Skocz do zawartości
IGNORED

Chetni na projektor NEC HT-1100

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupic dla siebie projektor NEC HT-1100 w USA. Jest to fantastyczny projektor do kina domowego (HT w nazwie oznacza Home Theater), technologia DLP dark chip, kontrast 3500:1, native resolution 1024/768, pasmo video do 100mHz (!!!), rozdzielczosci 720p, 768p, 1080i, 1080p, wejscie cyfrowe DVI, piekne naturalne kolory, czystosc obrazu bez "noise", cichutka praca, zarowka na 3000 godzin. Jakosc wykonania NEC to inna klasa jak infocusy, optomy i benQ.

Projektor jakoscia obrazu lezy miedzy Panasonik PT-AE700U (przewyzsza go wyraznie jak rowniez Sony VPL-HS51) a Sharp em XV-Z12000U i Runco CL-710 (te dwa ostatnie sa znacznie drozsze a tylko minimalnie lepsze i to nie we wszystkim, porownywalem...) NEC-a oglada sie fantastycznie, nie mysli sie ze moze byc cos jeszcze lepszego, poprostu wciaga na amen.

Otoz moge zamowic kilka sztuk w firmie wysylkowej w USA (gdzie przebywam) i zbic cene w dol. Mam juz chetnego znajomego w USA i siebie i prawdopodobnie jeszcze jeden znajomy wezmie. Najtansza oferta w miare wiarygodnej firmie wysylkowej w USA to $2750. Cena w Polsce to ponad 24 tys. PLN brutto, prawie 20 tys. netto (taka znalazlem ale moze ktos sprzedaje taniej, w kazdym razie jest to nieporownywalne...). Licze na zbicie ceny tak abym mogl odsprzedac osobie zainteresowanej za $2500, projektor bylby do odbioru w Polsce, NOWY oczywiscie, ale pudelko bedzie otwarte z 2 powodow 1. bede musial sprawdzic na miejscu w USA czy dziala, bo nieoplaca sie odsylac z Polski 2. pewnie celnicy i tak otworza paczke i beda weszyc, ale to juz moj problem.

Kto bylby ewentualnie chetny? Narazie nie jest to zobowiazujace, ale prosze sie zastanowic przed deklaracja...

[obrazekLUKASZ-287103_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17082-chetni-na-projektor-nec-ht-1100/

ale widze, ze jasnosc niezbyt duza 1100, nie wiem czy to wystarczy, do ekstra zaciemnionego pokoju pewnie tak, ogladam u siebie na 2m ekranie i nie uwazam zeby bylo za dobrze z jasnoscia, a wedlug specyfikacji projektor ma 1500,

tak jak piszesz z cena to ciekawa propozycja, gdybym byl na etapie kupna ciezko bym sie zastanowil, a tak benq6100 musi wystarczyc na jakis czas, za dwa lata bedzie mozna kupic podobny lub duzo lepszy w cenie obecnych niedrogich dobrych benq

wysoka jasnosc ma znaczenie w projektorach multimedialnych tj. takich na ktorych firmy robia prezentacje z komputerowa na szkoleniach itp. aby ludzie mogli robic notatki przy wlaczonym swietle i widziec poprawnie obraz...

W kinie domowym 1100 to i tak b. duzo, w wiekszosci przypadkow 500-600 lm to optimum w tzw. cinema mode lub econo mode. Inne sprawy sa duzo istotniejsze w projektorach zaprojektowanych i skalibrowanych pod katem jakosci obrazu w kinie domowym.

Mowimy o tu i teraz! Za 2 lata NEC zrobi nowszy model ktory i tak rozlozy budzetowe benQ tak jak obecny to robi.

W przypadku NEC HT-1100 mamy pewnosc, ze za 2 lata bedzie nadal reprezentowac wysoki poziom i cieszyc oczy. Moze nawet dopiero wtedy niektorzy w pelni wykorzystaja jego mozliwosci HDTV. Nie znaczy to, ze jest to projektor "za dobry" jak na chwile obecna. Wg mnie jest to projektor OPTYMALNY, aby miec troszke lepiej trzeba dac 3-8 tys. USD wiecej.

