Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Paradigm'y zagrają dobrze z Yamaha?

Adamu

Rekomendowane odpowiedzi

tomek93, 24 Kwi 2005, 15:28

>Krótko mowiac te kable Kody wiele wnosza - nawet

>do budzetowego systemu.

cóż ja się boję napisać że kabelek testowaliśmy takze u kolegi na Y450 + S550 + Paradgim Monitor 7 v.3. A jak jeszcze napiszę że kolega oczywiście Ten kabel kupił to nie wiem jakie wpisy za chwile bedą :-|

pozdr

tomek93 bez komentarza kolego............:DDD no ale wystarczy w wyszukiwarce wpiasac Twój nick i mozna sobie uswiadomic ze wielki fan Kody ;) a ze inni tez słyszaeli,hymm moze chcieli Cie pocieszyc :)

"Zyzio ja marzę o tym aby kupic sobie teraz końcówkę mocy, skoro nie mogę to przynajmniej poprawię brzmienie systemu kablem :-)"

no a teraz wyobraz sobie jaką bys miał koncówke mocy jakbys dołorzył te pieniadze które zainwestowałes w tego weza??:)

ToSk ja sobie nie wyobrażam, ja mam cel i go realizuję :-) Kable to jest jeden z etapów. Jeżeli nie wierzysz , bo rozumiem że nie słuchałeś to trudno. Ja wiem że usłyszałem że pod koniec pierwszego utworu Waters riffa puscił z gitary a nie warczenie psa z taśmy. Usłyszałem echo fletu z pierwszego utworu 13 wojownika.

Istotne dla mnie jest to przez nalbliższe pare miesiećy mam co słuchać, płytki niby znane a jakbym słuchał pierszy raz w życiu. Jeżeli to jest autosugestia to ja chcę jeszcze więcej (fakt: trzy osoby uległy, trzy osoby kupiły) bo jest cholerni przyjemna :-)

pozdr

"A przecież alufelgi i szersze opony ze słabym silnikiem przynowszą korzysci (lepsze trzymanie się drogi, krótsza droga hamowania etc.)" - niezupełnie - szersze opony to gorsze osiągi + wyższe zużycie paliwa (większe opory toczenia) ;) Dlatego nalezało najpierw podrasować silnik (kupić końcówkę) a potem zająć się bajerami - alufelgi + szersze opony (drogie kabelki) :D

Fajne te analogie ;)

Fajne, fajne. Końcówke raczej bym potraktował jak wymiane silnika. A sportowe swiece, stożek, nowe amortyzatory, tuleje dystansowe, rozpórki, lżejszy tłumik to rasowanie silnika czyli to co zrobiłem w swoim systemie :-)

Strumienice i magnetyzery bym rozptrywał raczej w kategoriach audiofilskich voodoo. A podtlenek azotu jako krótkotrwałe regulatory barwy. :-)

He, he - zapomniałem jeszcze o gorszym komforcie jazdy na szerszych oponach - bo trzeba zejść z profilu opony żeby utrzymać identyczny rozmiar całkowity opony, a niższy profil to gorszy komfort i dziury w krzyżach dosadniej odczujemy ;) Tak więc w sumie szersza opona ma więcej wad jak korzyści :D To tak samo jak z

drogim kabelkiem - więcej obnaży niż poprawi w przypadku przeciętnego wzmaka ;)

Uwielbiam te analogie :D

Spotowe świece, filtr powietrza i magnetyzery nic nie dają - przerabiałem to na swoim ostatnim samochodzie - w końcu wróciłem do opcji fabrycznej :)Trzeba gruntowniejszych zmian żeby było warto - kompleksowy tuning silnika (zakup końcówki) ;)

Nie. Szersze opony wymagają lepszych dróg. Rasowanie systemu wymaga dobrych nagrań, kiepskie są szybko obnażane (dziurawe drogi).

Zwiększone żużycie - cóż dobre systemy hi-fi ciagną tego prau.

Gorsze przyspieszenie - szybsze pokonywanie zakrętów, lepsze hamowanie póxniejsze zwalnianie przed zakrętem. Zmniejszenie masy nieamortyzowanej w kole - poprawa osiągów.

Ale skoro się upierasz o bezsensie kabla to w tym wątku wydaje mi się że:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miałeś ciut inne zdanie, ale może za dużo wyczytałem z tego co pisałeś :-)))

pozdr

Ukryta Zawartość

Świece i stożek trzeba umiejętnie zaaplikować (przerabiałem na swojej pierwszej corolli) dobrać dobrze dolot i wylot, dobrze jest skorelować z lżejszym wydechem. Bez empirycznego sprawdzenia się nie obejdzie. Tak więc tak też zrobiłem, sprawdziłem, przetestowałem zastosowałem (kabel został). Co do magnetyzerów - zgadzam się pic na wodę

Nie twierdzę, że te kabelki nie mają sensu - przydadzą się na później, one w tym momencie nie mają sensu jedynie, tym bardziej że budżet masz ograniczony i ważniejsza była końcówka, a 1500 zł to trochę grosza jest ;)

No trochę jest, ale cóż poradzę tak to już jest gdy ktoś jest sceptykiem i zostaje totalnie zaskoczony tym jak olbrzymią zmianę moze wnieść kabel w system. Kncówkę i preamp sobie kupię po kolumnach. A do tego czasu jeżeli mogę słuchać dużo lepiej to czemu nie?

