Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

schemat podłączenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No i moja zwrotnica w klonach, między MDF zwrotnicy a MDF kolumny warstwa maty bitumicznej 2x2mm. Tak na wszelki wypadek, co by za bardzo nie przeniosiło drgań ;-)

Ukryta Zawartość

post-225-100000210 1170279689_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wprawdzie gusta nie podlegaja dyskusji ale ja szczerze odradzam produkcje Troelsa Gravesena. Zrobiłem zwrotnicę do klonów 2.5 jego pomysłu i mogę powiedziec tyle ,że dla mnie to nie grało. Mało detali, dźwięk stłumiony przez dominujący bas. Podobnie było z jego projektem TJL - zrobiłem i efekt był podobny. Ten facet prezentuje teorie ,że lepiej mniej niz więcej. W sumie brzmienie jego produkcji przypomina mi Tannoy'e 2,5.Ocieplone, rozmyte, duże i za wszelką cenę łagodne. Dramat. Klony 2.5 to ekspresja , radość z grania, dużo detali w średnicy , ostrawy przełom średnicy( 3kHz) i góry , duzo góry i basu. Jest tez ciepło na średnicy ale nie zawsze. Z Meridianem grały cudownie ale po podłączenieu do kinowej Yamachy było słabo- sucha średnica i szeleszcząca góra dominowały. Inna sprawa ,że z Meridianem grały w 16m2 a z Yamahą w 30 m2 ...

...there is no spoon...

ArturP - "Z Meridianem grały cudownie ale po podłączenieu do kinowej Yamachy było słabo- sucha średnica i szeleszcząca góra dominowały. Inna sprawa ,że z Meridianem grały w 16m2 a z Yamahą w 30 m2 ..."

Czy ten opis odnosi się do schematu zwrotnicy jaki zamieściłem ?

Matthew

Cholercia a myślałem, że tym schematem ułatwię sprawę :-) No nic, w każdym bądź razie jak byk widać, że polaryzacja kopułki jest odwrócona. Schemat przedstawia podłączenie kabli, faktycznie Tobie to nie jest potrzebne bo znasz się na rzeczy.

Pozdr.

arturp, czyli któa to zwrotka bo już się gubię, która jest w oryginałach? ta co Krystjan pokazał? troszkę się różni od tej co robił Rogus, chociażby rezystorem...

Arturp

Słuchaj mam parę pytań. Czy porównywałeś obie zwrotnice bezpośrednio w swoich kolumnach, jedną po drugiej, modyfikowaną i bez modyfikacji Troelsa oraz Jacq's ? Na jakim sprzęcie dokonywałeś krytycznych odsłuchów porównawczych ? Czy klony, które Twoim zdaniem grały wycofaną średnicą i górą grały na zwrotnicy, której schemat zamieściłem ? I ostatnie pytanie, czy mógłbyś zamieścić schemat zwrotnicy, na której Twoim zdaniem klony grały najlepiej.

Jestem trochę zdziwiony Twoją opinią o zwrotnicy modyfikowanej, bo jak wiadomo osoby klonujące Proaci nie mają dostępu do tych samych głośników co Tyler, i aby wyrównać charakterystykę na 2 khz, stosowane są w/w modyfikacje zwrotnicy. Może się mylę, tego nie wiem, może Twoja odpowiedź mi trochę rozjaśni. Z tego co widzę jesteś bardziej doświadczony ode mnie, zbudowałeś więcej skrzyń :-)

U mnie na piątkowym odsłuchu, ja, Matthew i Magazynier nie zauważyliśmy wymienionych przez Ciebie wad zwrotnicy modyfikowanej, może gdyby były drugie klony z oryginalną zwrotnicą byłoby inaczej. Opis wrażeń masz w wątku

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

jak by co to zostaly mi dwie cewki pasmowe na wyskokie( chyba najdrozsze w calej zwrotce elementy) do tej zwrotki chetnie ich sie pozbede

mile widziaa zamaina na jakies duperele

Ukryta Zawartość

Ułatwię Ci:)

Krystian Majer ma tą, ktorą opublikował. Kolumny grają moim zdaniem bardzo fajnie.

Ukryta Zawartość

...tak jak misiomor napisał. Były robione pomiary oryginalnych głośników z R2.5 i 18W8535.

Spl, impedancja niemal inentiko. Różnice 0,5-1dB.

Nawet nie wiem, czyw tym pdf z mojego linku nie ma tych porownań.

Matthew:

Wybierz taką zwrotkę jaką zrobił Rogus skoro Ci się podobała. Potem możesz eksperymentować z innymi na zasadzie porónań - części zwrotnicy to niedużo w porównaniu z głośnikami i paczkami - no chyba że od razu zaszalejesz z Hovlandami.

PS. Upewnij się że będziesz miał dokłądnie tą wersję 18W8535 - bywały wersje z silnym powleczeniem tylnej strony membrany (i nie powinny się one znaleźć w klonach) - pisze o tym Troels Gravesen w swoim finalnym dokumencie o klonach R2.5 - pod linkiem któy sam podałeś, dział - download:

Ukryta Zawartość

Lancaster:

Zwrotka Krystiana Majera ma na 99% złą polaryzację wzajemną głośników.

Ukryta Zawartość

rogus,

cześć , jakieś problemy techniczne były. Porównywałem obydwie zwrotnice i obydwie budowałem sam i instalowałem do swoich kolumn. Zrobiłem sobie zwrotnice zewnętrzne aby je łatwo zamieniać więc naprawde odsłuchy były robione jeden po drugim w odstępie kilku minut. ja stosowałem ten schemat - pierwszy rysunek( moim zdaniem bardzo fajny dźwięk ) Tu należy pamiętac o błądzie - na schemacie podano polaryzację zgodną głosników tymczasem ma byc odwrócona!

A następnie zrobiłem ten drugi według projektu Troelsa Gravesena. Ten gra słabo. Moim zdaniem facet źle robi pomiary. Stosuje niewielką bramkęi wykres poniżej 1kHz jest zanizony. Dązy do tego poziomu i przez to dusi całą średnicę.

...there is no spoon...

No tak , zdjęcia uciekły bo format za duży, podaję linki:

1.http://www.skip.informatik.gu.se/~kmg/diyaudio/projects/proac2.5/- ten jest OK

2.Cossover V6-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - słabiutki

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp, 21 Lis 2005, 15:28

>No tak , zdjęcia uciekły bo format za duży, podaję linki:

>1.http://www.skip.informatik.gu.se/~kmg/diyaudio/projects/proac2.5/- ten jest OK

>2.Cossover V6-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - słabiutki

czyli mam rację, w tym pierwszym nie ma na wooferze cewy i rezytora równolegle, czyli to co słyszałem u Rogusa jest z okrojoną średnicą (w jakimś tam stopniu) ?

Ukryta Zawartość

Znowu coś z linkiem , Może ten będzie OK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

No pewnie , zostaw ten pik . na tym polega urok tych głośników ( między innymi oczywiście. Dlatego brzmią świeżo ,detalicznie i otwarcie a z drugiej strony troche ostro.Dlatego gitary sa tak plastyczne.

...there is no spoon...

no ok ale na niej są same rdzeniowe cewy... ;((

chyba zrobię tę Krystjana ... zawsze można przerobić na tę Rogusa ja nie będize ok, ale wolę więcej średnicy ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.