Skocz do zawartości
IGNORED

CD z regulowanym wyjściem ???

Tymian

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie laika: czy końcówka mocy podłączona do CD, które nie ma regulowanego wyjścia zagra pełną swoją mocą??? Jeśli tak to czy CD z regulowanym wyjściem podłączone do końcówki mocy to dobry pomysł czy nie wprowadza się w ten sposób zniekształceń, szumów, spadek dynamiki itp...? I prośbą o propozycje CD z regulowanym wyjściem (najlepiej z pilota) w kwocie do 2000 zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/17047-cd-z-regulowanym-wyj%C5%9Bciem/

To zalezy od dopasowania: poziomow napiec CD i koncowki oraz impedancyj (tu moze byc klopot). Jesli CD ma po prostu potencjometr w koncowych stopniach analogowych to lepiej, jesli regilacja jest cyfrowa - gorzej.

cd z regulacją za pomocą potencjometru(+pilot) Onkyo DX7511 a przy okazji bardzo dobra korekcja błędów tzn. czyta wszystko i nawet zajechane płyty ,nie czyta cdrw ale to zaden problem.Swego czasu miałem hybrydową końcówke mocy Vincenta i tylko przez wyjscie regulowane mogłem podłaczyć cd (brak potencjometru regulacji głosnosci w wzmacniaczu)

Dodałbym jeszcze SONY 222 i SONY 228 ESD. Ciekawy zbieg okoliczności - właśnie dzisiaj odbieram kupioną z drugiej ręki końcówkę ROTEL RB 971 MKII, ktorą zamierzam podłaczyć bezpośrednio pod regulowane wyjście ONKYO 9711. Ten wątek to jak wsam raz dla mnie..

od lat stosuje wlasnie takie rozwiazanie i nie ma najlepszych problemow

najpierw zbudowalem prosty pasywny potencjomer (widoczny na mojej stronie / dzial audio/projekty), a potem przerobilem moj aktywny przedwzmacniacz na pasywny..

xajas

www.jaschiks.com

U mnie jednak kombinacja z przedwzmacniaczem zagrała sporo lepiej. Moj poprzedni CD (denon 2560) podlaczony wprost pod koncowke zagral suchym dźwiekiem o wyraznie zubozonej palecie barw. Cała namacalnośc dźwieku gdzies uciekła. Próbowalem rownież kombinacji z obecnym CD podlaczonym wprost pod koncowke, ktora z tyłu ma potencjometr do regulacji głosności. Efekt taki sam.

Dziś po przeszło tygodniu oczekiwania zadzwonił do moich drzwi listonosz i przyniósł odtwarzacz, o który mogę wydłużyć ta listę: Philips CD-304. Gałka do regulacji jest tu całkiem spora umieszczona jest jednak z tyłu. Czy jest możliwośc regulacji również z pilota nie wiem, bo go nie mam.

Na wszelki wypadek zaznaczam, że nie jest to oferta handlowa, gdyż swojego nie zamierzam sprzedawać.

[obrazekLUKASZ-287938_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja już mam swojego rotela, oczywiście podpięty prosto do CD. I wszystko gra jak trza. Przy okazji pobija się mistrzostwo świata w audiofilskim konkursie na minimalną ilość gałek :-)

O!

[obrazekLUKASZ-287958_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CD z regulowanym wyjsciem - z tego co wiem to bardzo degraduje dźwięk.

dopiero w HI-ENDowych klockach jest to tak zrobione ,że faktycznie można pominąć preamp np.Accuphase i Wadia mają podbity sygnał o kilka decybeli.

Zwykłe CD z funkcją ściszania-obojętnie jaki potencjometr chyba nie unikniesz preampu.

Panowie,

może trochę nie w temacie, ale mam pytanie - posiadam analogowy tuner Yamaha T-7 (rocznik 80), który posiada dwa komplety wyjść - stałe i regulowane; Może oświecicie mnie, po co jest to stosowane... Wszak sygnał z tunera nie jest chyba tak dobrej jakości, by puszczać go bezpośrednio na końcówkę mocy ??

