Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

-> Arek67: Nie ma sensu się spierać. Ty wiesz, ja wiem - oceniliśmy IC S.O. podobnie. W relacji j/c jest dobrze, może b.db. Dla mnie jednak liczy się jego wartość bezwzględna - co on sobą naprawdę reprezentuje, a tu plasuję go jak napisałeś - średni poziom.

To jednak wystarczy, by w jednych systemach się pokazał, w innych... ukazał prawdę o sobie... ;)) Tak jest z każdym kablem. W kilku apsektach: brak kompresji, dynamika, szybkość, otwartość stoi na b.db. czy nawet wyśmienitym poziomie, jednak nie zmienia to faktu, że gra on powierzchownie - nie będę się powtarzał, bo mam wrazenie,że rozmawiam z dziećmi. Wyrafinowania: ZERO.

Wszystkie moje płyty po dłuższym słuchaniu (miałem go tydzień - o pomyłce nie ma mowy) brzmiały jakoś tak podobnie/monotonnie, na jedno kopyto. A tego nie lubię i nie toleruję.

No co mam napisać, że było super/cacy ? - Wała, nie było, bo za dużo do b.db. poziomu mu w moim systemie brakowało. Wystawiam mu ocenę 4. -Zła ? Z oczywistych (w.w.) powodów nie chciałem go zatrzymać.

NIE ROZUMIEM TYCH ZACHWYTÓW NAD IC .O. - Poczekajmy z rok, aż trafi się jakiś lepszy IC, a wtedy dowiemy się z tegoż forum (mam nadzieję), w czym okazał się być lepszy od poprzednika.

Demokrację teraz mamy (jakbyś nie wiedział... ;))

* * *

Ważne, że IC S.O. znajduje nabywców (są b. zadowoleni jak widać) i ma kilka entuzjastycznych opinii oraz broniących jego "hiendowego" brzmienia jak niepodlełgłości. A skoro tak jest należy mu się, a zwłaszcza jego konstruktorowi SZACUNEK. (Ja tak właśnie do tego podchodzę.)

Mamy kolejny polski produkt w korzystnej relacji j./c. i dobrze przyjęty. Brawo.

Pozdr.

Z całym szacunkiem dla Pana Witka producenta S.O ,

mam gdzieś czy kable S.O będą się sprzedawać czy nie, - już to pisałem ;-)

no może trochę patriotyzmu lokalnego jest we mnie ;-)

andrea29 =>

Starasz sie miec monopol na rację. Już mnie posądzano na forum o chęć bycia nieomylnym ,ale twoje przekonanie o własnym wyrafinowaniu muzycznym jest porażające.

Wszystko starasz się w sposób autorytatywny podsumować, jak to kiedyś Zidijan napisał "górować".

Można swego zdania bronić jak niepodleglości, ale trochę skromności by się przydało.

I nie dorabiałbym ideologii do zwykłego I.C.

A co do kabla - śmieszna sprawa ten S.O , wywołuje tyle kontrowersji ;-)

Napisałeś jedną starą prawdę ,

"To jednak wystarczy, by w jednych systemach się pokazał, w innych... ukazał prawdę o sobie... ;)) Tak jest z każdym kablem"

Ale pozwolę sobie ( nie wiem czy mogę ) nie zgodzić się z tobą co do stwierdzenia ,że szybko sie ukaże kabelek w cenie ok.500zł przebijający go.

Powinniśmy sobie tego życzyc, ale wątpię ,ze tak będzie ;-)

P.S

Taka mała rada od mniej wyrafinowanego kolegi, spróbuj I.C Sonus O. włączyć w pasujący dla niego system z "tak zwanej wyższej półki "

Może lepiej byłoby pisać o własnych odczuciach we własnych systemach, niż opisywać w wartościach bezwzględnych... a stosunek jakość/cena przy tych kablach jest rewelacją. Zresztą dla mnie jest on najważniejszy.

zildjian

pitdog =>

Jak juz mówilem nie jestem mocny w te klocki i tez sprawdziłem w słowniku zanim wpisałem ;-)

I tam jest wyraźnie zwrot "górujący " od "góry" i to miałem na myśli, błędu nie zrobiłem,

ale zakładając, że cytowałem Zildjiana to chyba nie miałem racji ;-)

-> gutekbul: Piszę co słyszę.

Co myślą o mnie inni ich sprawa i ich ból głowy ;)

Napisałem, że jeśli wiekszość uznaje ten IC za świetny, znaczy coś w nim jest. U mnie nie bardzo się sprawdził. Gdybym miał lepszy system, może moja ocena byłaby inna - nie wiem. Biorę na to poprawkę.

