Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

nic nie mierza wala prosto z produkcji do skrzyn i juz. Moze tylko male firmy cos z parowaniem robia? dlatego po jakims czasie slychac jedna kolumne glosniej i balans jest potrzebny. No wlasnie wiele firm pozostawia balans we wzm? ciekawe dlaczego?

>>Senicz

co Ty nie powiesz...

Głośniki można parować na 2 sposoby:

1) porównując ze sobą SPL - dobry sposób na wysokotonówki

2) (po wygrzaniu, inaczej chyba nie ma sensu) porównywanie a dokładniej rzecz ujmując, "symulując" parametry T/S głośnika w obudowie - może zajść taka sytuacja że jeden midwoofer powinien siedzieć (z symulacji) np w 16ltr a drugi w 22ltr i zaczyna się problem, bo różnych objętości skrzyń nikt nie zrobi...

...3) (to w ogóle ktoś stosuje oprócz DIY?) porównywanie SPL-u + symulacja w obudowie

kto by sie tma bawil w jakies parowanie? wala z lini jak leci. Ale powtarzalnosc jest wystarczajaca gdy utzrymywany jest dokladny kontrol technol. Czyli masa mmebrany i reszty a takze sila magnesu. Jak widac duzo zalezy od dostawcow z chin.

domyslam sie ze linie produkcujne sa stosunkowo male i precyzyjne.

mocna selekcja - co nie zdalo testu wyrzucane

przypominam ze koszt materialow jest bardzo maly dla duzej firmy. prawdziwe koszty sa za utrzymanie, konserwowanie maszyn, wyplaty dla inzynierow i innych pracownikow.

dywan102, 26 Gru 2006, 22:43

>no chyba ze aplikacja powyzej jest dzialajacym obwodem a nie pustym przykladem....

>wtedy zaczynam sie zastanawiac

Ja zamieszczam tylko sprawdzone ( czyli zmontowane , działające i pomierzone ) schematy . To sa działające głośniki , które u mnie grały - obydwa schematy , o których tu mówimy .

Załączam pomiar konstrukcji na scan speak 8545 i usher 9950-T i zdjęcie ( niezbyt udane , w realu wyglądają duzo lepiej , grają teraz u koleżanki ). Przednia ścianka ma 22 cm szerokości , głośniki umieszczone na osi .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100000954 1170307986_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ja nie wiem jak są parowane ale lepsze jakiekolwiek parowanie niż żadne .

Jeśli komus nie wychodza klony 2,5 i nie grają tak jak powinny to moze poczytać stronkę guru - Troelsa Gravesena , który stwierdził,na podstawie pomiarów , że 8535 stare mają inną charakterystykę niz obecnie produkowane . Wiele zalezy od ilości i materiału jakim nasączana jest membrana . Miałem Monacory SPH 165 KEP - tez duże róznice miedzy poszczególnymi głośnikami .

Z drugiej strony mam obecnie scan speaki 18W8531 - nigdy nie były parowane a wyglądają w pomiarach identycznie . To samo z magnezowymi seasami . Tweetry wszystkie jakie miałem wychodziły podobnie - różnice rzędu +/- 1dB . Ale woofery albo średniotonowe to często było nieprzyjemne zaskoczenie , bo jak tu zrobic zwrotnicę ?Elementy zwrotnicy dla obydwu kanałów musza byc takie same ponieważ zastosowanie innych elementów zmienia wyraźnie charakterystyki fazowe całego zestawu i przestrzen , lokalizacja oraz spójność traca bardzo wyraźnie .

...there is no spoon...

to ja mam jeszcze pytanie. jak sie ma SS 8543 do 8535 ?? to ten z poliweglanowa membrana. masa mebrany jak w 8535 a Qts i rezonans podobny do 8545. to dosc wazne dla mnie bo mam dwa takie glosniczki. ( tylko nie wiem czy sa takie jak dostepne SS bo sa to orginaly wyjete z glosnikow proac. na dekielku pylowym napis proac a na magnesie special made for celefaudio czy cos podobnego) przyjmijmy ze sa takie same jak dostepne. jak sie sprawdza jako zamiennik do 8535. jakie ewentualne mody zwrotki. dolaczam link do strony ze schematem R2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--arturp-- TB juz kupine musza jeszcze tylko dotrzec do polski i bedziemy mierzyc (mam nadzieje na koniec stycznia)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie znam tych polipropylenowych 8543 . Jedno jest pewne - tam gdzie weglówki i kewlarowy maja 2 dB górki ten polipropylenowy ma ... 2dB dołek ;p ( okolice 800Hz )

Jednak biorąc pod uwagę jak wiele robiono modyfikacji głosników scan speaka dla róznych producentów , to bez pomiarów nie mozna nic bliżej powiedzieć o tym głośniku . Ja mam kewlarowe robione dla Avance'a- podobne do tych 8546 jakie mozna kupić ale jednak sa róznice brzmieniowe . Mój ma dźwięk zaokrąglony i łagodniejszy a tamten bezpośredni i czasem drażniący. W moim wcześniej wygasaja rezonanse powyżej 3kHz więc mozna go stosowac z filtrem 2 rzędu a 8546 raczej z 3 rzędem .

