Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Abajek napisał:

A teraz co jest audiofilskim nośnikiem cd czy winyl a może streaming podłączony do dobrego daca z kablem za 500 zł czy 1000 zl 

Pomimo inwestycji w gramofon, w niedawnym czasie, zacząłem się zrażać do winyla, jako audiofilskiego nośnika. Za dużo, nowych, wyjętych z koperty płyt jest krzywych, smażących i strzelających, na dzień dobry, pomimo mycia, antystatycznych koszulek i obchodzenia się jak z jajkiem. Owszem, brzmienie potrafi być inne, nawet bardziej wciągające, ale ilość przeszkadzających trzasków na niektórych wydaniach rujnuje to wrażenie.

Głównie słucham CD, a winyl zostaje u mnie taką odskocznią na miły wieczór przy piwku, czy szklaneczce whisky. I zdecydowanie wolę słuchać starych wydań, bo czterdziestoletnia płyta, która była zadbana i umyta, wydaje mniej dziwnych dźwięków, niż niejedna nówka.

Reasumując, dla mnie takowym nośnikiem jest CD, czy też SACD, jak się trafi.  

21 minut temu, Abajek napisał:

A teraz co jest audiofilskim nośnikiem cd czy winyl a może streaming

źle to nazwali w sumie

zamiast "high-fidelity" - wysoka wierność ( odtwarzania )

powinno być " high pleasure" - wysoka przyjemność ( słuchania )

😊

I to definitywnie skończyłoby, najbardziej - wg mnie - jałowe dyskusje o słuchaniu tak jak "autor miał na myśli"

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

11 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Pomimo inwestycji w gramofon, w niedawnym czasie, zacząłem się zrażać do winyla, jako audiofilskiego nośnika. Za dużo, nowych, wyjętych z koperty płyt jest krzywych, smażących i strzelających, na dzień dobry, pomimo mycia, antystatycznych koszulek i obchodzenia się jak z jajkiem. Owszem, brzmienie potrafi być inne, nawet bardziej wciągające, ale ilość przeszkadzających trzasków na niektórych wydaniach rujnuje to wrażenie.

Głównie słucham CD, a winyl zostaje u mnie taką odskocznią na miły wieczór przy piwku, czy szklaneczce whisky. I zdecydowanie wolę słuchać starych wydań, bo czterdziestoletnia płyta, która była zadbana i umyta, wydaje mniej dziwnych dźwięków, niż niejedna nówka.

Reasumując, dla mnie takowym nośnikiem jest CD, czy też SACD, jak się trafi.  

winylarze zlinczują Cię za te bluźnierstwa i będą argumentować, że właśnie te niedoskonałości są wyznacznikiem audiofilskiej nirwany 🤭

12 minut temu, Zbi_Rek napisał:

winylarze zlinczują Cię za te bluźnierstwa i będą argumentować, że właśnie te niedoskonałości są wyznacznikiem audiofilskiej nirwany 🤭

Wiesz, mam ponad setkę winyli. Może nie jest to jakaś oszałamiająca kolekcja, ale cały czas coś kupuję. Natomiast, z powodów, o których pisałem wcześniej, coraz bardziej zaczynam traktować to jako swoisty audio rytuał. Wtedy godzę się na te niedoskonałości. Jeśli jednak, dokonując pierwszego odtworzenia nowej, umytej płyty, na dzień dobry wita mnie kilka głośnych strzałów, to zastanawiam się czy to było tyle warte. Kolekcja pewnie się powiększy, ale poza paroma, kultowymi dla mnie kapelami, kupuję już głównie starocie żeby sobie posłuchać, jak to drzewiej bywało 🙂 Przy zakupie płyty trzydziesto-czterdziestoletniej, godzę się z jej potencjalnym zużyciem i taki wczesny Saxon, czy Van Halen, który sobie trochę potrzaskuje (często ciszej, niż niejedna nówka), wcale mi nie przeszkadza.

A na co dzień, zdecydowanie CD. 

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Wczoraj bylem w Centrum Dublina. Potwierdzam. Coc pomiedzy Bangladeszem a Nigeria.

Ja w małej miejscowości pod Dublinem byłem w aptece. Pod apteką 20 Murzynów młodych i rosłych sobie stoi w eleganckich dresikach i beztrosko pohukują. Ten kraj umiera. Ale to nie moje zmartwienie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Ja w małej miejscowości pod Dublinem byłem w aptece. Pod apteką 20 Murzynów młodych i rosłych sobie stoi w eleganckich dresikach i beztrosko pohukują. Ten kraj umiera. Ale to nie moje zmartwienie.

odezwał się farbowany native Irish 🤣

2 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

właśnie te niedoskonałości są wyznacznikiem audiofilskiej nirwany

"Jeden lubi pomarańcze, drugi - jak mu nogi śmierdzą."

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 godziny temu, Abajek napisał:

A teraz co jest audiofilskim nośnikiem cd czy winyl a może streaming podłączony do dobrego daca z kablem za 500 zł czy 1000 zl 

W teorii - nie widzę powodu, dla którego streaming miałby grać gorzej od CD.

W teorii. W praktyce - nie mamy wpływu na jakość wystawianych w streamingu plików. Więc nie wiemy, co my tam właściwie gramy. Ale jeśli gra dobrze to w czym problem?

2 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

odezwał się farbowany native Irish 🤣

On pracuje, placi podatki i zarabia na utrzymanie rodziny. Te ciemniejsze nacje licza raczej na swietne zaplecze socjalne, ktore jest fundowane z naszych podatkow.

12 minut temu, BlueDot napisał:

On pracuje, placi podatki i zarabia na utrzymanie rodziny. Te ciemniejsze nacje licza raczej na swietne zaplecze socjalne, ktore jest fundowane z naszych podatkow.

Nie dyskutuj z trollem - to poniżej ludzkiej godności.

Już go zgłosiłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi