Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam kolumny podłogowe do 1700zł

markusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupuję Amplituner Yamaha RXV 450 około 6x80W mocy znamionowej (muzycznej podają około 6x130W). Chcę wybrać do kina domowego i słuchania muzyki kolumny przednie podłogowe, pokój ma Ppow 25m2, tutaj pragnę zaznaczyć że nie planuje już zakupu subwoofera . Już 2 tygodnie przeglądam różne fora poświęcone tematyce audio i nadal mam wątpliwości – co osoba to inne zdanie. Wiadomo że za te pieniądze nie mogę marzyć o kolumnach klasy B&W czy JBL – chyba że używanych, z tańszych ale nowych z przedziału cenowego do 1700 zł można znaleźć np.:

1.Audio Academy Mimas

2. TAWO 602

3. TAWO 702

4. Yamaha NS 150

5. DALI 5005

6. Jamo Classic 8

7. Jamo Classic 10

8. KODA EX686F lub EX688F

9. Tonsil MAESTRO II 180

co polecacie – niestety mieszkam w Grudziądzu – miejscowości w której nie ma sklepów z możliwością odsłuchania kolumn. Dlatego chcę zdać się na wasze doświadczenie i nie wyrzucić pieniędzy w błoto. Osobiście zastanawiam się nad Dali 5005 lub Tonsil Maestro II 180. Na temat Kolumn firmy Tawo(jestem ciekawy opinii o nich), Jamo i Yamaha jest bardzo mało opinii, a jeżeli chodzi o firmę Koda zastanawiam się czy nie jest przereklamowana ? Podczas zbierania informacji zacząłem się zastanawiać nad sprawą kolumn produkowanych zagranicą – co się stanie jak się uszkodzi głośnik w takiej kolumnie? Będę musiał z nim jechać do Warszawy lub Poznania ? A nawet jeśli ściągnę go przez internet czy ceny tych głośników nie są później astronomiczne w porównaniu do kolumn składanych w Polsce?

Proszę poradźcie co kupić, dziękuje z góry i pozdrawiam.

[email protected]

Hey.

Na twoim miejscu kupiłbym Tonsila z kilku względów:

1. patriotyzm ;P

2. Każdy sklep rtv ci je sprowadzi i udzieli gwarancji więc nie będzie problemów z ewentualną naprawą (a tu moze być niespodzianka jak u mnie - zimny lut jednego basu w Voyager 350, ale miejmy nadzieje że w kolumnach klasy Maestro nie ma takich problemów). Nie będzie trzeba ponosić niemałych kosztów transportu do producenta.

3. Wiadomo czego się spodziewać po dźwięku z takich kolumn. Nawet moje 'pancerniaki' potrafią bardzo czysto zagrać.

Chociarz nie miałem okazji posłuchać tych kolumn to podejrzewam że jak za taką cenę to powinieneś być zadowolony. Przed zakupem radze zapoznać sie z jakością wykończenia, zastosowaną technika budowy kolumny bo to co prezentują Voyagery to 'pożal się Boże'. Jak będzie tak samo (troche wygłuszenia, obudowa z płyty wiórowej i masa kleju stolarskiego) to radze zrezygnować.

O Tannoy wiem tylko tyle, że to ponoć dobre kolumny, ale u mnie w mieście nikt ich jeszcze nie kupił (stoją kilk lat w sklepie...).

Życze powodzonka i dobrych wrażeń odsłuchowych.

Z Twojej listy zostawiłbym jedynie 1,4,5,9

Na pewno dodałbym do listy Wharfedale z serii Diamond 9 (na pierwszym miejscu), małe podłogowe Cabasse (te widziałem także w sklepach Euro RTV-AGD) - jeśli nowe. Zarówno w przypadku jednego jak i drugiego powinieneś mieć możliwość uzupełnienia w przyszłości zestawu kinowego.

