Skocz do zawartości
IGNORED

Cyfrowe zwrotnice - audiofilski paradise

PawelP

Rekomendowane odpowiedzi

troche interesowalem sie tym tematem ale ostatecznie to chyba trzeba kupic gotowca. gdyz cena projrktu wykonania i oprogramowania wyjdzie duzo wiecej niz gotowy. Sam zdecydowalem sie na filtr analogowy bez bledow fazowych i choc ma to rozwlekla charakterystyke podzialu to bedzie dobrze grac. Wazne jest aby pasmo sredniotonowca bylo max szerokie i to max w gore np. do 5-8khz. Reszta pasma nie rzutuje juz tak bardzo na jakosc. Oczywiscie filtr cyfrowy sie przyda ale co mi po filtrze bez systemu mfb na glosnikach?

Senicz:

Masz rację, lepiej kupić gotowca, tylko że w rozsądnej cenie jest tylko DCX 2496 ( przetworniki można wymienić na lepsze) i ma tylko 48 dB/okt. , gdyby miał ok. 100 dB/okt. lub więcej .

jednak zbyt dzo cyfry to tez niedobrze - przyklad sony ktory mamtego cale poklady na pokladzie swoich klockow - a efekt kiepski bardzo. Pewnie juz za kilka lat kostki takich filtrow beda po 1$. Poczekamy.

Narazie robie specjalny filtr analogowy a maluch fazowych i tylko 12db. Ale gdy zasili sie sredniaka szerokopasmowego to ystarczy. warto cos zbudowac juz teraz a podmienic filtr gdy przyjdzie na to czas.

Narazie cyfrowe wzm mocy sporo stepuja analogowym szczegolnie w mikrodetalach gdyz sa one filtrowane przez stopnie wyjsciowe mocy gdyz przelaczniki mocy nie reaguja na tak male zmiany poziomow sygnalu. Wszystko ginie w pojemnosciach fetow kluczy wyjsciowych. Gra to gladko pieknie ale nie ma tego tchnienia ducha blaku i powietrza ...............

mfb to sensor na membranie i petla korekcji ruchu membrany. Max sprzezenia jaki mi sie udalo wycisnac to -40db ale uklad narazie nie jest stabilny. Normalnie to stosuje -20db. Przy pomocy technik cyfrowych niestety nie da sie bez sensora skorygowac ruchow membrany. Oczywiscie w zakresie ruchow sztywnego tloka ale uklad ma zalete tlumienia pasozytniczych tez. Bardzo to proste urzadzenie. Na mojej stronie sa dokladne opisy jak to zrobic.

uzyskuje sie linearyzacje drgan membrany oczywiscie w zakresie pracy jej jako tloka sztywnego. Redukcja znieksztalcen wszelkiej masci i radykalna poprawa dzwieku. kto nie slyszal jak gra system z mfb z korekcja -20db ten nie wiem jaki jest mozliwy dzwiek do uzyskania ze zwyklych kolumn. System bardzo tani i latwy do zrobienia. Dlaczego firmy tego nie robia? a wola wciskac kit o kultowym brzmieniu klockow i sprzedawac chale za duze pieniadze. Na as2006 posluchacie to zrozumiecie o czym pisze.

Chyba za mało wiem, żeby zrozumieć jaką nieliniowość i z czego wynikającą usuwasz przy ruchu membrany. Natomiast ciekawi mnie czy potwierdziłeś to pomiarami i jakimi ?

nieliniowosc ruchu membrany i cewki jet duza spowodowana nieliniowoscia pola magnetycznego i zawieszenia. Do tego dochodza nieliniowosci wywolane rezonansem ukladu i sporo innych. Czesc z tego likwiduje sie mfb i masz super dzwiek.

PawelP i Senicz , odwiedzam ten temat ( kilka razy dziennie ) w nadzieji że ktoś w końcu się zlituje i napisze

coś konkretnego, a Wy piszecie o jakiś pierdołach wogóle niezwiązanych z tym tematem.

witek_z:

trochę za dużo nerwowości chyba w tym co piszesz. Bez urazy, ale to jest forum dyskusyjne a nie usługa komercyjna. Odnoszę wrażenie, że "konkret" to jest dla Ciebie co najmniej szczegółowy projekt elektroniki i napisany soft. Zwróć jednakże uwagę, że generalnie mówimy o bardzo nowatorskim obszarze, komercyjne rozwiązania tego typu można wg mojej wiedzy na palcach jednej ręki policzyć. Owszem, pojawia się w necie soft, ale jest on generalnie oparty o PC. Jeżeli chodzi o "PawelP coś tam zrobił" to napisał ambitną wersję oprogramowania do filtrowania cyfrowego i korekcji częstotliwościowej i uruchomił taką zwrotnicę na PC. Jest to w pełni funkcjonująca rzecz, wkrótce po świętach będę chciał zakupić dwa amplitunery cyfrowe Panasonic SA XR 55 żeby mieć w pełni cyfrowy tor. I wtedy opublikuję na forum szczegóły i zdjęcia.

Natomiast co do zwrotnicy w wersji kawałka elektroniki z procesorem DSP to ja nie jestem w stanie zaprojektować części elektroniczej. Co do softu - pewnie byłbym w stanie przełożyć mój program na wersję w środowisku DSP. Co do elektroniki - ktoś musiałby to pociągnąć. I jakoś miałem wrażenie, że Ty możesz się tego podjąć. Pozostaje jeszcze jedna ważna kwestia - zidentyfikowanie odpowiedniego procesora DSP - też potrzebujemy pomocy. Jednocześnie wydaje mi się, że ludzi. którzy się na tym porządnie znają jest w Polsce niewielu. I mogą akurat nie odwiedzać tego forum.

W każdym razie ja uważam, że w tej sprawie jestem tak konkretny jak mi wiedza pozwala i w swoim zakresie chętnie mogę dalej dyskutować.

PawelP:

Dziękuję Ci bardzo. ( za wpis i przyszłościowo za dobre chęci )

Nerwowość z mojej strony, eeeee nie , może tylko zniecierpliwienie.

Co do projektu części cyfrowej to już pisałem że jestem "zielony". ( procesor)

Jeśli chodzi o wybór procesora, to dla mnie chyba taki jak w DCX2496 lub szybszy,natomiast dla Ciebie zupełnie

inny, ponieważ Twoja wersja różni się od mojej.

Będe kombinował, dam znać jak czegoś się dowiem .

Z okazji nadchodzących świąt wszystkiego najlepszego dla Ciebie i wszystkich innych na tym forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.