Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Paradigm'y zagrają dobrze z Yamaha?

Adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam w domu kartony z elektroniką, do której muszę dokupić przetworniki ;)

Konkretnie:

Ampli Yamaha 2500

DVD Denon 2910

czekają na podłączenie.

Chodzą mi po głowie głośniki:

Paradigm Studio 40 na FL i FR

CC 470 centralny

Po odudowaniu finansów Sub 1200 i mini monitor na SL i SR

Wiem, że ostatnio był wałkowany temat zbliżony (Y1500) i chyba padło na JBL...

Co myślicie o takim zestawieniu? Pomieszczenie ma ponad 40m2

No i jeszcze jedno pytanie: jakie byście polecali do takiego zestawu kable (interconnecty i głośnikowe)?

Przeznaczenie zarówno kino jak i muzyka (głównie rock, trochę jazz), sporadycznie chóralna - Carl Orff itp).

??

Podciągam wątej wyżej ;)

Nikt nie ma nic do powiedzenia na temat Studio 40???

Polpak niestety nie wypożycza kolumn na odłusch do domu, a u siebie nie mają Yamahy ani Denona. A słuchanie Studio 40 z Ampli i DVD Kody chyba mi za dużo nie da :( Wprawdzie zaproponowali mi przywiezienie własnych klocków, ale to cholerstwo ciężkie i nieporęczne... Jak pomyślę, że mam to tachać do nich po to, by podłączyć i słuchać kilkadziesiąt minut...

no wiesz.... chcesz posłuchac tych Studio czy nie...??? fakt ze troche sie trzeba nanosić ale czego sie nie robi żeby posłuchac;)

a Studio40 dobrze zagra praktycznie ze wszystkim... ale to Ty o nich myslisz więc Ty ich musisz posłuchać więc na co czekasz...???;)

to swietne kolumny i według mnie warto się poświęcić i pomeczyć żeby ich posłuchać..............

Po pierwsze:

Wyporzyczają kolumny

Po drugie:

Spróbuj STUDIO60 REWELACJA. 40 to obcięte 60-tki

Po trzecie

Jeżeli KINO to CC470 + sugerowany przez Ciebie Sub wystarczy

Jezeli chcesz słuchać SACD/DVD AUDIO to jednak bym się zastanowił nad CC570 i innym SUB-em

PARADGIM STUDIO określił bym krótko:

radość grania

Osobiście uzywam aktyalnie STUDIO 100 v2 i CC570. Kabelek KODA

pozdr

Coś więcej na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wolf-i Ty to na y750 wszystko usłyszałes??? (mowa o opisie wrazen na forum hifi) niezle mozna sie usmiac.....autosugestia i jeszcze raz autosugestia do potegi entej.............:DDDDDDDDDDDDDDD rozumiem jakis porzadny wzmak za jakies 2000zł ale y750 i paradigm które to do neutralnych i naturalnych nie naleza to pogratulowac złotego ucha tylko ;)

Pozdrawiam

"Roger Waters warczenie psa... Okazuje się że to nie warczenie psa tylko naśladowanie warczenia na gitarze, chórki składają się z kilku murzynek a perkusja ma ileś bębnów łącznie z tym taaaakim dużym napoędzanym nogą. 13 wojownik flet na początku i nagle słychać wibrujące echo które szlaja się po hali koncertowej, słychać że flecista momentami nie nadąża bo ma za małe płuca, a sekcja smyczków to nie jest jeden instrument. (Hehehe 9 track jest lepiej ale ograniczenia dynamiczne jednak pozostały) Gladaitor 3 utwór to już nie jest skotłowana nawałnica, to jest perfekcyjna burza z ostro zarysowanymi chmurami rozświetlanymi błyskawicami.... "

a ten tekst to juz istny odjazd.........:DDDDDDDDD

No wybaczcie mi koledzy. Normalnie mnie rozgryźliscie. Przytargałem dobry sterofoniczny wzmacniacz, dobrego stereofonicznego CD-ka. Posłuchałem zapamiętałem a później żeby zaspokoić swoje Ego napisałem że to Y750 + SA963. Ale cóz ja prymityw, zapomniałem o prawdziwych znawcach tematu, krytykach doskonałych, że Oni mnie przygłupa w mig rozgryzą.