Po co? Zazwyczaj chodzi o to, by dopasować siłę sygnału do siły sygnału z innych źródeł. Tak, aby przy przełączaniu źródeł nie popłynęła krew z uszu ;-) Często przy tym ta regulacja umieszczana jest z tyłu. Jednocześnie skraca to drogę sygnału, jak i też stanowi wskazówkę, iż chodzi raczej o jednorazowe wykorzystanie tej możliwości a nie stałe kręcenie. Ale jeżeli jest z przodu, to możemy sobie pokręcić.

A jak ktoś słucha tylko radia to może podpiąć koncówkę mocy. Czemu nie?

-> Rafał

dzięki, ale nadal jestem sceptyczny, co do takiego (połączenie bezpośrednio z końcówką mocy) przeznaczenia wyjścia regulowanego w tunerze ;-) Jakoś mi to nie pasuje... A może ma to związek z regulacją poziomu sygnału przy nagrywaniu na magneofon ?? Co o tym myślisz?

co do umiejscowienia potencjometru - w obu moich klockach z taką funkcją (CD oraz tuner) regulacja poziomu sygnału znajduje się z przodu ;-)

A czym różni się tzw. przedwzmacniacz pasywny od regulowanego potencjometrem wyjścia w CD lub w tunerze? Pomijam tu przełącznik wejść w tym pierwszym... Z punktu widzenia "czystości" sygnału , najkrótsza droga jest właśnie przy takim bezpośrednim połączeniu. Poziom sygnału... tak czy siak na końcówkę trafia on regulowany od zera do ..w moim przypadku do nie do wytrzymania, o co więc chodzi z tą degradacją? Jeżeli do tego ten potencjometr w CD lub tunerze jest dobrej klasy, a przy okazji sterowany z pilota ( jak w przypadku mojego ONKYO 7711), to nie widzę przeszkód. Jedyną chyba może być to, że ktoś używa jeszcze innych źródeł, wtedy istotnie...

-> skali

Ja się oczywiście zgadzam, że takie wykorzystanie wyjścia regulowanego w tunerze jest prawdopodobne i - być może oraz w miarę możliwości - wskazane ;-) Ale nigdy i nigdzie nie spotkalem się z takim połączeniem tunera i wzmacniacza i stąd mój sceptycyzm Co innego przypięcie odtwarzacza CD - to jest powszechnie stosowane ;-)

Muszę kiedyś spróbować takiego połączenie i na własne uszy przekonać się, czy jest lepiej, czy nie - niestety na razie nie mam szans bo mój wzmacniacz nie jest wyposażony w odpowiednie wejście (ma tylko "pre out")...

Powód dla ktrego nigdy się nie spotkałeś jest bardzo prosty - po prostu aż takich fanatyków radia za wielu nie ma. Ale - dlaczego nie? Zastrzeżenia dotyczące regulacji głośności z pilota odtwarzacza CD podpiętego bezpośrednio do końcówki mocy wiążą się ze sposobem tej regulacji i chyba nie obejmują bezpośredniej regulacji na stopniu analogowym odtwarzacza.

Jeśli jest - i jest regulowane - wykorzystaj wyjście słuchawkowe! Może to nie jest idealne rozwiązanie, ale np. po wymianie na lepszy wzmacniacza operacyjnego jaki się tam znajduje na lepszy, na OPA2604/2134/2132 itp. będzie to dobre wyjście regulowane. Potencjometr można też wymienić na ALPSa, PICHERa. Koszt łączny 0-50zł więc może warto?

AKAI CD-55. Regulacja gałką na przednim panelu. Jest taki wystawiony na Allegro i widać to dobrze na zdjęciach. Co ten model poza tym wart nie wiem i nie wypowiadam się. Ale spełnia kryterium podane w pytaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.