Skocz do zawartości
IGNORED

A jednak Plazmy ? - co wy na to ?

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

Firma Panasonic Corp. of North America ogłosiła, że w ciągu ostatnich 3 lat sprzedała 1.6 mln telewizorów plazmowych, obejmując tym samym trzecią część rynku amerykańskiego. Prezes Zarządu Yoshi Yamada zakłada, że w bieżącym roku procentowy wzrost sprzedaży osiągnie wartość dwucyfrową, a globalna wartość sprzedaży osiągnie poziom 9,4 mld $ (w porównaniu z 8,4 mld $ w roku 2004). Pan Yamada zakłada również, że w latach 2005-2007 sprzedaż TV plazmowych osiągnie ilość 4,8mln sztuk. W ciągu najbliższych lat głównym produktem sprzedawanym przez firmę będą nadal TV plazmowe (2:1 w stosunku do LCD). Większość ekranów powyżej 37 cali stanowić będą ekrany plazmowe, natomiast poniżej tego wymiaru, głównym graczem na rynku staną się ekrany LCD. Wzrośnie także średnia wielkość sprzedawanych ekranów, zbliżając się do wymiaru 50 cali.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17587-a-jednak-plazmy-co-wy-na-to/

-> Locoloco

Co ja na to ? Hmm...

Tak się składa , że od kilku dni biegam po necie próbując dowiedzieć się czegoś o telewizorach plazmowych i LCD. Zdumiewa mnie, jak w wielu postach, na wielu forach, pojawia się twój nick. Posty te mają w sobie tyle kryptoreklamy i autokreacji , że zaczyna mnie to powoli mdlić. Twoje średnio sprytnie zakładane wątki mają na celu jedynie nie tyle faktyczną pomoc co, w rozwinięciu, podanie namiarów na inne (Twoje) forum "hdtv ble ble .....".

Czy ten wątek jest następnym darmowym folderem reklamowym czy tylko tak sobie chciałeś pomarudzić ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gustaw

Ukryta Zawartość

Nie każdy jest tak błyskotliwy jak Ty. Wątek powstał ,ponieważ ogólna opinia krążąca po necie znacznie odbiega od opinii największych graczy /producentow/.

Martwie się o Twoje zdrowie . Skoro masz mdłości - to albo jesteś w ciąży , albo zalewa cię żółć ze złości, bo ja żadnych Twoich prac nie znalazłem. Trochę trzeba poszukać żeby ważne rzeczy ,trendy rynkowe /hdtv - rownież / pokazać . Nie każdy chce mieszkać w Ciemnogrodzie. Telewizja wysokiej rozdzielczości to przyszłość do ktorej trzeba się przygotować. Choćby po to aby nie kupić dziś telewizora , który za kilka chwil okaże się bezużytczny - mimo że sprzedawca zapewniał że to hit. Naszym zadaniem jest przeszkolić odbiorcow/klientow/ zeby się nie dali wprowadzić w kanał. Skoro już znasz wszystkie odpowiedzi, to gratuluję. Ale myślę że nie nadążasz za rynkiem i to Cie irytuje.

A wątek dotyczy wyłącznie informacji , ktorej dotyczy. Nie miał i nie ma żadnych podtekstów.

Życzę powrotu do zdrowia.

pozdrawiam

Witam

W temat tv plasmowych zagłebiam sie od niedawna a dokładnie to patrze na ceny

mam dziwne uczucie ze polska to kraj bogaczy ze ceny plasm są wyższe nie np w usa

Ukryta Zawartość

1699$x3.3zł (srednio)=5607zł

Czy widział ktos taki ekran w polsce po tej cenie

moze ja jestem w błedzie ?

pozdrawiam

Bor owik

Ukryta Zawartość

różnice cen w każdym asortymencie RTV miedzy USA a Polską można tłumaczyć chociarzby tym że tam jest większy popyt

tam więcej ludzi kupi plazmę a to powoduje ze marża jest niższa

u nas to sprzedawcy podbijają cenę

no bo nikt mi nie wmówi że sprzet jest drożej sprzedawany (przez producenta) Polakom niż chociarzby naszym sąsiadom Niemcom u których też jest znacznie taniej (ostatnio widziałem plazma samsunga 42" za 1200 euro)

ps

znalazłem ten ekran w polsce

Ukryta Zawartość

cena brutto to 14274zł :D

PPM42S3 QX

Ukryta Zawartość

> Locoloco

Masz jeszcze coś do powiedzenia czy mam wklejać linki dalej ?

Ukryta Zawartość

Gustaw

Ukryta Zawartość

Gucio - Możesz wklejać ile Ci się podoba , taka jest cena demokracji .

Choć wolałbym żebyś zamiast o dyrdymałach , mógł błysnąć wiedzą - bo z tym u Ciebie nie wesoło ..............

Żaden wątęk nie jest nadużyciem . Każdy widzi tylko to co chce widzieć. Myślę ,że nie jest zabronione podanie tego samego wątku . Chciałem jak najwięcej zebrać opini na ten temat aby opinia nie była wybiórcza.

