Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Abajek napisał:

Ja mam wrażenie że w obecnych czasach nie liczy czego się słoucha tylko jakość się liczy 

Powiedzmy, że słucham Mozarta (bo jego muzyka reprezentuje najwyższy poziom jakości (co nie jest prawdą bo wolę Sepulturę). Nie słucham zaś tzw. polskiego hip-hopu (i to jest święta prawda) bo pod względem moich kryteriów nie mieści się to zjawisko w jakichkolwiek ramach jakości. 

Wybacz ale twoja wypowiedź ma tyle sensu co teza o szumieniu zgranych vinyli.  

• Redaktorzy

Szumy i trzaski można korygować doborem szlifu igły i ustawieniem geomterii wkładki. Jeśli płyta "zjechana" nożami tokarskimi typu klasyczny sferyk z przesadzoną siłą nacisku, to ostry szlif wejdzie głębiej i wyciągnie więcej.

I ten ostry szlif wypada umiejętnie wykorzystać, czyli pieczołowicie ustawić wkładkę z ramieniem. Zmiennych jest kilka.

VTA, VTF ma wpływ na SRA, a SRA daje możliwość delikatnej redukcji nieporządanych cech danego tłoczenia płyty winylowej. Kiedyś poświęciliśmy z kumplem 2-3h na sesji odsłuchowej i redukowaliścy tak trzaski z płyty.

Podsumowując: poziom trzasków i szumów można redukować. A najlepiej mieć kolekcję płyt w dobrym stanie. A "rzęchy" na śmietnik albo zostawić jeśli jest do nich sentyment, typu odbycie pierwszego w życiu stosunku seksualnego podczas słuchania muzyki z danej płyty. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

18 godzin temu, piotrek7 napisał:

Nie słucham zaś tzw. polskiego hip-hopu (i to jest święta prawda) bo pod względem moich kryteriów nie mieści się to zjawisko w jakichkolwiek ramach jakości. 

i to jest prawda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

i to jest prawda:

O ile zasłyszany rzecz jasna przypadkowo rap, niekiedy (nie zawsze) potrafię tolerować przez chwilę, tj. bez natychmiastowej zmiany stacji, o tyle hip-hop wywołuje u mnie już nie tyle irytację, co wprost agresję. Przełączenie kanału następuje w tempie porównywalnym do prędkości światła. Zdarza mi się to oczywiście rzadziej niż sporadycznie, bo rzecz jasna nie obcuję ani ze stacjami radiowymi, ani TV, które z założenia mogą serwować tego rodzaju "muzykę".

9 godzin temu, kangie napisał:

Szumy i trzaski można korygować doborem szlifu igły i ustawieniem geomterii wkładki. Jeśli płyta "zjechana" nożami tokarskimi typu klasyczny sferyk z przesadzoną siłą nacisku, to ostry szlif wejdzie głębiej i wyciągnie więcej.

I ten ostry szlif wypada umiejętnie wykorzystać, czyli pieczołowicie ustawić wkładkę z ramieniem. Zmiennych jest kilka.

VTA, VTF ma wpływ na SRA, a SRA daje możliwość delikatnej redukcji nieporządanych cech danego tłoczenia płyty winylowej. Kiedyś poświęciliśmy z kumplem 2-3h na sesji odsłuchowej i redukowaliścy tak trzaski z płyty.

Podsumowując: poziom trzasków i szumów można redukować. A najlepiej mieć kolekcję płyt w dobrym stanie. A "rzęchy" na śmietnik albo zostawić jeśli jest do nich sentyment, typu odbycie pierwszego w życiu stosunku seksualnego podczas słuchania muzyki z danej płyty. 😉

czy ja jestem na forum audio czy na kursie ślusarz/tokarz i obróbka skrawaniem albo innym cnc ?

• Redaktorzy
4 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

czy ja jestem na forum audio czy na kursie ślusarz/tokarz i obróbka skrawaniem albo innym cnc ?

Możesz być gdzie tylko zapragniesz, skoroś wolny człowiek. Zapraszam:

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

5 minut temu, kangie napisał:

Piękny klimat. Warsztaty się przypominają 😉, a

*"...na warsztatach to przynajmniej jest wesoło, ostatnio wsadziliśmy komuś palec w imadło.."

