Skocz do zawartości
IGNORED

Smooth Jazz - jakie kolumny?????

marc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od mniej więcej 2 miesięcy poszukuje kolumn do mojego zestawu stereo i muzyki takiej jak w tytule. Przeczytałem wszystkie wątki na forum, przesłuchałem wszystko co znajduję się w sklepach w prowincjonalnym Olsztynie. Coś mi się zdaje, że bez podróży do Warszawy się nie obędzie. Niemniej jednak na podstawie lektury mam swoje typy w cenie do około 3500 zł. Są to:

1. AA Mimas II - nie słuchałem (nad czym ubolewam), ale Wasza opinia i cena są bardzo zachęcające

2. Acoustic Energy Evo3 - też nie słuchane, ale podobnie jak wyżej,

3. Vienna Acoustics Bach - podobnie jak wyżej

4. Wharfedale Evolution 30 - słuchałem ich chyba już siedem razy, sprzedawca ma mnie po dziurki w nosie (pewnie) - cóż z dostępnych kolumn na Olsztyńskim rynku zagrały najlepiej (a na pewno lepiej od posiadanych przeze mnie B&W 603 S3), ale ta cena 3500 zł i nie najlepsze noty w prasie.

Prośba? - co powinienem wybrać, może inne typy w podobnej cenie. Aha, czy jest w Warszawie sklep, gdzie możnabyłoby posłuchać większość z tych kolumn?

https://www.audiostereo.pl/topic/17049-smooth-jazz-jakie-kolumny/

btw

Rzeczywscie Ol to dziura. Wiem bo mieszkam tutaj. Proponuje jeszcze posluchac czegos z serii Monitor Audio Brozne/Silver jak bedziesz w wawie. Moze spodoba ci sie jak graja akurat:) AA Phoebe tez podobno swietny produkt lepszy od Evo 3 z tego co czytalem;) Niestety nie ominie ciebie podroz do Wawy.

-->marc, podobają się?

To dobrze, znaczy się Tobie pasują(a wyłącznie Tobie i ew. Twoim bliskim ich dzwięk ma odpowiadać).

Jedyny problem jaki teraz masz to fundusze, bo recenzje w prasie się nie liczą.

Pamiętaj że recenzent napisze to co mu "góra" każe, a to co będą mu "kazać"(ew. sugerować) aby napisał, jest uzależnione od tego ile za recenzję i/lub reklamy zapłacił dystrybutor danego sprzętu :P

>Lt_Bri

Zgadzam się, że recenzje się prawie nie liczą. Ale czy one mi pasują to nie wiem - zagrały najlepiej z dostępnych w Olsztynie, ale czy lepiej np. od takich dużo tańszych Mimas? Muszę chyba udac się do Wawy.

Na allegro znalazłem kolumienki Vienna Acoustic BACH za prawie 3000 zł z opcją kup teraz. Są używane - ale podobno są w stanie idealnym. Pytanie czy warto? Gdzieś wyczytałem na forum, że takie używane kolumny chodzą po 2000 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

LtBri napisał: "Pamiętaj że recenzent napisze to co mu "góra" każe, a to co będą mu "kazać"(ew. sugerować) aby napisał, jest uzależnione od tego ile za recenzję i/lub reklamy zapłacił dystrybutor danego sprzętu :P"

Nieładnie trochę tak pisać, nie mając w ręku dowodów, nie uważasz? Dla mnie w każdym razie jest to zarówno głupie, jak i obraźliwe.

Wracając do tematu, co do Wharfedale - oczywiście, jeśli ci się podoba jak grają, to bierz i tyle. Sam przez kilka lat miałem kolumny które niezbyt podobały się red. Kisielowi z Audio. Ale czyż ja jestyem Kisielem? W końcu to ma się mnie podobać.

-->jozwa maryn, to są tylko takie moje przemyślenia :)

Ale sam przyznasz że naciągane się wydaje że 100%(no, niech będzie nawet wiekszość zamiast tych 100%) dziennikarzy w Polsce jest całkowicie niezależnych od swoich pracodawców?

Za to logiczne się wydaje że pracownik robi to co szef mu mówi ew. szuka nowego zajęcia.

A rzetelnosć wobec czytelnika kosztem reklamodawcy etc. jeszcze bardzo powszechna (niestety) u nas nie jest (choć już się pojawiają wyjątki -->moze to znak zmian na lepsze?).

A co do kolumienek, może warto poszukać czegoś wśród starszych konstrukcji ( choć tu może być ciężko z odsłuchem na miejscu...).

Marc jeśli jesteś zainteresowany kolumnami do smooth jazzu to mam na sprzedaż audiofilskie monitor audio bronze 1 i jestem z Olsztyna.Monitorków tych nie uświadczysz na olsztyńskim rynku.Ostatnio widziałem je na Allegro ze 2 miesiące temu i sprzedawał je ktoś z Olsztyna.Jestem również z Olsztyna i jeśli jesteś zainteresowany to moge przesłać zdjęcia i oczywiście zapraszam na odsłuch.mój adres [email protected] zapewniam Cię że są idealne do lekkiego smooth jazzu.

>surovy77

Proszę podeślij zdjęcia na maila (jest w "o mnie").

Wczoraj wyczytałem, że Mimas II oparte są na przetwornikach Tesli. No to budzi moje obawy - czy rzeczywiście są to kolumny warte pod względem dzwięku ponad 3000 zł, jak twierdzi Audio Academy. Czy posiadacze tych kolumn mogliby coś na ten temat powiedzieć. Większość pozytywnych opinii o tych kolumnach pochodzi od osób słuchających tych kolumn raz, może dwa. Natomiast nie znalazłem osoby, która te kolumny kupiła.

Marc napisz mi swój mail bo wyszukiwarka jest nieczynna nie mogę wejść w stronę o Tobie.Jeśli oczywiście jesteś jeszcze zainteresowany bo widziałem że już jesteś konkretnie zdecydowany na kolumny.

marc ... nie słuchałem powyższych głośniczków , ale postaraj się posłuchać NHT .... nieważne jaki model ... super one czy dużych np. 2,5i ... ( max do 2800zł ) ...(ebay ) .....a ( po polskiemu ) ... zdziwko Cię chypnie.... Tak jak i mnie.... szczególnie przy polskim piwie... Na zdarowie... amigo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.