Skocz do zawartości
IGNORED

philips dvs 963 sa

nerka

Rekomendowane odpowiedzi

pojawiał sie ten watek , czy ktos naprawde zrobił dezonning za pomoca play 159 222 itd???

czy ktos zmieniał opampy , zegar ( masterclock czy lcaudio, czy tent??? , wiem sa kity np 3 zegary , opamy kondenstaory etc ale cena np 800 euro..... ??? i sparwa progesive scam fo 1080i podobno nowe firmware???, sa linki na nesach ale wszystkie nieaktualne do firmawrów 963 sa ( ja mam chybka... 7.12) [email protected]

https://www.audiostereo.pl/topic/17013-philips-dvs-963-sa/

Na stronie internetowej LC Audio pan Lars Carlsson narzekają przede wszystkim na przestarzałe wzmacniacze operacyjne w tym Philipsie.

Ile w tym prawdy - nie wiadomo, bo tuner nie będzie przecież wychwalać sprzętu który chce ulepszyć! :)

Moja propozycja: zainteresuj się ofertą polskiej firmy Neel (robią też tuning CD).

Może (aby zaoszczędzić) nie szalej kompleksowo (opampy, zegar i zasilanie) tylko zacznij od wzmacniaczy operacyjnych właśnie i jeśli efekt Cię zadowoli - idź dalej!

Jeśli stuningujesz swojego filipa to puść, proszę, wątek o tym na KINO DOMOWE bo ponoć jest to maszyna o wielkim potencjale i np. takie LC Audio obiecuje dźwiękowe złote góry po tuningu! :)

Ja z tuningiem na razie muszę się wstrzymać bo filipek na gwarancji jeszcze.

No i jeśli się uczyć - to na czyichś błędach! ;)))

Może odezwie się ktoś, kto tuningował Philipsa 963SA?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/17013-philips-dvs-963-sa/#findComment-286415
  • 2 tygodnie później...

Zanim założę nowy wątek przedstawię tutaj swój problem z 963sa. W moim egzemplarzu podczas odczytu płyt słychać pracę (charakterystyczne cykliczne "cykanie") mechanizmu pozycjonowania lasera (chyba) w następującej zależności (czasy orientacyjne):

Cd - co 2 sec. (b. głośno)

SACD stereo - co 5 sec. (cicho)

SACD multi - co 2 sec. (głośno)

DVD - co 1 sec. (cicho)

Przy słuchaniu CD z małym poziomem dzwięku (wieczorem) jest to wyrażnie słyszalne i denerwujące.

Ale na tym nie koniec. Przy niektórych egzemplarzach płyt (szczególnie audio) na początku płyty (największa prędkość obrotowa) słychać wyrazne wibracje całego mechanizmu umieszczonego na gumkach. W skrajnym przypadku dochodzą wyrazne stuki spowodowane zbyt dużą amplitudą tych wibracji. Oprócz tego w poszczególnych fragmentach wyraznie słychać wykonawczy układ kontroli ścieżkowania w zależności od dokładności wytłoczenia płyty. Czy ktos z forumowiczów może to potwierdzić lub zaprzeczyć. Uprzedzając ew. pytania dodam że sprawdzałem to wyłącznie na orginalnych płytach renomowanych wytwórni.

Do jakości reprodukowanego dzwięku nie mam zastrzeżeń.

https://www.audiostereo.pl/topic/17013-philips-dvs-963-sa/#findComment-292944

Częściowo potwierdzam zjawisko "cykania" w 963SA. Częściowo, bo nie ma go w ogóle w moim egzemplarzu na płytach SACD. Głównie na DVD, czasem CD (tutaj też potwierdzam wibracje, o których piszesz, na początku niektórych tytułów), przy czym zależy wybitnie od płyty. Trudno mi też powiedzieć, żeby możliwe było u mnie tak dokładne określenie częstotliwości owego "cykania". Na szczęście, rzeczywiście nie odbija się to na jakości dźwięku. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/17013-philips-dvs-963-sa/#findComment-293293

Zainteresowanych modami 963 sa oraz zmiana firmware na umozliwiajacy 1080i na YUV polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

firmware:

Ukryta Zawartość

powodzenia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17013-philips-dvs-963-sa/#findComment-293379

>akielp

Dzięki za info. Nie wiem czy chodzi o to samo "cykanie" które występuje w moim egzemplarzu. U mnie podczas odtwarzanie dosłownie każdej płyty CD słychac je co 1,5 sek. (ze złości zmierzyłem dokładnie). Charakterystyczne jest też to że po przeskoczeniu na następny track następuje jedno "cyknięcie" potem ok. 3 sekundy przerwy i dalej miarowo co 1,5 sek. do końca płyty lub do skip i kombinacja sie powtarza. Przy "przewijaniu" częstotliwość zakłóceń odpowiednio wzrasta ale dalej jest "cholernie stabilna". Ustaliłem że przyczyną nie jest silnik pozycjonujący cały mechanizm lasera. Dzwiek dochodzi prawdopodobnie z okolic cewek tracking'u lub focus'a (ale wierzyć mi sie nie chce żeby emitowały tak głośny dzwiek). No właśnie, żeby naświetlić nieco jakie jest natężenie tych dzwieków, podam że w nocy (z wyjątkiem sylwestra :-) przy idealnej ciszy słyszę to z odległości kilku metrów :-( Na deser mam też dobrą wiadomość. Ustaliłem co jest odpowiedzialne za nadmierne wibracje przy żle wyważonych i niecentrycznych płytach. W okolicy żółtej lewej gumki zawieszenia jest piankowy ogranicznik w który udeża cienką krawędzia metalowa płytka nośna machanizmu. W moim egzemplarzu który ma niewiele ponad 1/2 roku skutecznie wybiła w piance dołek w wyniku czego zwiekszyła się maksymalna amplituda drgań doprowadzając do powstawania denerwujących wibracji. Wystarczyło nasunąć na krawędz płytki 1cm koszulki z przewodu (rozciętej wzdłuż) i wibracje znikły a pianka nie będzie narażona na "stres".

>wolf

Może u Ciebie jest po prostu ciszej i dla tego nie zwracasz na to uwagi. Proszę wytęż słuch i ponownie podziel się uwagami.

Może jak sie okaże że u innych jest to samo to i mnie łatwiej będzie się z tym pogodzić w myśl zasady : niech mi padnie krowa...pod warunkiem że sąsiadowi dwie :-)

Będę wdzięczny za ew. sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/17013-philips-dvs-963-sa/#findComment-293748

Sprawdziłem, nie cyka. Przepraszam ;-)

Ale żeby Cię pocieszyć mój Philips nie lubi tłustych płyt ;-)

hihi już wyjaśniam. Płyta może byc porysowana gwoździem (delikatna przesada) i tak ją odtworzy, ale nie daj boże będzie odcisk palucha (mojego) lub paluszków (mojej córki). Głupieje! NO DISK! I nie podlega to negocjacjom. Muszę wyciągnąć płytkę, umyć płynem, wysuszyć i OK. Działa!

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/17013-philips-dvs-963-sa/#findComment-293811

Dzięki za info. Co prawda nie jestem pewien czy jest za co... w końcu to tylko moja krowa padła ;-) Cóż, dowiedziałem się że nie jest to typowa przypadłość tego modelu (od początku w to nie wierzyłem). Jeśli jednak znajdzie się jakaś "bratnia dusza" z podobnym niedomaganiem 963SA to proszę o wiadomość (najlepiej w formie antidotum).

https://www.audiostereo.pl/topic/17013-philips-dvs-963-sa/#findComment-294350

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.