Skocz do zawartości
IGNORED

Czyszczenie głośników

fv

Rekomendowane odpowiedzi

Zwilżona szmatka w wodzie(bardzo delikatnie)? Chyba też nie bardzo?

Czym są pokrywane kopułki("lepkie"). Co to za środek? bo niestety mało informacji znalazłem.

Ferrofluid ma za zadanie chłodzenie cewki głośnika (większa moc ale to też zależy...) i nie powinien wyciec.

Choć wiem, że ludzie specjalnie usuwają ferrofluid z nowych głośników (słyszałem praktyce pewnej firmy). Ponoć zapewnia to jeszcze lepsze wysokie tony. Niestety od strony praktycznej nie podjął bym się tej operacji(nie mam zamiaru i pojęcia i sensu też nie widzę).

Co do czyszczenia to chyba sobie chwilowo odpuszczę(pomyślę jeszcze). Przejrzałem sporo stron i nic konkretnego nie znalazłem na temat tego lepkiego pokrycia i ewentualnego czyszczenia(poza pędzlem).

Mile widziałbym wypowiedzi osób zajmujących się Vintage kolumnami tam jest to problem nagminny.

Jakby co to jestem otwarty na wszelkie informację na ten temat.

A tak, jeden z kolegów polecił mi glicerynę na szmatce(ircha od okularów)? Poszukam jeszcze informacji w tym temacie.

Większość niemieckich głośników z tamtego okresu (Grundig, Canton, Heco, Braun) ma nasączone kopułki - tak aby były "wieczne". Minusem jest to, że wszystko się do nich przyczepia i raczej ciężko to usunąć. Gdzieś czytałem, że ponoć jakiś uparciuch mozolnie i delikatnie odklejał kawałeczki kurzu z kopułek szmatką z mikrofibry (vileda czy coś takiego) nasączoną w coca-coli. Wiem, że śmiesznie to brzmi, ale cola rozpuszcza np. gumę do żucia zaplątaną we włosy (możecie sprawdzić) więc może to jest jakiś sposób.

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj ktoś opisuje jak oddawał takie "lepkie" głośniki Grundiga do regeneracji, podobno wyniki bardzo dobre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ok przeczytałem ale raczej nie będę oddawał ich do regeneracji (nieopłacalna zabawa jak na takie kolumienki)

Znalazłem coś takiego kolegi Gregaudio"

"Z kurzem nic nie zrobisz jednie można podskubać na mokro same włoski pyłu, Nie powinno to mieć dużego wpływu, raczej estetyka tylko.

• 2 tygodnie później...

Usunąłem w większość zabrudzeń z wysoko i średniotonówek. Użyłem delikatnie wilgotniej szmatki(nasączonej wodą) i większość włosów i "paprochów" zeszła. Głośniki pozostały lepkie. Cała operacja nie wpłynęła na jakość odtwarzania dźwięku. Wizualnie nie są jak nowe ale wyglądają już naprawdę nieźle(minimalne zabrudzenia pozostały, ale jestem bardzo zadowolony z efektu).

• 8 miesięcy później...

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem dynaudio DM 2/8. Od pewnego czasu zauważyłem że kopułki w głośnikach sa zakurzone a ze względy że są to kopułki jedwabne nasączone to kurz się świetnie do niech przykleja. Mam pytanie po pierwsze czy w ogóle jest sens to czyścić i czy ma to wpływ na dźwięk. Po drugie jeśli czyścić to jak? Wodą? Pędzelkiem na sucho? Jakąś szmatką? Jakimś preparatem? Czy ze względu że jest to kopułka nasączona to można te substancję wymyć? Czy ewentualne serwisy świadczą usługę nasączania ponownego kopułek? Jeśli któreś z pytań jest idiotyczne to bardzo przepraszam ale chcę rozwiać swoje wszystkie wątpliwości bo w sieci znalazłem mało informacji na ten temat.

pozdrawiam

Delikatny pędzelek np do makijażu, najlepszy to taki używany w kryminalistyce do nanoszenia tlenku(zdejmowanie odcisków , pędzelek z włosia wiewiórki) i sprężone powietrze ale z tym ostrożnie.

skk

Delikatnym pędzelkiem nie zejdzie bo juz próbowałem ostrzejszym. Syfki są powbijane i poprzyklejane. Czy dotykając kopułkę (oczywiście z umiarem) można ją w jakiś sposób uszkodzić? Co z przecieraniem wilgotną szmatką?

Jeśli ktoś ma kolumny z winylową okleiną (szczególnie czarną) to polecam najzwyklejszy spray silikonowy, najpierw myjemy dokładnie obudowy i potem trochę sprayu na szmatkę i porządnie polerujemy, efekt jest piorunujący!

Metoda ze sprayem silikonowym działa też idealnie na zmatowiałe gumowe zawieszenia w głośnikach, będą się błyszczeć jak nowe. Trzeba tylko uważać żeby nie usmarować membran i nie kupić też jakiegoś sprayu z domieszką smaru itp.!!

Ja używam tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.