Nie zauważyłem, by moje opinie mocno odbiegały na forumowych spotkaniach od głosu ogółu (co gra dobrze, a co - hmm, - tak sobie.

Jakość posiadanych przez nas (Ciebie i mnie) systemów jest nieporównywalna i nie budzi wątpliwości.

Na czym porównywałem widać z mego "o mnie". (Szkoda, że z Twego nie widać.)

A z tym przesadziłeś i się mocno zagalopowałeś:

" Ale pozwolę sobie (nie wiem czy mogę ) nie zgodzić się z tobą co do stwierdzenia, że szybko się ukaże kabelek w cenie ok. 500zł przebijający go."

-Nic takiego nie napisałem.

Napisałem:

NIE ROZUMIEM TYCH ZACHWYTÓW NAD IC .O. - Poczekajmy z rok, aż trafi się jakiś lepszy IC, a wtedy dowiemy się z tegoż forum (mam nadzieję), w czym okazał się być lepszy od poprzednika.

Wnioskuję, że źle zrozumiałeś, a w konsekwencji nadinterpretowałeś sobie mój wpis i to publicznie. Nic nie napisałem o cenie następcy - NIC. Chodziło mi tylko i wyłącznie o to, że istnieją obiektywnie (woda na młyn ;)lepsze kable. Zakładam, że zdarzy się obecni piewcy IC S.O. trafią na nie w ciągu roku. I co wtedy powiecie ?

Taka sytuacje miałem na myśli dokonując wyżej cyt. wpisu.

IC. S.O. to dla mnie żaden hiend.

Powiem jeszcze raz to samo łopatologicznie (sorry), by inni nie mieli wątpliwości co miałem na myśli: traficie prędzej czy później na lepsze IC, które pogonią IC S.O., bo ocena 5 nigdy nie równa się 4.

I jeszcze jedno - być może dla niektórych wkurzające - DOKŁADNIEJSZE moje prywatne porównanko, szczerze:

IC S.O: 4-

IC Stereovox HDSE: 5+ (max. moja ocena to 6) (Tego plusa możecie sobie odjąć - nie będę się gniewał.)

I o czym tu dyskutować w śwuetle powyższego ?

Nie zgadzasz się - ok. Twoja sprawa, nie mój problem.

* * *

Jeśli tylko nadarzy się okazja, chętnie posłucham IC S.O. w zestawie kat. "A". (wg AV).

Co by nie powiedzieć, widać że S.O. jest chyba najbardziej emocjonującym IC tego forum.

Proponuję pozostać przy swoich zdaniach i więcej nie pisać, bo wszystko zostało już powiedziane.

Pozdr.

PS. Nie czuję się urażony odmiennością opinii - tak bywa, ani tym co wyżej na mnie wylałeś ;)

Życzę mnóstwa frajdy ze słuchania ulubionej muzyki i nie przejmuj się głosem tych co mają inne zdanie ;)

andrea29 => tak do końca to I.C nie był tematem i nie o niego chodziło.

Faktycznie nie ma sensu dalej tego ciagnąć - a prpos nie było żadnych nieścisłości tylko proste wnioski z tego co napisałeś.

AGROS - Nie jestem Twoim wrogiem , nie jestem producentem kabli Velum , nie jestem dystrybutorem kabli Velum !

To o czym rozmawialiśmy dotarło , jednak musisz przyznać że coś było nie tak :)

PS

Wydaje mi się , że Twoja odpowiesz jest zbyt ostra , dlaczego , przecież napisałem prawdę .

Pozdrawiam i życzę lepszych warunków odsłuchowych niż ta które były w Puzonie ! :))

-> gutekbull: Próbuję wyciągać wnioski. Oto one:

1. Moja wypowiedź była zbyt stanowcza w formie - mogłem delikatniej powiedzieć to samo. Moja wina, przepraszam. (Sens merytoryczny moich wypowiedzi pozostaje bez zmian.)

2. Wkurzyło mnie stwierdzenie,ze to hiendowy IC. (Mój problem, może rzeczywiście za ostro reaguję.)

3. Większość wypowiadających się w tym wątku, uznało IC S.O. za znakomity. Znaczy w hiendowych zestawieniach pokazuje klasę (sprawdza się jak mało który i wykasza uznaną, droższą konkurencję), w średniej klasy systemach - niekoniecznie. (Sorry Arku67 ;)

Ja wypowiadając się o nim nie w superlatywach stanowię skrajną mniejszość więc nie ma się czym przejmować. (Dobre obroni się samo i przetrwa próbę czasu. Dwie średnie opinie nie są w stanie zaszkodzić jego już zdobytej pozycji. (Wszak podobno większość ma rację.)

