Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze watpie abys usłyszał różnice między cewkami tasmowymi a rdzeniowymi w tym projekcie. Ja stosowałem rdzeniowe z drutu 1,4 mm oraz tasmowe Polinka i nie słyszałem róznicy. Wazne aby cewki miały miską rezystancję ( poniżej 0,3 oma )

...there is no spoon...

pewnie ze bedzie b trudno uslyszec roznice

ktos taka zaprojektowal ja taka kupilem ,taka mi zostala a ze mala dosc indukcyjnosci wec praktycznie tylko do 3 rzedu wiec dlatego sie pozbyc chce tego

ok thx,

napisałem do rolpha ..

komplet jakbym sam kupował i przesyłał hajs bakiem jakoś to całość z przesyłką 364.50 Euro, to ok 1400zł ... 50 Euro przesyłka więc 200 taniej we wspólnym pewnie .. ale nie wiem czy wytrzymam ;) .... kredycik znów się szykuj ehehhe

w akkusie 2.000 komplet

Arturp

Dzięki piękne za odpowiedź, cóż nowa zwrotka to koszt ok 250 zł, także nie majątek. Chyba poeksperymentuję, zobaczę jak wyjdzie Maćkowi, jak już zbuduje swoje klony to będzie można porównać obie konstrukcje, a nawet jedną zamieniając zwrotnice. To będzie chyba bardziej wiarygodne.

Na razie nie zmieniam, i tak potrafi zakłuć w uszy jak trzeba, pewnie przez CD. Może pod modyfikacji kompaktu będzie inaczej.

Matthew czekam na Twoje klony z oryginalną zwrotnicą :-) z ciepłym Passem to może być to !!!

misiomor, rysunek na 100% pokazuje złą polaryzację. Poprawiliśmy to na ucho przy pierwszym odsłuchu. Potem potwierdziły to pomiary. Polaryzacja głośników w R2.5 jest odwrotna.

Krystjan, użycie równolegle milsów 10 ohmowych to pozatym że 2x drożej, ale jest zauważalna róznica, porównywałeś? czy odrazu z przekonaniem wlutowałeś, czy nie miałeś 5 ohmowych ;)

Mills'y równolegle ? Litości... Zwykłe ceramiczne po 1-2 PLN. W szeregu to można dac ,chociaż ja mam i nie słysze róznicy między metalizowanymi z Wolumenu za 2 PLN a tymi millsami. A mam wstawione do filtra wstęgi Aurum Cantus G2Si (dla przykładu.) jesli 5Watowe kosztują po 20 PLN za sztuke to 10Watowe pewnie 40 PLN! To chore. Ale nie cena jest ważna - tego nie słychać , więc po co przepłacać.

...there is no spoon...

Ja też mam wstęgę Auruma i różnica na korzyść Mills'ów, jak dla mnie, jest naprawdę duża!

Podobnie z kondensatorami w torz wstęgi. Najpierw były Jantzeny - średnie jak dla mnie, potem kupiłem w hurtowni elektrycznej kondy Inco Sintex (chyba tak) po 5,50 (!) szt. i były sporo lepsze od Jantzenów.

Teraz mam ruskie olejowe i skok jakościowy wysokich tonów naprawdę bardzo duży!

arturp, ja mówię w szeregu te milsy 2szt po 10ohm, co daje 5Ohm jak na schemacie Krystjana ..

czy w cewce taśmowej nie jest lepiej zlikwidowany efekt naskórkowości? jeśli tak to na sekcji kopółki nie wpowinna być taka cewa? zamiast rdzeniowej, pokazanej na schemacie Krystjana ...

no i na rysunku jest że głębokość ma 205mm a tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

że 255mm ...

czyli co jest prawdą? ;)

Ukryta Zawartość

Pawcio,

gdzie kupiłeś te sintexy ? Musze teraz kupić dużo kondensatorków dobrej jakości bo robię sobie coś na kształ sonus faber Stradivari - Tylko na kształt bo przetworniki zupełnie inne.

...there is no spoon...

jest o nich mowa tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Inco Sintex)

ale nie ma typowych wartości (przynajmniej ja nie spotkałem) tam gdzie kupowałem są: 2, 5, 7,5, 10, 20 jeśli dobrze pamiętam.

Ukryta Zawartość

zwrotnica oryginałów...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cewki są rdzeniowe. Rezystory ceramiczne. Kondensatory najprawdopodobniej MKT. ProAc używa często tanich części. W temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są zdjęcia real photo oryginalnyc zwrotnic od ProAców Studio 100. Jest też trochę innych zdjęć.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.