Skocz do zawartości
IGNORED

co na przewody sygnałowe do wzmacniacza?

tomash

Rekomendowane odpowiedzi

Bartezz, wybacz, że odpisuje dopiero teraz. Mam problemy z moim www.audio.forall.pl i brakuje mi czasu dosłownie na wszystko. Ale już wstukuje odpowiedź:

Podpiąć od strony wzmacniacza. Tak robiłem testy na kierunkowość - i wyszło, że lepsze efekty daje właśnie podpięcie ekranu do masy od strony wzmacniacza. Ale co Ci szkodzi spróbować zrobić inaczej? :)

• 1 rok później...

Potrzebuję przewód sygnałowy do amplituner. Obecny ma w ilozalcji z milimetr średnicy - wygląda jak kabel z centralki telefonicznej.

Jaki kabel sygnałowy o możliwie małej średnicy (max 2mm przekroju) możecie mi polecić? Ampli remontuję hobbystycznie, nie liczę na to, że zagra jak sprzęt za 10kzł. Po prostu chcę włożyć elementy przyzwoitsze niż zastałem.

• 2 tygodnie później...

Jaką średnicę srebrnego drutu najlepiej zastosować? Jak i z czego robicie ekran? Jeśli mogą być sreberka po czekoladzie to może świstak mi zawinie..

Najczystszy drut znalazłem próby 930, nada się?

Sprawdzają się przewody z ELFY: miedź srebrzona w teflonie. Różne przekroje. Raczej wybierać te o najmniejszych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli to nie są dziesiątki centymetrów w okolicach np. elementów cyfrowych, to nie ekranować. Ekranowanie "zjada" wysokie częstotliwości, szczególnie gdy kabelki są cienkie (=duża pojemność kabla z ekranem).

>sir_maciej, 9 Maj 2005, 17:32

>Podpiąć od strony wzmacniacza. Tak robiłem testy na kierunkowość - i wyszło, że lepsze efekty daje

>właśnie podpięcie ekranu do masy od strony wzmacniacza. Ale co Ci szkodzi spróbować zrobić inaczej?

>:)

I tak właśnie powinno być!!!

Jestem Europejczykiem.

mam coś takiego:

Drut miedziany, srebrzony, w teflonie, 0,3 mm. Grubość kabelka 0,6 mm. - od Witawy z allegro. Nada się? Zaznaczam, że nie jest to ta sławna "witawa" z wątku o IC DIY.

Jak ekranować? Będę miał 4 przewody o długości 20cm.

To mi wygląda na tzw. kynar. Nie ekranuj. Zrób pary przewód gorący + masa. Skręć dość luźno. Kynar jest dość kruchy, trzeba uważać aby, przy zdejmowaniu izolacji nie nadciąć samego przewodu. Dobry teflon jest mocny i 'ciągnie się', a na wysoką temperaturę reaguje słabo. Uważaj więc przy nacinaniu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.