Skocz do zawartości
IGNORED

Umarl król ...

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

qb_1->>>

Visions ma ten sam CROSSOVER co jest w DIAMONDS oraz specjalne okablowanie nie od Cardasa....

Visions prostu z podelka graja wysmienicie a

stare (origanlen) graja jak "broken" przez pierwsze 100~200 h.

Zgadzam sie z Toba ze bedzie i jest to BEST BUY od Avalon i teraz to beda numer jeden true HIGH-END kolumny, Wilson Audio w krotce odpowie na to posuniecie z nowymi WP 8 lecz Avalon juz cos ma specjalnego na Swieta.....

Pozdr.

How are you mate?

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa -> I'm doing great, thanks. Hope everything goes well for You.

Do Wilson Audio jakos nie mialem nigdy tyle przekonania - przy uznaniu calej klasy.

Nowych Avalonow bede musial koniecznie posluchac. Z tego co piszesz glowna roznica sprowadza sie do tweetera? Niestety ostatnio jestem na bakier z nowosciami - nie slucham praktycznie muzyki bo caly czas jestem daleko od domu...odbije sobie latem :-)

Pozdrawiam serdecznie

qb_1->>>

Czy dalej ten sam adres w Warszawie masz?

Pytam bo chcialbym Tobie cos wyslac :-)

Daj znac

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Ktoś już faktycznie trafił :-)

Dla ułatwienia info jakie dostałem o wymiarach zapakowanych kolumn:

The weight is 210 Kilos,

2 Crates @ 54"x18"x27"

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

lolo -> koniecznie - od 3 tygodni mam w bagażniku dla ciebie skrzynkę piwa ... cud że jeszcze nic sie nie pobiło :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Lacrimosa

Spytam Ciebie, bo zapewne miales wiele okazji do porownan. Jak wg Ciebie wypadaja Thiel CS7.2 w stosunku do Eidolon. Ja sluchalem pare dni temu Eidolon na CD Accuphase DP-85, preamp Boulder 1010, Wzmacniacz Accuphase 50V i kable eldrod i bylo bardzo dobrze, ale nie moge powiedziec, ze lepiej od CS7.2 (czy nawet CS7) na innych systemach, bylo troche inaczej. Bas i jego wypelnienie (midbas) juz na starych thielach CS7 troche bardziej mi sie podoba, Eidolony maja moze troszke bardziej klarowna gorna srednice jak CS7 (tu jest lekka mgielka, ktora zreszta nadaje troche ciepelka), ale w CS7.2 sa juz bardzo klarownie. Trojwymiar i holografia podobnym poziomie, Avalony chyba sa troche bardziej "zwiewne" i szybkie podczas gdy CS7.2 troche maja bardziej tlusta tkanke wypelniajaca. Troche inaczej, ale czy roznica w cenie jest uzasadniona?

Jak Ty to odbierasz?

Szpanerskie to są dopiero Eidolony Diamondy ... BLING, BLING :-)

Jako drugi typ myslalem o wloskich Audiostatic, Elberoth wspominal tez kiedys o SoundLabach, a Audiostatic to takie "europejskie soundlaby" niedrogie i bardzo dobre.

Ale sa lzejsze i tyle nie waza co podal Elberoth, tyle waza wlasnie Avalony Eidolon w drewnianych crates ;)

Nad SoundLabami myslałem faktycznie bardzo poważnie, ale niestety zniechęciły mnie liczne głosy o ich awaryjności, pochodzące od samych uzytkowników. Wizja konieczności transportu 200 kilowych kolum do stanów do serwisu i kosztów z tym zwiazanych mnie zmroziła. W sumie szkoda, bo posiadanie prawdziwych elektrostatów (czyt. nie Martinów Loganów) to było zawsze moje niespełnione marzenie ...

A tak BTW - Audiostatic to chyba już jakiś czas temu zbankrutował. Czyzby jakaś reaktywacja ? Kolumny faktycznie wyborne.

z tymi bankructwami to roznie jest ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepraszam za dygresje natury ogolnej ale tak sie sklada, ze nie mialem dotad okazji sluchac kolumn Avalon a nawet innych podobnej klasy. Mam jedno pytanie: czy sa one wolne od tego co przez cale zycie slysze z kazdych kolumn, z dowolnego przedzialu cenowego, mianowicie wolne od "grania skrzynia" ?

Otoz rzecza, ktora mnie *najbardziej* irytuje w brzmieniu glosnikow i na ktora zwracam zawsze uwage w pierwszym rzedzie, jest beczkowaty odglos skrzyni dodawany do glosu meskiego *zawsze* i przez *wszystkie* kolumny z *kazdego* przedzialu cenowego. Oczywiscie jego nasilenie bywa roznew w roznych konstrukcjach, niemniej wystepuje zawsze. Nie wiem, moze to sprawa samej techniki nagraniowej, moze mikrofon ustawiony zbyt blisko, czy co ? Nie, sprawdzilem, J.G. Holt na tescie Stereophile przemawia jak zza grobu jednako przy wszystkich mikrofonach. Kwestia pokoju ? Tez nie - dudni u kolegow i w salonach firmowych.

