Skocz do zawartości
IGNORED

MADONNA ''ray of light'' :)

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Płyta, o której mowa to bardzo słabe wydawnictwo. Jedyne co dobre, a nawet genialne to same kompozycje. Zbrało mi dobrych kilka tygodni aby przyzwyczaic sie i ignorować wokalne wypociny Madonny (tragedia).

Bas, o którym wspomina Polik to nic innego niz przesterowanie. Mało mi szyb niewysadza w samochodzie. Płyty jak ta, specjalnie są miksowane w taki sposób aby brzmiały atrakcyjnie na jamnikach, bumboxach i takich tam, co oczywiście zwiększy ich sprzedaż.

Ktoś wspomniał album Pani Badu, dobry bas (i nie ma mowy o przesterowaniu), dodam też płyty Pani Wilson, Pana Modeski i spółki, a jeśli naprawdę lubisz podskakiwać to zaopatrz się w "Dummy" Portishead :) sweeeeet.

podrowionka od firebionka

do --->Firebird

1) Masz sporo racji zwłaszcza odnośnie tego ,że kompozycje są ''genialne'' -reszta dla wymagającego melomana może brzmieć trochę jak sieczkarnia polowa :)

2) Co do niskich tonów- to zależy od sprzętu, ale w aucie nigdy basu tego rodzaju poprawnie nie usłyszysz(FROZEN) :(- bo auto jest zbyt male jak na taką niską częstotliwość...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S Był kiedyś taki gość co śpiewał ''Ja jestem macho i niech kobiety mi wybaczą'' (CASA)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie jestem fanem tego pana :) ,ale poczyniłem bardzo ciekawe obserwacje dotyczące odsłuchu basu z tego nagrania w aucie i po za nim !!! (mój zestaw zawierał aktywną tubę basową)

a) W aucie: przesterowany i nieciekawy trudno określić jego barwę itd...

b) Wysiadłem z auta wieczorem,a brat podkręcil subwofer-gdy byłem ok. 20-30 metrow od samochodu usłyszałem potężny, miekki ,cudowny rytmiczny bas-to był szok!!!(żadnego buczenia i schodził b.nisko)

--->do Maki

Niestety Madonna ma słabe możliwości wokalne-pamiętaj ,że dziś każdy może nagrać płytkę procesory są coraz szybsze.

cyt. Jeżeli ona ma przecietne możliwości, to kto dla Ciebie ma

>ponadprzeciętne?

np: Annie Lennox

jestem w posiadaniu aktywnej tuby tonsil sas 250.

śr gł. niskotonowego to 25 cm ,a bas reflex zestrojony jest na ok. 30 hz itd.

[obrazekLUKASZ-292606_1.jpg] [obrazekLUKASZ-292606_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6984-100008656 1170266659_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do---> firebird

jestem w posiadaniu aktywnej tuby tonsil sas 250.

śr gł. niskotonowego to 25 cm ,a bas reflex zestrojony jest na ok. 30 hz itd.

[obrazekLUKASZ-292607_1.jpg] [obrazekLUKASZ-292607_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-6984-100008658 1170266663_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Polik

...Wysiadłem z auta wieczorem...

Wygląda na to, że głośne słuchanie muzyki w samochodzie nie jest przeznaczone dla kierowcy czy pasażerów, lecz dla ludzi na ulicy, ...oraz kumpli :-)

---> do Firebird

cyt.to Tonsil robi CarAudio, no proszę.

>Ja mam Bazookę

Dobre,dobre ja też jak :)

Mam nadzieję ,że napiszesz co masz za system-audio w aucie i ile akumulatorów wożisz by słuchać muzyki ;)

--->do LeStat

cyt. Ale, po co ludziom tuby w samochodach skoro w środku i tak nie słyszą tego najniższego basu?

Posiadacze tub to urodzeni altruiśći -bezinteresownie dzielą się basem z przechodniami ;)

Uwaga ci naj-naj-naj-mniejśi są naj-naj-naj głośniejśi i patrzy na nich cały świat , są wielcy...

LeStat, Polik

Wcale nie musi być głośno i dla sąsiadów. Nikt nie słucha moich "wyjców". To z kilku powodów.