Ciesze się ,że korzystamy z tych samych portali. Wątek miał za zadanie wywołać opinie czy rzeczywiście inni też tak uważają bo do tej pory zdecydowana większość uważała / na różnych portalach/ ,że Plazmy to już przeżytek .

Niestety ceny w USA ,w Niemczech a nawet w Rosji nie mają nic wspólnego z cenami w Polsce. Uczestniczę w spotkaniach negocjacji cen. Importerzy w Polsce już przy tych /b.wysokich/ cenach o 30% wyższych niż za granicą , twierdzą że dokładają. Twierdzą również ,że ceny obniży centrala w Europie dla Polski wtedy gdy obniży je konkurencja. I tak to trwa kilka lat.

Nie wspominam ,że wartość pieniądza w USA jest przynajmniej dwa razy większa. Czyli przytoczone ceny plazm dla amerykanina stanowią taki wysiłek finansowy jakby u nas kosztowały - np. 600 euro za 42".

Można wówczas poszaleć . Ale póki co polityka cenowa w kraju - to nie wysokie marże sklepowe i to nie sprzedawcy windują marże. Konkurencja rynkowa nie pozwala na taki luksus.

Aha, zapomniałbym - Gucio - strona o której piszesz nie jest moją własnością /coś tam tylko mieszam /, a szkoda , bo pewnie słowo HDTV stanie się wkrótce znakiem bardzo rozpoznawalnym i poszukiwanym.

Co my na to?

A nas to gila! :)

Gilają nas plazmy, LCD uważamy za dobre co najwyżej do komputera a już na pewno nie widzimy sensu w wywalaniu 10 i więcej tysięcy na sprzęt psu na budę potrzebny, skoro Wiadomości i Klan można oglądać na doskonałym TV za 1/5 lub superdoskonałym TV za 1/2 tej ceny a do KD nic nie zastąpi projektora!

Na ścianach wolimy wieszać kwiatki albo obrazki - wychodzi taniej jak za plazmę i jest daleko ładniej.

O HDTV słyszeliśmy, ale nie chcemy być "gotowi"... wybacz! To jakieś nieporozumienie. Wywalam połowę moich rocznych zarobków na wysokorozdzielczą plazmę i ŁOJEZU! jak mi dobrze! JESTEM GOTOWY NA HDTV! :)))

Tyle tylko że nikt jeszcze nie widział audycji HDTV po polsku i pewno dłuuuuuuuuuuuuuuugo jeszcze nie zobaczy! :)

To na co ja mam być gotowy???

Zamiast zasilać kasą pazernych polskich sprzedawców (ceny mające się nijak do cen w krajach gdzie jest uczciwy handel), wmawiających mi potrzebę posiadania czegoś co tak naprawdę nikomu nie jest potrzebne, wolę spokojnie poczekać. Wprowadzą HDTV w popularnych polskich kanałach - wówczas będze sens kupić plazmę czy LCD. A nie ZANIM wprowadzą. :) A gdy już HDTV wejdzie do Polski to wierz mi - taka plazma będzie kosztować czapkę śliwek a dziś kupione odbiorniki dawno się wypalą!

Jest jasne że kineskop umrze, ale ogłoszenia o jego zgonie są znacznie przedwczesne - jak długo plazma i LCD będzie tak niegodziwie droga, tylko chęcią zaimponowania sąsiadom można wytłumaczyć nabywanie tych zabawek (mówię o Polsce - w innych krajach ceny są już uczciwe). A swoją drogą to dobrego obrazu z plazmy to jeszcze nie widziałem, a z LCD to w jednym odbiorniku była prawdziwa żyleta - pozostałe, które widziałem to chłam.

Powiesz, że mało widziałem - zapewne! To były zabawki kosztujące TYLKO do 15 tys złotych, pewno gdybym wydał 25 tysi miałbym fajny obraz hehehhehehehhe

Opowieści o HDTV zostaw dzieciom na dobranoc.

Tu są dorośli ludzie. Nie wmówisz nikomu nieistniejącej potrzeby!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

plazme kupują ludzie dla szpanu

oj wiele zna przykładów wiele

i zazwyczaj kupują Ci co się gówno znają i taki locoloco nawciska im tyle kitu że im serce z wrażenia stanie

wiedzą locoloco to TY się jeszcze nie popisałeś

bo jak twierdzisz że w polsce warto teraz w sprzęt HDTV inwstwoać to nieźle masz pod sufitem

może burakowi z BMW wmówisz że panna mu z podziwu !@#$% zrobi ale to nie to forum kolego

tutaj zagladają ludzie na trochę wyższym poziomie

prymitywne chwyty to nie tutaj

spójrz na swoje tematy załozone na tym forum

jeżeli badasz rynek to sory minołes się z powołaniem

marny z Ciebie sprzedawca

przepraszam za uogólnianie (tych co kupili plazmę/LCD a nie mieszczą się w kryteriach przezemnie podanych)

> Locoloco

Ty się Locoloco urodziłeś za wcześnie. Współcześni nie doceniają Twojej bezgranicznej dobroci polegającej na bezinteresownym dzieleniu się z bliżnim cenną i specjalistyczną więdzą. Ty przecież chcesz dobrze - taka pomocna dłoń dobrego samarytanina.

