Skocz do zawartości
IGNORED

SPDiF separacja galwaniczna trafem

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno temu czytając na stronie Lampizatora o modyfikacjach CD min był sposób na dobudowanie wyjścia coax.

W dogodnych warunkach wystarczy kondensator, rezystor(tu nie jestem pewien) i trafo ze starego cd. ja wtedy sprawdziłem schemat i w moim CD było trafo, ale...bez separacji galwanicznej. Z jakichś powodów super ważnych pierwotne i wtórne zwarte do masy.

Ostatnio i nie tylko była ta kwestia poruszana tych wędrujących zakłóceń i braku separacji. Dlaczego by nie zrobić separacji na trafie, ale tym razem nie łączyć uzwojeń.

Schemat połączeń wyglądał by tak.

Wyjście SPDiF rca transport

Wtyk RCA - trafo separujące - wtyk RCA

Wejścia spdif dac rca.

To jest tylko pomysł i trzeba się zastanowić, dlaczego nie zastosowano pełnej separacji skoro była taka możliwość. 

https://www.audiostereo.pl/topic/169915-spdif-separacja-galwaniczna-trafem/

Bez kondensatora separującego ? Widziałem takie projekty . Tylko trzeba zwrócić uwagę na to co jest na wyjściu transportu ( aby nie powielać ) - bo zwykle są kondensatory , czasem transformatory i czasem różne bufory . 

Tu przykład dla DIR9001 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Separacja galwaniczna powinna być. W pewnym momencie niestety nawet producenci sprzętu pro zaczęli łączyć masę cinchy z obudową. Nie doczytałem, czym to było spowodowane - nie oszczędnością bo trafa były. Podejrzewam, że moze to mieć coś wspólnego z klasami ochronnosci - bo może nic, co wystaje, nie może być na innym potencjalne niż masa, a w połączeniu z zasilaczami impulsowymi może być różnie. Z drugiej strony zwykle w takich urządzeniach było też często aes/ebu, więc może nikt się tam spdifem nie przejmował... W każdym razie takie urządzenia powodowały mnóstwo problemów i powstawały "genialne środki zaradcze" w postaci izolujących śrubek do racka... 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

16 minut temu, arturp napisał:

Bez kondensatora separującego ? Widziałem takie projekty . Tylko trzeba zwrócić uwagę na to co jest na wyjściu transportu ( aby nie powielać ) - bo zwykle są kondensatory , czasem transformatory i czasem różne bufory . 

Tu przykład dla DIR9001 :

Ukryta Zawartość

Dzięki za zwrócenie uwagi...w tekście jest mowa o kondensatorze i rezystorze. Na schemacie tego nie mam, ponieważ założyłem, że to już jest w transporcie i obędzie się bez przeróbek. Tam jest też kwestia dopasowania poziomów, więc rezystor, przekładnia trafa jest do zbadania i dobrania w przypadku dobudowania SPDiF. Tutaj miałem na myśli trafo o przekładni takie, aby na wyjściu był odpowiedni poziom. To taka koncepcja.

Ukryta Zawartość

28 minut temu, J.Jerry napisał:

Dzięki za zwrócenie uwagi...w tekście jest mowa o kondensatorze i rezystorze. Na schemacie tego nie mam, ponieważ założyłem, że to już jest w transporcie i obędzie się bez przeróbek. Tam jest też kwestia dopasowania poziomów, więc rezystor, przekładnia trafa jest do zbadania i dobrania w przypadku dobudowania SPDiF. Tutaj miałem na myśli trafo o przekładni takie, aby na wyjściu był odpowiedni poziom. To taka koncepcja.

@J.Jerry chyba chcesz wyważyć otwarte drzwi. Te stare wypociny lampizatora sobie daruj, zwróć uwagę na daty sprzętów, które daje za przykłady. Zrób to na dwóch trafach (transport, odbiornik), bez łączenia uzwojeń wyjsciowych z "masą" obudowy czy pcb. Unikniesz problemów "grania" kabli coax.

19 minut temu, OLES napisał:

@J.Jerry chyba chcesz wyważyć otwarte drzwi. Te stare wypociny lampizatora sobie daruj, zwróć uwagę na daty sprzętów, które daje za przykłady. Zrób to na dwóch trafach (transport, odbiornik), bez łączenia uzwojeń wyjsciowych z "masą" obudowy czy pcb. Unikniesz problemów "grania" kabli coax.

Z obu stron to nie trzeba, chociaż... kto bogatemu zabroni ;) 

Jednak ekran powi ien być połączony z masą. 

nagrywamy.com

30 minut temu, przemak napisał:

Z obu stron to nie trzeba, chociaż... kto bogatemu zabroni 😉

Jednak ekran powi ien być połączony z masą. 

