Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory odsłuchowe w formacie kolumn? Jak przejsc ze studyjnego audio na format kina domowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wyprowadzam sie do nowego mieszkania i po raz pierwszy stane przed zadaniem kupna glosnikow do salonu (tak normalnie no do telewizora). Szczerze mowiac nie myslalem jakos szczegolnie o systemach surround czy cos. Glownie zalezy mi na dobrym setupie 2.0 albo 2.1. Natomiast czuje sie kompletnie zagubiony dlatego ze cale zycie uzywalem monitorow odsluchowych i sprzetu studyjnego i nie znam sie zupelnie na producentach sprzetu "konsumenckiego". Obecnie uzywam kolumn ADAM Audio A77X i bardzo je lubie. Mialem tez do czynienia z KRK Rokit 7 oraz Behringerami B3031A. Jestem przyzwyczajony do wzglednie plaskiego grania i dostrajania DSP wedle uznania gdy chce sie troche pobawic i szczerze mowiac takie same oczekiwania mialbym w stosunku do kolumn do salonu. Bede chcial wstawic tam jakies HTPC z Linuxem z JACK'iem i moim standardowym softwarowym stosem audio ktorego uzywam z monitorami.

Chcialem sie zatem spytac jakie sa w ogole moje opcje - czy w salonach stosuje sie czasami normalne monitory? Czy wstawienie jakiegos ADAM Audio S5V na podstawkach to cos co w ogole powinienem rozwazac czy to bedzie kompletna wiocha i nikt normalny tak nie robi? Pamietam ze ADAM kiedys robil kolumny hi-fi ale poza tym ze kosztowaly jakies chore pieniadze to chyba sie z nich wycofali :T Czy stosuje sie kolumny aktywne w salonach czy musze szukac jakiegos dedykowanego wzmacniacza i pasywnych kolumn? Czy dopuszczalne jest postawienie glosnikow na RTV'ce czy powinienem raczej celowac w stawianie na podlodze / podstawkach na podlodze?

Jestem gotowy na accoustic treatment pomieszczenia aczkolwiek i tak na start nie ma lipy - pomieszczenie jest more or less symetryczne (telewizor nie stoi w kacie po jednej stronie pokoju ani nic takiego), sciany nosne, parter.

inb4 jestem raczej tym "nowym" pokoleniem. Nie ogladam telewizji. Telewizor to dla mnie urzadzenie do wyswietlania filmow z HTPC, grania w gry lub ogladania YT.

Nie mam jakiegos konkretnego budzetu. Moj setup studyjny to bylo jakies 20k i raczej nie chcialbym wywalac wiecej na fanaberie w postaci kina domowego. Gdyby udalo sie zmiescic w 10k to uznalbym to za dobry deal (nie licze accoustic treatmentu/mebli itp w tej cenie, sam sprzet).

Pójde pod prąd i zaproponuję Genelec G One z którymś ze subwooferów (F One?).
Któryś ze znanych realizatorów tworzących miksy dla Atmos je proponuje. I twierdzi, że "to wystarczy".
Ja sam poszedłbym w conajmniej G Three + F Two i to dla systemu co najmniej 5.1, ale to juz ponad Twój budżet.

Proponuję mimo ze tych nie słyszałem tych głośników. Ale Twój związek ze sprzętem studyjnym podpowiada mi, ze poradzilbys sobie sam z oceną ich dżwięku i decyzją czy taki lubisz czy nie znacznie lepiej niż ja.

11 minut temu, maxijazz napisał:

Genelec G One

Dobra zapomnialem powiedziec ze salon ma 50m²

Edytowane przez lapsio

Dlatego napisałem ze:

Cytat

poszedłbym w conajmniej G Three + F Two

bo tak zrobiłbym w pokoju 20-25m2 😀.

Nic nie przeszkadza zeby uzyc 3x G Five (LCR) + 2x G Four (Ls/Rs) + 2x F Two (subs).
Albo, cos ze stajni Adam. Bedzie troche taniej i wyglada na to ze ich brzmienie juz lubisz.

Generalnie, nie przejmowałbym sie co jest "standardem" w systemach surround (czy tam "w pokojach TV"), bo z mojego punktu widzenia "standard" w tym dziale to jest badziewie.

Najwiekszym problemem dla uzyskania dobrego dzwieku w "pokoju telewizyjnym", wg mnie, jest dekoder Dolby/Auro (tanie sa tylko amplitunery z gównianymi DAC-ami) i głośnik centralny (wierne/wyraźne odtworzenie mowy ludzkiej).

Przepraszam, ze kompletnie ignoruje Twoją sugestie systemu 2.0/2.1 bo uważam ze w pokoju telewizyjnym 2.0/2/1 jest niewystarczające, potrzebnych jest wiecej głośników, a równorzędnie ważne sa wszystkie (minimum) 4 głośniki, RCL+sub. A uzycie głośnika centralnego zmniejsza wymagania mocowe dla głośników przednich RL (w kontekście dużej powierzchni Twojego pomieszczenia).

Edytowane przez maxijazz
11 godzin temu, lapsio napisał:

Bede chcial wstawic tam jakies HTPC z Linuxem z JACK'iem i moim standardowym softwarowym stosem audio ktorego uzywam z monitorami.

Ja własnie kupiłem htcp na niezłych podzespołach...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Też używam Linuxa i jacka  🙂

Chcialem sie zatem spytac jakie sa w ogole moje opcje - czy w salonach stosuje sie czasami normalne monitory? Czy wstawienie jakiegos ADAM Audio S5V na podstawkach to cos co w ogole powinienem rozwazac czy to bedzie kompletna wiocha i nikt normalny tak nie robi?

Ja używałem do niedawna Behringer Truth 3031A do telewizora i było bardzo ok

nb4 jestem raczej tym "nowym" pokoleniem. Nie ogladam telewizji. Telewizor to dla mnie urzadzenie do wyswietlania filmow z HTPC, grania w gry lub ogladania YT.

No tak jak ja.
MOnitory to dla mnie dobre rozwiązanie.

Sprzęt z rynku hifi będzie kosztował kilka razy tyle przy tych samych parametrach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu