Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głoś dla wz. Usher R-1.5/kol. 6311

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

Dla zawężenia poszukiwań a trochę z braku czasu chciałbym sie posiłkować Waszymi opiniami. Szukam dobrych kabli głośnikowych do mojego zestawu. Możecie coś podpowiedzieć, bo nie dysponuję czasem na przesłuchiwanie setek kabli.

emesze2=> u mnie Usher 1.5 i kolumny CP 6311 grały na Red Dawnie i było bardzo ok.

Kolega ,który miał wzmaka Usher 1.5 też po wielu próbach zestawił go z R.D.

Wiem, że DROGO NIESTETY.Ale na rynku wtórnym ..........?

A jeszcze słuchałem wzmaka i kolumn podstwakowych z NBS -jakimś tańszym ,omega chyba za ok.1800zł i było całkiem.

Moj typ to Nordost Red Dawn , co do odsluchow zgadzam sie z redakcja HFiM i ich testem , wiec nie bede sie rozpisywal , zaskoczony in plus w stosunku do recenzji bylem srednica . Redaktorzy kladli nacisk na przestrzen i szczegolowosc , wiec balem sie kliniki , tak jak przy interkonektach z tej serii w niektorych systemach . A tu okazalo sie ze srodek jest bajeczny . (bas zreszta tez ,tylko tam gdzie ma byc , krotki i wielobarwny) . Dobre doswiadczenia mam tez z ktoryms z Terminatorow , ale nie umiem podac nazwy , bo sluchalem u kolegi . Orientacyjna cena nowego 2*2,5 ok 5kzl .

Jakie koszt R.D. i gdzie do dostania/wypożyczenia? Znając siebie muszę do domu przywieżć kilka kabli i bezpośrednio odsłuchiwać. Po czasie jakoś bym sobie nie wierzył

Jak napisal gutekbull (z ktorym sie napewno nie umawialismy co do RD) zdecydowanie rynek wtorny , bo nowy 2*2,5 to 5-6 klz . Tam ok.2,5 kzl. Co do sluchania to ciezki temat bo sprzedawcy nie maja raczej tego na stanie , trzeba sie umawiac na sciagniecie od dystrybutora , a z tym jak mozesz sie domyslac sa problemy .

To mnie zasmuciliście. Jak mam wydać to jak sprawdzić...tym bardziej, że plan jest taki: wybieram parę kabli zamykam się na weekend, katuję siębie i sprzęt i ... coś wybieram. A Poznań nie jest tak daleko! TRójmiasto też nie czasem tam bywam i żałuję że nie ma autostrad. 2,5 H i witaj morski wietrze! Coś jeszcze zostało z mażeń o marynarskim życiu...

emesze2

Polecam AudioTruth Argent(hi-endowa seria Audioquesta-obecnie już nie produkowana).

Używane kable widziałem w ogłoszeniach w Audio lub HI-FI i M.

Jest to drut wielożyłowy ,wysokie srebro/dół miedz.

To kabel przerastający wymienione wcześniej o parę klas.

W ogłoszeniu była wystawiona cena 1500pn za 2x2.2m,o ile nie zostały sprzedane.

Obecnie produkowany odpowiednik AQ kosztuje ponad 4000.

przegladaj, poluj, czasem sie pojawia. zerkaj tez na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chociazby, na zagranicznych serwisach tez bywa.

jednak posluchaj pare kabli, zanim wydasz kase :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

emesze2

Niestety nie mam tych kabli do sprzedania.

Osobiście używam modelu niższego- Forest,ale niestety nie są na sprzedaż.

