Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, mogli byście umieścić projekt zwrotnicy dokładny, bezbłędny, z bezbłędnymi wartościami wszytskich elementów... oraz wypunktowanie jakie to elementy powinny sie znajdować, czy cewki powietrzne czy rdzeniowe, i wogóle wszytsko n/t w/w zwrotnic, najlepiej tez żeby terminale były odrazu zamontowane na płytce... chcę zamówić w Polinku takowe, może miał ktoś doświadczenia z ta firmą..

Pozdr

ML

https://www.audiostereo.pl/topic/17481-zwrotnica-do-klon%C3%B3w-proac-25/

witaj rhs, słuchaj pisałem do ciebie na maila ale nie odpisywałeś, mam takie pytanie czy jest możliwość posłuchania ty twoich klonów? szukam ludzi w wwie którzy je zrobili, z z tego co widziałem na forum to pięknie ci wyszły klony ...

Tutaj zwrotnice jakie ja robilem. Musisz tylko uwazac na odpowiednia polaryzacje glosnikow. Wspominalem juz o tym w innych watkach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wlasciwie to jest to orginal. W orginale sa zastosowane elementy ktore nie sa wartosciami typowymi w szeregu. Dlatego trzeba skladac z kilku czesci, aby zblizyc sie do wartosci orginalnych. Jak ja kupowalem cewki to polink nawinol mi na zamowienie cewki o podanych wartosciach.

Ukryta Zawartość

co o tym sądzicie?

Ukryta Zawartość

Zwrotnica mi się coś nie bardzo podoba. Pewnie trzebaby korygować. Poza tym ScanSpeak 18W8545 to głośnik cholernir trudny do napędzenia, potrzebuje naprawdę solidnego pieca o dużej wydajności prądowej. Użyłbym też innego tweetera. Scan 9500 za swoją cenę nie oferuje za wiele. 9700 to już inna bajka.

A druga sprawa: skad wziasc takie ladne terminale:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Przeglądając forum trafiłem na dwa schematy zwrotnic z kolumn sklepowych: Proac 2,5 i Ostinato 2.

Innych uznanych sklepowych konstrukcji nikt nie kopiuje? Czy nie chcą publikować? A może nie umiem szukać?

Przydałby się taki forumowy zbiór projektów kolumn sklepowych.

• 4 miesiące później...

Matthew:

1. Zapytaj Rogusa jaki jest schemat zwrotki tego czego słuchaliście

2. Sam podałeś linka do strony Troelsa Gravesena - tam są kolejne iteracje porządnie obmierzonych zwrotek do klonów R2.5 (dział download)

3. Wyluzuj trochę - jeżeli będziesz podchodził do sprawy z takim zapałem to w pośpiechu możesz popełnić jakieś błędy.

Widzę że znalazłeś swojego Graala - pytanie na jak długo...

Krystian Majer:

Z tego co widziałem do tej pory, w klonach R2.5 polaryzacje głośników powinny być odwrotne - przy zgodnych występuje głęboka dziura w SPL w okolicach podziału. Zwrotka jest akustycznie 6th order - co wymaga odwrotnych polaryzacji.

spoko, misiomor, ochłonąłem, po prostu już wiem co chcę, na pierwsze kolumny to będzie super sprawa, zaczynam zbierać informacje o klonach...

no staram postaram się żeby nie popełnić żadnych błędów.. chcę zrobić zwrotnicę jak najlepszą, może taka jak u Rogusa ale np z Hovlandami i millsami ;), Klony jego po prostu grają z Passem

poczukuję teraz idealnej zwrotki do nich, oryginalny schemat może ..

Hovlandy w torze 2010 odpadaja - sa z natury precyzyjne ale ostre, a glosnik w tej aplikacji lubi byc krzykliwy - odradzam. To juz chyba lepiej PIO, ale przyznaje ze nie probowalem. U mnie calkiem niezle sprawdzily sie Auricapy HR.

Krystian Majer, 13 Kwi 2005, 15:52

Czy ten schemat to z oryginałów?

polaryzacja rozumiem że kopółki powinna być odwrotna ....

dość nietypowe wartości elementów w zwrotnicy..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.