Strasznie mnie interesuje to co powiedział Pan Jamada (z szacownej firmy) przekazanej w postaci tego typowego newsa prasowego jakich działy PR wysyłają tysiące wyłącznie po to aby chronić dobro klienta i skierować go na drogę właściwego wyboru. Strasznie też mnie interesuje, że uczestniczysz w negocjowaniu cen TV plazmowych. To są informacje bezcenne. Od teraz, Twoje posty będę traktował z szacunkiem i przyjmował jako prawdę objawioną. Ja tam przy Tobie "błyskać" wiedzą nie będę bo i nie mam czym.

To ty w końcu musiałeś testować te nowoczesne zabawki n.p. spektrofotometrem Gretaga lub kolorymetrem Minolty. Sprawdzałeś chyba gamut TV LCD i TV Plazmowych ? Sprawdzałeś parametr "delta e" i stabilność wyświetlania obrazu w czasie. Śledzisz rynek (CES i Photokina), wyszukujesz informacje w necie, tracisz prywatny czas tylko po to aby nas wyciągnąć z tego Ciemnogrodu. Ja już wtrącać się nie będę. To mój ostatni post w tym wątku.

Mam tylko jedną prośbę Locoloco. - Pisz proszę , pisz jak najwięcej. Twoja pomoc na necie ujeła mnie za serce.

Gustaw

P.S. Ja również podzielam Twoja szczerą radość z faktu, że korzystamy z tych samych portali. Twoja radość z mojej obecności emanuje z każdego Twojego postu w tym wątku.

.. A jest coś jeszcze.. Gratuluję Waszmości "Ignora" z mojej skromnej strony.

Chyba nie sadzisz, ze uwierzymy w to co probujesz nam delikatnie rzecz ujmujac wcisnac ? Pod pozorem niesienia kaganka oswiaty uprawiasz mniej lub bardziej bezczelna kryptoreklame. Jak widze nie tylko mnie sie to nie podoba.

Gustaw jesteś moim idolem :-) Głośno powiedziałeś to o czym od dawna myślałem nt. działalności Mr L.

A odnośnie plazm i HDTV. To z czym do ludu ??? Większość "tanich" plazm ( okolice 10 tys. zł ) pracują w rozdzielczości 852 x 480 a to chyba zdecydowanie za mało na HDTV. Pozatym te tańsze plazmy oferowane u nas już dawno zniknęły z oferty zagranicznych sklepów a u nas sie je wpycha nieświadomym klientom.

> A odnośnie plazm i HDTV. To z czym do ludu ??? Większość "tanich" plazm ( okolice 10 tys. zł )

>pracują w rozdzielczości 852 x 480 a to chyba zdecydowanie za mało na HDTV. Pozatym te tańsze plazmy

>oferowane u nas już dawno zniknęły z oferty zagranicznych sklepów a u nas sie je wpycha

>nieświadomym klientom.

DOKŁADNIE!

A za 5200 widziałęm w sklepie jakieś TV Panasonica (nie znam się na tym ale to chyba jakiś wysoki model - wyglądał bardzo ładnie a na ramce miał napisy: Quintix SR i Acuity) 32 cale panorama z obrazem niesamowitym po prostu! Puszczali akurat Iniemamocnych - obraz był wręcz trójwymiarowy! Coś nieprawdopodobnego! Obok stojące plazmy i LCD ze swoim obrazem nadawały się tylko na śmietnik.

Piękny odbiornik - jeśli już wydawać grubą kasę to właśnie na coś takiego: za pół ceny plazmy masz kilka razy lepszy obraz - odwrotnej polityki nie rozumiem! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nareszcie coś się dzieje. Myślałem ,że umrę z nudów .

A tu proszę jest reakcja. Dziwną jest rzeczą ,że ludzie w Polsce i na świecie kupują plazmy i LCD i są jeszcze do tego zadowoleni.Gdyby poczytali wypowiedzi niektórych z Was to zapewne przejrzeli by na oczy ale oni nie!!!.

Kupują sobie na złość . I katują się beznadziejnym obrazem w domu. Straaaasznie żałują ,że Was nie posłuchali.

Ja rozumiem ,że plazmy czy LCD nie są w zasięgu finansowych wielu osób. Ale to nie jest powód ,żeby się na nich wyżywać. Współczuję Wam ,że musicie oglądać w sklepach elektronicznych tragiczny odbiór na tych odbiornikach. Ja zapraszam każdego do porównania przy tej samej cenie jakości nawet tradycyjnego telewizora 32 " Panasonica X 30 - TV LCD Panasonica w tej podobnej cenie. Rownież JVC 32 C 50 i tv JVC 32 - choć w niższej cenie. Z sygnału HDTV/ czyli możliwości - odbiorników/ Myślę ,że każdy zmieni zdanie . Wkrotce rozpoczną się pokazy w całym kraju , więc oponenci będą mogli zweryfikować znacznie swoje opinie. Proszę podać miasta które reprezentujecie - spróbujemy dotrzeć do Was.

il Dottore - Twoj sarkazm jest nie na miejscu .Muszę przyznać Ci sporo racji. Ale gdyby nie postęp i gdy nie Ci ktorzy kupują ten postęp to pewnie musiałbyś korzystać do dziś z odbiorników Rdzieckiej włedzy "rubin' lub podobnych.