Oczywiście doskanale wiedzą co to jest synergiczne działanie wielu czynników, dokładnie przestudiowali wątki Wolfa i wiedzą co podziałał w kwesti poprawy swej muzyki przez ostatnie pare miesięcy. Baaa doskonale znają ten sysyem odsłuchowy (amatorski oczywiście), wielokrotnie płytki podane przez Wolfa odsłuchiwali, ba nawet odsłuchiwali w podanej przez Niego konfiguracji sprzętowej. I wiedzą jak to może i musi zabrzmieć :-)

Pozdrawiam was serdecznie chłopcy. Przeczytajcie uważnie co napisaliście :-)))))

Dzięki za odpowiedzi. Nie ukrywam, że myślałem też o Studio 60, ale po pierwsze podobno sa b. duże, a po drugie jednak trzeba do nich sporo dopłacić :( No nie wiem, będę myślał (a raczej liczył pieniążki). Trochę się boję kupować kolumny podstawkowe, bo mam małe dziecko, które niedługo stanie się samobieżne i taki głośnik może stanowić potencjalne zagrożenie.

Przez telefon od pana z Polpaku usyszałem, że 60 będą za duże do mojego pokoju. Co wy na to?

Dzwoniłem do salonu firmowego Polpaku i usłyszałem, że do domu kolumn nie wypożyczają - może jakiś inny salon to robi? W ostateczności zatargam swoje klocki.... Na kartonie od ampli napisali 19.5 kg, a DVD to też nie jest slim. Znacie salon (Warszawa), który sprzedaje paradigm skąd można je zabrać na odsłuch we własnych 4 kątach?

Jasne, że myślę o SACD / DVD-A - inaczej bym kupił tańsze źródło i zostawił więcej środków na głośniki czy inne kabelki. Ale słyszałem, że optymalne (przynajmniej dla SACD) są identyczne głośniki? W takim układzie łatwiej mi wyobrazić sobie 4x40 niż 4x60 ;)

Ja tam na wagę ampli nie kładłem, przekazuję ino co jest napisane na kartonie ;) Nadal nie jest to radio trazystorowe typu Diana :P (dla tych, co pamiętają takie cudeńka)

Może japończycy kilogramy tak jak Watty liczą? (więcej im wychodzi) ;-P

Aż wlazłem na strone yamaha-hifi.de i tam wyraźnie napisali 15.5 kg Chyba, że karton + styropian tyle waży... ;)

To jak, znacie taki salon (gdzie da sie wydzierżawić Paradigmy na jakiś tydzień)? Biorąc pod uwagę, że pomieszczenie to jeden z krytycznych elementów toru... Optymalnie byłoby posłuchać tego na własnej kanapie.

:-)))

-> ToSk/Zyzio A na czym według Ciebie mozna coś takiego usłyszeć?

Panowie jak się domyślam uważacie PARADGIMY STUDO 100v.2 nie mają prawa tak zagrać?

Czy słuchaliście STUDIO z Y750? Chciałbym zuważyć że opisałem róznicę jaką usłyszałem.

Jeżeli któryś z was napisze:

Wolf słuchałem Y750 ze STUDIO i było źle, wpiąłem kabelek opisany przez Ciebie i nic się nie zmieniło. Schylę z szacunkiem głowę. Jeszcze niedawno sam byłem sceptykiem kablowym, wpiąłem usłyszałem opisałem.

Jak będziecie to interpretować wasza sprawa.

pozdr

-->Adamu

60-tki do 40m2 za duże? Panu z Polpaku chyba się pomyliło. Ja zanim kupiłem swoje 100-tki to tydzień u mnie grały, a miałem dużego stracha bowiem na 25m2 mogły się okazać za duże. Ale sprawdziłem, odsłuchałem i dopiero wtedy kupiłem. Zresztą tak robię ze wszystkimi elementami. Musi z 3-4 dni pograć u mnie, dopiero wtedy ewentualnie kupuję (nieważne kabel czy kolumny).

