Skocz do zawartości
IGNORED

Internetowe radio i w końcu JAZZZZ

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

ooo - no wielkie dzieki stary, takiego czegoś szukałem. W 128k zwykle brzmi przyzwoicie muzyczka.

Teraz tylko na jakiś odbiornik trzebaby uzbierać i wyszukać z 5 najciekawszych stacji. Jak ja uwielbiam ten postęp techniki :D :D :D

Witam

Ja znalazłem wymienione przez Was stacje jakieś trzy lata temu i ....Przestałem słuchać radia FM.Rozgłośnie

w Polsce bardzo mnie denerwują,a tu dobra muzyka i prawie zero reklam.Na jakość nie ma co narzekać

stream 128kbit/s albo192 daje przyzwoite efekty,choć mogłoby być lepiej.Ja pobieram sygnał z SB Live 5.1 na

driverach kX i tylnego wyjścia na i2S.Jest dużo lepiej.Polecam też użycie odpowiednio skonfigurowanego

foobara 2000 zamiast Winampa jest o 2 klasy lepszy.Sygnał przesyłam do zestawu hi-fi na zmianę z komputero-

wymi głośnikami Samsunga 2+1.Nie jest zle.Lepszy zestaw jednak bezlitośnie obnaża braki w jakości sygnału.

Zastanawiałem się nad lepszą dzwiękówką ale na Live'-ie i tak bardzo dobrze słychać jakość transmitowanych

plików.Bywa bardzo dobrze jak i tragicznie przy tej samej przepływności.Co do sprzętu tylko do odbioru

radia internetowego to przymierzam się do złożenia komputera ze starych podzespołów z dobrą kartą

dzwiękową np USB.Takie media PC z procesorem 300Mhz he,he..,byleby był cichy i muszę dorobić do niego

jakiś panel obsługi zamiast monitora.Zobaczymy...Pozdrawiam Wszystkich poszukiwaczy przejawów audiofilstwa

w internecie.

komputera chciałbym sie pozbyć i słuchać radia bezpośrednio z czegoś nieszumiącego. Komputer już i tak wyciszyłem maksymalnie - ale niestety jeszcze dysk odrobinę słychać - bo wiatraków się pozbyłem. Jest na tyle cichy, że można przy nim spać, ale jednak nie jest zupełnie niesłyszalny.

A takie radyjko to byłaby odpowiednia rzecz.

>Iceman

Ja też tak robiłem jak chciałem wyciszyć komputer,ale zawsze z szumem dysku jest problem.Pozostaje wybrać

jakiś cichy model.Z moich doświadczeń mogę polecić Seagaty Barracuda i dodatkowo zamontować go w jakieś

tłumiące mocowanie,tylko trochę za drogie to jest,mam na myśli takie np.sanie montażowe a potem włożyć

całość do dzwiękoszczelnej puszki.Niestety fabryczne media PC są też hałaśliwe,producenci chyba nie wiedzą,że

audiofile też by taki sprzęt kupili gdyby spełniał ich wymagania.Pozostaje montaż samemu i eliminacja,zrodeł

hałasu i szumu.Przy użyciu starszych podzespołów da się osiągnąć zadowalające efekty.Inną sprawą jest,że

jeśli ktoś nie chce komputera to faktycznie na rynku jest sporo sprzętu z wbudowanym gniazdem RJ-45.Moje

uwagi wzbudza jednak jakość dzwięku z takich maszynek.Budując komputer mam na to wpływ a tutaj...

"odsłuchy" w MM i podobnych markietach....ło yezu.raz na zawsze skończyłem z tymi pomysłami,a kompetencja

personelu ręce opadają...

Mam barracude 160GB - kupiłem właśnie dlatego że jest cichy, ale 7200 obrotów jednak wydaje pewną częstotliwość. Starsze (te z 5400 obrotami) są cichsze np 40G-stka u mojej dziewczyny - ale nie będę specjalnie drugiego dysku kupował i co jakiś czas odłączał jeden a podłączał drugi - to sie mija z celem. W jakieś opakowanie tez sie boję go wkładać, bo jednak latem, po 3 dobach pracy komputera to jest on bardzo nagrzany. Dlatego wolałbym jednak jakieś w miarę przyzwoitej jakości urządzenie zamiast komputerka do sluchania radia.

Polecam program audiojack 2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Nie tylko znajduje i odtwarza stacje nadajace 224kbps w ogg, lecz umozliwia nagrywanie streamu na dysk - automatycznie dzielac na pojedyncze tracki z nazwami. Bardzo przyjemnie jest zaladowac naprz. na podroz do samochodu 20godzin ze smoothjazz.com.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No tak. Bez niemieckiego moze byc problem. 14dniowe demo jest do zassania po rejestracji... Jakos niemoge znalezc angielskiej wersji, sorry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ! AudioJack 2 w wersji angielskiej jest do zassania stąd:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Wrzucę na jakiś upload ale trochę to potrwa - plik ma ponad 18 Mb.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Gotowe ! Plik z programem można pobrać stąd -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Achievement unlocked!

Witam.

nowmar audioholik>

Jak możesz to napisz jak skonfigurować foobara 2000 do odbioru radia. Używam tylko tego odtwarzacza i nie chciałbym "zaśmiecać" komputera innym:-) A, również posłuchałbym radia Jazzzz.

Pozdr.

Chyba mam już sposób na radyjko z internetu - mianowicie uświadomiłem sobie, że mój tuner satelitarny ma gniazdo na wtykę ze "skrętką" - a to już mi dało do myślenia :D. Będzie słuchanie radyjka bez komputera :D

powiem tak - ja jestem w domu fanem audio - a mój brat video, tv i sat - ja siedze na forach związanych z moimi zainteresowaniami a on na swoich - jest jakimś moderatorem wiec coś sie chyba orientuje w tych tematach - wiec pewnie zrobi ze bedzie grało - ja sie na tunerach sat zupełnie nie znam.

jesli chodzi o internetowe radia to polecam program BOOMBox Internet Radio Player. Wyszukuje on setki stacji radiowych na calym swiecie: Jazz, Rock, lata 80'te i inne. Mozna dobrac sobie stacje pod konkretna jakosc i rodzaj muzyki. Goraco polecam.... bo jest w czym wybierac :)

>>BBodek

Chodziło mi o konfigurację pod względem najlepszej możliwej obróbki strumienia danych aby uzyskać możliwie

najlepszy dzwięk.Foobar ma pod tym względem spore możliwości.Warto pogrzebać w menu Playback(Preferences;i wybrać z drzewa Playback).Możesz tam ustawić format danych na wyjściu,dodać dither itp.

Sam spróbuj bo nie wiem,jakie ustawienia przypadną Ci do gustu.W foobarze stacje ładuje się poprzez

podanie lokalizacji ale jeśli jest on jedynym odtwarzaczem w systemie to zawsze po wybraniu stacji na stronie,

np.Shoutcast,będzie ona domyślnie uruchamiana w foobarze.Przy konfiguracji zachowaj ostrożność,gdyż

niektóre ustawienia mogą być niebezpieczne dla karty dzwiękowej.Pozdrawiam serdecznie

A i ja mam pytanie.Czy ktoś z Was wie o dokładnych możliwościach tego playera,bo sam go jeszcze całkiem

nie rozpracowałem?Jak na moje ucho to brzmi nieporównanie lepiej od Winampa,którego dekodery strasznie

"mulą" i osłabiają dynamikę.A może są jakieś dobre moduły do Winampa,żeby jakość dzwięku się poprawiła?

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.