Jeżeli i tak kupujesz w ciemno, to polecałbym dwa rozwiązania:

1. kupno używanych kolumn - za tę sumę spokojnie powinieneś dostać coś przyzwoitego,

2. skontaktowanie się z kimś, kto ma opracowany tani projekt i własnoręcznie go zrobi - może forumowicz o nicku McGyver będzie zainteresowany

Ha, skoro mnie wywołano, to się pojawiam. I nawet nie muszę nic wykonywać, bo mam kilka konstrukcji już gotowych i wygrzanych w tym przedziale cenowym (czyli nie trza czekać, można odsłuchać od razu).

Jeżeli zdecyduje sie na DALI 5005 to gdzie w razie czego dostane lub naprawie głosniki i za jaka cenę ?

Jeżeli zdecyduję się na Maestro II 180 z not katalogowych wynika ze schodza do 30 Hz Dali nie, wszyscy twierdza ze Dali sa lepsze od maestro, ale dlaczego ?

Czy jest miedzy tymi dwoma kolumnami roznica w jakosci dzwieku ? Czy naprawde Polacy robia takie kiepskie kolumny - przeciez jest to najwyzszy model tonsila. no i wazy znacznie wiecej niz Dali czy to oznacza że Polacy napchali wiecej kleju :) A tak na serio chce z tych kolumn slyszc pelnie dzwieku bez budzenia sąsiadów. Co poradzicie ?

Maestro to wcale nie najwyższy model. Niedawno modyfikowałem Maestro 130. Tak kiepskie kopułki rzadko się spotyka, zwrotnica nadawała się nie wiem do czego, ale na pewno nie do takich głośników, a skrzynia była fatalnie dostrojona co powoidowało że bas był istotnie głęboki, ale bardzo rozlazły i buczący. Zajrzyj do wątku o wymianie kopułek w Maestro.

Stawiam na to, że w notach katalogowych najlepsze były Tawo.

Nie ma co patrzeć do katalogów. Zwłaszcza w niższych zakresach cenowych kwitnie tam radosna twórczość marketingowa. Za 1700 zł nie kupi się niestety nowych, sklepowych kolumn odtwarzających bardzo niskie częstotliwości. Tylko niektóre będą w ogóle poprawnie odtwarzały bas. Za taką cenę prawdziwe 45 Hz (-3dB), to moim zdaniem jest OK.

To ja mam dla Ciebie propozycję.

Właśnie chcę sprzedać moje ESY Ostinato 2000, które biją na głowę wszystkie dotychczas wymienione zestawy. Są wprawdzie grane ale w dobrych rękach nie oznacza to żadnego uszczerbku dla ich zdrowia. Słowem są w idealnym stanie.

Mieszkam nie tak daleko, bo w Bydgoszczy także zapraszam na odsłuch. Mogę również przesłać Ci fotki tych kolumn.

Ponad to wydaje mi się, że sprawdzą się bardzo dobrze jako kolumny frontowe w 25m sali kinowej.

Pozdrawiam

dali 5005 do kina domowego są w sam raz w tej cenie, bez subwoffera 6006 zdaje się że była by lepsza, ale zdaje się, że w Yamaszcze jest go dosyć, to i 5005 powinna wystarczyć, Coraz czesciej mozna spotkać 5005LE (limotowana edycja) ostatnio bardziej popularna od zwykłej, ponoć ma poprawioną zwrotnicę no i dźwięk. . Polecam własny odsłuch. Pozdrawiam

Jeśli do Yamahy, to polecam Wharfedale Diamond 9.4 - dobrze pasują do siebie i zmieścisz się spokojnie w cenie, choć do 25m^2 polecałbym Dajmondy 9.5 - cena sklepowa 2000, ale pewnie coś się da utargować. A jak będziesz chciał dołożyć kolumny do pozostałych kanałów to w tej serii masz wybór jak się patrzy.

Troszkę słaba ta Yamaszka , ja mam Jamo Classic 8 grają dobrze ale z Yamaha 650 . Może te zagrają dobrze , polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no i pare groszy zostanie na jakiś kabelek .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.