Nie lubisz HDTV - to szanuję , każdy może wyrazić swoją opinie.

"Zamiast zasilać kasą pazernych polskich sprzedawców (ceny mające się nijak do cen w krajach gdzie jest uczciwy handel), wmawiających mi potrzebę posiadania czegoś co tak naprawdę nikomu nie jest potrzebne, wolę spokojnie poczekać." to już przesadziłeś .Nie da się wcisnąć klientow niczego na siłę. Na temat cen , uczciwy handel,pazernych polskich sprzedawców- nie powinieneś się wypowiadać bo nie masz bladego pojęcia o rynku.

Zawsze możesz zasięgnąć opinii od Prezesa Panasonic Polska , Prezesa JVC Polska - i innych prezesów koncernów w Polsce /napewno Ci odpowiedzą/. Ale od sprzedawców - bez zdania racji - się .......................

Bo myslę że Ciebie nikt nie obraża i też sobie nie życzysz żeby ktoś Ciebie obrażał.

"Opowieści o HDTV zostaw dzieciom na dobranoc.

Tu są dorośli ludzie. Nie wmówisz nikomu nieistniejącej potrzeby!" - Porozmawiamy za dwa lata. Za dwa tygodnie kilku producentów na świecie wypuszcza na rynek odtwarzacze HDTV. Nowy standard uzgodniony przez Hollywood - to standard HDTV. Mam nadzieję ,że z obrzydzeniem podobnie jak dziś - nie pozwolisz sobie na korzystanie z tego systemu.

A niedługo później to dzieci na dobranoc -korzystać będą z tych standardów. Ale Ty mam nadzieję będzisz korzystał wyłącznie ze starych systemów.

Ogór - Twoja nazwa - określa charakter Twojej wypowiedzi. Bardziej zależało mi na merytorycznej wypowiedzi.

"bo jak twierdzisz że w polsce warto teraz w sprzęt HDTV inwstwoać to nieźle masz pod sufitem

może burakowi z BMW wmówisz że panna mu z podziwu !@#$% zrobi ale to nie to forum kolego

tutaj zagladają ludzie na trochę wyższym poziomie

prymitywne chwyty to nie tutaj" teraz nie mam wątpliwości - masz skończone studia doktoranckie .

Trochę z językiem nia tak - ale elokwencja , swoboda wypowiedzi , swada, błyskotlowość ok.

"zazwyczaj kupują Ci co się gówno znają i taki locoloco nawciska im tyle kitu że im serce z wrażenia stanie " - to wypowiedź na wyższym poziomie i nie mieści się w elektronice , chyba że są to studia rolnicze.

Hey Gustaw - teraz mi się podobało. Oczywiście badania zrobiłem wszystkie , zresztą są na stronie

Ukryta Zawartość

Trochę się napracowaleś nad tym postem .Szczerze doceniam. Musiałeś się namęczyć. Ale tu cie zaskoczę -

nie miałem zamiaru Cię obrazić - przepraszam - trochę mnie poniosło. Wolę walczyć na argumenty a nie tracić czas na odpisywanie na obraźliwe uwagi typu "ogór" .Przy okazji zostałeś idolem .

Kamon - nie będę Cie obrażał. Bo rozumiem ,że każdy ma prawo się wypowiadać .

Vader 44 - nie masz racji . Plazmy w tej rozdzielczości są sprzedawane na całym świecie. Żeby były sprzedawane wyższe /wyżeszj rozdzielczości/ modele musi działać dobrze telewizja HDTV. Ktoś musi z niej korzystać ,żeby była w przyszłości tansza. Ale tobie nie muszę tego mówić /czytałem Twoje inne posty więc wiem że znasz się na rzeczy/

.Szkoda że nie zabrałeś głosu w temacie.

Samsung to potężny gracz na rynku .W Europie zajmuje piate miejsce ale jego notowania ciągle rosną. Ma dużo najnowszych rozwiazań. TV 46 LCD Full HD - to rewelacja /przy sygnale HDTV/ .

Nagrody EISA dla tej firmy to już nie przypadek. Bardzo dobre produkty , ale zależy w których modelach.

pozdrawiam wszystkich

Ukryta Zawartość

słuchaj HDTV to dla wielu już poznany temat

przynajmniej dla mnie

i nie przeczę że to super sprawa

tylko że w Polsce to jeszcze kuuuuuuuuuuuuuupa czasu zanim cokolwiek bedzie w tym formacie

a to przecierz dalej TV i do tego ma służyć

więc pytam po co

do DVD/kina domowego??

przecierz projektor jest 1000 razy lepszy od takich zabawek

ja rozumiem że jak komuś leży na duszy 20 000 to se kupi

i nie pisz tutaj o kwestiach kasy bo w Polsce mieszkamy i nawet jak ktoś ma 20 000 to LCD/plazma jest ostatnią żeczą o której pomysli a Ty pórbujesz takiemu Kowalskiemu wcisnąć kit że mu się w przyszłości przyda

nie oszukujmy się jak w Polsce bedzie HDTV to takie TV będą 3000zl kosztować

więc kolejny raz pytam po co??

wytłumacz mi a przestanę się czepiać i atakować

i nie piepsz tutaj że widać różnicę jak podasz sygnał HDTV bo się ośmieszasz

to oczywiste tylko że skąd ten sygnał wziąźć

z kosmosu??

z tamtąd też leci narazie po staremu i dla Polaków nic się nie zmieni

a kto będzie niemieckojezyczne kanały ogladał..... zresztą i te bedą w wiekszości kodowane

co z tego ze bedą ładnie wyglądać

porównaj LCD/plazmę ze zwykłym TV ale podając sygnał ze zwykłego źródła

czy to TV czy DVD różnica nie będzie znacząca

a takie kanały bedziemy jeszcze w polsce ogladać minimum dwa lata (za granicą zresztą też)

a to oznacza tylko tyle że wstrzymując się z zakupem dwa lata nie dość że kupimy lepszy sprzet to jeszcze z niego skozystamy bo odrazy bedzie widać skok jakościowy

no i cena......

jak masz jakiś argument za żeby juz dziś warto było 15-20k na plazmę wywalić to porposzę

jak narazie twoje zagrania są czysto teoretyczne

"Kamon - nie będę Cie obrażał. Bo rozumiem ,że każdy ma prawo się wypowiadać"

Powiem szczerze, ze nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Jesli nie chcesz polemizowac bez obrazania mnie to moze faktycznie lepiej tego nie rob.

> Locoloco

No dobra Locoloco. Jak jest się nie zalogowanym to "ignor" (co jest zrozumiałe) nie działa. Jak nie będziesz mi na siłę chciał czegoś sprzedać, robić na forum badań konsumenckich lub indoktrynować w inny sposób to dyskutować możemy. Albo jest to forum "bezinteresowne" albo marketingowe. Taka zasada zero-jedynkowa. Argumenty marketingowe w stylu Pan prezes X coś powiedział lub napisał też mnie nie interesują. Zwykle prezesi, szczególnie dużych koncernów, raczej patrzą na słupki w Excelu i o tym co faktycznie sprzedają mają średnie pojęcie. Aby trochę rozwiać ciężką atmosferę w tym wątku proponuję merytoryczną dyskuję a "aktywny marketing" wyczuję jak owczarek kontener z heroiną.

Po pierwsze, nie twierdzę i nie twierdziłem, że HDTV to bzdura i zabawka dla ludzi ze złotą kartą kredytową. Widziałem to na zeszłorocznej Photokinie na stoisku SONY i było bardzo dobrze. Jest to przyszłość czy tego chcemy czy nie. Różnica w jakości jest na tyle duża, że rynek stopnowo do HDTV się przekona. Jednak będzie wymagało to czasu. I, tak jak napisał jeden z forumowiczów, do momentu pojawienia się rozsądnej liczby programow HD obecne plazmy się wypalą, bo co do trwałości tej technologii mam spore wątpliwości. Dodatkowo, nikt rozsądny nie kupi TV do HDTV jeżeli będzie miał dostęp tylko do kilku programów w tym standardzie. Zwróć uwagę na fakt jak stosunkowo mały procent programów TV nadawanych jest w standardzie 16:9. Główny problem w rozwoju HDTV leży po stronie nadawców. Stosunkowo nie tak dawno przeszli z analogowych BETACAM-ów na urządzenia cyfrowe. Inwestycje muszą się zwrócić a HDTV wymaga dodatkowej kasy. Co do telewizorów plazmowych to sądzę, że dni tej technologii, podobnie jak i CRT są policzone. Nie sądzę, że firmy dalej będą inwestować w rozwój tej technologii. Raczej skupią się na wypchnięciu wcześniej zamówionych ekranów do klienta. Jaka alternatywa ? Technologia LCD, ale nie w obecnie znanej wersji z podświetleniem za pomocą świetlówek. Z mojego punktu widzenia dzisiejsze LCD dla potrzeb TV to taka namiastka. Poziom czerni, jak wiadomo jest kiepski, (ale akceptowalny). Nie chcę wbiegać w szczegóły, ale zarówno typowych monitorów LCD jak i TV LCD kalibrować, w purystycznym znaczeniu tego słowa, nie można, a to już jest pewien problem. Jak kogoś będzie to interesować mogę wyjaśnić to w innym wątku bo zrobi się tutaj zbyt technicznie. Wracając do urządzeń to sądzę, że przyszłość należy do technologii LCD z podświetleniem LED zamiast obecnie stosowanych świetlówek. Zalety: znacznie większe możliwości wyświetlania kolorów (gamut) niż standardy PAL i NTSC. LCD LED mają większe możliwości wyświetlania niż CRT, LCD i plazma. LCD LED mają możliwość pełnej kalibracji i są w odróżnieniu od LCD i TV plazmowych bardzo stabilne. Wady - oczywiście cena, coś ok 7500 USD za chyba 46" i duże zapotrzebowanie na energię (większe niż plazma). Z tego co wiem, takie TV oferuje SONY i Samsung. Miałem okazję przez miesiąc testować prototyp monitora opartego o tą technologię i jeżeli tak będą zachowywały się egz. produkcyjne i telewizory LCD LED to będzie to mała rewolucja. Pożyjemy zobaczymy.