Moja NOWA wątpliwość: prawdzanie się IC S.O. w drogich systemach dla mnie jest trochę dziwne, skoro jeśli wrzucić Mr Fadela (wstawić dowolny IC za nie mniej niż 2,4kzł) do zestawu Creeka 4330 z creekowym cedekiem zagra pięknie (mimo, że hiendowy IC). Kolumny - np. Avance 910mkII.

Zobacz, z budżetem, a gra...

-Potrafisz mi to wytłumaczyć ? /Zwykle znakomity, hiendowy kabel, wrzucony we w miarę zrównoważony system wynosi go na wyżyny, czyż nie ?/

* * *

Nie wiem, co sądzić. Może prawda leży pośrodku. Jest naga i się teraz z nas natrząsa ? ;)

Pozdr.

PS. Uwaga ad. Twojego ostatniego wpisu (już na serio), ad. pierwszego zdania: przyjąłem do wiadomości, że tak postawiłeś sprawę.

Wnioski wyciagnąłem.

>andrea29 jaki tam highendowy ;) a co do takiego zwrotu, jakis czas temu o swoim systemie tak pochlebnie sie wyrazales w opdniesieniu do czegos znacznie dorzszego, jakby to byl conajmniej high-end ;))

tak wogole to po co tyle pisac? nie pasowal w Twoim systemie i tyle, ale poniewaz u kogos innego pasuje i gra dobrz,e to znaczy , ze ma potencjal. nie powinny miec miejsca stanowcze ogolnikowe stwierdzenia, ze to slaby kabel.

u mnie glosnikowy raz gral ok, po zmianie kolumn juz nie ok i go sprzedalem, zreszta porownalem do czegos znacznie znacznie drozszego. tak bywa.

Nikt nie napisał, że SO to słaby kabel. Wręcz przeciwnie do 1000 pln to jest bardzo dobry kabel. Natomiast kilku kolegów próbowało go porównać do dużo droższych i lepszych kabli mówiąc, że SO zakpił sobie nich oferując taką samą jakość za dużo niższą cenę. I tutaj się nie zgadzam i mówię, że to bzdury. I nie boję się HI-End-owych zestawów w stosunku do mojego:) SO to przyzwoity kabel ze średniej półki. I sprawdzenie jego mozliwości w różnych systemach nie ma znaczenia. Obiektywnie jest to średni kabel do średniego Hi-End-u:) Do grania muzyki nie w pełni on się nadaje. Wada, która go dyskwalifikuje to brak płynności.

>arek67 ok to dla uscislenia, dla jednych do 1kzl to dobry kabel, dla innych do 2-2,5kzl to dobry kabel.

co do porownan, coz - ja nie bylem przy odsluchach np. kolegi Pitera, wiec nie bede ot tak sobie pisal, ze to co mowi to bzdury. natomiast pewne rzeczy sam wole sprawdzic. Piter np. nie lubi ic Venustas, a ja chce to u siebie sprawdzic, bo wiem ze u niektorych ten kabel sprawdza sie swietnie.

brak plynnosci, wada, ktora dyskwalifikuje, nie do sluchania muzyki -znowu rzucasz stanowcze ogolniki. jelsi piszesz o tym odnoszac sie do kabli za fuza kase, to oczywiscie, to wszytsko co tansze wypadnie slabo - to sie rozumie samo przez sie, to nie odkrycie, moze poza jakimis wyjatkami.

no i zgadza sie, SO to przyzwoity kabel ze sredniej polki, a srednia polka ma jakis tam zakres cenowy ;) byc moze umownie wlasnie do np. 3kzl :) a kosztuje jak kabelek z niskiej polki. i ma ladne bullet plugi - chociaz mi juz sie rusza, musze poprawic jednego pluga...

Jest bardzo prawidłowym połączeniem, które posiadajac można dać sobie spokój z dalszym poszukiwaniem. Nie zawsze sie jednak sprawdzi z kolumnami, które są mało jędrne na srednicy i średnim basie.Tych częstotliwości on nie uwypukla. Na pełnych zestawach oddaje jednak całe słyszalne pasmo. Zdaję sobie sprawę, że niektórzy lubią lekkie uwypuklenia w pewnym paśmie i to może się wtedy nie spodobać. Jest to kabel ze sredniej pólki cenowej, ale czy brzmieniowej? Najlepiej jak każdy oceni go w swoim systemie. Wielokrotnie miałem przykłady,że to co było tak wysoko oceniane, nie sprawdziło sie i odwrotnie. Nalezy jednak sobie zdać sprawę i cieszyc się, że jest coś takiego jak S.O. będąc alternatywą dla osób nie chcących sie rujnować na kable, a jednocześnie mieć przyjemność ze słuchania. A czy jest hiendowy? A czym że jest ów hiend?

andrea29 => o kablu to już mi się nie chce gadać ;-)

I tak ten cały wątek to przerost formy nad treścią,

a ja siedzę w domu na wolnym - urlopie i jak widzisz mam za dużo czasu ;-)

nie chcialem być nietaktowny , ale życie mnie nauczyło ,że wraz ze wzrostem jakości zabawek rośnie jakość całej zabawy , gdzie tu koniec, ile jest tego jeszcze na płycie ;-)

A i tu nie ma reguły bo jeden z najciekawszych klockow jakie slyszałem to był Gainclon za ok.1500zł ;-)

>arek67 dodam jedno - ja staram sie nie wyglaszac tak definitywnych sadow co do tego kabelka, narazie sie u mnie sprawdzla i tyle, zoabcze co bedzie jak porownam z czyms lepszym. jestes doswiadczonym audiofilem, wiec tym bardziej nie zamierzam tutaj stawac okoniem i cos stanowczo narzucac ;)

Tobie sie nie spodobal - to cos znaczy, Gutkowi i Piterowi sie spodobal - to rowniez cos znaczy. a co - a to co jest oczywiste. ten kabel ma potencjal, i w odpowiednim systemi sie swietnie sprawdza. takze chyba nie mamy tu do czynienia z kabelkiem, ktory jest zawsze slaby.

narazie o kablu sa rozne zdania: rewelacja, dobrze lub tez "nie do sluchanai muzyki". u mnie sie sprawdza, zobacze co bedzie dalej, gdy porownam z czyms drozszym. ale i tak nie bede swojego zdania ekstrapolowal na wszystkie mozliwe zestawienia, o tym kablu jednak nalezy mowic wylacznie w kontekscie danego systemu, a nie ogolnikowo, poza paroma oczywistymi jego cechami.

Arek 67 => dziwi mnie to ,że nie przyswajasz jednej elementarnej zasady w tej zabawie.

Np. 1. miałem zestaw Cambridge wydawało mi się,że jest świetnie- tyle słyszę, tyle frajdy

2. kupilem Primare 30 byłem zachwycony ,znowu więcej i lepiej

3. zmienilem to na McIntosha 6850 ,myślałem ,że już lepiej nie można ;-)

4 . obecnie bawię się końcówką MACA 252 i jestem pewien że można lepiej , dużo lepiej

Za każdym razem kiedy zmieniałem sprzęt pozostawały stare kable zanim je wymieniłem , na nowe lepsze - pasujące do systemu i teraz konkluzja ;

zawsze się przekonywalem ,że takie dobre kable ,a w droższych - lepszych systemach słychać tyle "śmiecia "

To co napisałem wyżej ,to tylko przyklad , było tego znacznie,znacznie więcej

i nauczyło mnie to pokory i cierpliwości ;-)

>gutek ten, ktory sluchalem u Ciebie, gdy daaawno temu odwiedzilem. Akai za kilka ojro zdaje sie, porownywalismy z poprzednim Accu, no i ten Akai radzil sobie calkiem calkiem :)

swoja droga sam mam teraz cos na oku, obacze co z tego wyjdzie...

Gutkubull

Błądzisz jak małe dziecko we mgle. Od BW do Thieli i z powrotem. Od Cordiali do SO HI-END. Możesz kupić sobie jeszcze "silniejszy" wzmacniacz i będzie lepiej, książki Tobie spadną z regałów, ale i tak nie będziesz wiedział o co w tej całej zabawie chodzi. A chodzi o to aby grała muzyka. Muzyka natomiast potrzebuje powietrza. Im "większy" wzmak tym więcej powietrza bo inaczej się dusi. Tak ze 100 m. szeciennych na początek. Jak się nie ma tej przestrzeni i bas napierdziela, odbijając się od ścian, wtedy właśnie idealne są np. Cordiale bo tną pasmo. Jak kupisz sobie dobrą sieciówkę za 400 pln i wepniesz ją do źródła to wtedy zatęsknisz do CA:)

Gutkubull

Wszystko do mnie dociera. Od dłuższego czasu brylujesz na forum i gadsz pierdoły i robisz wodę z mózgu ludziom. Natomiast generalnie masz jeden problem. Ciągle musisz się chwalić, że coś odkryłeś, doświadczyłeś i to oczywiście jest według Ciebie rewelacją. Tylko potem wychodzi na to, że sam sobie zaprzeczasz. Dlatego pochopnie nie chwal czegoś o czym do końca nie masz zielonego pojęcia.

A na koniec powiedz mi skąd wiesz, że SO to HI-END skoro Twój Mac nie jest wrażliwy na IC?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.