisał:

A piwnica?

Witaj, piwnicy brak 😉

Pozdrawiam, Kamil 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Xajas ma taki sub.

To zbuduj tam kino. Chociaż z przodu będzie problem ze LR i C będą dość blisko siebie.

Bardzo analizujesz kwestie wyglądu , parametrów papierowych. Za bardzo. Odsłuch.

Witam, Panie Piotrze, na samym początku taki był plan (kino 5.1), ale nie znalazłem amplitunera który wszedł by mi w otwartą przestrzeń komory szafki RTV, głębokość 36cm, gdzie musi zmieścić się amplituner i do tego jeszcze kable. Czytałem także o tym, iż jeżeli do słuchania muzyki w Stereo to lepiej wybrać wzmacniacz i Streamer w moim przypadku (slucham ze Spotify), stąd padł wybór na WIIM AMP PRO. Mały, estetyczny, posiada dobre opinie i usługi sieciowe.

Co do wyglądu to owszem ma on dla mnie znaczenie, ponieważ głośniki potrafią być piękne i chciałbym, aby wpisywały się  w wystrój salonu, który użytkują wszyscy domownicy.

Żyjemy w czasach w których jest w czym wybierać, tylko trzeba wiedzieć jak odróżnić towar ubrany w marketingowe chwyty sprzedawców od tego wartościowego nad którym powinno się skupić (chociażby marki). Wy Szanowni Znawcy tą umiejętność przez lata w sobie wykształciliście, a ja będąc na początku tej drogi nie chcę popełniać błędów które mogą doprowadzić do frustracji i porzucenia tematu.

Co do parametrów papierowych i teorii od której zacząłem, to żeby móc podczas odsłuchu wypowiedzieć się czego oczekuje w Salonie audio, to warto wiedzieć czym są takie terminy jak scena dźwiękowa, pasmo przenoszenia, impedancja w głośnikach, zniekształcenia harmoniczne itp.

Pochodzę z dolnego śląska, do Wrocławia mam autostradą ok. 1.5h, w tym mieście pewnie jest kilka punktów gdzie można by jakiś pozycji posłuchać. Żeby jednak wiedzieć o co zapytać to podstawową wiedzę trzeba mieć, ja tak przynajmniej uważam. Stąd czytam, oglądam, no i rozmawiać z Wami 😉.

Pozdrawiam, Kamil

4 godziny temu, Kejef napisał:

Witam, Panie Piotrze

Piotrek 😉

4 godziny temu, Kejef napisał:

ale nie znalazłem amplitunera który wszedł by mi w otwartą przestrzeń komory szafki RTV, głębokość 36cm, gdzie musi zmieścić się amplituner i do tego jeszcze kable.

Jescze problemy z szafka RTV. No tak 😞

Moim zdaniem oglądaj co ci się podoba. Co spełnia kryteria dla ciebie funkcyjne. Okaże się że tego do wyboru nie ma tak dużo wcale. A odsłuchac się uda połowę z tego.