Reasumując. HDTV tak, ale nie szybko. Plazama i CRT nie - bo to już umiera. LCD - tak, ale najlepiej z LEDami zamast świetlówek.

Jeżeli ktoś musi kupić teraz nowy TV to współczuję ;-)

Gustaw

P.S.

Locoloco. Z tym zadaniem sobie trudu z pisaniem poprzedniego postu to niezupełnie się namęczyłem. Bez "nadymania się", ale takie pojęcia jak spektrofotometr, gamut lub "delta e" nie są mi raczej obce.

gustaw loco itd star wars episobe xxl ....

panowie ja prosze o real

co teraz na dzien dzisiejszy polecacie ???????????

ceny ?

ps normalny kowalski jak juz wyda 4 - 5 K na tv to jest świeto wiec prosze bez videofilskich uniesień

pozdro Bor

> Bor

Z CRT to chyba Loewe Aventos z 4.8k ale mam wątpliwości co do kondycji finansowej tej firmy więc w przyszłości z ew. serwisem może być problem.

W wiadomym sklepie do którego wpuszczają wyłącznie członków Mensy TV Panasonika i Sony kolory miały ok ale występowały problemy z geometrią i konwergencją. Przyznam, że nie wiem co ci polecić bo kineskopy w obecnych TV CRT to resztki magazynowe bo lamp od dłuższego czasu się nie robi.

Z LCD to ze względu na cenę zwróciłem uwagę na Samsunga 32" za 5999 zł. Chyba firmowo są specjalnie rozregulowane by tego nikt nie kupił . Wystarczy trochę pokombinować i obraz, jak za te pieniądze, jest OK. Trochę ostatnio biegałem po sklepach jako klient więc może niech konkretne modele doradzą zadowoleni posiadacze.

Niech moc będzie z Tobą ;-)

Gustaw

Nie mialem pojęcia że z pozoru łatwy temat wywoła tyle emocji.Ale najważniejsze że płyną informacje ważne dla czytających.Dość długo mam doczynienia z różnymi technologiami ale zawsze ciekawi mnie co myślą madrzejsi lub bardziej doświadczeni użytkownicy. We wczorajszym szkoleniu okazało sie że do tej pory z jednego płata można było wyciąć trzy ekrany LCD 46" - reszta to odpady .Nowa technologia pozwoli wyciąć sześć ekranów lcd. Co za tym idzie czekają nasz jeszcze spadki cen. JVC na targach w Los Angeles pokazało nowy projektor 4k2k techologii czterokrotnie wyższej niż HDTV. Canon z Toshibą twierdzą , że zupelnie inna technologia zawojuje rynek

Ukryta Zawartość

Panasonic kładzie nacisk na Plazmy - twierdzi ,że jeszcze wiele nowości przed tą technologią .Pioneer już miesiąc temu zademonstrował pokazy /w Holandii/ plazmy trojwymiarowej. JVC w Usa podbija rynek tylną projekcją HD ILA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Thomson z tylną projekcją wspólna z firmą chinską TTL - stał się obecnie największym koncernem na świecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ja nie wiem gdzie pójdzie rynek.

HDTV rozwija się w oszałamiającym tempie - więc raczej nas nie ominie. Tunery są obecnie dostępne w Polsce - a programy lecą z satelity./ w tym roku będzie 10/ jak ktoś poczyta info na portalu - ktorego nazwy nie moge wymienić aby nie zostać posądzony o kryptoreklamę .Ale podanie portalu specjalistycznego na różnych forach miało za zadanie trafić do jak najszerszego grona przyszłych uzytkownikow aby nie popełniali błędów.

Ludzie którzy kupuja plazmy to ludzie którzy mają duże mieszkania i telewizorem 14 " się nie obędą .

Wiem wiem-

BOR - że Kowalski ma 1000 zł , ale na świecie mieszka jeszcze Wiśniewski i JOHANSON .I Kowalski nigdy nie będzie wyrocznią dla rynku .

Co do wypalania ekranu. Telewizja wysokiej rozdzielczości wejdzie b.szybko. Dlatego ważne jest dla osób ktore d ziś kupuję telewizor ,żeby kupić nową technologię na dłuższy okres.

Ukryta Zawartość

Mity pękają ,że się zaraz wypali . JVC np. wprowadzilo przesuwny pixel. Pioneer też .Jeszcze przez kilka lat Plazma bedzie na topie. A zainteresowanie przesunie się w kierunku TV plazmy . 50 " Rozwoju nie da się powstrzymać hasłami " z czym do ludu?"

Ukryta Zawartość

Polska to nie tylko PGR-y i klasa robotniczo- chłopska . Polska to również wykształcona młodzież i kadra ktora włada biegle dwoma ,trzema językami. Bariera językowa to nie jest barierą rozwoju. W USA 30 kanałów kodowanych HDTV- to koszt 9 $.Taniej niż u nas zwykla kablowka. Więc nie jest największa bariera.

