Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Mam takie pytanko. Pewnie trywialne, ale wolę podpytać.

Zakupiłem Unison Unico Due....i teraz pytanie jak wszystkie klocki spiąć najlepiej.

W zestawie posiadam poza Unisonem:

1) gramofon z przedwzmacniaczem Moon

2) Cd Yamaha s303

3) Aune s9c Pro  (DAC i wzmacniacz słuchawkowy)

4) Wiim Ultra.

ad. 1.

Unison ma przedwzmacniacz, ale z racji posiadania przedwzmacniacza Moon to ominąłem port PHONO w Unisonie i spiąłem poprzez  Moona do AUX w Unisonie.

ad. 2

Cd  podpiąłem poprzez RCA do portu CD w Unisonie.

I teraz pojawia się pytanie czy nie warto poprzez COAX z cd Yamahy podpiąć się pod Aune s9c Pro (wówczas Aune jako DAC)? Czy to bez sensu?

ad. 3 i 4..tu jest najdziwniej...

Wiim ultra podpięty OPTYKIEM do Aune s9c Pro...i dalej z Aune idzie RCA do Unisona.

I teraz pytanie w jaki port w Unisonie się wpiąć bo jakoś jest dziwnie, że jak się wpiąłem w TAPE...to jak odpalam spotify z Wiima to muzyka jest niezależnie co wybiorę selektorem...leci na CD (choć pod to jest cd Yamahy), AUX (gramofon), USB czy PHONO? Tak powinno być?

Może ktoś coś podpowie?

W Unisone jest..też Digital Imput USB..może to wykorzystać?

Dzięki za ewentualne rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/169953-pod%C5%82%C4%85czenie/
9 minut temu, stilben napisał:

ad. 1.

Warto by sprawdzić jak sprawdzi się ten wbudowany we wzmacniacz.Zawsze można mieć jedno urządzenie mniej = mnie kabli itd.

10 minut temu, stilben napisał:

ad. 2

Podpięcie cd do wejść cd po rca wydaje się być optymalnym.

Wypróbowanie cd w roli transportu nic nie kosztuje i może dać tą zaletę,że do odsłuchu ze słuchawek masz sygnał wprost z cd do dac.

13 minut temu, stilben napisał:

ad. 3 i 4.

Jak już połączysz cd cyfrowo,to streamer jak najbardziej i wszystko to z Aune do wzmacniacza kablem rca .

Do Aune można podpiąć jeszcze jakieś urządzenie po usb.

Dac-a podepnij pod AUX .Nie powinno być słychać tego co wchodzi po aux na wejściu cd .

Wzmacniacz ma przełącznik MONITOR ,jego aktywacja może podawać sygnał na inne wejścia .

17 minut temu, stilben napisał:

W Unisone jest..też Digital Imput USB..może to wykorzystać?

Wzmacniacz ma przetwornik z interfejsem usb (Xmos). Można podpiąć Wiim-a ,o ile ma usb output ?

Podpiąłeś na pewno pod TAPE IN? Bo jak pod TAPE out, to może być, jak piszesz.

21 minut temu, stilben napisał:

wpiąłem w TAPE...to jak odpalam spotify z Wiima to muzyka jest niezależnie co wybiorę selektorem...leci na CD (choć pod to jest cd Yamahy), AUX (gramofon), USB czy PHONO? Tak powinno być?

38 minut temu, baltfan napisał:

Warto by sprawdzić jak sprawdzi się ten wbudowany we wzmacniacz.Zawsze można mieć jedno urządzenie mniej = mnie kabli itd.

Podpięcie cd do wejść cd po rca wydaje się być optymalnym.

Wypróbowanie cd w roli transportu nic nie kosztuje i może dać tą zaletę,że do odsłuchu ze słuchawek masz sygnał wprost z cd do dac.

Jak już połączysz cd cyfrowo,to streamer jak najbardziej i wszystko to z Aune do wzmacniacza kablem rca .

Do Aune można podpiąć jeszcze jakieś urządzenie po usb.

Dac-a podepnij pod AUX .Nie powinno być słychać tego co wchodzi po aux na wejściu cd .

