Skocz do zawartości
IGNORED

bufor lampowy X10D musical fidelity

oktet

Rekomendowane odpowiedzi

>A w jakim celu, potencjalnie??

potencjalnie aby polepszyc brzmienie (oslodzic)

wpinalem ww bufor kiedys miedzy cd i wzmacniacz (do tego zostal stworzony)-czy cos sie zmienilo nie bylem w stanie stwierdzic-poza tym ze przybylo kabli

vasa>Żeby buforować lampowo, oczywiście.

mozesz mi wyjasnic na czym polega lampowe buforowanie

(pytam serio) jestem grafikiem nie elektronikiem jak mnie prad kopie to odbieram to jako kara Boza

Gość vasa

(Konto usunięte)

->oktet

95% ludzi na forum to nie elektronicy, ja też

filozofia audio mówi, że najlepsze jest to co proste, best amp to drut ze wzmocnieniem itd.

Zmierzam do tego, że bufor lampowy wnosi do dźwięku własne zniekształcenia, ergo po buforze masz sygnał bardziej zdegradowany niz przed. Jeżeli chcesz ingerować w dźwięk to można to zrobić używając elementów z suwakami, pokrętłami i pogłosami wobec tego po co bufor lampowy???

Jeżeli chcesz słuchać ciepłego bogatego w barwy itd to kup wzmacniacz na EL84 i to będzie to (I hope;)

Ja też w 95% słucham klasyki.

Otóż nieprawda, a na pewno nie do końca. Bufor ma za zadanie głównie poprawę dopasowania łączonych urządzeń. Wiele budżetowych źródeł ma wysoką impedancję wyjściową, a co za tym idzie nie mają wystarczającej wydajności prądowej aby prawidłowo wysterować wzmacniacz o małej impedancji wejściowej, i pojawiają się zniekształcenia. I tu kłania się rola bufora, niekoniecznie lampowego. Powinno to być urządzenie łatwe do wysterowania nawet przez słabe źródło, a jednocześnie dysponujące na tyle dużą wydajnością prądową wyjścia aby swobodnie i bez zniekształceń wysterować nawet trudne źródło. Oczywiście im lepsze źródło tym mniej potrzebny bufor, stąd zdaje on egzamin głównie w budżetowych zestawach.

->oktet

Pytałem lekko ironicznie, oczywiście. Uważam, że taki bufor służy do takiego ZNIEKSZTAŁCENIA sygnału, aby dźwięk całości bardziej się podobał. Nic w tym złego. Twoje uszy, Twój gust. Ale napisz to wprost.

Jeśli chcesz, aby lepiej grało, bo jest niedopasowanie itp. (patrz wpis McGyvera), to moim zdaniem lepiej wymienić pre na lepszy i bez problemu sterujący wzmacniacz niż wstawiać dodatkowy element w tor i psuć sygnał.

Jeśli natomiast chcesz "dosłodzić" dźwięk, to trochę się dziwię, bo masz już wzmacniacz lampowy. Obawiam się, że dodatkowe "dolampowienie" dźwięku wzmacniacza lampowego skończy się czymś koszmarnie manierycznym i na dłuższą metę nie do zniesienia.

Ja wyznaję filozowfię, nic oryginalnego zresztą, że im mniej elementów w torze i im bardziej neutralny on jest tym lepiej.

MCGywer

Bufor to inaczej wtórnik i ma on za zadanie zmniejszenie rezystancji wyściowej na mniejszą ,tylko co tu zmieniać bo klocki typu CD od wielu lat mają na wyjściu 140-160 Ohm,a końcówki od 47Kohm wzwyż,nie wiem jak ten pre gramofonowy ,ale pewnie też ma mało Ohm.W sprzęcie tranzystorowym jest jeszcze inny plus lub minus stosowania wtórnika ,ale to sprawy barwowe,do końcówki lampowej to bzdura.

Vinyldemon, tanie CD potrafią mieć i 700 ohm, nawetdzisiaj. Oczywiście można się zabawić w modyfikację, wymiana 2 rezystorów diametralnie zmienia sytuację, ale kto o tym nie wie, a usłyszy jak działa bufor z takim CD, będzie przekonany że bufor ma wpływ zbawienny na dźwięk.