Ja akurat stożka nie aplikowałem - miałem jedynie tzw. sportowy )bardziej przelotowy) filtr powietrza do fabrycznej miski - pic na wodę ;) Zmniejszenie masy nieamortyzowanej - tak - alufelgi cosik tam i dadzą, ale najlepiej pozostać przy rozmiarze fabrycznym opon :)

No i tym optymistycznym akcentem zakończmy dyskusje :-) Bo biedny autor postu po prostu zrezygnuje z amplitunera, kolumny jakie ma - sprzeda, i weźmie się za tunning auta :-)

pozdr :-)

Trochę od tematu odeszliśmy :-)

Słuchaj w polpaku mozna wypozyczyc głosniki do osłuchu , trzeba tylko mieć kaske na kaucje i wzbudzic zaufanie ,a wypozyczają na dobę .

Jak jestes stałym nawiedzaczem to pozyczą za kaucją .No i oczywiscie ponosisz ryzyko ze jak cos uszkodzisz ,to są twoje he he...

Byłem na odsłuchu - bez swojej elektroniki, ale co tam - byłem w okolicy, więc wziąłem kilka CD z samochodu i wszedłem posłuchać.

Muszę przesłuchać te płyty, które miałem ze sobą na słuchawkach, póki mam jeszcze na świeżo wrażenia z odsłuchu... W co najmniej jednym kawałku miałem wrażenie mocnego przesterowania, i nie wiem, czy to wina kolumn, wzmaka, czy może po prostu ten kawałek taki jest.

Spędziłem tam jakąś godzinę słuchając najpierw studio 40, a potem studio 20.

Po zmianie kolumn pierwsze wrażenie było takie, że 20 grają znacznie słabiej - ale po chwili doszedłem do wniosku, że one grają po prostu ciszej - pewnie mają niższą skuteczność (gałka potencjometru głośności pozostała nieruszona).

Po chwili stwierdziłem, że 20 grają zaskakująco (dla mnie) dobrze - szczerze mówiąc, zacząłem się poważnie zastanawiać, czy warto dopłacać niemałą różnicę w cenie do 40.

Do stereo dźwięk 20 jest ok, do kina i tak trzeba włączyć centralny u suba... No nie wiem, muszę przesłuchać jutro moje płyty na senheiserkach i pomyśleć z portfelem w ręku. Ino najpierw muszę pamiętać, by je zabrać ze schowka w samochodzie...

Ogólnie wrażenie jest takie, że to są bardzo dobrze grające kolumny. Zwłaszcza 20, jak by nie patrzeć małe monitorki. Szkoda tylko, że nie można kupić ich w pudle z fornirem zamiast plastikowego laminatu :(

Myślę, że zostanę przy tej firmie, po odsłuchach jestem za :)

Może jeszcze wypożyczę je do domu, żeby posłuchać w moim pomieszczeniu - pytałem się ich wcześniej o taką możliwość i odmówili, może jak pojadę osobiście to da się to załatwić.

Adamu

A póżniej żeby porawić sobie odsłuch w stereo możesz zrobić tak:

Ukryta Zawartość

post-3443-100007651 1170268238_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To moze bedzie lepszej jakosci

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cyjanopan, 4 Maj 2005, 12:19

>wlasnie, jak dla mnie moga nawet grac jak te za 1zl/m ale jak one wygladaja ;-))

No tak challenger lub budżetówka wygladają przy nich trochę gorzej :-)

Ukryta Zawartość

post-3443-100007633 1170268267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja pierdzielę. Gdybym miał ustawiać sprzęt w taki sposób a do tego jeszcze taki-Yamaha ujdzie ale ta końcówka Koda! i patrzeć na taki paskudny wygląd to przestałoby mnie obchodzić czy ładnie gra. Do tego pokój raczej pasuje bardziej do Kody niż do Paradigma:D

a co na to Twoja żona wolfie?

Z drugiej strony to widać żeś audiofil a nie esteta więc chylę czoła! Romantyczne masz podejście niewątpliwie...

Tej końcówki Koda to chyba nie chcesz traktować poważnie-słuchałem tego kiedyś chwilę i było gorzej niż źle...Y750? a czemu nie kupiłeś H/K 230np? Miałbyś chociaż dobry przedwzmacniacz....

chodziło mi o tą która była na zdjęciu. Może nie była twoja ale grala u ciebie-poznaje pokoj po pieknej mozaice:D

przepraszam za czarny humor ale pracuje ostatnio dorywczo w sklepie z podłogami drewnianymi i to takie zboczenie zawodowe:) jak byś zmieniał to dostaniesz rabat a resztę wydasz na rozsadne TV:DD albo nowe kable audiofilskiej firmy koda:D bedzie zapewne kolejna ogromna poprawa jakosci wydobywajacego sie dzwieku z super amplitunera Y750. Fajnie ze masz nowa końcówkę ale na tym ampli to raczej i tak nie będzie grała jak potrzeba. Lepiej sprzedać i zamiast końcówki kupić wysoki model H/K a najlepiej ze starej serii np.8500 to poczujesz co potrafia twoje kolumny-a potrafia sporo!!! Ja sie dziwie po co Yamaha wogole robi te wyjscia z przedwzmacniacza gdyż wszystko podpięte do tego gra gorzej niż same ampli Y które w kinie są akceptowalnej jakości. Do muzyki radzę unikać...ale to tylko moje zdanie a ja jestem raczej pedantyczny i nie koniecznie coś co ja uważam za skrajne jest skrajnym dla innych. Dźwiękowo jestem naprawdę upierdliwy a wizualnie to już wogóle...Przynajmniej dziewczynę mam ładną...:D

I żeby nie było słuchałem Y650, 750, 1300, 1500, 2500 i wszędzie to samo-wyjścia niby pre-out psują dźwięk każdej końcówki mocy. Słuchałem podpiętych końcówek pod h/k 230 i grało miodzio. A 8500 słuchałem bez dopałki i grało najlepiej bo spójnie wszystkie kanały...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.