Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

w tym schemacie jest wszystko OK , to jest zwrotnica szeregowa a nie równoległa .

Musze cie prosic o dokładne zdjęcia tej polutowanej zwrotnicy bo na zamieszczonym zdjęciu niewiele widać.

PS

Cewka 0,15mH powinna być z grubego drutu 1,4mm lub grubszy

Kondensator to 16,8uF a nie 15 uF

...there is no spoon...

Jesli tak jest to wszystko prawidłowo . Pozostaje mi tylko jedno zaproponować - odłącz tą zwrotnicę i podłacz woofer filtrowany wyłacznie szeregową cewką 1,8 . Nie podłączaj tweetera . No i napisz czy jest bas w takim układzie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Tak myslałem , problem nie leży w zwrotnicy . Jesli głosniki sa sprawne to oznacza dwie rzeczy :

- elektronika produkuje mało basu lub kable go ograniczają

- może oczekujesz zbyt wiele , może wcześniej posiadane gośniki miały duzo więcej basu i teraz ci go brakuje ( ale z drugiej strony w 10m2 to basu powinno być mnóstwo z tych scanów )

...there is no spoon...

zapewne masz racje

podlaczylem je nawet bez zwrotnicy same i ten sam efekt.

zapewne problem tkwi w moim slabiuskim wzmacniaczu...

a stare kolumny mialy pozadna podstawe basowa, mysle ze dobrze podbita.

prosze panstwa nie wiem skad ale pojawil sie bas.

od poczatku:

najpierw rozłożyłem prawa kolumne, zostawilem tylko cewke 1.8 mH - zadnego skutku. podlaczylem sam glosnik - to samo. pozniej po porzadnym zlutowaniu calosci ze zwrotnica okazalo sie ze gra glosniej niz lewa...tu byl zenit mojego wkurwienia.

rozebralem w takim razie lewa i przelutowalem calosc - wydaje sie ze graja tak samo(urojenie zostalo ale pewnie jest ok)

od godziny slucham muzyki przeroznej i powoli pojawia sie bas - i to naprawde. czy moze byc tak ze problemem byly nierozpracowane glosniki? graja od wczoraj.

No tak , głosniki musza się wygrzać - miesiąc , trzy - różnie bywa ale jesli chcesz dobrej kontroli tych głośników to chyba musisz kupic lub zrobić mocniejszy wzmacniacz. Np symasym .

No ale dobrze ,że gra ją .

PS

zmień cewkę 0,15mH na taka z drutu 1,4mm i kondensator na 16,8uF - to ważne. Teraz masz za duzo środka ,może byc agresywnie na średnicy .

...there is no spoon...

wygrzewaja sie

wysokotonowy tymczasowo poki nie zrobie mu domku porzadnego.

a moze tak zostanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Pomozcie mi prosze wybrac jedna z wersji ulozenia czesci na zwrotnicy do klonow ProAc, pierwsza wydaje mi sie najciekawsza, duze cewki sa odsuniete od siebie na 20cm, mala od wysokotonowego umiescilem pionowo w srodku stawiajac ja pionowo, ustawienie te jest najblizsze wskazowka ze strony

Ukryta Zawartość

W drugiej wersji, cewki sa dosc blisko siebie i moga na siebie oddzialywac, trzecia wersja jest poprawna patrzac pod kontem rozmieszczenia, lecz niewygodna w montazu.

Zwrotnice beda zamontowane za glosnikami, prosze o wskazowki i dobra rade w wyborze :)

post-14451-100008288 1171557504_thumb.jpg

post-14451-100008289 1171557504_thumb.jpg

post-14451-100008290 1171557504_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wersja 1 i 3 sa równie dobre .

PS

Widze ,że zastosowałeś cewki rdzeniowe. OK , ja tez stosuję ale chyba wydałbym więcej pieniedzy i kupił cewki z grubszego drutu -1,4mm , bardzo niska rezystancja daje klarownośc średnicy i kontrolę basu, grubszy drut zapewnia lepsza dynamikę . Przyjmuje sie ,że wartośc rezystancji cewek w układzie filtra woofera nie powinna przekraczać 0,4ohma . Tam sa dwie ( 1,5 i 0,82 ) więc myslę ,że te które zastosowałeś maja w sumie więcej - a to słychać . Cewka rdzeniowa dla tweetera nie ma sensu- powietrzna z drutu 0,7mmm jest tu lepsza bo ma mniejsze zniekształcenia niz rdzeniowa .

Rezystor równoległy do cewki 1,5 powinien byc 10W , ty masz 5 W.

Oczywiście wszystko co zastosowałeś zagra i to będzie brzmiało dobrze ale jeżeli jestes w fazie budowy to mozna jeszcze wydac 50 PLN więcej i miec czyste sumienie.

pozdr

PS

A jesli chcesz chcesz mieć piękny bas i srednice to do toru woofera kup Alpha Core 12AWG . Ile razy wkładam te cewki do zwrotnic to zawsze mi serce rośnie gdy słyszę jak bas nabiera konturów a średnica sie otwiera i barwi ;p . We wszystkich ,, skończonych " konstrukcjach mam Alpha Core a te , które mnie nie zadowalaja mają ... rdzeniowe .

Nie ma co ukrywać ,że ilość średniej jakości drutu z Polinka nawinieta na stosowane tu cewki ( pewnie około 20mb ! ) wpływa na pogorszenie jakości dźwięku . Po co stosowac drogie kable głosnikowe , sygnałowe i elektronikę skoro ich jakość jest zmarnowana przez słaby drut cewki ?

...there is no spoon...

• 2 miesiące później...

ah tak się rozczytałem w tym wątku jak to kiedyś z Rogusem i Magazynierem i resztą świty były spotkania, i jak nam grało.. chlip, proacki były górą... tak sobie czytam bo mam sentyment...buu ;D

• 4 miesiące później...

chcialem polecic zwrotke autorstwa Troelsa wszystkim znanego.

u mnie gra i jestem b. zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Ja mam u siebie dla 18W cewkę 1,8mH w szeregu i nic więcej.

Natomiast do wysokotonowego konda w szereg i tłumik na rezystorach.

Czyli MILLS 6,8ohma w szeregu , za nim BOSCH i równolegle z wysokotonowym 12ohm.

I w tym układzie gra u mnie najlepiej pomimo wyraźnego podbicia w okolicach 2-3kHz.

Poczytaj tutaj :

Ukryta Zawartość

i poszukaj moich wpisów.

Złóż coś na początek , słuchaj , zmieniaj i wybierz co Tobie najlepiej pasuje.

Ukryta Zawartość

Muda - dzięki, ale nie mam żadnych el. do zwrotnicy, więc wolałbym trzymać sie któregoś ze schematów na początek.

Może tego najprostszego - (z filtrem T..), ale bez niego?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.