700 Ohm ,czy to jszcze mozliwe?Nie wpadł mi taki parametr dawno" w oko". Zresztą specjalistą od lamp nie jestem, ale wydaje sie mi że bufor lampowy też nie zejdzie poniżej 700 Ohm na wyjściu.Z deszczu pod rynne.

X-10D (czyt. ekstend) schodzi poniżej 700. O ile dobrze pamiętam to do 50Ohm. To czy warto czy nie warto stosować tego urządzenia zależy od preferencji słuchacza i pozostałych elementów toru. Musisz posłuchać i ocenić. X-10D został skonstruowany aby korygować brzmienie tanich odtwarzaczy CD sprzed kilku lat. Najlepsze wyniki daje z Marantzem 63SE, ale już z NAD 541 nie za bardzo a Meridiana wręcz psuje. Poprawa brzmienia jest podobna ze wzmacniaczem tranzystorowym i lampowym, choć to pewnie też zależy od modelu.

Moim zdaniem lepiej zainwestować w lepszy preamp (w rzypadku gramofonu, nie CD).

P.S. Omawiany bufor nie jest wtórnikiem, ma wzmocnienie ok. 1dB. Trochę go znam bo budowałem wersję DIY tego ustrojstwa.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

To świetny pomysł. W polskim sprzęcie zastosowano go po raz pierwszy w OR EROICA. Doskonale kuplerował dżwięk w całym paśmie. Odbiornik ten miał również mozliwość korekcji pasma na wewnętrznych potencjometrach montażowych. Dlatego też polecam wszystkim prawdziwym miłosnikom tradycyjnego brzmienia stosowanie bufora lampowego. Bufor taki stosuje Nakamashi w modelu H503X, który pojawi się w sprzedaży na jesieni.

• 8 miesięcy później...

Własnie mam zamiar zbudować klona X-10D. Zamówiłem gotowa płytkę od kogos z Taiwanu. Niestety ten człowiek nie załącza schematu, tylko wykaz podzespołów i rysunek płytki z oznaczeniami miejsc wlutowania poszcególnych podzespołów. czy możesz mi przesłać schemat, jeżeli taki posiadasz? Jak zmontuję układ, chętnie podzielę się wrażeniami z odsłuchu.

Pozdrawiam

Czy ktoś ma zdjęcie tego bufora w wersji w której on wygląda na "prosiaczka", bo chiałbym zobaczyć skąd wzięła się ta nazwa, a znajdowałem w sieci tylko ostatnią wersję, która jest zwykłym prostopadłościanem z lampami ukrytymi głęboko w środku.

Bufor MF jest raczej "lekarstwem" na tanie,ekonomiczne systemy, by mniej denerwowały. W dobrze skonfigurowanym, poprawnej jakości sytemie zabierze transparentności. "Lampowości" doda mało, bo ECC88 ma najbardziej neutralne brzmienie.

• 2 lata później...

vinyldemon, 18 Kwi 2005, 19:16

>700 Ohm ,czy to jszcze mozliwe?Nie wpadł mi taki parametr dawno" w oko". Zresztą specjalistą od

>lamp nie jestem, ale wydaje sie mi że bufor lampowy też nie zejdzie poniżej 700 Ohm na wyjściu.Z

>deszczu pod rynne.

Wtórnik White'a na 6n1p ma 200 Ohm imp wyjściowej, natomiast jakby zastosować Pentody to złazi do 10 Ohm..

Matthew, 20 Lut 2009, 10:17

>vinyldemon, 18 Kwi 2005, 19:16

>

>>700 Ohm ,czy to jszcze mozliwe?Nie wpadł mi taki parametr dawno" w oko". Zresztą specjalistą od

>>lamp nie jestem, ale wydaje sie mi że bufor lampowy też nie zejdzie poniżej 700 Ohm na wyjściu.Z

>>deszczu pod rynne.

>

>Wtórnik White'a na 6n1p ma 200 Ohm imp wyjściowej, natomiast jakby zastosować Pentody to złazi do 10

>Ohm..

Na ECClab była kiedyś opisana krok po kroku budowa wtórnika White'a na ECC88, ponoć impedancja wyjściowa wynosiła 3 ohm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.