To wylapywanie dudniacego glosu graniczy z obsesja: glos jak ze studni dopada mnie z kazdej plyty i radia. Z tego powodu trudno mi zaakceptowac jakiekolwiek podlogowce, to juz minimonitory ze swym przyrodzonym ograniczeniem w dolnych rejestrach uwalniaja mnie w pewnym stopniu od przykrosci sluchania dudnienia. To, ze strojenie skrzyn jest przeprowadzane po katem najefektywniejszego (co niekoniecznie znaczy wiernego) odtwarzania basow zdaje sie byc oczywiste. Podejrzewam jednak, ze swoj wklad w te nielubiana przeze mnie ceche maja same glosniki. Byc moze parametry ukladow napedowych, parametry membran oraz zawieszen, w szczegolnosci ich masa oraz cechy akustyczne np. wytlumienie sa tu winowajcami ? Moze sa wrecz optymalizowane pod katem jakiejs "przecietnej muzyki" i upodoban oraz przyzwyczajen przecietnego sluchacza, powiedzmy fana rocka ?

Czy macie podobny klopot, czy akceptujecie w pelni to co slychac ?

dudivan - skrzynkę słychać ZAWSZE, choć faktycznie w Avalonach słychac ją mniej niż w jakichkolwiek innych kolumnach zamknietych jakich do tej pory słuchałem. Tak naprawdę jednak sprawę rozwiązują dopiero "boxless speakers" - był to właśnie jeden z powodów, dla których chciałem kupic elektrostaty Sound Laba.

Problem jest więc jak najbardziej realny, ale (na szczęście dla posiadaczy klasycznych skrzynek) irytuje zazwyczaj dopiero jak się posłucha elektrostatów. Dobra rada - nie słuchac elektrostatów ! :-)))

Ja nie sluchalem i co ? Wlasciwie to teraz strach do nich podejsc, ciekawe co z nich "wylezie", kiedy zabiore sie do odsluchu.

Ogolnie jednak wniosek z rozwazan nad kolumnami "skrzynkowymi" jest pesymistyczny. Wychodzi na to, ze w dzialach konstrukcyjnych panuje stagnacja wielka, bo mamy kawal porzednego problemu i zadnych dzialan, by go rozwiazac. Wszyscy przechodza nad tym do porzadku dziennego. A inni moze nawet zyja w blogim martixie, myslac jak to jest wspaniale.

dudivan

w kwestiach "dudnienia basu" duzy wplyw ma pomieszczenie i ustawienie kolumn. Czywiscie, ze moze byc tez kwestia podbarwien obudowy i zle zestrojonego bass refleksu, ale w przypadku Avalonow nie bylo takiej "skuchy".

Znam dobrze Etony 11 calowe zastosowane w Eidolon (stosowalem je) nie sa to dosc przecietne drivery, z magnesem dosc mizernym (zwlaszcza w porownaniu ze znacznie drozszymi driverami jak focal audiom, ATC, czy rodzime thiel), ale sposob zestrojenia basu w Avalonach jest bez zastrzezen, homogeniczny z reszta pasma i zero podbarwien bass refleksowych. Dla mnie troszke jednak zbyt lekki charakter, ale takie sa Etony, ktore w tych kolumnach sa zaaplikowane optymalnie.

Dudivan, a czy miales podobne spostrzezenia w kolumnach z membrana bierna jak np, sonus faber electa amator 2 ?

Elberoth

nie wiem czy bardziej to kwestia skrzyni tylko i wylacznie, ale w przypadku electrostatow AudioLab czy magnetostatow Magnepan mamy do czynienia z lekka folia mylar grajaca ogromna powierzchnia (kwestia dipolu jest raczej wtorna i bardziej rzutuje na ustawienie w pomieszczeniu). Czyli mamy malutkie wychylenia bardzo duzej powierzni, dla oddania czestotliwosci np. 50Hz folia ma do przebycia krotsza droge i stad ta oczuwana szybkosc i konturowosc, podczas gdy na glosnikach dynamicznych mamy problem bezwladnosci (wiekszej masy), zawieszenia przewaznie gumowego magazynujacego i oddajacego "z powrotem" sporo energii - "transient smear".

Z rzeczonymi Sonusami nie mialem przyjemnosci ale inne (nieliczne, coprawda) konstrukcje z membranami biernymi grzeszyly tak samo. Moze SF E2 bylyby inne, w koncu male sa - 14 litrow...ale "przypuszczam, ze watpie". To chyba mimo wszystko kwestia skrzyni. Zamkniete tez tak maja.

tak, tylko myslę że dudiemu chodziło nie o brak szybkości w konwencjonalnych głośnikach, tylko o podbarwienia od obudowy. te ostatnie, jak się posłucha statów, są widoczne jak na dłoni.

strojenia bassreflexu tez bym w to nie mieszał, bo nawet idealnie zestrojona skrzynka dalej ma swój "box signature".

ok. rozumiem, ja tam na wielu konstrukcjach tradycyjnych nie slysze "beczkowatego podbarwienia", ale czesto slysze gumowate brzmienie basu jak w subwooferach samochodowych (przypominaja mi sie kolumny ancient audio z ich aktywnym basem). Moze dudivan powinienes pomyslec o Magnepanach...

A moze posluchaj Argosów ? Ich kompozytowe obudowy moja byc tem czego szukasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.