Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Tak i nawet daje sobie rade.

Niestety to nie ta klasa . Wcześniej miałem lampę 4W S.E. i pasa ZEN ( 10W ) ale tez inne kolumny ( o mnie )

Jestem w trakcie polerowania lakieru. Jak skończę kolumny zabieram się do przerabiania wzmaka i cdeka.

We wzmaku mam zamiar wywalić mute , soft cliping , ominąć pre. in / out , i wymienić wszystkie kondy w torze sygnału

( na MKP ) Do filtracji mam parę Cerafine duorex II . muse i blac gate. W cedeku cały tor audio....

No i zobaczymy.

Krela ? raczej nie.

Zastanawiasz się zapewne dlaczego NAD z proacami ? I dlaczego piszę że daje sobie radę?

Sprzęt ten ma służyć do ogólnego słuchania. Miało być kino domowe... Ale po wielkich wędrówkach i poszukiwaniach doszedłem do wniosku , że wolę dobre stereo przy oglądaniu filmów niż kiepskie kino. Muzyka którą w większości słucham jest raczej kiepsko zrealizowania i czasem pomaga ( a czasem jest niezbędna ) regulacja bas sopran ( w tych przypadkach pomaga ) tak jak i w kinie . I tak sprzęt ten słuzy do ogladania filmów i słuchania ( raczej kiepskiej realizacji ) muzyki.I żaden Krel nie pomoże kiepskim realizacją

Z biegiem czasu przerobię NADa tak że coś tam napewno się poprawi.

Nigdy to nie będzie klasa pasa , ale tez 10W nie nagłośnię dużego salonu ( dlatego sprzedałem ten sprzęt :/ )

Co do odsłuchów audiofilskich realizacji to powrócę do lampy ( taką 4W lampę można zrobic dosłownie za GROSZE - dwie lampy PCL86 , a trafa TG4 ze starych lampowych telewizorów zalegających u dziadków na strychach. ) bo

co do barwy i " przyjemności " z odsłuchów lampa to lampa ( dla mnie ).

Sklecę do tego jakieś monitorki ustawię to w sypialni i .... : )

No i o własnych nogach : )

Wracając do tematu ZWROTNICA.

Dla 18 tki tak jak na tym forum - bez filtra.

Dla wysokiego - 4,7ohma MILLS , za nim 3,3 uF SCR , i równolegle z głosnikiem 10 ohm.Polaryzacja + do +.

W tym układzie góra jest delikatniejsza , bardziej naturalna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13108-100003347 1170304571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam pytanie, ponieważ chyba jednak trochę mi na kopółce szeleści i jest trochę za ostro czy to możliwe że Solen to nie jest dobry pomysł do tej kopółki D2010? jest jednak szorstkość na wokalach i trochę syczy.. czy zmiana 2,4u na ruskiego + teflon moze pomóc?

Matthew

Spróbuj zrobić zwrotkę dla częsci wysokotonowej w mojej wersji.

Stracisz trochę na liniowości , ale uzyskasz dźwięk bardziej delikatny , aksamitny , o lepiej zaznaczonych konturach.

Polecam.

2,4 to tam nie ma ale zmiana na olejowe czy drogie polipropyleny niewiele zmieni- klony tak graja .Góra jest zawsze obecna i czasem agresywna.

...there is no spoon...

Matthew

Schemat skrobnięty : )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić jaką rolę pełni kondensator zaznaczony na rysunku?

>>muda44

Co dokładnie się zmienia po przejściu z układu (rys poniżej) na Twój?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mae, 15 Lis 2006, 12:00

Ten kondensator powoduje ,że spadek charakterystyki przenoszenia woofera jest gwałtowniejszy niz z sama cewką - innymi słowy woofer przenosi mniej wyższej srednicy .

Wstawienie filtra proponowanego przez muda44 spowoduje sporo problemów ( z zagrożeniem spalenia tweetera włacznie ) ale może to być ciekawe ;p

Chociaz niczym nie uzasadnione.

...there is no spoon...

artrup

Uzasadnione - lepszym dźwiękiem :)

Spalenie tweetera ?

To byłby wyczyn - "katowałem" w tym układzie swoje obecne D2010 , jak i w poprzednich kolumnach ( przezyły nie jedną imprezę :) ) i nic im nie jest.

No ale dla chcącego...