Co do SACD/DVD Audio raczej nie uda Ci się kupić takich samych kolumn. Dlatego sugerowałbym odsłuch CC570, wg mnie jest lepszy do muzyki niż CC470.

pozdr

P.S.

U nas na prowincji (Legnica) wyporzyczają sprzęt na odsłuch :-)))

Teraz to wygląda ciut inaczej... Tzn.

Kolumny są na płytach marmurowych, a centralny powędrował pod telewizor :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Studio 100 v.2 mogą zagrać bajecznie, ale - Y 750 to amplituner, który ledwo daje radę je napędzić (jeśli w ogóle daje radę), on nie ma takiej analityczności, żeby przekazywać róznice między kabelkami, a już na pewno nie w opisany przez Ciebie sposób - nie ma najmniejszych szans, żeby róznica była tak spektakularna, autosugestia zdziałała cuda ;-)

=> wolf

Zakup końcówki mocy w Twoim przypadku to KONIECZNIOŚĆ ! szkoda kasy na kabelki.....I nie ma co oszczędzać na końcówce - ROTEL RMB 1075 to absolutne minimum ! Powiedziałeś "A" kupując Studio 100 v.2 to musisz powiedzieć i "B" kupując porządną końcówke a potem preamp - inaczej Studio będą grały na 30 % swych możliwości....

-> Zyzio

Odsłuchane sprawdzone, detaliczność, szczególowość poprawiła się niesamowicie, przestrzeń także. NIestety i tutaj masz rację ograniczenia dynamiczne pozostały (praw fizyki się nie zmieni), co przy niektórych utworach słychać (głównie symfonika). Premp Y750 jest taki sobie i samej końówki nie ma sensu kupować (także sprawdzone). Czyli aby zyskać solidną poprawę dźwieku to na dzień dzisiejszy musiałbym wybulić około 10000-12000 zł. Niestety trochę czasu mi zajmie odłożenie tej kasy. Natomiast 1500zł wydane na kabel, wg mojej prywatnej ODSŁUCHANEJ opinii przyniosło efekt adekwatny do zainwestowanych środków :-)

Tak więc Zyzio wszystko co mam najpierw ODSŁUCHUJĘ, zachwycałeś się kabelkiem sieciowym, pamiętasz?

Ja w to nie wierzę, ale przy najbliższej okazji mam zamiar wyprzyczyć taki kabel (teraz szykuję się do interconect-ów) i SPRAWDZIĆ. Dopiero wówczas jak sprawdzę ewentualnie zacznę z Tobą polemizować na temat wływu sieciówki na MÓJ system.

pozdr

może jestem trochę złośliwy ale myślałem że Paradigm Studio 100 i cała reszta z serii Studio zasługują na lepsze otoczenie zarówno amplitunera ( ta Y750 to chyba jakiś żart) jak i TV na zdjęciu wydaje się jakby z epoki Gierka a do tego pokój.... Myślałem że takie kolumny to się stawia w salonie który na dodatek jest przyjazny nie tylko akustycznie ale i estetycznie. Owe kolumny pasują tam jak wół do karety... a nie szkoda Ci dziecka gdy tak hałasujesz w tej swojej komórce i słuch mu niszczysz...czyżby zmiana pozycji centra (na niższą) była spowodowana działalnością brzdąca?:D

Tak czy inaczej posiadasz świetne kolumny tylko czy jesteś z nich w stanie wydobyć chociaż 50% potencjału?

Ja dla przykładu do zasilenia budżetowego zestawu kolumn Tannoy Mercury używam amplitunera Denon 3802 który mieścił się w przedziale cenowym 6-7tyś jak kupowałem wg. cennika HORNA, do tego specjalnie zaadoptowałem akustycznie salkę 26m2 która służy tylko do odsłuchów a moje Tannoy M5 i tak są jakby za duże...

nie zrozum mnie źle ale logiki to ja u Ciebie nie widzę a jak piszesz o kablu za 1500zł mając amplituner za podobną kasę to już można się lekko pośmiać...