2500$ to jestem za krótki, ale gdybyś kiedyś trafił PT-AE700 w dobrej cenie to proszę o info.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

z tego co piszesz i jakich porownan dokonywales w poszukiwaniach od dluzszego czasu nawet trudno miec watpliwosci, ze twoj wybor jest przemyslany i trafny do kina, chociaz ciekawi w jakich warunkach i na jak jasnym ekranie ogladales

Americano,

ten NEC to chyba dobry pomysł. Rozglądałem się w Warszawie ale ceny są chore. 2500$ to naprawdę dobra cena. Chyba bym sie pisał. Sprawdź jeszcze jak jest ze skanowaniem progresywnym - czy jest dla PAL czy NTSC i czy można ewentualnie to jakoś przestawić. I jak jest z matrycą? 4:3 czy 9:16? Musze się zorientować jak jest z przesyłką i jakie cło (jeśli jest - może nadać jako gift?) Napisz do mnie na maila >[email protected]<

Pozdrawiam

.

Otli

akceptuje sygnaly video : NTSC, NTSC4.43, PAL, PAL-M, PAL-N, PAL-60, SECAM, HDTV: 1080p, 1080i, 720p, SDTV: 576p, 576i, 480p, 480i.

Progressive jest (wszedzie gdzie jest p - to jest progressive, i - interlaced). Progressive odnosi sie do akceptowania sygnalow HDTV, mozesz podlaczyc DVD player wyjsciem DVI cyfrowym lub z komputera i miec 720p, 1080i lub nawet 1080p (ale takiego playera chyba jeszcze nie ma). Matryca akceptuje 16:9 ale troche zaweza pole (zaciemnione paski co jest normalne). W tym NEC-u jest jednak unikalna mozliwosc wykorzystania calej powierzni matrycy w 16:9 przez dokupienie anamorphic lens - dodatkowej soczewki, jednak jest to droga zabawa (ale i tak dobrze ze jest mozliwosc, mozna w przyszlosci sobie to dolozyc).

Panasonika PT-AE700 nie chce, nie wchodzi w gre.

Wszystkie parametry ze strony NEC :

Ukryta Zawartość

Dobrze, ze zauwazyles, ze cena bylaby swietna, nie wiem nawet czy sie uda, nie chce zarabiac na tym tylko troche miec taniej dla siebie i znajomych. Nie martw sie sprawami przesylki i cla, cale ryzyko biore na siebie, odbior w Polsce (jak wszystko wypali i uda mi sie wynegocjowac super cene tutaj). Dobrze, ze chociaz jedna osoba juz kuma, ze to swietny temat i okazja a liczba sztuk bedzie ograniczona.

Ukryta Zawartość

americano wybacz,że wpycham się między wódkę a zakąskę.

Urządzenie które wybrałeś wg testów jest bardzo dobre i polecam.

Korzystając z tego, że mogą tu zawitać osoby chcące kupić projektor pozwolę sobie ogłosić, że mam do sprzedania nowy Benq PE7800 za 5950zł.

Nabyłem go w zeszłym tygodniu jako świadomy wybór nagrody z firmy (część kasy dopłaciłem), ale moja druga połowa po 2

godzinnej prezentacji, chociaż obrazem jest zachwycona, jest przeciwko, że to musi gdzieś stać, a nie podoba jej się żeby

wisiało, a co z ekranem, itp.

Jakość wykonania rewelacyjna. Z tego co czytałem na AVSforum Benq robi projektory także dla Toshiby i NECa.

Sama waga urządzenia (7.5 kg) świadczy, że nie użyli byle jakich materiałów.

z tego co widać na zewnątrz to porządne aluminium, szkło, plastik.

Inna ważna rzecz to szczelna optyka, kurz do środka układu optycznego się nie dostanie.

Kabli więcej niż napisane w instrukcji.

