Skocz do zawartości
IGNORED

zasilacz do wzmacniacza w klasie D

Rekomendowane odpowiedzi

Myśle żeby kupic jakis wzmacniacz w klasie D, facet mi powiedzial ze szumy powoduje zasilacz impulsowy, mialem juz Fosi Audio BT10 i odrazu odeslalem przez taka wade, moze ktos tu ma doswiadczenie bo jakos nie ufam sprzedawcom czy opiniom bez pokrycia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pati386
https://www.audiostereo.pl/topic/170053-zasilacz-do-wzmacniacza-w-klasie-d/
  • pati386 zmienił(a) tytuł na zasilacz do wzmacniacza w klasie D

Coś mi się tu nie klei. Szumy słyszalne? Coś szumiało w trakcie grania? Czy facet powiedział, że zasilacz impulsowy ma wysokie szumy? Owszem, wszystko się zgadza dobry zasilacz liniowy ma szumy rzędu kilkanastu uV, takie standardowe to kilkadziesiąt uV (mikrovolty) a zasilacz impulsowy to powiedzmy 1500uV więc przepaść. Fosi to niezła firma a te pudełka z GoTronic to jakieś no name bez zasilacza w, zestawie.

4 minuty temu, Wito76 napisał:

Coś mi się tu nie klei. Szumy słyszalne? Coś szumiało w trakcie grania? Czy facet powiedział, że zasilacz impulsowy ma wysokie szumy? Owszem, wszystko się zgadza dobry zasilacz liniowy ma szumy rzędu kilkanastu uV, takie standardowe to kilkadziesiąt uV (mikrovolty) a zasilacz impulsowy to powiedzmy 1500uV więc przepaść. Fosi to niezła firma a te pudełka z GoTronic to jakieś no name również z szumiącym zasilaczem.

Chodzi o taki jednostajny szum mimo braku odtwarzanej muzyki i podlaczonego zrodla, szczegulnie jak sie podkreci trebles. Pytanie gdzie taki liniowy nabyc i za ile  i jaki bedzie pasowal bo ten ze sklepu nie ma liniowego chyba ze kupie ten Fosi i wymienie zasilacz jesli jestes pewny na 100% ze to wina typu zasilacza a nie samego wznacniacza

Edytowane przez pati386

Nie, nie jestem pewien że to była wina zasilacza. To są dwa oddzielne pojęcia, szumy zasilania i szumy słyszalne. Też mam, a w sumie mój nastolatek takiego Fosi (na lampach) w klasie D i nic nie szumi. Gra pod standardowym zasilaczem impulsowym dołączonym do wzmacniacza i jest ok.

8 minut temu, Wito76 napisał:

Nie, nie jestem pewien że to była wina zasilacza. To są dwa oddzielne pojęcia, szumy zasilania i szumy słyszalne. Też mam, a w sumie mój nastolatek takiego Fosi (na lampach) w klasie D i nic nie szumi. Gra pod standardowym zasilaczem impulsowym dołączonym do wzmacniacza i jest ok.

jak ma ustawione na domyslne 0db trebles to nie bedzie szumiec jak da na max to juz jest kolosalna roznica, wiec i tu tez nic nie wiadomo juz...

Edytowane przez pati386
39 minut temu, Wito76 napisał:

dobry zasilacz liniowy ma szumy rzędu kilkanastu uV, takie standardowe to kilkadziesiąt uV (mikrovolty)

To faktycznie rewelacyjne rezultaty. Czy masz jakiś link do danych? (pomiar, specyfikacja jakiegoś zasilacza liniowego)

To faktycznie rewelacyjne rezultaty. Czy masz jakiś link do danych? (pomiar, specyfikacja jakiegoś zasilacza liniowego)
Nie trolluj jak w kablach. Poczytaj wątki o zasilaczach. Te rewelacyjne dane to np z zasilaczy Muzga czy PD Creative, a nawet ciekawostkę z rynku zasilaczy czyli iFi Power.

Najprościej pożyczyć sprawdzony zasilacz i porównać i jeszcze porównać z innym ampem. 

I jeszcze do sprzedawcy zapytanie, czy to normalne zachowanie ampa... może od tego zacząć.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Nie trolluj jak w kablach.

Nie "troluję", tylko normalnie pytam. Jedyne co znalazłem, to specyfikacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps. Trolował o kablach taki jeden gość, co jak go uprzejmie zapytałem po co zasilanie w kablu COAX SPDIF (który sam polecał), to odpisał, żebym poczytał co to zwrotnica prądowa i jeszcze że mam pytać producenta tego kabla z zasilaniem który polecił. ... ale to ja "troluję"? Widać, jak się zadaje jakieś pytania, na które ktoś nie zna odpowiedzi, no to jest troling - nowa definicja trolingu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

A jeśli nie podam wykresów, linków to znaczy że kłamię? Było mnóstwo dyskusji o zasilaczach liniowych i te wartości, które podałem bardzo często się przewijają i są jakby oczywiste i powszechnie znane. Nie ubarwiam i nie wyolbrzymiam ich. Niedawno w wątku o Raspberry była długa dyskusja zasilaczach i tam wklejałem wartości szumów kilkunastu zasilaczy. Wypowiadał się tam też Paweł, producent z PD Creative.
A wracając do Fosi autora tematu, wygląda na uszkodzony egzemplarz, skoro tak wyraźnie i słyszalnie szumiał. Druga sprawa, kto daje treble na maksa?

57 minut temu, Wito76 napisał:

A jeśli nie podam wykresów, linków to znaczy że kłamię?

Nie, po prostu sądziłem, że może masz jakieś linki pod ręką.

Może stabilizator napięcia pomoże? Masz starą instalację? 
Co do zasilacza to polecam shanti choć zależy jakie napięcie potrzebujesz 
Te wzmacniacze w klasie D pracują na około 20V i tak około 5A ,Shanti tutaj się nie nadaje.
2 godziny temu, Kyle napisał:

Nie, po prostu sądziłem, że może masz jakieś linki pod ręką.

Wrzucam pomiary Pawła z PD Creative, na końcu opisuje swój. 

AC RMS podany dla pasma od 1Hz do 100kHz.

Fabryczny zasilacz impulsowy Node2i - 1800uV AC RMS
Silent Angel (2 x 5V) - 300uV AC RMS
Zasilacz impulsowy Meanwell GSM40B05-P1J - 270uV AC RMS
LPSU25, STRUDER900 z napięciem 5V i inne chińskie konstrukcje oparte o wzmacniacz operacyjny TL072 - średnio około 130 do 150uV AC RMS
Tomanek ULPS mini 5V - 130uV AC RMS
Nostromo 5V - około 115 do 125uV AC RMS
Tomanek ULPS KD502 5V -  70uV AC RMS
AMB Sigma11 5V (standardowy klon chińczyk) - 34uV AC RMS
AMB Sigma11 5V (wykonana jako DIY na dobrym poziomie) - AC RMS 27uV

Należy też zaznaczyć że we wszystkich zasilaczach szumy wzrastały wraz z obciążeniem, jedynie Sigmy11 i KD502 sobie lepiej poradziły i wzrost szumów nie był wprost proporcjonalny do obciążenia. Dla porównania - w zasilaczu który opracowałem szumy wynoszą 8uV i są stałe do 2,5A obciążenia.