Nigdy też nie kazałem nikomu kupować plazm. Teraz ciężko coś komuś kazać. Więc pomawianie mnie o wciskanie - czegoś - delikatnie mowiąc mija sie z prawdą.

Byłem pewien ,że na tak zacnym forum jak AUDIOSTEREO.PL - najbardziej interesują się nowymi technologiami. Że sporo osób szuka informacji nawet gdy niczego dziś nie kupuje ale będzie to robić za kilka lat. Bylem pewien ,że spotkam wielu użytkownikow klasy -Gustaw , Il Dottore . Nie spodziewałem się ataku na sprzęt wysoki technologicznie albo na kogoś, kto śmie mieć inne zdanie niż inni. Myślałem też ,że osoby nie rzucają oszczerstw bez sprawdzenia jakichkolwiek faktow bez znajomości rynku.

Ale taka jest cena demokracji.

Na innych portalach przetaczają się informacje i linki z całego świata , ktorych człowiek sam zapewne nigdy by nie odnalazł. To jest szacunek do wiedzy. Walczymy , czasami popełniamy błędy , ale walczymy na argumenty na wiedzę na rozwój a nie na Łacinę i Grekę.

TV 36.pl 35 . Panasonic 4900, 32" Loewe 3500, 32" JVCx5 3400 , 32 px 30 Panasonic 4800 , 32 HQ 150 Sony - 3500 zł . 32 px 10 Panasonic 3000, TV lcd Samsung 32 a 41 5900 - nie polecam , 32 pa 33 samsung 6900 - extra , Sharp 32 LCD - 6900 dobry, TV 32 LCD LOewe 32 8999 - extra , Tv 32 lcd Panasonic 7000

pozdrawiam - sorry wszystkim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te telewizory crt to śmietniki same, moze obraz i dobry ale 32+ cale to mi sie na to patrzec nie chce , ludzie gdzie wy ogladacie tv w pokoju 3x3 ?

plazma prezentuje sie bardzo dobrze i chyba ja wezme do kazdego pokoju , LCD tez ok- natomiast widzialem tv projekcyjny Thomsona 62(852x480 , hdtv) z progresywnym skanowaniem i mnie powalił -- to ze ma taka rozdzialke czy jest przystosowany do hdtv jest mi obojetne poki co, poprostu obejrzenie na nim filmu z dvd to czysta poezja

a do kuchni kupie se LCD pewnie - jak bede zmywał naczynia to se bede lookał

no ale to wszystko ja wygram w totka

Podsumowanie:

1.jak ktos ma kase niech kupuje

2.dla szpanu (czyt. ogOr) tez niech kupuje + pnkt1

3.nie masz kasy = to oglądaj gówniany crt

4.masz pokoj okolo 10m2 to g.crt 32+ powinien jako tako wystarczyc

ps

to ze locoloco wyjezdza z całym tym stuffem mi nie przeszkadza jak ktoś od niego kupi to pięknie (najprawdopodobniej ten ktos by kupił i tak w mediamarkt) a ja sam zawsze czegos sie dowiem

pozdrawiam

Pienio zejdź na ziemię

jeszcze kila dni temu zastanawiałeś się nad zakupem y1500 z głosnikami JBL E90

sory ale jak ktoś ma tyle kasy na tyle plazm i LCD to by sobie lepszy sprzęt kompletował

z całym szacuniem ale cały Twój post to jest albo szpan albo wymysł główki młodego szczeniaka

kup se jeszcze do kibla (ze dwa jeden żeby z klopa było widać a drugi z wanny)

no i kup se jeszcze z 10 na schody niech służą do wyswietlania zdjęć rodzinnych

a no i kup kilka na zewnatrz niech ludzie wiedzą kto tu mieszka

przykro mi że mamusia Ci każe naczynia zmywać

pokój jeszcze posprzataj i psa wyprowadź

śmieszny jesteś

i nie odbierz tego jao atak kogoś kto zazdrości bo nie mam czego

a chwalił się nie będę dlatego nie dowiesz się szczegółów

locoloco

podajesz przyład USA ale tam jest wszysto taniej niż u nas i tam jest wiecej potencjalnych ogadających

nie porównuj tego z Europą (a z Polską to już wogóle)

i nadal nie podałeś mi sensownego argumentu po co w obecnej chwili inwestować tyle kasy w sprzet HDTV

nie wiem czy wiesz ale prawie wszystkie stacje które planuja nadawanie w HDTV są kodowane

wyjątkiem jest własciciel Pro7,sat1 i kilku innych stacji które nadają FTA

o naziemnej cyfrowej telewizji nie ma wogle co gadać bo narazie są testy a do tego żaden dostępny u nas odbiornik nie ma HDTV

nawet tunery satelitarne można wymienić na palcach jednej ręki (no chyba że mówimy o tunerach do kompa ale kto 42" plazmę do kompa podłączy - bezsensu)

HDTV to przyszłość ale w Polsce najbardziej odległa

naziemna cyfrwa planowana jest na 2008 rok

polskie stacje nadaja audio tylko w stereo

plskie pakiety satelitarne a w szczególności Polsat to jakościowa pomyłka

a Ty mi chcesz wmówić że w dwa lata w polsce się HDTV pojawi

sory ale to Tobie brak argumentów

Eeech - czyli cała prawda o producentach tzw. telewizorów plazmowych i LCD

1. Pan Yamada z Panasonica musi jakoś wypchnać produkt pod tyt. panel pazmowy, w którego produkcję koncern Matsushita wlazł wszystkimi czterema łapami jakiś czas temu i wydał na to mase pieniędzy nie tylko na rozwój technologi ale i na wybudowanine parku maszynowego na produkcję tych paneli. Fakt.