Trzyletnia gwarancja.

O obrazie nie będę pisał, bo w wielu miejscach w sieci można znaleźć informacje, że obraz praktycznie nierozróżnialny między nim a topowym PE8700.

Tutaj np.:

Ukryta Zawartość

po prezentacji PT-AE 700, PLV-Z3 i PE7800 decyzja jest prosta tylko PE7800.

Test:

Ukryta Zawartość

Tutaj kilka moich fotek:

Ukryta Zawartość

Jednocześnie zachęcam do kupna wybranego przez americano NECa bo urządzenie to zasługuje na miano referencyjnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Meloman

rozumien ze pytasz mnie a nie Grzenia: )

Forma platnosci gotowka, zaliczka niekonieczna (ufam ze osoba ktora "zamowi" sie nie wycofa, narazie nie ma zadnych zobowiazan, ja tez nie wiem czy sie uda w takiej cenie, ale najblizsze dni to wyjasnia). Osobiscie mnie nie bedzie, odbior bylby od mojego ojca w W-wie. Kasa w $ lub PLN, przy odbiorze. Zero ryzyka jesli ktos ma obawy...

americano

Ta dodatkowa soczewka to jest coś w rodzaju takiej nakładki (?)

[obrazekLUKASZ-287855_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano,

sorry ze tak sie wetne, ale cos ten NEC nie bardzo spelnia zalozenia HDTV... matryca wybitnie "komputerowa" (10248768, format 4:3)... zacytuje za projecotrcentral.com:

"First, the alternative to getting a 16:9 format on an XGA projector is to use just a portion of the XGA display, which is 1024x576. The remaining 192 lines are blacked out, and they are seen as black bars on the screen. That means 25% of the pixels, and 25% of the potential light output of the projector is disabled. By using the anamorphic lens you use 100% of the pixels and 100% of the light output, and you end up with no black bars above or below the 16:9 image."

obraz HDTV bedzie zatem skalowany, nawet ten nizszy (720p).

Oczywiscie nie przeczy to temu, ze ten NEC moze miec w praktyce faktycznie super obraz, nie o wszystkim wszakze decyduja te magiczne cyferki, rozdzielczosci, przeploty itd.

Dziwi mnie jednak troche takie podejscie NEC-a w kontekscie tych literek HT (choc nie brak zwolennikow matryc 4:3 w kinie domowym).

Zibi

zgadzam sie co do matrycy w Nec-u. Jest to typowa matryca XGA. Zalety: dobre dopasowanie do sygnalu XGA z komputera 1024x768 oraz bardzo dobry obraz z formatow 4:3 jak zwykla TV.

Z komputera mozna poscic DVD np. z programu Power DVD (ja uzywalem kompa do projektora CRT i bylo swietnie).

Power DVD rowniez dobrze potrafi przeskalowac sygnal do formatu 4:3. W formacie wide screen NEC uzywa efektywnie 576 linii (tak jak np. infocus 5700). Natomiast z anamorphic lens mamy mozliwosc wydusic 768p (wykorzystanie pelnej matrycy).

Prawdopodobnie nie dostane takiej ceny jak oczekiwalem. Jednak trzeba dac za niego ok. $2700 tutaj i nie chca zabardzo spuszczac, przy wiekszej ilosci oszczednosc jest nieduza :(

Wiec nie ma szans abym mogl sprzedac w Polsce "nadwyzke projektorow". Sorry jak narobilem smaka...

Jesli go kupie to raczej nie na odsprzedaz do Polski.

Przy okazji chcialem sie zapytac - jak wyglada sprawa z zasilaniem projektorow kupionych w stanach - w informacjach o projektorze jest 100-240 V ale czy to kazdy model ma taki zakres czy w stanach sa wersje na 110 a tylko europejskie maja 230 V? Pytam sie bo znajomy w maju jedzie do stanow i zastanawiam sie czy by mi nie przywiozl BenQ6100 bo tam juz za ok. 780$ mozna kupic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.