Cewka w orginale powoduje ze dźwięk z wysokiego przypomina szorowanie szczotką po kaloryferze : ) .Wypiera go z barw i dźwięk robi się bardziej " techniczny "

To samo działo się jak zasilałem go lampą , Pass ZEN , jak i innymi wzmakami.

Proponuję doświadczenie dla tych co mają klony.

Odepnijcie zasilanie z 18tki , tak aby grała tylko góra i tylko jedna kolumna.

Odlutujcie jedna stronę cewki i w trakcie grania ( tylko D2010 ) podłączajcie i odłączajcie cewkę.

Efekty?

>>arturp

A jak się kształtuje charakterystyka w zależności od pojemności kondensatora?

Im większa pojemność tym bardziej stromy spadek, czy spadek jest odwrotnie proporcjonalny do pojemności kondensatora?

Muda44 - jeśli będzie grał tylko gwizdek, to zmniejszenie stromości filtra dodaje "dołu". Może po prostu dlatego "brzmi lepiej" - mniej "ostro" i "szczotkowo" (po kaloryferze ;D).

Lenny

Panowie - śrubkowykrętaka i lutole w dłoń i... I oceńcie sami :)

Lenny - masz rację dodaje dołu , ale dźwięk jest "przyjemniejszy".

A sam gwizdek dla łatwiejszego wychwycenia różnic.

muda44, 15 Lis 2006, 16:44

Ja wiem ,że to dobry głośnik i ma wyjątkowo niski rezonans jak na 20 mm kopułkę ale 1 rząd może go zabić .

Z drugiej strony Totem Mite pracuja z tonsilem filtrowanym 1 rzędem i zyje ... więc może przesadziłem z tym zniszczeniem :P

...there is no spoon...

mae -

To fakt im większej pojemności kondensatora tym większy spadek ( nachylenie ) charakterystyki ...

Ale to by było zbyt piękne. Poprzez zmianę pojemności " patrząc " na całą charakterystykę przenoszenia układu zwrotnica - głośnik - następuje zafalowanie ( zmiana ) charakterystyki przed i po częstotliwości przy której kondensator " bierze " swój udział.

A prościej - zwiększajac pojemnośc możesz bardziej stłumić pasmo w danym punkcie , ale jednocześniej podbijesz charakterystykę nieco powyżej - tak to się ma w przypadku konda o który pytałeś.

Mills 10ohm? A po co? to tylko tłumik i raczej nie usłyszysz różnicy. podepnij na próbę byle co.

I nie musi być to wcale 10 omów w Twoim przypadku.Im mniejsza wartość tym bardziej ściszysz górę. Tyle że zmniejszając jego wartość zmieniasz punkt cięcia charakterystyki i wraz ze zmniejszaniem powinno się dobierać większe wartości kondensatora.

Jezeli ta wersja będzie grała dla Ciebie lepiej ( brzmieniowo ) to później dobierzesz do swojego systemu odpowiednie wartości elementów.

• 3 tygodnie później...

Jaki jest u was wpływ wytłumienia na dźwięk klonów?

U mnie najbardziej sprawdziło się tak : 3 warstwy mat bitumicznych 2mm. na boczne ścianki na to watolina ( dexon ), tył , przód i góra filc 5mm na to wełna owcza. dół gąbka falista i BR 70tka 14 centów długości.

Dzwięk czysty bez podbarwień , bas szybki , konturowy i niżej schodzący.

Wcześniej miałem jak wyżej ale boczne ścianki tylko mata bitumiczna - więcej basu ( wyższego ) , mniej konturowy i zamulony.Srednie agresywne.

• 3 tygodnie później...

Mam niebywaly problem...

Niedlugo zostane posiadaczem obudow do SS 18W8545. Nie mam niestety do nich zwrotnicy. Wiem ze na gore wrzuce SS D2010/8513 czyli takie jak w klonach ProAc 2.5. Mysle ze zwrotnice do D2010 beda takie same jak w klonach ProAc 2.5. Wiem ze w takim razie powinienem zastosowac reszte zwrotnicy od wyzej wymienianych klonow(lub zaprojektowac reszte - czego nie potrafie - dla 8545). Pytanie brzmi: czy jesli podlacze pod druga czesc zwrotnicy od klonow model 8545 a nie 8535 bedzie mialo to rece i nogi?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.