Na podstawie jednego zdjęcia wyciągasz opinie? Jesteś bardzo miły. Dziękuję.

OK. Centralny poszedł pod telewizor ponieważ wtedy jest lepsza przestrzen i integracja z frontami (cały czas eksperymentuję.

Sprawdzałem podejmując decyzję z integrą AMC3000 z możliwością pracy jako końcówka mocy.

Porównywałem u siebie w domu:

1. Y750 + kabel KODY + STUDIO

2. Y750 + końcówka mocy AMC3000 + stare kable + STUDIO

3. AMC3000 + stare kable + STUDIO

Jako źródło Philips 963SA. Interconecty zwykłe, sieciówka zwykła. Pokój dobrze wytłumiony, kolumny na płytach marmurowych na kolcach. W wyniku odsłuchów usunąłem zaślepki z basrefelksów.

Wyszła mi minmalna przewaga wariantu 3 nad 1, 2 zdecydowanie gorzej niż 1. Wszystkie testy były robione w stereo, i stąd mój wybór. Angażując 1500zł uzyskałem efekt który mnie usatysfakcjonował i zaskoczył. Wymiana końcówki mocy na dzień dzisiejszy jest zbyt droga.

Może po prostu te 50% ze STUDIO to jest dużo lepiej niż 100% z Tannoy M5? Nie wiem, po treści Twego postu widzę że słuchałeś, porównałeś i stąd Twoja opinia.

pozdr

-> Norwidos

Na kolumny zdecydowałem się po tygodniu odsłuchu u mnie w domu. Też się bałem że bedą za duze. A córka? Cóż uwielbia kubusia puchatka a poziom głośności ustala sobie sama :-)

Tak jak już pisałem na forum "Hi-Fi i M" AMC 3000 jest zdecydowanie za słaby dla Studio, wypożycz dwukanałowego Rotela RB 1080 lub 1070, albo pięciokanałowego RMB 1075, a może się okazać że nawet z Y750 jako preampem róznica jest spektakularna nieporównywalna z wymianą kabelka :)

Moja konfiguracja to ampli Koda AV-600, Pioneer DV-717, interkonekt analogowy Van den Hul M.C. D 102 MK III Hybrid, kolumny TDL RTL3, a kable glosnikowe Kody, tyle ze nie YW 8229 tylko YW 2019. Nie będę się tutaj wiele rozpisywac, ale gdy podlaczylem te kable to stwierdzilem fakty podobne do tych, co Wolf. I nie ma to nic wspolnego z autosugestia, bowiem musieliby popasc w nia również inne osoby, które odsluchiwaly u mnie tej konfiguracji. Zaznaczam, ze nie miały żadnego interesu w tym aby mi wtorowac, ze faktycznie jest lepiej. Krótko mowiac te kable Kody wiele wnosza – nawet do budzetowego systemu.

zyzio, 24 Kwi 2005, 14:33

>Y750 jako preampem róznica jest spektakularna nieporównywalna z wymianą kabelka :)

Ależ Zyzio masz rację! Tylko że na obecną chwilę nie miałem i nie bede miał przez najbliższy czas kasy na końcówkę. Musze dopiero odłozyć, między innymi dlatego teraz jestem w pracy. A wyobraź sobie jak ta końcówka (gdy już ją kupię ) zagra z tym kablem :-))))

Widzę tutaj taką analogię samochodową:

Nie będę kupował alufelg i szerszych opon bo mam za słaby silnik. Te pieniądze odłoże na model z mocniejszym silnikiem. A przecież alufelgi i szersze opony ze słabym silnikiem przynowszą korzysci (lepsze trzymanie się drogi, krótsza droga hamowania etc.)

Zyzio ja marzę o tym aby kupic sobie teraz końcówkę mocy, skoro nie mogę to przynajmniej poprawię brzmienie systemu kablem :-)

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.