Chciałem tylko wskazać na wyśmienity model za niewielkie pieniądze.

emesze2

sorry, ale takie watki sa troche bez sensu, zwlaszcza, ze niewiadomo co bys chcial uzyskac, w jakim kierunku pchnac zestaw... Music wypozyczyc kilka kabli i sam wybrac, dobrze byloby aby na liscie znalazl sie jakis XLO, cardas neutral reference lub inny cardas, goertz AG1 lub miedziany tani odpowiednik. Nordost Red Dawn mialem 2 lata na podobnych kolumnach (tyle ze na topowych scanspeakach a nie usherach) i byl dobry, ale potem przyszedl czas na goertz srebrny . W zasadzie goertz jak spasuje sie z zestawem to nie pobije go nawet audioquest w cenie samochodu. Cardasy natomiast maja w sobie aksamitnosc, gestosc i swietny bas, troche przygaszaja gore. XLO neutralne i dosc szczuple - tak jak Nordost, ale troche czystsze od Nordosta (ktory jest szybki i przejrzysty). Fadeli nie lubie, beznadziejne kable i nie polecam, za to warto jeszcze posluchac kabli MIT.

emmsze,

nie sugeruj się opinią americano odnośnie fadeli, też bym na twoim miejscu sprawdził. Z kablami tak jest, że trzeba po prostu zobaczyć co się dzieje po wpięciu, czasem zestawienia których byś nie zestawił (sugerując się tylko obiegowymi opiniami) wypadają b. dobrze. O synergii nie wspomnę tu po prostu musisz sprawdzać.

>emesze jestem mozna powiedziec w podobnej sytuacji jak Ty :), i tez powoli sie przygladam kablom. narazie z konkretnych kabli sluchalem venustasa - odpada. kimber 8tc - ok ale jednak chce sie miec cos lepszego.

narazie, poki jeszzce nie masz lepszych kabli, wymien standardowe zworki na dobry kabelek miedziany, wysokie beda lepsze.

w planach mam odsluchy sonus oliva (zydelek zachwala, kable Andrzeja Witka, sreberko), kable Bartka z forum, jesli te diy nie wypala to niestety zazcne sie rozgladac za firmowymi kablami... transparent, acoustic zen, tara, silteh idt itp...

Tak, to nie jest takie łatwe. Za parę dni chyba....., będę miał pre od Darkula. Zobaczymy/Usłyszymy co to będzie a jak się już osłucham to kable. Jakieś sreberko. Kolega ma siltechy, te jego pójdą na pierwszy ogień, chcę spróbować stereovoxa, a dalej to nie wiem, Bo chciałbym to zgromadzić w jednym czasie

• 4 tygodnie później...

pre jeszcze nie mam a kabelków zacząłem "słuchać" i trochę jestem zdziwiony. Nordost Red Dawn wstępnie wydawał mi się zbyt ostry... Czy macie podobne odczucia? Niby wsz.ok, ale harfa mi jakoś tak pobrzmiewała metalicznie. Jak będzie pre chyba spróbuję jeszcze raz.

najlepiej sprawdzaj z podpietym juz pre, inaczej mozesz nie dopasowac kabla do calego systemu.

mialem u siebie red dawna i gralo ok, chociaz z wpietym pre, ktory uspokajal generalnie przekaz, bylo po prostu lepiej. tutaj minusem jakims moze byc bas - red nieco puszcza bas, nie ma chyba najlepszej kontroli.

moze u Ciebie zrodlo jest ostrzejsze?

co do kabli to ciekaw jestem np. wysokiej tary albo cardasa, no i oczywiscie XLO wyzsze - to moglo by byc to. ta koncowka na pewnoe nie potrzebuje czegos, co wyostrza brzmienei, z kolei kolumny nie potrzebuja jakiegos misia czy dosladzania. pozostaje neutralnosc przede wszystkim, kultura, detalicznosc - takie kable wlasnie :)

teraz sprawdzam inne kabelki powoli.

kiedy pre bedziesz mial? ciekawe jak sie system zmieni

wiem, wiem, żeby sprawdzać z pre, ale już mnie nosi i tak sobie trochę eksperymentowałem. Ostateczny termin jaki dał sobie Darkul to 12 maja i właśnie czekam na to cudo. Sam jestem ciekaw. Kiedyś lubiłem max szczegółowość, teraz chyba wolę trochę mniej, bo się po prostu meczę. XLO słuchałem takie za 1500,-, nie pamiętam nazwy, wstępnie bez emocji.

Fadel Art Streamflex,nowe ponad 1000zł za metr,ale z drugiej ręki za 2po 3m,powinny byc w granicach 3000zł,znam te kabelki i to może byc to,własnie w tym zestawieniu.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.