Wzmacniacz ma przełącznik MONITOR ,jego aktywacja może podawać sygnał na inne wejścia .

Wzmacniacz ma przetwornik z interfejsem usb (Xmos). Można podpiąć Wiim-a ,o ile ma usb output ?

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Jutro będę sprawdzał.

Tak. Spróbuję podpiąć gramiaka do PHONO.

Podpięcie CD przez DAC generalnie znacząco obniża głośność. Wcześniej jak miałem zamiast Unisona Y803D też tak było..ale nie tak znacząco.

Jeśli mam podpiąć do AUX po RCA DACa to gdzie najlepiej podpiać gramofon/przedzmacniacz (jeśli zostanie).

No właśnie...do czego służy MONITOR (z tyłu są RCA oznaczone monitor) a z przodu po wciśnieciu gałki przeskakuje dioda na monitor.

Wiim ultra ma z tylu USB .

USB też jest w Aune.

Godzinę temu, porlick napisał:

Podpiąłeś na pewno pod TAPE IN? Bo jak pod TAPE out, to może być, jak piszesz.

Unison na ściance nie ma oznaczeń IN.

Generalnie są: SUB OUT i USB OUT.

Reszta to: Monitor, Tape, Aux1, Cd, Phono.

Monitor to prawdopodobnie wyjście do magnetofonu .Prościej : wysyła sygnały ze wszystkich wejść ( aux,phono,cd) ,gdybyś chciał nagrywać.

USB :

Wejście we wzmacniaczu ,może okazać się inne ,lepsze lub gorsze niż to w Aune. Dlatego warto potestować.

Pre gramofonowe pod wolne gniazdo liniowe ,czyli : Tape ,bo to ci zostaje .

Monitor w czasach magnetofonowych działał tak, że sygnał z wybranego źródła np. CD kierowany był do wyjścia Tape Out czyli ne wejście magnetofonu. Po wciśnięciu/przełączeniu Monitor na glosniki kierowany był nie sygnał z CD tylko z wyjścia magnetofonu dzięki temu możliwy był odsłuch "po taśmie".

44 minuty temu, baltfan napisał:

Monitor to prawdopodobnie wyjście do magnetofonu .Prościej : wysyła sygnały ze wszystkich wejść ( aux,phono,cd) ,gdybyś chciał nagrywać.

USB :

Wejście we wzmacniaczu ,może okazać się inne ,lepsze lub gorsze niż to w Aune. Dlatego warto potestować.

Pre gramofonowe pod wolne gniazdo liniowe ,czyli : Tape ,bo to ci zostaje .

No to teraz to już nic nie rozumiem.

Pierwsza sprawa. W Unisonie z tyłu jest TAPE..a z przodu na panelu brak więc selektorem nie wybiorę. Jak.podpiąlem w TAPE Przedwzmwcniacz gramofoowy...to muzyka leci na każdej z wybranych selektorem pozycji, tj. Phono, cd, Aux1 i USB.

Mało tego przepiecie Aune na Unisona w port AUX1 nie daje w ogole mozliwosci odpalenia spotfy poprzez wiima. Cos tu nie gra...dosłownie i w przenośni.

16 minut temu, stilben napisał:

odpalenia spotfy

Chodzi o Spotify ? 

Odpalasz na Wiim,podłączonym do Aune.W Aune trzeba wybrać wejście do jakiego podłączasz Wiim.

Przy Spotify trzeba sprawdzić suwak głośności w aplikacji sterujàcej.Zazwyczaj jest wyciszony.

4 godziny temu, stilben napisał:

Unison na ściance nie ma oznaczeń IN.

Chodzi o to, że jeśli jest połączenie TAPE, to musi być komplet in/out, bo standardem jest wyposażenie w wejście i wyjście sygnału do nagrywania. Wyjście jest stale aktywne, by można było nagrać sygnał z dowolnego słuchanego urządzenia podającego sygnał do wzmacniacza. Jeśli wepniesz włączone źródło podające sygnał do WYJŚCIA na magnetofon, będzie to słyszalne pomimo przełączenia wzmacniacza na dowolne inne wejscie.