Skocz do zawartości
IGNORED

totalna transformacja Yamahy DSP-AX1

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Yamahę DSP-AX1 z uszkodzonym blokiem dsp. W stereo chodził , natomiast nie działają żadne tryby KD.

Amplituner kiedyś był już u mnie , bo wcześniej padła jedna z kości DAC na PCM1704 i wtedy za zgodą właściciela

przelutowałem kość ze sprawnego lecz nieużywanego kanału tylnej centralki i sprzęt pograł jeszcze kilka lat ,

aż ostatecznie moduł dsp padł na dobre - serwis się poddał i zaproponował wymianę modułu w cenie używanego 

amplitunera , więc właściciel - mój kolega zrezygnował z naprawy , sprzęt wstawił do lamusa i kupił sobie inny .

Ostatnio zgadaliśmy się w sprawach sprzętu i zaproponowałem odkupienie Yamahy , co się dokonało.

Miałem od dawna pewną koncepcję na ten sprzęt i chciałem ją wypróbować w praktyce.

A mianowicie postanowiłem ten niegdyś topowy amplituner przerobić na topową integrę 🙂

Potencjał widziałem od dawna , bo elementy użyte w AX1 , to naprawdę wysoka półka , poszczególne układy też 

zacne , tylko kompromis jakim jest KD wymusiło parę wąskich gardeł , które w moim przeczuciu degradują dźwięk w stereo.

Rozpocząłem od rzeczy fundamentalnej , czyli ominięcia wszystkich procesorów DD/DTS/DSP , a jest ich 6 !!!

Yamaha chciała zbudować super KD i to im wyszło, ale niestety kosztem stereo , które jest w oryginale tylko OK.

Sygnał z dekodera sygnału cyfrowego YSD917 podałem bezpośrednio na filtr cyfrowy DF1704 , który "zasila"

2x DAC na PCM1704 . Poszło bez problemu , wszystko działa bez zarzutu - po włączeniu trybów EFFECT nadal mamy stereo.

Tak miało być, ale dżwięk w stereo był nadal tylko OK. Wykonałem następny etap, tj. za PCM1704 zamieniłem oryginalne opampy

uPC4570 na OPA1656 , usunąłem elektrolit sprzęgający I/V z filtrem wyjściowym DACów , bo Yamaha ma manię oddzielania każdego 

stopnia układu elektrolitami... czasami jest to konieczne , ale w tym miejscu nikt tego nie stosuje.

Udłączyłem zasilanie filtrów i DACów w pozostałych kanałach.

Natomiast końcówkę mocy przerobiłem gruntownie - kanały główne L i P wzmocniłem przez równoległe połączenie do 

ich tranzystorów mocy tranzystory mocy pozostałych 4 kanałów na tych samych tranzystorach Toshiby.

Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką i działa znakomicie - obecnie każdy z kanałów stereo ma po 3 pary tranzystorów 

końcowych , stopnie napięciowe 4 nieużywanych kanałów zostały wyłączone .

Na pokładzie pozostały jeszcze 2 słabsze końcówki na Sankenach i niższym napieciu zasilania 

do kanałów front lewy i front prawy - nie mylić z main lewy i prawy. One posłużą mi do zasilania 

tylnych głośników w trybie pseudo prologic , które kiedyś wypróbowałem i bardzo fajnie się sprawdza,

dając przyjemne efekty przestrzenne ze zwykłego stereo. Wyleczyłem się KD i to mi wystarcza.

Jeszcze została bardzo ważna modyfikacja modułu stopnia analogowego , gdzie wszystko 

co zbędne wyrzucę , wymienię opampy na lepsze , a niezbędne kondensatory obecnie elektrolity 

w torze sygnału na WIMY polipropylenowe.

Na razie wszystko działa poprawnie , natomiast po wymianie opampów za DACami na OPA1656 

dźwięk stał się ostry i niezbyt przyjemny - wcześniej był głuchy i bez wyrazu , ale przynajmniej nie męczył...

Może lepiej wstawić tam OPA1612 ? Skoro były bipolarne , to może niech  też będą bipolarne ?

Chociaż w karcie TI I/V jest na OPA627 a filtr na OPA134 , więc na OPA1656 nie powinno być problemu...

Co o tym sądzicie ? Macie jakieś doświadczenie z PCM1704 i różnymi opampami ?

https://www.audiostereo.pl/topic/169924-totalna-transformacja-yamahy-dsp-ax1/

Właśnie przerabiam Arcam DV250 na wzmacniacz stereo i mam podobne dylematy . Nie lepiej usunąć dacki oraz ich analogi i zrobić porządny wzmacniacz ? Te PCM-y 1704 są drogie natomiast wykonanie tego układu przetworników z opampami i filtrami jest typowe dla amplitunerów , szału nie będzie . Można je sprzedać a kasę przeznaczyć na inne rzeczy . Bo dac-a już masz . 

...there is no spoon...

1704 są trudne do eksperymentów z I/V. W zasadzie niczego ponad konwerter w konfiguracji transimpedancyjnej (albo dedykowane konwertery) nie da rady zrobić. Niczego odkrywczego się raczej nie wymyśli.

Wstawianie za 1704 OpAmp`ów bipolarnych to niestety porażka z założenia!

Tylko BiFET`y. Ale na OPA627 można popłynąć. Ewentualnie można próbować na tanich OPA1641 czy czymś podobnym. 

Coś mi się widzi , że moje spostrzeżenia wykoślawiło źródło ... na szybko włączyłem Tidal przez Xiaomi Mi Box co naprawdę wpłynęło na brzmienie - szczególnie na wysokie tony . No i opa były świeżo z Tme. Z cd zagrało łagodniej i szlachetniej... no nic , czekam . Dokończę resztę i na końcu może wrócę do tego tematu.

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Wstawianie za 1704 OpAmp`ów bipolarnych to niestety porażka z założenia!

Tylko BiFET`y. Ale na OPA627 można popłynąć. Ewentualnie można próbować na tanich OPA1641 czy czymś podobnym. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak życie nie jest proste.... pojawiły mi się trzaski na wierzchłkach amplitudy na wejściach cyfrowych.... no i za cholerę nie wiem, czy źródłem jest domena cyfrowa, czy czasem nie wzbudzają mi się wstawione op1656 i się przegrzewają... nie macie problemów ze stabilnością opa1656 ?

Na razie nie , chociaż dźwięk z opa1656 i tak był za ostry , więc zamienię je na opa2134, które grają muzykalnie i przyjemnie , a są "bezpieczne" w użyciu.

Ja bym tu spróbował z OPA1622 niby  driver do słuchawek ale przecież to operacyjny o dużym prądzie wyjściowym. Sound Plus i 50% większy maks. prąd na wyjściu względem opa1656. Slew Ratem 10 V/μs w 1622 bym się nie przejmował.

Kto wie może pojawi się "mięsko" jakby lejców za mocno mu nie ściągać (ma pad to niech się grzeje).