*Nie mogę istnieć bez narzekania - Kazik (Staszewski rzecz jasna)

Godzinę temu, kangie napisał:

jest szumi,trzaska, pyka i wszystko inne w tym stylu. Wieć może zmiana opcji i wyrównanie rowwów gładzią szpachlową na stiuk ? Będzie może czarne tło bez artefaktów 🤭

37 minut temu, Zbi_Rek napisał:

jest szumi,trzaska, pyka i wszystko inne w tym stylu. Wieć może zmiana opcji i wyrównanie rowwów gładzią szpachlową na stiuk ? Będzie może czarne tło bez artefaktów 🤭

Panie!
Wikolem to sie robi i wszystko gra i koliduje!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

25 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Panie!
Wikolem to sie robi i wszystko gra i koliduje!

szpalowanie, polerowanie i tworzenie stiuku jest jedynym słusznym sposobem pozbycia się rowów i co za tym idzie uadawanie dobrej miny do złej gry 

4 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

szpalowanie, polerowanie i tworzenie stiuku jest jedynym słusznym sposobem pozbycia się rowów i co za tym idzie uadawanie dobrej miny do złej gry 

Aj tam.😄
Nie jesteśmy wszak murarzami,tylko poetami odbioru dźwięku☝️

Dla mnie winyl to sentyment,ładny i fajny.
I nic.
Nie szukam nirwany
A na pewno nie za pomocą kleju....

CD jest dla mnie standardem,który lubię.

Bardzo szanuję vinylarzy ,to można uznać to za retro czyli nie liczy śię za bardzo jakość tylko kolekcjonowanie czyli jest to dobre dla kolekcjonowania ,ja w to nie wchodzę dla mnie liczy się tylko jakość np. bardzo lubię stare płyty które zostały zremasterowane

4 minuty temu, jurek1 napisał:

Chyba że wąchasz 😉

Oj widzę znasz temat🙂

Teraz, Abajek napisał:

a co

drugi w temacie.

20 minut temu, Abajek napisał:

np. bardzo lubię stare płyty które zostały zremasterowane

Skompresowane,zlimitowane,spłaszczone,pozbawione dynamiki kosztem głośności?

38 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Aj tam.😄
Nie jesteśmy wszak murarzami,tylko poetami odbioru dźwięku☝️

Dla mnie winyl to sentyment,ładny i fajny.
I nic.
Nie szukam nirwany
A na pewno nie za pomocą kleju....

CD jest dla mnie standardem,który lubię.

a nie wspominałeś coś o wikolu ?

jest więc i klej 🤭

2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

a nie wspominałeś coś o wikolu ?

jest więc i klej 🤭

hahaha,
w kontekscie czyszczenia płyt.

ja bym sie bał.
Mam myjke ultra,jeszcze nie myłem,bo dopiero niedawno adapter gramofon kupiłem,i mam mało płyt-ale!

Na Magię Posępnego Czerepu!
Kilkanascie z nich wymaga srogiej kapieli w destylacie wodu mirasolu i izopropanolu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

hahaha,
w kontekscie czyszczenia płyt.

ja bym sie bał.
Mam myjke ultra,jeszcze nie myłem,bo dopiero niedawno adapter gramofon kupiłem,i mam mało płyt-ale!

Na Magię Posępnego Czerepu!
Kilkanascie z nich wymaga srogiej kapieli w destylacie wodu mirasolu i izopropanolu

w wiekach średniowiecznej ciemnoty, skąd pochodzą vinyle kąpiel była powodem śmierci. Dopiero w okresie oświecenia gdy wynaleziono pocztówki dźwiękowe, spadła śmiertelność po kąpielowych ablucjach

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

niedawno adapter gramofon kupiłem,i mam mało płyt-ale!

Czyli wymieniłeś patefon? Na co? Płyt na pewno nie masz tak mało 😉, choć to kwestia względna oczywiście.

2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

w wiekach średniowiecznej ciemnoty, skąd pochodzą vinyle kąpiel była powodem śmierci. Dopiero w okresie oświecenia gdy wynaleziono pocztówki dźwiękowe, spadła śmiertelność po kąpielowych ablucjach

W dwudziestym,niby oświeconym wieku,wiedza o winylach zanikła.
Wiedza o Muzyce,wiedza o wolnej woli,swobodźie myślenia

Stream-prosta ścieżka dla mało myślących o "przyczyna-skutek" stała się narzędziem,wolą,myślą...
Po co szukać,skoro są algorytmy.....

Tłumy,prowadzone,wtłaczane,naprowadzane na jedynie słuszną,właściwą-drogę...
Konsumenci,prosumenci,....

*Zasoby ludzkie

* w oficjalnych dok. UE tak sie okresla ludzi

5 minut temu, Mark75X napisał:

Czyli wymieniłeś patefon? Na co? Płyt na pewno nie masz tak mało 😉, choć to kwestia względna oczywiście.

haha,nie patefon.
na 78 nie mam.

Ale...

to jest ,wiesz,tesknota za tym co było....

A u mnie wczoraj późnym wieczorem, prawdopodobnie od wiatru, siadło zasilanie na całym osiedlu i jedyne co działało to przenośny player z transmisją z telefonu i patefon na korbę 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi