Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

A co to jest wogle hi end? Kiedyś bardzomi sie podobał wywiad z perkusistą B.S. On powiedział krótko. Hi end to jak słuchaczowi sie podoba. I koniec i kropka. :):):)

arek67 => co ty pieprzysz w tej rozmowie tobie w ogóle nie chodzi o żadne kable, klocki itp.

Po prostu lubisz się kłócić , a jak ci brak argumentów to wychodzi zwykły arek 67

Tak irytuje mnie jak słucham takiego natchnionego guru jak ty ,

wiesz co nawet nie chce mi się kłócić z tobą bo to do niczego nie prowadzi ,nic konstruktywnego od ciebie nie usłyszę, za stary jestem na takie numery ;-)

>> Zydelek :

" ... Aha jeszcze (ARGOS)- chcesz nadal otumaniać nas kosztami?Daj sefacetna spokój. Mozesz chwalic sie brzmieniem, godzinnymipracami, alenie wciskaj na litosc kosztów,bo to w całej robocie gówno. Nie bedę dalej polemizował. A próba 1000 wsrebrze to standart, czy Ci sie podoba czy nie.Pójdxdo pierwszego lepszego złotnika.Mój kolega jubiler jest jest w tej materii specjalistą. Wieloltni szkoleniowiec, zwyciesca wielu konkursów i członekNaczelnej Rady Rzemiosłai Przedsiebiorczości (podobnie jak ja w innej branży). Czy wy elektronicy nigdy sie nie oduczycie pewnych negatywnych nawyków?

Dodatkowo powiem, ze komercyjna zakładkę płatną Lukar własnie stworzył. ... "

Witajcie - chciałbym również zgodzić się z opinią ARGOS'a - niektórzy swoimi wpisami bardziej mogą zaszkodzić marce SO niż pomóć.

Próba 1000 NIE ISTNEJE !!! - nawet w jubilerstwie - tzw. "tysiączka" to żargon oznaczający próbę .9999 - czyli 99,99%, próba 1000 oznaczałaby 100 % - czy to się komuś podoba czy nie. Nie jest żadnym standardem - byłaby mistrzostwem świata i za sam fakt jej uzyskania (tym bardziej w warunkach jubilerskich) można by żyć w dobrobycie do końca życia.

Natomiast wypowiedź w stylu "... czy Wy elektronicy ..." jest w tym miejscu b.smutna - bo podważa fachowość producenta - chyba przyznacie, że jubiler nie bardzo będzie miał pojęcie o co w takim kablu chodzi, tak jak elektronik nie zaaplikuje 80 kamieni szlachetnych w pierścionek.

Zawody te się uzupełniają i świetnie ja się cieszę - nie każdego producenta stać na kupowanie dużej ilości materiału w odlewniach, więc jubilerzy się przydają (pomijając fakt że potrafią wykonać drut wyższej klasy niż odlewnia poświęcając swój czas za niewielkie pieniądze) a i dzięki tym panom "elektronikom" którzy "kręcą" z tego produkty możemy się cieszyć fajnymi kablami i zarabia Pan jubiler i Pan elektronik - czy nie o to właśnie chodzi - a nie o kupowanie "kabli" z importu (poźniej się ludziska dziwią czemu to na tym zachodzie tak fajno się żyje) przynajmniej na tej półce cenowej.

Co do kabli SO - napewno chętnie je odsłucham i jak to się mawia - Teraz Polska i tak trzymać - wspierajmy naszych producentów - to będzię więcej takich "smacznych rodzynków" ale róbmy to z głową.

Jeśli jednak ktoś będzie chciał liczyć koszty produkcji i twierdzi - ale zdzierstwo - powinno być 5 x taniej to proponuję wypełnić kilka formularzy + zakupić kilka znaczków skarbowych i stać się 5x tańszym producentem nawet charytatywnym, a co tam przecież firma nie musi przynosić dochodów założycielowi, bo w całej tej robocie praca, myśl techniczna, godziny prób, zmarnowanego materiału i szuszenia głowy przez żony "bo znów nie ma Cię w domu" to GÓWNO :)

Z zakładki płatnej myślę, że firmy zdziercy pełni pewnych negatywnych nawyków skorzystają i będą usuwać wpisy wynoszące ich produkty na wyżyzny hi-end'u za ułamek ceny.

Trzymam kciuki za SO - niech się firma rozwija i za kilka lat chwali się parkiem maszynowym, doświadczeniem i umiejętnościami (także marketingowymi) na poziomie najlepszych w branży.

pozdrawiam serdecznie

Piotr

Piotr- nie potrzebnie to przytoczyłeś. Różnica zdań z Argosem została wyjaśniona na priva. Obu nam chodził chyba o to samo. Życzę tej firmie jak najlepiej i jako rdzenny Polak życzę jak najlepszych produktów rodzimych.

Próba 1000 oczywiście to slang, ale wielu producentów wykonuje kableze stopów,gdzie domieszka to pewien procent. Natomiast żaden jubuler czy złotnik nie będzie się bawił w produkcję druta. Drut się kupuje z .... pozostawię sobie.

Pozdr.

Zydelek :

OK - przytoczyłem bo odniosłem wrażenie że nie za ładnie napisałeś co napisałeś :). Co do próby - zgadzamy się, że to slang - zaproponuj SO - zmiane opisu na prawdziwą próbę - zapewniam będzie bardziej profesjonalnie - a narazie troszkę razi w oczy ludzi obeznanych z tematem, bo to wygląda na czysto marketingowy opis - a później zarzuca się producentom voodoo.

Co do stopów u innych producentów - możliwe - ale to już nie czyste srebro tylko stop - dwie różne rzeczy - chyba że chodzi Ci o niewielkie domieszki niklu - w celu obniżenia próby - nie potrafiłbym na miejscu takiego producenta oferować np. próby 930 jako "czystego srebra" - to już jest jawne oszustwo chyba że zaznaczy ten fakt - to nawet gorsze od podawania próby 6 czy 7N - przy "tysiączce" a już się z tą herezją spotkałem.

Co do wyciągania u jubilera to tylko przykład - aczkolwiek czemu nie jak ktoś chce kilkanaście czy kilkadziesiąt gram do podłubania :) Co do źródeł zaopatrywania się w ten świetny materiał, znam je doskonale - to raczej żadna tajemnica, jest w czym wybierać, łącznie z mennicą państwową.

pozdr.

A tu można nabyć :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zydelek.

To było bardzo ciekawe jak zacząłeś ten wątek, ale nadal nie miałem możliwości posłuchać przynajmniej ic, a co tu jeszcze mówić o reszcie. Ceny są zachęcające tylko pytanie jakie zawsze się pojawi gdzie jest muzyka, czy może w tych kablach.

Krótko mówiąc zacząłeś wspaniale, ale co dalej i bez podtekstów politycznych to pytanie jest tylko do ciebie.

Pozdrawiam.

colon, 2 Lis 2005, 20:41

>Zydelek.

>To było bardzo ciekawe jak zacząłeś ten wątek, ale nadal nie miałem możliwości posłuchać

>przynajmniej ic, a co tu jeszcze mówić o reszcie. Ceny są zachęcające tylko pytanie jakie zawsze się

>pojawi gdzie jest muzyka, czy może w tych kablach.

>Krótko mówiąc zacząłeś wspaniale, ale co dalej i bez podtekstów politycznych to pytanie jest tylko

>do ciebie.

>Pozdrawiam.

???? Nie bardzo rozumiem.

Zadzwoń i zamów kable a posłuchasz i ocenisz.A muzyka jest nie w kablach a na płytach.

Zydelek.

Zadzwonić do kogo.

Może P.Andrzej przygotuje na AS kilkanaście ic i może kilka głośnikowych do przesłuchań na 7dni za kaucją, dalej w rozsądnej cenie.

Ostatnio zastosowałem biały filc 12mm ( z pozostałych resztek po wcześniejszych eksperymentach - mające około 10lat ) pod kolce pod stolikiem. Wynik bardzo przyzwoity. Jest jeszcze lepiej.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

Komus chyba nie przypadl do gustu:

Ukryta Zawartość

OKAZJA!!!

Ukryta Zawartość

mandek-> albo niedotarł do mnie Twój mail, albo przegapiłem!

Głośnikowce są bardzo wyważone (piszę o swojej wersji). Wersje cieńsze, niższe modele w moim systemie były za jasne, za cienkie i miały za mało masy. To co słychać jednak na każdych, to sprężystość basu, świetne ogniskowanie, lokalizacja źródeł. Reasumując- za te pieniądze jest ciężko coś kupić o takim stosunku jakości do ceny.

• 1 miesiąc później...

Cześć! Czy ktoś słuchał SO z zaciskanymi koncówkami dexona? Z informacji od producenta (niezwykle rzetelny i miły gośc!) dowiedziałem się, że jest w stanie taką wersje wykonac. Bullet plugi to super końcówki, ale niestety chyba do niezbyt czestego wyciągania... Ktoś sygnalizował problemy z nakładaniem ich i wyciąganiem na niektóre gniazda.

I jeszcze jedno: miałyby grać z VA Mozart. W nich akurat srednica jest lekko cofnięta... Oczywiście posłucham, zamówię pare do odsłuchów i jak będzie po to dam znać. Na razie z "Polaków" zagrały u mie Albedo Flat One. Po kilku dniach całkiem, całkiem! Nie spodziewąłem się w sreberku i to tasmie takiego mocnego i niskiego basu! Góra bez zastrzeżeń - delikatna i pęłna szczegółów. Pewni brałbym ale chyba bym się skręcił z ciekawości gdybym nie sprawdził co też oferują słynne juz SO! Pozdrawiam! MAciek

maciek1, 23 Sty 2006, 20:18

Bullet plugi to super

>końcówki, ale niestety chyba do niezbyt czestego wyciągania... Ktoś sygnalizował problemy z

>nakładaniem ich i wyciąganiem na niektóre gniazda.

Tak,miałem problem z gniazdami w sprzęcie amerykańskim. Ale czy kupujemy kable po to ,aby je co rusz wyciągać ?

zildjian>>>

No pewno, że nie co rusz, ale akurat najbliższy czas to bedzie troszkę wyciągania i wkłądania, chocby aby porównać w bezpośrednim starciu z innymi zawodnikami:)) Waham się okrutnie czy rezygnować z bullet"ów. Swoją drogą XLR są na Neutrikach... i charakter brzmienia pozostaje? Zobaczę. Troszke boję się jednak sreberka. Przyzwyczajony jestem do miedzi jak pies do budy:))) Dlatego szukam tez jakiejs dobrej miedzi, może coś z audioquesta... Zobacze. Pozdrawiam serdecznie! MAciek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.