A że Panasonic produkuje TYLKO panele plazmowe (produkuje tzn. "produkuje", czyli wylewa szkło itp. a nie konfekcjonuje obce panele) - bo wszystkie telewizory LCD Panasonica mają w środku panel Samsunga - tym bardziej zarząd firmy musi robić wszystko żeby włożone w technologię plazm i linie produkcyjne pieniądze się zwróciły. To chyba jasne ?

2. To tylko dobrze świadczy o Yamadzie jako menedżerze, że tak zarząda firmą że ma dodatnie wyniki. Jednak za tym wszystkim kryje się to o czym piszę wczesniej, czyli konieczność pokrycia wydatków i amortyzacji całęj cholernej technologii plazm i wyjścia "na swoje", zanim nikt na rynku nie będzie chciał kupić PLAZMY bo cena LCD spadnie do jej poziomu.

3. I na marginesie... Panasonic jako jeden z nielicznych (we spół z LG i Samsung) ale jako JEDYNY produkuje tylko panele plazmowe. Czy to nie prawdziwy powód do stresu pana Yamady ?

4. Nie dajmy się ogłupić producentom tych wszystkich zabawek i pamiętajmy że tak naprawdę:

DUZE panele LCD (duże tzn. o wielkościach przystosowanych do sprzętu TV, czyli 28cali wzwyż) produkują na świecie TYLKO 2 firmy : Samsung, LG !

Wszyscy pozostali, którzy produkując sprzęt RTV, a w śród nich najbardziej znane SONY, Panasonic, Toshiba TYLKO konfekcjonują te panele, czyli dokładają do panelu:

- elektronikę, czyli kontroler konwertujący sygnały wejściowe

różnnych standardów na najczęściej używany w tej branży standard LVDS lub dla mniejszych paneli TTL

- inwerter napięcia do podświetlania panelu LCD (w plazmie tego problemu nie ma)

- zasilanie, obudowę

- no i tuner telewizyjny z OSD i innymi bajerami takimi jak dekodery dźwięku, głośniki, itp.

nie wspominając o takich "firemkach" w tej branży jak Loewe, Bang-Olfunsen czy inne europeskie i nie tylko grzybki, które kupują całe moduły, tj. panel, kontroler, inwerter i po prostu wkładają to wszystko w przez siebie zaprojektowane i pewnie też "outsourcowane" opakowania.

Jest jeszcze kilka firm takich jak: Nec, Sharp, Optrex, Himex, Unipac albo Boe-Hydis (dawny Hyundai) które produkują panele LCD ale o znacznie miniejszych rozmiarach (1,8" ... 14") z przeznaczeniem na rynek komputerów albo urządzeń automatyki. Niektóre z wymienionych firm robią panele także nieco większe, ale nie mające zastosowania w sprzęcie RTV.

5. Jeśli chodzi o PLAZMY, to głównymi producentami tych paneli są: LG, Samsung oraz właśnie Panasonic.

Wszyscy inni o których wspomniałem także tylko konfekcjonują panele jednego z trzech wymienionych producentów.

Jednak LG oraz Samsung mają przewagę nad Panasonikiem, gdyż produkują oba rodzaje paneli PLAZMY i LCD a że przyszły rynek nalezy do tych drugich paneli, rozumiem w jakiej sytuacji jest Panasonic i pan Yamada. Wiem też że facet poradzi sobie ze swoimi Plazmami i wybiorą go na kolejną kadencję... Oby. Pzdr.

nie ma problemu

chociaz mowie ci ten Thomsona62 musialbys zobaczyc go w akcji - no ale -nadmiar- kasy potrzebny...widzialem jak paru ''kowalskich'' stało przed nim jak zaczarowanych...dla takich nie trzeba zadnych argumentow oni w wiekszosci nie wiedza co to Hdtv a co dopiero mowic o roznicach miedzy Lcd a plazma.

Jak myślisz ci ktorzy to kupuja czym sie kieruja, zapewne: wielkoscia, wyglądem(obudowa , fajny pilot do zestawu , dobrze jeszcze jakby miało wbudowane głośniki)itp

Przykład:ogladam wczoraj tv no i podchodzi 2 klientow - patrzyli na tv zdaje sie ponad 42+ jeden był 4:3 inny 16:9 no i zdecydowali sie na 4:3 bo tamten wydawał im się spłaszczony

To sie sprzedaje coraz lepiej a ceny idą w dół, za pare lat pewnie i u nas bedzie stało takie cacko czego zycze sobie i wam

Pozdro

btw

ogOr dzieki za info o h/k i y.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.