...there is no spoon...

gdzie w warszawie moge posluchac czegos opartego na scan speakach(chodzi o to czy moj wzmacniacz wyrobi)? dzwonilem do kilku sklepow i ciezko z tym.

jedynie top hifi ale maja tak beznadziejne podejscie do klienta ze szkoda czasu.

• 2 tygodnie później...

Szukam kogos wspanialego posiadajacego glosniki 2drozne na SS 18W8545, aby pozwolil mi przez chwile je posluchac na moim marantzu...

Sluchalem ostanio w Audiofilu Usherow CP-6311 opartych na T-9950 i niskotonowym 8945-W. Totalna porazka. Srednica nie istniala, kompletna dziura i sucho. Gora wyla i plakala. Do dolu nie bede sie czepial bo moj marantz jest slaby i nie ma co tu sie rozpisywac - bylo tak sobie ale do przyjecia.

Z pewnej rozmowy na innym forum wynika ze moge miec podobny problem z kompletem 18W8545 i D2010. Tak, to zupelnie inne glosniki ale ktos mi pisal ze moge otrzymac podobna porazke ze wzgledu na to ze 8545 jest troche trudniejszym glosnikiem do napedzenie niz Usher 8945-W. Chcialbym jednak miec troche tej srednicy i naturalnosci jak to jest w Xavianach 185.

Podobno ten usher jest lepszym glosnikiem ale wychodzi na to ze w polaczeniu z marantzem to pogrzeb. Czy moze sie podobnie stac z marantzem+8545?

>dywan102

Ja jestem wspanialy ! :)

Niestety wspomnianych glosnikow nie posiadam !

No ale masz juz polowe poszukiwan z glowy ! :)

Teraz, juz tylko wystarczy znalezc same glosniki !

Ty to masz szczescie !

dywan, potwierdzam, że Vlad jest wspaniały, a na dodatek uwielbia być czochrany za uszkiem :)

8545 oprócz wspaniałego brzmienia w odpowiedniej aplikacji potrzebuje też mocnego wzmaka.

Komplet 8545 i 19mm SS (podobny do 2010) pracuje w Sonusach Electa Amator i nikt złego slowa nie powiedział.

Ukryta Zawartość

...a wręcz przeciwnie.

W Electach zamontowana jest membrana bierna, większym problemem będzie zwrotnica;)

post-3044-100000434 1170308741_thumb.jpg

post-3044-100000435 1170308740_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dywan, tak - góra jest przesterowana.

Zrób na swoich głośnikach kolumny o plaskim spl, potem porownaj z Sonusami.

A potem napisz jak zagrało, to może być ciekawy wpis.

0 - zaryzykuję, ze to 88-90dB

Gdyby się jednak mimo wszystko okazało, ze przy plaskim spl góry masz za malo, to proponuję ją przesterować;)

Pozdrawiam

Dimensions: 49" (1244mm) H by 9.25" (235mm) W by 13.5" (343mm) D. Plinth & spikes add 1" to height. Weight: 85 lbs (38kg).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obecna wersja mojej wysoce skomplikowanej zwrotki :)

Czyli cewa 1,8mH , a na górę na razie zwykły rezystor 6,8oma w szeregu z BOSCH MP 2uF.

Panowie SZOK SZOK SZOK !!!! Co ten BOSCH zrobił mi z dzwiękiem.

Wydobył OGROMNA ILOSC MIKRODETALI :))))

Porównywałem go z MKP SCR , Telpodami i MBGO - te same pojemności

SCR ma najwyraźniejsze kontury , ale wycina w pień wszystko ponizej pewnego poziomu.

Telpody i MBGO sa pośrodku , ale nie mają tyle do przekazania :)

I zaden MILLS , ani kable nie zrobiły tyle zmian!!

Co prawda MILLS zmienia na plus i o tej wartosci juz do mnie jedzie.

Podpisuję sie obiema ręcyma :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.