Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje ROTEL-RCD 951

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Mój Rotelik ma osobne trafo na analog, osobne ma PCM69, osobne ma zegar, zostało mi dodanie trafa dla PMD100 (tylko gdzie się to zmieści?) oraz rozdzielić zailanie wyświetlacza i układu sterującego.

LeStat, jedno ani dwa nie wystarczą niestety. Wystarczy spojrzeć ile fabrycznie jest tam odczepów :-) Ale fabrycznie tez nie ma dedykowanego zasilania DAC, to koniecznie na początek sobie zrób. A o efektach sam nam napiszesz :) Przetwornik zasilany jest z gałęzi analogu +, więc pokwantyzacyjne śmieci lecą nam na cały analog, a tętnienia w zasilaniu analogu zakłócają nam prace DAC. Dalej niestety filtr i zegar zasilane są z tej samej części co serwo, tez trzeba oddzielić. No i .. robi sie calkiem calkiem, stabilizatory dobre trzeba do tego LT1086CT lub tansze LM1086IT tez bardzo dobre, pamietaj jednak o innej konfiguracji nozek !

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Czyli co najmniej trzy.

DAC i PMD na wspólnym zasilaniu?

A jakie są parametry do tych traf?

Ja na razie raczej nie będę grzebał w swoim CD, gra OK, ale może w niedalekiej przyszłości dam komuś do przeróbki, lub sam zmajstruje jak posiądę do tego odpowiednią wiedzę :) wtedy zajrzę w ten wątek i będzie jak znalazł.

Do tej pory jeszcze nie podnosiłem mu maski i nie wiem dokładnie jakie zmiany wprowadziło mu LCaudio.

.Jeszcze raz: 1-analog toroid TST 40VA 2X15V(z Indela cholernie głośno buczy- do wymiany,zagłusza nawet 300-tkę wzmacniacza), , 2-zegar - TSZ 5VA -9V-obud. zalew. żywicą, 3-PDM- TSZZ 2,4VA-6V, 4-DAC- TSZZ 2,8VA-6V, i 5 to orginalny sterowanie-wyświetlacz.

Wyczytałem, że do LClocka jako odzielny zasilacz potrzeba max. 60mA DC i 220V AC / 12-18V DC.

Zegar ma własny precyzyjny stabilizator i każde zlokalizowane w CD napięcie z zakresu 8-20V DC może być użyte do zasilenia.

Próbował ktoś RCD 951/971 jako transport? Pytam dlatego że wstepnie zaklepalem sobie czesci do budowy non oversampling dac, jak sie nie spisze to pojdzie do żyda :-)

• 1 rok później...

Mam szybkie pytanie: czy Rotel RCD 951 czyta CD/RW?

CDR-y czyta bez problemu, ale po raz pierwszy włożyłem mu płytkę cd/rw firmy datex nagraną przeze mnie z kilkoma próbkami i nic. Komunikat na displayu "No Disc". Wypaliłem w Nero.

Ten typ tak ma?

te lasery czytają RW, są jednak fabrycznie tak ustawione aby odbicie światła z powierzchni RW było niewystarczające (mniejszy współczynnik odbicia). Zdażają się egzemplarze z fabrycznym nastawem (zaklejone pr) czytające RW jednak stosunkowo żadko. Wystarczy niemal dotknąć pr w o ile dobrze pamiętam lewą stronę i czyta aż miło.

pzdr.

>opteron

Myślałem też, że użyłem nieodpowiedniej płytki nieprzystosowanej typowo do audio, ale widzę, że może być też inna przyczyna.

Gdzie dokładnie jest ten "pr", może jakaś fotka?

>>opteron

czy robiąc oddzielne zasilanie dla cyfry ciąłeś ścieżki czy wylutowywałeś scalaka i wyginałeś mu nogi? Najgorsze jest zawsze to że po cięciu i ewentualnym powrocie poprzez łączenie srebrzanki zawsze już nie jest tak samo :/

LeStat, pr jest tylko jedna, ulokowana na głowicy, bardzo łatwy dostęp.

saczek_XTRM ciąłem ścieżki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1122-100000283 1170308988_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>opteron

Jeszcze zapytam, czy jeśli zmieni się to utawienie "pr", to może mieć jakiś negatywny skutek przy odsłuchu normalnych płyt CD? Może będzie mniej audiofilsko :-)

Otatecznie nie muszę przecież słuchać płytek cd/rw, a cdr-y od czasu do czasu w zupełności mi wystarczą.

>>LeStat, 10 Sty 2007, 22:22

nie wiem akurat jak w tym modelu, ale ogólnie mogą wystąpić pewne komplikacje - np utrudniony odczyt oryginalnych płytek (ale nie musi mieć coś takiego wcale miejsca). Dwa, że trzeba pamiętać o tym że zwiększając moc lasera, przyśpieszasz jego zużycie, więc jak kręcisz to wiedz co robisz :)

W tym modelu NIE występują żadne komplikacje, żywotkość lasera i tak jest ograniczona żywotnością mechaniki a koszt nowego, całego mechanizmu to 25zł więc czym się przejmować? Jak zechcesz mieć zdolność odczytu RW to już będziesz wiedział jak to zrobić.

pozdrawiam

W związku z tym laserem, mam jeszcze takie lamerskie pytania:

Czy samą tą regulacją mocy można sobie teoretycznie poprawić, albo o zgrozo pogorszyć dźwięk?

Czy musi to być ściśle określona parametrami moc, lub mieszcząca się w pewnym dozwolonym zakresie dla danego urządzenia?

Czy laser ma taką samą moc we wszystkich urządzeniach?

>Czy samą tą regulacją mocy można sobie teoretycznie poprawić, albo o zgrozo pogorszyć dźwięk?

Ani się nie poprawi ani nie pogorszy, będzie śmigał jak świeżo kupiony. Można jedynie poprawić albo pogorszyć odczyt - czas dostępu do ścieżki, etc

>Czy musi to być ściśle określona parametrami moc, lub mieszcząca się w pewnym dozwolonym zakresie

>dla danego urządzenia?

musi - ustawienie zbyt dużej mocy lasera spowoduje brak odczytu żadnej z płyt, podobnie jak w przypadku zbyt małej mocy lasera. Są jednak czasami wyjątki - ustawienie większej mocy może umożliwić odczyt CD-RW przy nie utrudnionym odczycie CD-R, oryginałów, etc (wszystko zależy od tego co sobie producent ubzdurał). Nie mniej jednak moc lasera MUSI zawierać się w określonym przedziale, inaczej będzie "Error"

>Czy laser ma taką samą moc we wszystkich urządzeniach?

Szczerze mówiąc nie wiem, ale wydaje mi się że nie bo są stosowane różne scalaki i chyba same diody. Jak do tej pory przerobiłem na wylot tylko CDM2/10. Może ktoś się lepiej orientuje to lepiej odpowie na to pytanie..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.