Nie wiem. Fabryka mi zrobiła na wyj. transportu trafo i również fabryka zrobiła na wejsciu dsp trafo. W transporcie uzwojenie wtórne nie jest łączone z żadną "masą", w dsp uzwojenie pierwotne (wejściowe) nie jest połączone z żadną "masą". Masa gbiazd coax jest izolowana w obu urządzeniach. 

Edit. Jednak jest "masa" połączona z pcb w transporcie przez rezystor. Więc odszczekuje. W dsp nie jest. 

Edytowane przez OLES

Kable cyfrowe albo dokonują albo zrywają transmisję.

Poprzez problemy z masami i izolacją mogą bardziej bądź mniej sprzyjać przepływowi zakłóceń. 

Ale nie jest to granie w znaczeniu brzmień...

Dla jasności narysowałem schemat.

Ukryta Zawartość

To jest sytuacja która może wystąpić jeśli transport i dac mają już trafa. Połączenia na czerwono do masy w obu urządzeniach powodują brak izolacji galwanicznej. Maga być rozwiązania bez traf.

Chodzi o blachostke a tyle z tym problemów.

Ukryta Zawartość

Grają, bo jak jest, to słychać, jak nie ma to nie słychać. 
Zapytam więc inaczej. Czy słyszysz różnicę w odtwarzanym dźwięku przy połączeniu różnymi interkonektami, którymi przesyłany jest sygnał cyfrowy z wykorzystaniem protokołu SPDIF?
6 minut temu, J.Jerry napisał:

Dla jasności narysowałem schemat.

Ukryta Zawartość

To jest sytuacja która może wystąpić jeśli transport i dac mają już trafa. Połączenia na czerwono do masy w obu urządzeniach powodują brak izolacji galwanicznej. Maga być rozwiązania bez traf.

Chodzi o blachostke a tyle z tym problemów.

Tak mam w transporcie. Tlumik wywaliłem, bo "mulił"20250426_142716.thumb.jpg.1e16703221e358ff7f3e75ef7dff1ac3.jpg.

1 minutę temu, przmor napisał:
13 minut temu, OLES napisał:
Grają, bo jak jest, to słychać, jak nie ma to nie słychać. 

Zapytam więc inaczej. Czy słyszysz różnicę w odtwarzanym dźwięku przy połączeniu różnymi interkonektami, którymi przesyłany jest sygnał cyfrowy z wykorzystaniem protokołu SPDIF?

Pogrzeb na forum, na bank pisałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@OLES

Widzę, że podobnie zrobione wyjście z elementami RC do masy.

Sprawdzałeś, jak wpływa zmiana wartości RC na kształt sygnału vs kable? 

Niby jest separacja, ale rezystor ma parę kilo, kond. 100-200nF, więc izoluje impedancja.

W tym kontekście pisałem w temacie o kablach cyfrowych, że lepiej nie mieszać transportów i daców różnych firm.

12 minut temu, J.Jerry napisał:

@OLES

Widzę, że podobnie zrobione wyjście z elementami RC do masy.

Sprawdzałeś, jak wpływa zmiana wartości RC na kształt sygnału vs kable? 

Niby jest separacja, ale rezystor ma parę kilo, kond. 100-200nF, więc izoluje impedancja.

W tym kontekście pisałem w temacie o kablach cyfrowych, że lepiej nie mieszać transportów i daców różnych firm.

Bawiłem się parę lat temu, jak transport nowy nabyłem. Jedyne co zrobiłem, to wywaliłem ten tlumik esd. Kable mam dwa 😉, i na ubu gra tak samo. Nie zmienialem wartości R i C. Sygnał oglądałem, i nic na tej podstawie nie wymysliłem 🫣. Jedynie nie pamiętam, czy w dsp odcinalem masę na wej. trafa, bo skleroza, bo dawno temu, w sumie to mógłbym sprawdzić, jakby ciśnienie było. 

Sprawdziłem wejścia coax w dsp. Wychodzi, że nie wiem jak było w oryginale z tą "masą". Urządzenie miało tylko wejście optyk i aes/ebu. Przerabiałem je na wej. spdif coax, teraz "masa" nie jest połączona z uzw. wejściowym. Nie widzę drugiej strony pcb, więc nie wiem jak było oryginalnie. Chyba zbyt pochopnie założyłem, że fabrycznie "masa" nie była połączona do uzwojenia wej. trafka. Widać,  niektóre rzeczy zakładamy z góry.

@OLES

Sprawdzić można kształt prostokąta, który za ładny nie jest i thd na wyjściu dac, albo odsłuch zrobić. Te elementy RC po coś są, ale  nie mam pewności, czy dobrze rozumuje....

IMO jest to związane z zasilaniem sieciowym, to jest paradoksalnie skrót dla zakłóceń na wypadek braku uziemienia...tak, brzmi dziwnie.

W ten sposób doszliśmy do uziemienia... A jak jest połączona masa elektroniki z uziemieniem. To wszystko razem ma jakiś potencjał na zmianę brzmienia.

Zapomniałem dodać...wpływ na brzmienie i wpływ na pomiary.