1. nie lubie rozpraszającego hałasu ulicy i pisku opon (moich, oczywiście:) kiedy słucham ulubionej muzyki

2. 4X41W z radia+ 45W tuba wszystko ustawione max. 50-75% mocy, potrafi zagrac głośno ale tylko przy podkręconych szybach, poza samochodem...może wieczorem, na pustym parkingu.

3. nie o moc chodzi, a raczej o jakość. Dlatego zainstalowałem

Przód: Infinity Kappa (tweetery na desce, skierowane na szybę, midbas w drzwiach, Green Cone)

Tył: Infinity Reference (6,5" 2-drożne, Blue Cone)

Tuba: Bazooka EL-8" /45w

Serce: Panasonic CQ-VX 2200U (CD/TAPE/EQ/DSP)

brzmi bardzo miło

w środku :)

polecam

FB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Firebird : tweetery lepiej skierowac tak jak Ty masz na szybe , czy moze ustawic je pod szyba i w strone sluchaczy ? jezeli w strone szyby to jak dokladnie ? mozesz mi pokazac jakies zdjecie albo narysowac ?:-) dzieki z gory

-------->do Firebird

Ja używałem radia SONY XR C6220 R +tubę aktywną Tonsil SAS 250 + PÓLKA GŁOŚNIKOWA W F 126p-niestety tylko przez miesiąc !!! z powodu , złodziejstwa jakie panuje -jak zabrałem radio i tubę to wybito mi tylnią szybę i próbowano wyrwać półkę głośnikową -którą specjalnie przykręciłem na mocne kątowniki -pod punkty mocowania tylnich pasów bezpieczeństwa. Zestaw kosztował ok.1900 zł i wylądował na szafie zamiast służyć, za szybę zapłaciłem ok. 80 zł...

Obecnie jeżdzę VW Passat 5 generacji w aucie jest dobry alarm i mocne zamki -tylko dlatego auto posiada w ogóle ''podstawowe audio'' (Radio Pioneer KEH 2700 + solidny fabryczny zestaw głośnikowy dwa niskotonowce + dwie wysokotonówki na wysokości lusterek wstecznych-są dobrze wkomponowane mam nadzieje ,że nie przez pięknoduchych stylistów ,a przez doświadczonego akustyka ;).

Prosty zestaw bez finezji ,ale gra naprawdę ciekawie-miękki basik,ładna góra,przyzwoite stereo :) -tego da się słuchać ,a wspaniałe wyciszenie Passata oraz opływowa bryła nadwozia tego auta stwarza godne warunki do słuchania muzyki :)

Ukryta Zawartość

post-6984-100008492 1170266882_thumb.jpg

post-6984-100008493 1170266880_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Przy opisie szczytowych kolumn Lumley natknąłem się na opinię, że to nie przypomina już już głośnika, tylko broń dźwiękową ("noise weapon"). To samo dotyczy chyba samochodowych subwooferów, które rażą nie do wnętrza bynajmniej (gdzie siedzi sobie operator), tylko dookoła w znacznym promieniu.

cyjanopan

zależy jak lubisz. Umeszczenie głosników płasko na desce i skireowanie ich na szybę pozwala zniwelować efekt tzw."cykania", jednoczesnie rosprasza i miesza sygnał obu kanałów. Lubię taka prezentację. Natężenie tego efektu będzie w dużej mierze zależało od wielkości i pochylenia szyby.

Widziałem kiedys gostka, któremu tweetery zwisały z góry na wysokości uszu :) każdy ma jakies zboczenie ;)

Poszukaj własnego "sweet point", własciwego dla twojego auta i ucha.

Polik

Dobre radio. Miałem wczesniej takiego samego SONY u mnie. Dziś gra w samochodzie żony. Lubiłem to "rockowe" brzmienie :)

Jozwa

masz rację tylko w przypadku tych, którzy stosują dwie 12" na 400W. Musza oni trzymac otwarte szyby, bo bas by ich udusił ;)))

Taka mała "tubka", jak ta moja np. stanowi tylko uzupełnienie dla pozostałych głosników, dzięki czemu można pozbawić ich pbciążenia basem, dzięki czemu nigdy nie zapierdzą ani zabuczą :) i całość gra o niebo lepiej.

Niedrogie, sensowne i godne polecenia rozwiązanie.

Według mnie wszystko co większe od 10" i 50W jest na pokaz, czy raczej na "posłuch" dla przechodzących na pasach panienek ;))))

pozdrawiam kolegów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.